Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob wrz 27, 2014 23:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Fosfor nieorganiczny 6,9 mg/dl norma do 5,9 mg/dl

DZieki za pomoc chela-ferr biokomplex juz mam i mu suplementuje od dzisiaj, nie wiem co z tym potasem :/ nie jestem pewna co do używania tego furosemidu, jesteśmy dalej na dożylnych kroplówkach któe powoli mam zmniejszać - dzisiaj Cent nie wytrzymał pełnej dawki 250ml a nawet sobie odkrecil tą rurke i kocyk dostał wlew. Zaczął sam jeść! no bardziej podjadać ale nie wymaga karmienia strzykawką już

Centusiowa

Od: Czw sie 04, 2011 11:05

Post » Nie wrz 28, 2014 0:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Miejmy nadzieje że zacznie w końcu jeść.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie wrz 28, 2014 15:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuję, Migo.

Świetnie, że Centuś ma się lepiej.

A jak Czarnuszek?

Mam jeszcze pytanie o karmę - może w złym wątku, ale tu pewnie najszybciej kogoś spotkam, kto się będzie orientował. Czy któraś z Was podawała karmę Beaphar Nieren? Maciek tylko taką chce jeść. Wolę się upewnić, czy to nie jakiś wadliwy produkt.

100g tacka

składniki analityczne
Białko surowe 8,5%
włókno surowe 0,4%
Oleje i tłuszcze surowe 6,0%
Popiół surowy 1,5%
wapń 0,2%
sód 0,02%
fosfor 0,18
potas 0,25%
0,02% magnez
wilgoci 79,5 %

SKŁAD:
mięso i podroby zwierząt
(80% mięsa z kurczaka, jagnięcina mięso 5% wątroby 5%), ryż, kasze, minerały

Dodatki na kg: dodatki dietetyczne-fizjologiczne:
Witamina D3 (E671) 250 jm
witamina E 100 mg (jako D-alfa-tocoferolacetat)
biotyna-10 mikrogram
tauryna 450 mg

maAnia

Od: Pt sie 01, 2014 2:30

Post » Nie wrz 28, 2014 21:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przepraszam za posta pod postem. Mam jeszcze jedną wątpliwość.
Po podaniu kroplówki Maćkowi cieknie z garbu z wodą. Nie mam jak przycisnąć miejsca wkłucia na dłużej, bo go to boli i się wyrywa. Kapie z niego - umiarkowanie - jeszcze pół godziny później. Czy to się zdarzać powinno, czy robię coś źle?

maAnia

Od: Pt sie 01, 2014 2:30

Post » Nie wrz 28, 2014 21:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

250 ml kroplówki to DUŻO, a furosemid szkodzi nerkom (lespewet itp lepszy)

Myślę, że nie ma co zatykać przeciekającej guli.Ale...może dawki są zaduże, może lepiej na 2 razy
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie wrz 28, 2014 22:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Cieszę się że u Centusia poprawa, jednak intensywne leczenie skutkuje.
------------------------
A mój kiciuś słabiutki (za mało Potasu !?). Szkoda że dostał te Catosale i nie nacieszyliśmy się długo niskim Fosforem. Dobrze że i tak dostał mniej, bo ze 3 ominęłam, ale dostał znowu w piątek. Teraz mamy na "wokandzie" brakujący Potas. Czy oprócz tabletek, jak mam Ringera to w nim jest też Potas? Wczoraj w nocy dodatkowa biegunkowa kupka (jogurt?), w dzień była normalna. Dzisiaj spał cały dzień i nie rozbudził się na noc. 7 misek ominął. Ma uszczerbionego od dawna kła, w piątek wet obejrzał w pyszczku i stwierdził stan zapalny od niego.

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Pon wrz 29, 2014 0:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Zastanawiam sie nad tym fosforem czyli jesli nie zdobede alusalu moge spokojnie zakupic Alugastrin? i kot to polyka?

