» Pon wrz 29, 2014 2:26
Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze
Dzisiaj poczytałam dłużej inne wątki, dot. nerek, mokrych karm alternatywnych, i kotków ŚP. Ufff...Ciężko. Już 3 nad ranem. Mam prośbę, ad. Fosforu, Białka.
Podawałam ALusal ale Fosfor skoczył, może za mało podawałam.
--------------
Czy można prosić o uściślenie info na temat tych wyłapywaczy Fosforu: ALUSAL, IPAKITINE, RENAGEL, ALUGASTRIN, mączka ze skorupek jaj. (zaś Azodyl to tylko probiotyk). Jak się do siebie mają, które są oprócz, a które zamiast, które skuteczniejsze. Czym się kierować w wyborze? Jak obniżyć podaż Fosforu w diecie aby nie dać za to za dużo Białka ?
Znalazłam taki cytat: "...Ipakitine jest, według doświadczeń wielu forumowiczów (,,,) niezbyt skutecznym wyłapywaczem, a przy tym zmniejsza chęć do jedzenia. To wyjątkowo zły objaw. Oczywiście osobną sprawą jest (niemała) cena. Lepsze są RENAGEL(ale drogi), Alusal (wycofany), Alugastrin.
Co do diety stricte nerkowej zdania też są raczej negatywne - tu kłania się logika. Kot potrzebuje białka. Odbieranie mu go nie robi kotu dobrze. Pilnować trzeba przede wszystkim FOSFORU a do tego stosuje się wyłapywacze." Dziękujemy