CHOCO i Nero zapraszają po raz 4!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 26, 2014 15:18 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

8)
Kielce 16-go października.
U nas już grzeją.
W pracy od wczoraj, od dzisiaj w domu - za oknem 20 stopni.
Już jestem w domu i zaraz ruszam na zakupy weekendowe, chciałabym upiec jutro szarlotkę i zrobić mielone wieprzowe kotlety i czerwoną kapustę( z jabłkami i cebulką)
Zupa jeszcze nie wiem :?
Może dyniowa z?
Pozdrawiamy :1luvu:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pt wrz 26, 2014 18:26 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

taki zwykły kupiłam http://nomart.istore.pl/pl/garnek-do-go ... zesci.html moze kiedys kupie jakis lepszy ale na razie ten sie sprawdza :D
Ewo a nie odzywalam sie bo wyobraz sobie na opis badania czekalam 3 tyg :strach: nic tylko chorowac, prawda ? :|

Maykaw

Od: Śro wrz 09, 2009 19:45

Post » Sob wrz 27, 2014 14:01 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Witamy Ewuś :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Sob wrz 27, 2014 18:58 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Ciekawostka z grzaniem: u moich rodziców już jest, choć oni niespecjalnie tego chcieli. U mnie (na tej samej ulicy, o 100 metrów od nich) nie grzeją. Taka różnica, że oni mają ogrzewanie miejskie, ja - lokalne. Ale za to biuro mojej spółdzielni jest w moim bloku, więc panienki we własnym interesie powinny dbać o ciepło...

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pon wrz 29, 2014 8:59 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

U mnie ciepło było i bez grzania, teraz niby grzeją. Niby, bo kaloryfery są letnie, a nie gorące.
"We don't apologize
And that's just the way it is
But we can harmonize
Even if we sound like shit
Don't try to criticize
You bitches better plead the fifth" \\m//
MRRRRAAUUUUUU! :twisted: HELL BLOODY YEAH! :twisted:
"Dark matter. It's not atoms. It's the other stuff." :ryk:

Caragh

Od: Pon sie 03, 2009 23:03

Post » Pon wrz 29, 2014 13:12 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Odzyskuję okno na świat… cóż technika – tym razem uparcie wyświetlał mi się komunikat, że mam się połączyć z tym co zamówiłam przez Orange i jest wymagany kod, który posiadam… a ja przecież niczego nie zamawiałam i mam internet z UPC…
……
Termin? – moje obliczenie mniej więcej się zgadzało ale rozjechało się o tydzień – może wtedy co był urlop…

U nas w pracy od poniedziałku grzali – może dlatego, że mamy własne ogrzewanie olejowe…

W domu nic się nie zmieniło a teraz na dworze nawet w nocy jest cieplej…. A już bywało rano 3 stopnie…
TZ prawie cały czas siedzi przy włączonym piecyku :|

Jak udało się zrealizować plany zakupowo-kulinarne?
Jak się udała szarlotka, mięso, zupa - czy była dyniowa, z czym i wg którego przepisu ugotowana??
Poproszę przepis na czerwoną kapustę – nie gotuję bo nie umiem…. Wiem, w internecie przepisów znajdę mnóstwo ale wolę wypróbowany!
….
Mayka to świetny komplet i bardzo dobra firma!
….
Ja miałam weeckend porażek… włącznie z tym, że go straciłam jeśli chodzi o własne plany – poświęciłam czas Rodzinie…

Babci bardzo smakował pieczony schab z kaszą jaglaną… Buraczki świeżo zmiksowane zapomniałam spakować... - brałam "Kreta" i pełno innych rzeczy koniecznych do sprzątania i innych prac...

