SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 09, 2014 10:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Porta ma warianty i ze zbożami i bez (np Heaven czy Sensible). Jest też w karmach tutaj polecanych i tym się zasugerowałam wybierając ją;) Problem z jedzeniem mokrych karm ma tylko mój dwuletni kocurek, 10-miesięczny je wszystko jak leci a wołowinę kocha nad życie :)

Pani_Chichotkowa

Od: Śro sie 06, 2014 11:32

Post » Sob sie 09, 2014 10:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

akne pisze:
Pani_Chichotkowa pisze:Witam Wszystkich :)
Jestem tutaj nowa, odkryłam to forum niedawno. Chciałabym zapytać jaką mokrą karmę polecacie dla wybrednego kota? Próbowałam już animondy, miamora, granata pet, royala, schesira... nic mu nie pasowało :( Z góry dziękuję za odpowiedź :)

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/catz_finefood/pakiet_probny/360912
Nr 19, o którym pisze blathin, to "jagnięcina z mięsem bawołu". "Śledź z krewetkami" też wiele kotów lubi ze względu na intensywny "rybny" zapach.
To są jedyne dwa smaki, jakie jest łaskawie spożywać mój kot "chrupkowy" :)

Na pewno Twój kot nie pogardzi świeżym mięsem - kawałek filetu z kurczaka albo wołowiny, a do tego dobra karma sucha.

Moje akurat śledzia z krewetkami olewają, wiejskie koleżanki też, parę puszek kuny ostatecznie zjadły :lol: Moi panowie jadają CatzFineFood na zmianę z GranataPet Delicatessen - najchętniej mieszane rybno-drobiowe, czyli łosoś z indykiem albo kurczak z tuńczykiem. Puszki i saszetki.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon sie 11, 2014 14:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Witam,
chciałam sie Was poradzić w kwestii mieszania karm (kiedyś czytałam cos na ten temat ze nie jest to za dobre) ale nie mam za bardzo innego wyjscia, jakis rok temu przestawiłam 7 letniego kota z whiskasa Było ciężko ale udało sie tylko problem jest w tym ze Misia nie chce jeść jednej karmy Zazwyczaj musi mieć wymieszane 2 np. Hillsa i Granatepet i do tego kupuje zawsze po 400 g Bo większe opakowania tez nie wchodzą w gre bo nie chce pożniej jeść Samego bez zboża tez Teraz kupiłam na probe Purizona i nawet jadła ale mieszałam oczywiscie I zastanawiam sie czy takie kombinacje są dobre Nie wiem co mam już począć z tym kotem hehe :D Żadnych problemów w kuwecie nie ma U weta jak byłam wyniki krwi dobre Prosze o radę bo sfiksuje niedlugo ;) teraz musze znów zamowić karme i nie wiem co Już wiele karm przetestowałam i tak naprawdę żądna dobrze jej nie wchodzi Chyba najlepiej Hill's nistety. Czy jest sens mieszać karme zbożową z bezzbożową ??

ania_gd2

Od: Pon sie 11, 2014 14:27

Post » Pon sie 11, 2014 17:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ania_gd2 pisze:Witam,
chciałam sie Was poradzić w kwestii mieszania karm

Mieszanie karm suchych jest konieczne przy przestawianiu kota na nową karmę, bo ogranicza ryzyko związane ze zmianą karmy (biegunki, dolegliwości skórne).
Przez tydzień mieszam dotychczasową z nową i patrzę, co się dzieje, a potem daję tylko nową, jeśli wszystko jest okej. Tak co kilka miesięcy mu zmieniam suchą, żeby się nie przyzwyczaił i miał odmianę.

Jeśli Twój kot robi ładne qupale nieśmierdzące, ma ładną sierść i dobre wyniki badań krwi, to się nie przejmuj i dawaj mu to, co lubi ;)

Każdy Kot jest inny i ma swoje upodobania :)
Jednego z trudem przestawiłam z Royal Canin na bezzbożowe. Pierwsza próba: po Taste of the Wild miał pryszczola na nosie, wróciłam do Royal Canin. Po jakimś czasie kupiłam Acanę Grasslands, zaczęłam mieszać z Royal Canin, udało się przestawić go na Acanę bez sensacji. Po kilku miesiącach dla odmiany przestawiłam go na Applaws (kurczak z rybą), po paru miesiącach znowu mieszanie i zmiana na Applaws kurczakowy.

