Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw wrz 25, 2014 20:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Cholera! Pytałam się wetki gdzie sa te nadżerki i jak to wyleczyć powiedziała że w przełyku i że ranigast ale teraz jak karmiłam Centusia strzykawką to po prawej stronie przy zębach na podniebieniu widziałm ciemno brązowe plamy nie wiem czy to możliwe by kot miał taką urode podniebienia czy to jest to co zniechęca Centule do życia. Po ranigaście jakoś nie ma żadnych skutków ;/

edit przygladam sie nadzerkom w internecie i to raczej nie ma nic wspolnego z tym co widzialam :(

Centusiowa

Od: Czw sie 04, 2011 11:05

Post » Czw wrz 25, 2014 22:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Może być taka uroda rzeczywiście, moje oba mają podniebienia w plamki. Ale lepiej, by wet sprawdził dokładnie.
Zaleczyłam Solcoserylem pokaleczone dziąsła i język, a było strasznie na początku. Ale to był miesiąc codziennego smarowania, nie wiem, czy Centuś sobie pozwoli.

maAnia

Od: Pt sie 01, 2014 2:30

Post » Pt wrz 26, 2014 11:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

W dzienniczku wstawiłam najnowsze badania Obrazek

kurde mowilam zeby zrobili tez fosfor ;/

Centusiowa

Post » Pt wrz 26, 2014 12:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Centuś chyba nie ma aż tak bardzo złych wyników na to jak źle się czuje? faktycznie brakuje poziomu Fosforu w badaniach. i musi walczyć z mocznikiem. Mój nie odzyskuje żadnej chęci jedzenia, tzn chciałby szuka stawa przed miseczkami ale...tak jakby chciał a nie może. Ale jak poczuł w domu zapach kurczaka z rożna, to na moment odzyskał apetyt.
-------------------------
Centusiu, u Kiciusia kreatynina podobna (3,8), ale mocznik udało się zbić do 143. Co z tego jak Fosfor z 3 do 5 podskoczył i kreatynina też sporo. Mój też ma ciemne plamki w pyszczku wet powiedział że to uroda ale czerwono w pyszczku ma. Ulgastranem mi się chłopak zadławia i pluje. Idę po DENTYSTYCZNY solcoseryl, ale będzie walka o jedno chociaż posmarowanie. Przed kroplówką owszem siada w klatce ale zaczyna złowrogo "warczeć".
-------------------
1. Taizu, proszę jeszcze raz, jak ująć w karby ten Fosfor? więcej Alusalu, a skoro Wapń ma niżej (bo już nie 14,5 a 10) to czy nie włączyć Ipakitine? już nie pamiętam czy się z ALusalem wykluczają. Mam też barfową mączkę ze skorupek jaj Lunderland która zastępuje funkcje Ipakitine lepiej bo bardziej naturalna. Może za mało dawałam tych elementów bo przeważnie w jedzeniu a niejadek.
--------
2. Suplementować żelazo - mam hemoglobinę w proszku. Czy jakoś jeszcze inaczej?
--------------------
3. Wiem z listy barfa które mięska mają NAJMNIEJ Fosforu i Białka, plus leki, suplementy.
-----------
4. I czy to rozsądne że nie ma wenflonu przy takich wynikach? Dziękuję z góry za odp.

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Pt wrz 26, 2014 13:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Zapomniałam zapytać; cyt...." krwinek ma niby sporo, ale jakoś MAŁO treściwe są". O czym to może świadczyć chorobowo?

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Pt wrz 26, 2014 13:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Centuś ma bardzo złe wyniki krwi.
Przede wszystkim ma za wysoki potas, trzeba obniżyć potas ... U mojego kota ładnie potas obniżała kroplówka z NaCl+glukza (1:1).
Poza tym kot ma anemię. Wprawdzie hematokryt jeszcze nie jest najgorszy, ale HGB ponizej normy. Kot jest odwodniony, więc hematokryt może być nawet niższy ...
Moim zdaniem kota trzeba suplementować zelazem, najlepiej podać mu chela-ferr biokomplex.
Wyraźny stan zapalny.
Czy Centuś bierze jakiś antybiotyk?
Poziom kreatyniny i mocznika wskazuje na konieczność codziennego nawadniania i dobrego ustawienia płynoterapii.
Kotem naprawdę trzeba się szybko konkretnie zająć.
Centusiowa, czy wet oprócz wyników dał ci jakieś zalecenia? Zlecił płynoterapię i leki?
Kurczę, kiciuś naprawdę potrzebuje pomocy.