Niestety zapomina wszystko coraz bardziej… swój ulubiony sklep, w którym może była albo myśli że tam była – określa jako duży sklep na dużym placu. Przypuszczam, że chodzi o „Real” …
Jeszcze tydzień temu ją pamiętała...
….
Chleb wg najnowszego przepisu, który dostałam od Koleżanki Tej, która na mniej więcej to samo się leczy i mam od Niej różne materiały, przepisy i wiem gdzie się zaopatruje, okazał się niejadalny…
Mówiła, że wg tego przepisu nie udał się nikomu ale nie powiedziała o co chodzi – w tych proporcjach wyszedł za kwaśny…

Jeśli spróbuję inny dam znacznie mniej zakwasu…

Fakt jest taki, że miałam wieczorem awaryjne smażenie placuszków a dziś znowu piekę chleb…
Mąkę straciłam, kaszy jaglanej mam za mało czyli po pracy muszę iść ją kupić bo na mąkę potrzebuję jej dużo…

W dwu różnych miejscach nie było produktów, po które specjalnie pojechaliśmy samochodem – raz bo albo było ciężkie i dużo przesiadek albo daleko od domu i straciłabym na to dużo czasu a tylko tam można to kupić…
Efekt? – przed wyjazdem z domu dzwoniłam i pytałam czy odpowiednia folia do oczka jest w sprzedaży – na stanie było ponad 30 metrów, potrzebowałam 12… - na miejscu folii ani śladu a jeśli wcześniej była to jakaś całkiem inna… więc to nie był mój pech, że chwilę wcześniej ktoś mi wykupił całość…
Tylko pytanie - co i gdzie tyle czasu sprawdzał sprzedawca gdy zadałam mu bardzo szczegółowe pytania co potrzebuję...
…..
Innych produktów spożywczych dla TZ albo właśnie nie było albo w tej samej cenie zamiast 0,75 ltr było 0,5 ale innej firmy a pamiętałam tylko cenę a nie opakowanie…
….
Służbowo dziś od rana same schody i domyślanie się co nieuchwytny autor maila miał na myśli…
Dopiero teraz się ogarnęłam i zadecydowałam jak z tego wybrnę… chwila przerwy i znowu znikam ale najważniejsze, że za oknem świeci piękne słońce i prawdopodobnie jest ciepło…
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Wto wrz 30, 2014 16:16 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

niestety pogoda chyba zaczyna sie nam psuc :( u mnie grzeja jak szaleni juz chyba z drugi tydzien :roll: dobrze ze moge poprzykrecac kaloryfery :wink:
zachcialo mi sie zupy marchewkowo-dyniowej i chyba na targu w sobote zrobie zakupy bo nawet TŻ sie dopytuje o zupke :wink:
i dzis w pracy zaszczepilam sie na grype, mam nadzieje ze nie skonczy sie to tak samo jak 4 lata temu ze zaraz po szcepieniu poszlam chorowac na...grype :ryk:

Maykaw

Od: Śro wrz 09, 2009 19:45

Post » Śro paź 01, 2014 8:18 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Tak, pogoda się zdecydowanie psuje - zaczął padać deszcz...

Robię to samo co Wy - wieczorem dusiłam dynię z marchewką i cebulą + ziemniak + cukinia a dla siebie dodatek-zwykła ta niepewna tzn. nie wiadomo czy zwykła czy biała z ubiegłego sezonu kasza gryczana+ papryka+czosnek!
Mąż sobie to zmiksuje i będzie miał zupę, ja wolę postać do gryzienia.

Specjalnie kupiłam dynię Hokkaido - potwierdzam TA ODMIANA NIE WYMAGA OBIERANIA :ok:

Maratonu służbowego ciąg dalszy….. zacytuję sobie jeszcze tylko wczorajszą rozmowę z wątka diety :arrow: viewtopic.php?f=8&t=164667&start=60 może będzie miała ciąg dalszy!
kussad pisze:Niestety nie mam tego ani nie znam - nie mam już maszynki do mięsa!
...........
Jak Wam się udaje pieczenie chleba bezglutenowego?

Następnym razem będę próbowała inny przepis!
Piekłam wg otrzymanego od koleżanki TZ i chleb dostały ptaki - dla nas wyszedł stanowczo za kwaśny.... - na keksówkę była 1 szklanka zakwasu, (zaczynu) :twisted: !

