Bardzo dziękuje.
Przepraszamy za ciszę ale jest powód, solidny

Trochę teraz o moich zwierzakach, trochę własnej prywaty.
Jeden z moich osobistych kotów-5 lat w zeszły wtorek zachorował, przechodzone, przewlekłe zapalenie płuc ( schudł, bardzo mało jadł). Dostał oczywiście leki, dwa dni krótko działające sterydy na poszerzenie płuc ( źle bardzo oddychał). Po dwóch dniach poprawa rewelacyjna, szmery ustały, po prostu super. W sobotę znowu bardziej osowiały, wciąż na antybiotyku.
W pn już w klinice, rtg klatki, płyn w płucach ( odbarczanie, ściągnięto z jednej strony 75ml) słomkowy, gęsty, typowy fip (poszedł oczywiście do badania - wynik pozytywny). Już postawiono na nim kreskę, książkowy fip wysiękowy z płynem w opłucnej. Oczywiście leki wysuszające, steryd, kończymy też antybiotyk podawany przy zap. płuc. Obecnie od środy nie dostaje żadnego sterydu, małe dawki furosemidu codziennie, do tego sama postanowiłam dawać essentiale forte, podwójne dawki calo pet, colostrum, karma na siłę tylko ze strzykawki. Płyn do tej pory się nie zebrał ( 6 dni) nie było żadnej duszności, oddech w normie, prawidłowy, jest słaby, to normalne ale chodzi dużo więcej niż wcześniej, sporo się myje, czasem wskakuje na drapak. Na razie czekamy, obserwując kota widzę reakcję, po 2 dniach na zwykły lek wątrobowy nawet ( którego nie kazali dawać- nie ma sensu). Sen mi spędza z powiek, cały czas liczę że to nie fip, bo jego zachowanie, reakcja jest raczej dziwna, kociak też przytył, sierść się lekko poprawiła. Będzie potrzebna kolejna diagnostyka jest stan będzie tak trwał, czy się poprawiał ( usg, ponowna krew, badanie serca)
Moja sunia dzielnie walczy z cuschingiem i nadczynnością tarczycy, widać poprawię, to mnie cieszy, choć kuracja bardzo kosztowna, stresogenna
Kochani przyjmę fanty na bazarki, bardzo potrzebna tez jest karma dla bezdomniaczków, może ktoś ma do oddania karmę dla kociąt baby cat, convalescente proszek, inną karmę, z wdzięcznością przyjmiemy.
pozdrawiam serdecznie
ps. tu mój Aniołek, po ściągnięciu płynu