Na przyszłość zlecaj zrobienie fosforu i białka całkowitego.
Obrazek

Miga

Od: Śro cze 02, 2004 16:34

Post » Pt wrz 26, 2014 13:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek6 pisze:Centuś chyba nie ma aż tak bardzo złych wyników na to jak źle się czuje? faktycznie brakuje poziomu Fosforu w badaniach. i musi walczyć z mocznikiem. Mój nie odzyskuje żadnej chęci jedzenia, tzn chciałby szuka stawa przed miseczkami ale...tak jakby chciał a nie może. Ale jak poczuł w domu zapach kurczaka z rożna, to na moment odzyskał apetyt.
-------------------------
Centusiu, u Kiciusia kreatynina podobna (3,8), ale mocznik udało się zbić do 143. Co z tego jak Fosfor z 3 do 5 podskoczył i kreatynina też sporo. Mój też ma ciemne plamki w pyszczku wet powiedział że to uroda ale czerwono w pyszczku ma. Ulgastranem mi się chłopak zadławia i pluje. Idę po DENTYSTYCZNY solcoseryl, ale będzie walka o jedno chociaż posmarowanie. Przed kroplówką owszem siada w klatce ale zaczyna złowrogo "warczeć".
-------------------
1. Taizu, proszę jeszcze raz, jak ująć w karby ten Fosfor? więcej Alusalu, a skoro Wapń ma niżej (bo już nie 14,5 a 10) to czy nie włączyć Ipakitine? już nie pamiętam czy się z ALusalem wykluczają. Mam też barfową mączkę ze skorupek jaj Lunderland która zastępuje funkcje Ipakitine lepiej bo bardziej naturalna. Może za mało dawałam tych elementów bo przeważnie w jedzeniu a niejadek.
--------
2. Suplementować żelazo - mam hemoglobinę w proszku. Czy jakoś jeszcze inaczej?
--------------------
3. Wiem z listy barfa które mięska mają NAJMNIEJ Fosforu i Białka, plus leki, suplementy.
-----------
4. I czy to rozsądne że nie ma wenflonu przy takich wynikach? Dziękuję z góry za odp.

Co do wyłapywania fosforu, możesz zwiększyć dawkę Alusalu, możesz spróbować też dodatkowo Ipakitine (nie wykluczają się nawzajem, tylko zastępują), a najlepiej to gdybyś była w stanie zdobyć Renagel...
Suplementować jak się da lekiem ChelaFerr BioComplex. Hemoglobina w proszku (czyli suszona krew) czasem jest o tyle lepsza, że kot ją łatwiej akceptuje, ale Chelaferr jest mocniejszy i z witaminami.
Krwinki mogą być młode głównie, albo słabo wykształcone, nie bardzo się na tym znam, ale coś z nimi nie tak, gdy porównać RBC z HTC i Hb
Według mnie wenflon jest bez sensu, tym bardziej, że nie może tkwić w kocie na dłużej

Co do Czarnuszka to słyszałam, że zaburzenia poziomu potasu mogą powodować nieproporcjonalnie do wynikówzłe samopoczucie kota
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt wrz 26, 2014 14:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Centuś ma cukrzyce wiec glukoza odpada. Wetka kazala zbijac potas insulina i kroplowkami... Mam z nim pojechac do niej jutro, przez telefon po tych wynikach niczego mi nie zalecila ;/ Co moge zdobyc juz dzis bez recepty i mu podawac? Dalej sie nawadniamy dozylnie 250ml nacl i 50ml ranigastu, jutro dostanie 3 dawke betamox

czy to chela ferr podawac po 1 tabletce dziennie?