Wieczorem była kolejna już 3 próba pieczenia wg przepisu na chleb już ocenionego przez nas jako niezły!
Na 7 szklanek mąki (biała gryka+jaglana) z dodatkiem 2 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej i ugotowanego 30 dkg ziemniaka + 8 łyżek zmielonego rozparzonego siemienia wychodzi stanowczo za kruchy (nie nadaje się do transportu kanapek np. do pracy) - czy znacie jakiś sposób, żeby to ulepszyć?
W chlebie zauważyłam coś innego fajnego do gryzienia co wyszło mi przez przypadek - oprócz przeróżnych ziaren, które dodałam - siemię lniane, słonecznik, dynia - kuleczki - czyżby to były mniej dokładnie zmielone na mąkę kulki z kaszy jaglanej?
Chleb upieczony z 1 łyżeczką sody na wcześniej podaną ilość mąki waży 2 kg…
Zadzwonił do mnie TZ i słyszę:….”Chleb dzisiaj wyszedł Ci rewelacyjnie”…. A ja go dalej krytykuję i myślę co z nim zrobić…. Najważniejsze, że smakuje TZ a głównie dla Niego w to się bawię… :twisted:

Piekę wg własnej modyfikacji przepisów z uwzględnieniem tylko dozwolonych produktów i najprawdopodobniej robię podstawowe błędy bo nie znam się na tym… :oops:

Czy próbowałyście podkiełkowywać grykę - znalazłam jeszcze inny przepis na chleb - czekam i czekam ale może za krótko a w domu zimno!!

Bardzo ciekawa strona!
Dunia pisze:kussad -
zerknij tutaj: http://www.badapak.pl/
i sama się przekonaj, jakie dobre ceny tam mają
Robię pierwsze zakupy w poleconym sklepie :) Bardzo dziękuję za link - widziałam go wcześniej ale zgubiłam...!
Ja w nocy zamówiłam dość dużo
tutaj: http://sklepagnex.pl/ (zobaczcie cenę ksylitolu i amarantusa
i tutaj http://www.badapak.pl/kasza-gryczana-niepalona - na targu kupuję gryczaną po 8,- http://www.badapak.pl/kasza-jaglana na targu a 6,8, mąkę robię sama – nie mam pewności czy gotową robią z kaszy białej czy palonej.
Kupiłam te opakowania po 10 kg.
.....
Kiszona kapusta już została przełożona do słoików i jest w lodówce!
..........
Przybliżę sobie linki:
Wątek "POTRAWY Z DYNI " :arrow: viewtopic.php?f=8&t=132616&start=240
"CO DZIŚ ZJEMY NA OBIAD 9" viewtopic.php?f=8&t=160777&start=1470
"FAJNE PRZETWORY - SEZON" viewtopic.php?f=8&t=128760&start=585

Pozdrawiam Ewa
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Śro paź 01, 2014 14:52 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

kussad pisze:Jak udało się zrealizować plany zakupowo-kulinarne?
Jak się udała szarlotka, mięso, zupa - czy była dyniowa, z czym i wg którego przepisu ugotowana??
Poproszę przepis na czerwoną kapustę – nie gotuję bo nie umiem…. Wiem, w internecie przepisów znajdę mnóstwo ale wolę wypróbowany!

Nie wszystkie zostały zrealizowane
:wink:
Były buraczki na ciepło( kapusta wymaga trochę cebulki i octu sliwkowego), a zupa z kapusty pekinskiej i papryki z ziołami prowansalskimi/
Kapusty czerwonej nie było u znajomego dostawcy.
Dynia czeka.

