Czarnuszku,
my duphylate oraz wit B dostaliśmy 'na wynos' z kliniki w strzykawkach z igłami, przechowywaliśmy w lodówce i podawaliśmy do portu w aparacie do przetoczeń (nie zanieczyszcza się wtedy całego pojemnika płynu).
My peritol dajemy w postaci kawałka tabletki na raz wkładając głęboko do pysia. Jedno połkniecie i idzie. Inaczej nigdy nie podawaliśmy.
Czarnuszek6 pisze:Zostaje dokarmianie strzykawką i karmienie po kawałeczku cały dzień "na siłę" (instrukcje mam z forum Barfnego jak to robić). CO mogę włożyć do strzykawki aby go dokarmić? z czego przygotować taki posiłek i zmiksować? Dziękuję
Generalnie wkładasz to co chcesz żeby zjadł, tylko musi być dobrze rozdrobnione zupełną papkę z dodatkiem wody, żeby dało się wycisnąć. No i strzykawka najlepiej jeśli ma trochę większy wylot. Jest też preparat dla skrajnie wycieńczonych zwierząt RC Convalescence Support (inne firmy pewnie też mają swoje odpowiedniki) nie jest to jednak preparat dedykowany kotom nerkowym, więc nie ma obniżonego fosforu (pełen opis na stronie producenta). Kupuje się to w saszetkach i miesza z wodą. Jest to karma wysoko energetyczna z mnóstwem witamin i dodatków.
Czarnuszek6 pisze:Ulgastran - 1 ml przed posiłkiem ale u nas nie wiadomo czy uda się jakikolwiek posiłek, czy mimo to podawać?
Ulgastran to lek osłonowy stosowany w leczeniu choroby wrzodowej. Ulotka mówi: "Substancją czynną preparatu jest sukralfat, związek kompleksowy siarczanu sacharozy i wodorotlenku glinu. Sukralfat działa miejscowo, przyspiesza gojenie owrzodzeń, działa osłaniająco na błonę śluzową żołądka. Tworzy warstwę ochronną na powierzchni owrzodzenia błony śluzowej. W miejscu owrzodzenia sukralfat łączy się z błoną śluzową dzięki oddziaływaniu elektrostatycznemu między dodatnio naładowanymi białkami wysięku a ujemnie naładowanymi jonami sukralfatu. Powstaje rodzaj bariery ochronnej nad wrzodem. ...". Ja bym podawała, niech inni bardziej doświadczeni się wypowiedzą. Ale jak będziesz karmić strzykawką to dylematu nie będzie.