Alienor bardzo dobrze robisz, miłość psa do kota i kotów do psa przyjdzie na spokojnie. Psina morderców kotów nie jest, bo gdyby była, to nie wysiedziałaby w łazience ani sekundy tylko z nosem przy drzwiach instykty dawałyby znać.

ale rozkręci się dopiero na dniach, jak się zaaklimatyzuje, poczuje pewnie i w ogóle. Ciągnąć też zacznie
Czyli teraz ma na imię Sivir? Ładnie, bo Historia też ładnie, ale ciutek za długie do nauki

Jeśli chodzi o spuszczenie ze smyczy to jest tak jak piszę Kinnia (jako treser psów się powymądrzam, a co

)
nie ma reguły. Podstawa to to że pies znał swoje imię, idealnie gdyby reagował na komendę (stój, do mnie, wróć), choć jedną do wyboru.
Inne siady czy leżenia ułatwiają nam życie. No i jak przechodzimy przez jezdnie to tylko na pasach i powinno się przechodzić ZAWSZE (choć nie zawsze się da), ZA autem, nie przed. Pies się ma nauczyć, że przed autem się nie idzie.
wszystkiego dobrego dla Ali.

Podziękuj, Jej że wzieliście Sivir nie miałabym Jej gdzie dać. Zniknęłaby wśród tych 400 psów...
Jeśli chodzi o sterylizację, chyba Jej nie miała, bo kudełki na brzosioooo nie zarosłyby tak szybko do normalnej długości... Może oni tam tylko psy kastrują? nie wiem... nie mam żadnego zaświadczenia, że pies był w schronisku, podpisałam tylko kartkę z danymi osobowymi. Żadnej umowy adopcyjnej czy coś tam nie ma... książeczki zdrowia też nie dostałam. Ale psa dostałam i to było dla mnie najważniejsze, szkoda tylko, że 2 miechy musiała tam siedzieć, już dawno mogłabyć w DS... Jest piękna będą się domki o nią biły. Oprócz podstawowych rzeczy od nowego właściciela wymagam tego, że ma wiedzieć jak z psem chodzi się na spacer... to brzmi dziwnie, ale żadne szarpanie nie wchodzi w grę... jak będzie chciał - nauczę, ale jeśli będzie typu "ja wiem jak się chodzi z psem, szarp, szarp, szarp to podziękuje. Spacer jest dla psa... to Jego relaks, rozrywka (zabawa oczywiście też, żeby nie było), a nie czas na zakupy/papierosa, rozmowę przez komórkę, czy sprint bo zaraz serial się zaczyna...

Alienor do lekarza idź