SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 07, 2014 15:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kotka Milka pisze:Dzieki za odpowiedz,,,,,,,,,,,
a znacie jakas karme jak gurmet mus zeby to byl mus i przeszedl przez strzykawke?oprocz recovery, convalescence

Purina weterynaryjna na nerki ma taką niemalże konsystencję (bardziej miękki mus)... ale karm na nerki nie można podawać kotom ze zdrowymi nerkami. Nie wiem jak wyglądają inne wersje mokrej puriny, może jakaś intestinal czy sensitive ma podobną konsystencję?

Ma być zapewne odżywcza?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie wrz 07, 2014 21:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

blender, odrobina wody i każdą karmę można podać strzykawką.
Formę delikatnego musu ma mokry PON.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Nie wrz 07, 2014 22:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Właśnie miałam zaproponować to co grainfreek - mój Redzik jest po zabiegu w pyszczku i mu miksowałam karmę z wodą na konsystencję zupki. Przez strzykawkę też by poszło.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pon wrz 08, 2014 12:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

mam cyrki z kotem moj 14 letni staruszek nie chce jesc od 3 dni
wszystko w normie.....tylko nie je
wciskam na sile strzykawa, gurmet, lub na sile kawalki gastrointestinala lub kitekata bo miekkie
a on dalej nic :cry:
Kotka Milka

Post » Pon wrz 08, 2014 12:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

u weta byłaś?
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pon wrz 08, 2014 13:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

tak wyniki w normie, zęby nie tak ale narkoza nie wchodzi w gre - wet sie nie podejmie
Kotka Milka

Post » Pon wrz 08, 2014 13:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kotka Milka pisze:tak wyniki w normie, zęby nie tak ale narkoza nie wchodzi w gre - wet sie nie podejmie

Ale co to znaczy się nie podejmie ... będzie patrzył jak kot marnieje z głodu ? Poszukaj innego weta, masz wyniki badań to poproś o drugą opinię. W międzyczasie próbuj kota przekonać może do rzeczy, które kiedyś lubił albo dawno nie jadł. Trzeba próbować różnych smaczków np. trochę wołowiny, kurczaka, twarożek, żółtko, tuńczyk w sosie własnym, inna karma, inny smak karmy, może kot wolałby karmę z galaretką albo z sosem ... I szukaj weta, który się podejmie podjąć decyzję.
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Pon wrz 08, 2014 14:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Bo jak zęby nie tak, to może być np. kamień albo jakieś inne zapalenie dziąseł - wtedy kot nie je, bo go boli przy nagryzaniu. Oczywiście może też być masę innych przypadłości...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon wrz 08, 2014 16:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

...a uzupelniajac to, co powiedzialy dziewczyny - po trzech dniach niejedzenia w watrobie zaczynaja sie nieodwracalne zmiany.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pon wrz 08, 2014 21:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Witajcie .

Jestem szczęśliwą posiadaczką 4 miesięcznej kotki . <3

Zastanawiam się nad wyborem dla niej karmy. Obecnie jest karmiona, karmą Perfect Fit dla kociaków (taką podawano jej zanim do mnie trafiła).
Kotka oprócz wymienionej wyżej karmy uwielbia domowe jedzenie : jogurty, śmietanę, jajka, rosołek, potrafi podkraść kawałek parówki, ogórka czy ziemniaka . Ogólnie to wszystkożerne jest :ryk:. Codziennie dostaję odrobinkę przemrożonego mięska z kuraka, nie podaję jej mokrego pokarmu.

Poszukuję karmy ze średniej półki cenowej o jak najlepszym składzie i ugrzęzłam. Im więcej czytam tym mniej wiem :placz: i kompletnie nie mogę się zdecydować. Za 3 miesiące planuję kotkę wysterylizować i też chciałabym alby ta karma nadawała się zarówno dla kociaka jak i młodej wysterylizowanej kotki .

Może macie jakieś rady dla posiadaczki nad aktywnego małego gówniarza :twisted: ?

zmisia

Od: Pon wrz 08, 2014 21:24

Post » Pon wrz 08, 2014 23:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Weź jakąś karmę bez zbożową, nie ma różnicy czy weźmiesz karmę przez producenta reklamowaną jako "DLA KASTRATÓW" czy zwyczajną (bardzo często te DLA KASTRATÓW to tylko chwyt marketingowy). NIe wiem czym dla Ciebie jest średnia półka cenowa ;).