Co z nim bylam to prosilam o witaminy b ale nie dostawal ;/ nie wiem czu jutro jej powiedziec zeby dała mu coś odżywczego do kroplówki? Jedzenie w płynie czy coś takiego. On nie je pare dni to co udaje mi sie mu dać to naprawde niewiele wporównaniu do tego jak jadł i chudnie w oczach a wetka czeka aż ranigast zdziała cuda

Leki od weta : Enarenal, Ranigast, Glipizid, metrocroplamid, metronidazol , ipakitine
podaje ranigast, biopron, ipakitine, metronidazol, metrocroplamid,

Centusiowa

Post » Pt wrz 26, 2014 14:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Z jedzenia w płynie to Duphalyte chyba... takie żółte, aminokwasy itp.
Chelaferr daje się 1-2 kapsułki dziennie, to zresztą zależy od wyników. W kapsułce są też witaminy niezbędne do tworzenia krwinek.
W ogóle jak kot ma wysoki fosfor to warto uważać na skądinąd dobry Catosal, bo oprócz wit. B12 zawiera on związek fosforu. Lepiej dawać ludzką wit. B12
o do obniżenia potasu, to w swoim czasie PcimOlki pisał coś takiego:

Upewnił bym się najpierw, czy nie zachodzi to:
http://link.pcimol.eu/wbooks/pseudohiperkalemia.pdf
Szczególnie jeśli potas oznaczany w tej samej lecznicy, w której był Henio i/lub ma wysokie PLT.

DiBartola przy hipekalemii zaleca NaCl 0.9%, NaCl 0.45% +2.5% Gluk., LRS.
Wybór płynu zaleznie od poziomu Na i Cl w kocie
.

Niestety, link już nie działa

Tu znalazłam o hiperkaliemii u ludzi: http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-s ... 38701.html Czy Centuś dostaje jakiś lek przeciwko nadciśnieniu albo diuretyk? Bo to główni podejrzani.
Ostatnio edytowano Pt wrz 26, 2014 20:43 przez taizu, łącznie edytowano 1 raz

taizu

Post » Pt wrz 26, 2014 14:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Już od dłuższego czasu przestałam podawać tabletki na nadciśnienie (w ciemno na nerki) lek moczopedny dostał po pół tabletki lespedol we wtorek i środe ale wetka powiedziała że nei trzeba go stresować dodatkowo wciskaniem mu na siłe tej tabletki.

Centuś dostaje kroplówki dożylne już od 18 wrzesnia po 250ml czy dalej podawać takie ilości płynu?

Centusiowa

Post » Pt wrz 26, 2014 17:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy jak chela ferr ma witaminy b i kwas foliowy to nie musze go suplementować? Tzn wystarczy pare zastrzyków od weta?

Centusiowa

Post » Pt wrz 26, 2014 20:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Z tego, co wiem, Chelaferr zawiera komplet witamin niezbędnych do przyswojenia żelaza. Nie wiem, czy dodatkowe zastrzyki witaminowe są na dłuższą metę potrzebne

taizu

Post » Sob wrz 27, 2014 0:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy mączka ze skorupek jaj może w pełni zastąpić Ipakitine?

maAnia

Od: Pt sie 01, 2014 2:30

Post » Sob wrz 27, 2014 7:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

maAnia pisze:Czy mączka ze skorupek jaj może w pełni zastąpić Ipakitine?

Nie może. Skorupki jaj to węglan wapnia, w Ipakitine jest też chitosan wyłapujący związki azotowe.
Podawaniu kotu skorupek jaj może niebezpiecznie podnieść poziom wapnia. Lepiej korzystać z wyłapywaczy nie zawierających wapnia.
Obrazek

Miga

Od: Śro cze 02, 2004 16:34

Post » Sob wrz 27, 2014 14:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

jak w poniedzialek mocznik 400 i kroplowki dozylne 250 a w piatek mocznik szescset to znaczy ze te nerki juz sie wylaczyly?
Kotka Milka

[poprzednia][następna]