prośba o radę - przygarnąć kolejnego

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie sie 17, 2014 12:32 prośba o radę - przygarnąć kolejnego

Witam, piszę z prośbą o radę od doświadczonych. Mam trzy stworzonka - kocur 13 lat, dwie kotki, siostrzyczki, znalezione jako osseki lat 12. Dzisiaj znalazłam na poboczu ulicy w Warszawie dorosłego kota (nie znam jeszcze płci), ewidentnie potrąconego (jeszcze nie wiem, jak bardzo jest poszkodowany). Na razie jest Na Paluchu. Dałam ogłoszenia - mam nadzieję, że znajdzie się właściciel. Kot ewidentnie nie był dziki - zadbany, ufny. Ale jeśli właściciel się nie znajdzie ? Nie chciałabym, żeby zwierzak musiał zostać w schronisku. Byłabym gotowa go przygarnąć, ale nie mam pewności, czy to dobry pomysł. Mam duży dom z ogrodem, więc nie ma problemu z miejscem, ale... rezydenci. Nie wiem, jak moja gromadka zareaguje na nowego. Moi są wysterylizowani, współżyją bezproblemowo oprócz sporadycznych utarczek (wrzaski, paro-sekundowa gonitwa i tyle) prowokowanych przez kocura. Marceli jest typem bojaźliwym, chowa się przed obcymi, nie wychodzi z domu - ma tak od małego. Neurotyk:-) Kotki są miłe i spokojne. Proszę o rady. Warto ryzykować? Nowy pewnie będzie wymagał rekonwalescencji, może w jakimś stopniu będzie inwalidą. Nie mam doświadczenia w łączeniu dorosłych kotów. Ale przykro mi myśleć, że biedak miałby zostać w schronisku. A może ktoś z Was mógłby go przygarnąć ? Jest długowłosy, ciemnoszary z białymi łatkami, wielkie, śliczne oczy. Pozdrawiam i liczę na rady.

Mida

Od: Nie sie 17, 2014 12:12

Post » Nie sie 17, 2014 14:03 Re: prośba o radę - przygarnąć kolejnego

Jeżeli masz możliwości i serce Ci podpowiada, że chcesz temu kotu pomóc to bierz.Schronisko to straszne miejsce, miałam na DT kota z Palucha.Wrosła mu obroża, bo nikt nie zauważył, że kot rośnie, a obroża nie.Pomijam już inne rzeczy.Możesz go wziąć na DT i na spokojnie szukać mu domu.Miły, piękny kocur na pewno taki znajdzie, ale warto to robić na spokojnie, wybrać taki najlepszy.Mam trzy dorosłe koty w domu, tymczasuję od lat i nie ma prawie nigdy problemów.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro sie 20, 2014 11:29 Re: prośba o radę - przygarnąć kolejnego

No właśnie, może spróbujesz go wziąć na tymczas i jeśli się dogada z twoimi kotami, zostanie, a gdyby były problemy poszukasz mu dobrego domu?
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30