Centusiowa

Post » Pon wrz 29, 2014 2:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dzisiaj poczytałam dłużej inne wątki, dot. nerek, mokrych karm alternatywnych, i kotków ŚP. Ufff...Ciężko. Już 3 nad ranem. Mam prośbę, ad. Fosforu, Białka.
Podawałam ALusal ale Fosfor skoczył, może za mało podawałam.
--------------
Czy można prosić o uściślenie info na temat tych wyłapywaczy Fosforu: ALUSAL, IPAKITINE, RENAGEL, ALUGASTRIN, mączka ze skorupek jaj. (zaś Azodyl to tylko probiotyk). Jak się do siebie mają, które są oprócz, a które zamiast, które skuteczniejsze. Czym się kierować w wyborze? Jak obniżyć podaż Fosforu w diecie aby nie dać za to za dużo Białka ?

Znalazłam taki cytat: "...Ipakitine jest, według doświadczeń wielu forumowiczów (,,,) niezbyt skutecznym wyłapywaczem, a przy tym zmniejsza chęć do jedzenia. To wyjątkowo zły objaw. Oczywiście osobną sprawą jest (niemała) cena. Lepsze są RENAGEL(ale drogi), Alusal (wycofany), Alugastrin.
Co do diety stricte nerkowej zdania też są raczej negatywne - tu kłania się logika. Kot potrzebuje białka. Odbieranie mu go nie robi kotu dobrze. Pilnować trzeba przede wszystkim FOSFORU a do tego stosuje się wyłapywacze." Dziękujemy

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Pon wrz 29, 2014 4:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek jeżeli potrzebujesz alusal,daj znać to spytam,w piątek był.

anka1515

Post » Pon wrz 29, 2014 12:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mam do odbioru 2 opakowania alusal :) jaki najrozsadniejszy zrobic zapas?

Przy okazji moge prosic o opis dawkowania są to tabletki do ssania... w jaki sposob podawac? Rozumiem że wtedy już nie podaje ranigastu ani dożylnie ani w tabletkach.

Centusiowa

Post » Pon wrz 29, 2014 12:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Centuś,cały czas piszą o tabletkach bez smakowych,do podawania dla kota.Tak na szybko nie mogę znaleść czym się różnią.ale prawdopodobnie się nie nadają.spytaj może w aptece ma dokładny skład.

anka1515

Post » Pon wrz 29, 2014 13:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Te do ssania są o smaku miętowym.
Mała szansa, że je kot zje po dobroci razem z karmą ;)
Ale tabletkę bezpośrednio do paszczy można podawać, tak jak alugastrin, który jest również miętowy.
Dawkowanie będzie takie samo dla bezsmakowych i tych miętowych do ssania.

Alusal i alugastrin NIE SĄ zamiennikami ranigastu (solvertylu) :!:
Wszystkie te środki działają na nadkwasotę, ale alugastrin/alusal działają doraźnie zobojętniając sok żołądkowy, a przy okazji blokując wchłanianie fosforu, a ranigast zmniejsza wydzielanie tego soku i nie ogranicza wchłaniania fosforu.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon wrz 29, 2014 13:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Alusal jest w dwóch postaciach:
- tabletki do ssania - mają smak miętowy, bardzo ciężko je rozkruszyć, na opakowaniu pisze "Alusal tabletki do ssania"
- tabletki do gryzienia - są bezsmakowe, bardzo łatwo je rozkruszyć, na opakowaniu pisze "Alusal tabletki".
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pon wrz 29, 2014 15:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

mój kot od kilku dni też bardzo źle się czuje, jest bardzo osłabiony, jak chodzi to jakby kręciło mu się w głowie, kompletnie nie ten kocisko co zawsze, zero życia, jestem umówiony już z weterynarzem ale wstępnie stwierdził, że to albo nerki, być może mocznik go zatruwa i stąd to mocne osłabienie i wszystko inne bo miał już kiedyś z tym niewielkie problemy, albo to ogólne wycieńczenie. nie wiem, muszę też zlecić badania krwi bo kiciuś strasznie się męczy...

teleportus

Od: Pt wrz 26, 2014 14:30

Post » Pon wrz 29, 2014 16:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Zrób SZYBKO porządne, pełne badania. Wet kiepski, skoro na oko mówi, a kot na nerki chory
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

[poprzednia][następna]