Pozdrawiamy

NITKA/KARINKA

Post » Czw paź 02, 2014 6:32 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

dynia nie powinna czekać 8)
polubiłam robienie robienie dyniowej zupy krem z grzankami -łatwo i szybko i smacznie

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw paź 02, 2014 9:08 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Czerwona kapusta – połowa główki już kupiona czeka na przepis – ocet zamienimy na cytrynę… :)
…..
Nie ma to jak słuchanie ze zrozumieniem – co ja mam z Nim robić….Wracam do domu i połowa mojego obiadu zjedzona – tzn. kasza gryczana z czosnkiem i papryką… oprócz tego co stoi obok cała głęboka patelnia duszonej dyni… i po co ja gotuję oddzielnie dwa dania z różnych produktów i pokazuje i tłumaczę podczas obróbki co robię – skupić się nie było trudno bo jedli kolację….wrrr…. :evil:

Pierwsza przesyłka – z Badapaku dojechała przed 18:00.
Zamówienie 20 kg kasz dojechało w postaci 4x5 kg!
Basiu gdzie robisz zakupy? Twoja dostawa czytałam, że też przyjechała!
……
Kulinarna porażka – nie udało się podkiełkowanie kaszy gryczanej kupionej na targu do kolejnego przepisu na chleb… Może kasza zbyt sucha, może stara, stała też na gorącej kuchence gdy coś piekłam, stała obok rurek co w łazience i może jej było za zimno…. – trudno – zostanie zużyta do placka i zamiast podkiełkowanej będzie podgotowana…
…..
Mam szpinak, chciałam usmażyć naleśniki i…. zamiast naleśników z ciasta gryczano-jaglanego wychodzi mi sztywny placek do smarowania …. Czyli nie tego szukam…. Wrrr….
CZEGO MAM DODAĆ ŻEBY ZACHOWAŁY ELASTYCZNOŚĆ!
Spróbuje gdzieś poszukać przepisu na bezglutenowe naleśniki... ale po podmianie składników na dozwolone efekt jest zawsze niepewny!

Na "Diecie" tego narazie nie wklejam - edycji posta nie zauważy nikt. Zaczekam aż ktoś się odezwie...
Pozdrawiam Ewa…..
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Czw paź 02, 2014 9:23 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

a mojej przesyłki z Badapaku nie ma :twisted:
zamówiłam po 5 kg kaszy jednej, drugiej, ryżu brązowego
bo 20 kg kaszy to jednak dużo jest -jak pakują po 5 kg w worek to dobrze

Patmol

Post » Czw paź 02, 2014 9:36 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Surówka z czerwonej kapusty
pół główki sporej kapusty ( ok 0,5 kg)
cebula ( wielkości jabłka, raczej słodka)
2 jabłka
sól
( cytryna, cukier, olej, czerwone wino ; jak mam to zamiast daję ocet ze śliwek w occie - zawsze robiło się za dużo zalewy w trzecim dniu ;) )

Kapustę poszatkować ( nóż albo szatkownica), cebulę posiekać w drobną kosteczkę
Kapustę i cebulę sparzyć ( jak wszyscy młodzi i zdrowi niekoniecznie)
Pozostawić do ostygnięcia
osolić,
zetrzeć jabłka bez skórki na grubej tarce i doprawić do smaku.
Można dodawać siekaną zieloną pietruszkę, orzechy włoskie lub sparzone rodzynki

NITKA/KARINKA

Post » Czw paź 02, 2014 9:48 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

zapisałam 8)

Patmol

Post » Czw paź 02, 2014 9:54 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

http://ammniam.pl/nalesniki-bezglutenowe-najprostsze/
Gryczane naleśniki

Składniki:
2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej,
około 1 szklanki ulubionego mleka roślinnego np. migdałowego albo kokosowego lub wody (można użyć gazowanej),
olej ryżowy do smażenia.
Kaszę gryczaną wypłukać, zalać dużą ilością wody i odstawić na 8-12 godzin. Następnie odlać wodę, przepłukać i wsypać do blendera. Dolać około 1 szklanki mleka roślinnego lub wody i zmiksować na gładkie ciasto naleśnikowe. W razie konieczności można dodać jeszcze nieco mleka/ wody. Następnie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z ulubionym farszem.

Smacznego !

nnajczęściej w bezglutenowych jest mąka kukurydziana i ziemniaczana , siemię lniane mielone ( zamiast jajka) do sklejenia

NITKA/KARINKA

[poprzednia][następna]