Większość karm bez zbożowych można podawać kotom w każdym stadium życia - jeśli karma jest dobra to nie potrzebuje podziału na YOUNG, ADULT, OLD, STERILE, IN-DOOR, ACTIVE, i jakie jeszcze PIÓRKA W D***E :lol:

Powiem ci jako osoba, która na początku karmiła kota Perfect Fitem... Przestawiłem kota na Taste of The Wild (bez zbożowa, nie najlepsza na rynku może, ale skład ma solidny), a ceny za kilogram przedstawiają się tak:

Perfect Fit Pro-Sterile - ok. 14,50 / kilo
Taste of the Wild (paczka 6,8kg) - ok. 15 zł / kilo

(ceny z zooplus)

...a różnica w kuwecie jest. :201461

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Wto wrz 09, 2014 9:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

oj różnica w kuwecie ... marzenie..

A co tej "średniej półki", faktycznie źle sprecyzowałam. Powiem tak, maksymalnie chciałabym wydać do 20/kg. Oczywiście, im mniej wydam tym lepiej. ;D Nie chcę się też "naciąć" i kupić np karmę która jest o 1/kg tańsza a zauważalnie gorsza jakościowo, no bo po co, a sama się niestety aż tak nie znam i nie potrafię za dobrze porównać ceny do jakości.

Wśród moich znajomych np króluję karma Husse. Znajomi proponowali mi zakup jej dla mojego kociaka chcieli dawać próbki ogólnie nawet weterynarz mi ją proponował. Po przeliczeniu wyszło mi około 18/kg. Na tyle się już zorientowałam, naczytałam, że uznałam iż w tej cenie mogę mieć dużo lepszą karmę, o lepszym składzie. Tylko która to jest :?:

Zależy mi żeby karma była dobrze zbilansowana, zawierała witaminy, tak abym już na własną rękę nie musiała mojemu kocikowi żadnych suplementów podawać. (No chyba żeby było to koniecznie, to oczywiście problemu nie ma)

Wiem że strasznie marudzę, ale chce mojej kulce zapewnić dobre warunki, na tyle na ile mnie stać, a sobie poprawić komfort sprzątania kuwety, bo jest obecnie nie za ciekawie :oops:

zmisia

Od: Pon wrz 08, 2014 21:24

Post » Wto wrz 09, 2014 12:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Przejrzyj sobie składy karm Orijen, Taste od The Wild, Acana, Purizon, Applaws, Power of Nature (PON Meadowland Mix uchodzi za jedną z najlepiej zbilansowanych karm suchych na rynku, ale ma też swoją cenę). Przy karmach suchych w zasadzie jedną z najważniejszych dla ciebie informacji jest jak najniższa zawartość węglowodanów.

Jeśli wybierzesz karmę bez zbożową z półki premium, to będziesz karmić kota lepiej niż 95% gospodarstw domowych w Polsce :lol:

Importerem większości karm premium na Polskę jest (http://sklep.modernpet.pl/)

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Wto wrz 09, 2014 13:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

servantez pisze:
Importerem większości karm premium na Polskę jest

Tak, ale warto szukać, bo te same karmy u innych mogą być dużo tańsze :kotek: Orijena kupuję w zooplus.pl i standardowa cena między powyższymi sklepami dla wersji rybnej (droższej) 6,8 kg to na dziś 27,10 zł a dla kurczakowej aż 28,43 zł, to jest bardzo zauważalna różnica :)

Zmisia wiem, że Orijen jest nieco droższy za kg niż 20zł, ale paka 6,8kg dla jednego małego kociaka starczy Ci na 4 miesiące. Dla dorosłego kota takie opakowanie jest przeznaczone na 3 miesiące, gdy nie podajesz mokrej karmy (a tą warto podawać, chociaż raz dziennie, więc wtedy nawet na dłużej starczy sucha karma). Paka kosztuje 160 zł/4 miesiące, to jest 40zł/m-c.

blathin

Od: Nie wrz 29, 2013 11:44

Post » Wto wrz 09, 2014 13:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ktoś ma doświadczenie z drożdżami piwnymi?
Ostatnio usłyszałam, że podobno dobrze robią na sierść.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

[poprzednia][następna]