To tyle z moich doświadczeń, ale zastrzegam, że mam raptem 2 lata praktyki w żywieniu kotów.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pon sie 11, 2014 18:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Właśnie tak próbowałam jej mieszać zeby przestawic na bezzbożową jak miała zmieszaną to jadła jak tylko zmiejszałam to wtedy robiła bunt Doszłam do momentu czystej bezzbożowej i wtedy sie zaczeło .. 50 g karmy na 2 dni albo i 3 Wiec poddałam sie Nad mokrym tez grymsi raz zje raz nie. No w sumie wyniki krwi były ok Nawet troszke przytyła Bo waży teraz 3,7 kg Wet mowił ze moze max do 4 kg Tylko ze dosc mocno wychodzi jej siersc i czasem widze ze ma troszke takiego lupiezu Wet mowil ze to malo i zejdzie ze podawac kwasy omega tylko ze ona tego nie chciała jesc w zadnej postaci Ona nie je ogolnie za dużo bo kupuje 5 opakowań po 400 g i to mam na ponad 2 msc Tylko ze to ciągła mieszanka zawsze 2 karm bo raz cos na sprobowanie itd I zastanawiam sie czy jej nie zrobie jakis niedobrorów predzej czy pozniej takimi eksperymentami :)

ania_gd2

Post » Pon sie 11, 2014 20:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ania_gd2 pisze:Właśnie tak próbowałam jej mieszać zeby przestawic na bezzbożową jak miała zmieszaną to jadła jak tylko zmiejszałam to wtedy robiła bunt Doszłam do momentu czystej bezzbożowej i wtedy sie zaczeło .. 50 g karmy na 2 dni albo i 3 Wiec poddałam sie Nad mokrym tez grymsi raz zje raz nie. No w sumie wyniki krwi były ok Nawet troszke przytyła Bo waży teraz 3,7 kg Wet mowił ze moze max do 4 kg Tylko ze dosc mocno wychodzi jej siersc i czasem widze ze ma troszke takiego lupiezu Wet mowil ze to malo i zejdzie ze podawac kwasy omega tylko ze ona tego nie chciała jesc w zadnej postaci Ona nie je ogolnie za dużo bo kupuje 5 opakowań po 400 g i to mam na ponad 2 msc Tylko ze to ciągła mieszanka zawsze 2 karm bo raz cos na sprobowanie itd I zastanawiam sie czy jej nie zrobie jakis niedobrorów predzej czy pozniej takimi eksperymentami :)

Mój kot miał łupież po karmie Royal Canin gastro intenstinal moderate calories. Miewał często biegunkę, więc wet zalecał taką karmę, a że był grubawy, to zalecono też wersję light (czyli tę wersję "moderate calories") i tak się zaczął łupież (bo karmy light mają mniej tłuszczu, a za mało tłuszczu powoduje problemy ze skórą).

Gnojka przestawiłam z tej karmy na Acanę Grasslands mieszając ją z Royal Canin przez tydzień, potem tylko Acana - jeśli kot głodny, to musi zeżreć, co mu dają :D
Mojego gnojka wzięłam ze schroniska, tam nie dostawał frykasów, to ja z moim TŻ rozpieściliśmy potwora różną karmą.

Czyli moja rada, nie do końca cat-friendly: przegłodzić gnojka przez noc i niech zeżre, co ma w misce :D

Teraz gnojek (od prawie roku od odstawienia Royal Canin) ma świetne futro, fajne qupale i super badania krwi (a ma dość poważną wadę serca).
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Wto sie 12, 2014 4:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja niestety nie jestem w stanie ustalić która karma mogła sie przyczynić do łupieżu, bo za dużo ich przetestowałam i nadal to robie W sumie to cały czas jest Hill's a reszta z doskoku to może on to powoduje. A sierść ma o niebo lepszą niż przy Whiskasie wtedy to miała jak tarka teraz jest mieciutka Jeszcze nie jest taka jak bym chciała ale jest duża poprawa ...

Może spróbuje po raz kolejny wmusić w nia jedna karme i skonczyc z tymi miksturami To jest ciezki proces niestety
To może uderzyć w tego Puriozona ?? Mam wrażenie ze dość chetnie to je Bo właśnie konczymy opakowanie 400g Bedzie lepsza niż Hill's ?? Szczerze to tylko nie probowałam Acany i Orjena bo nie maja małych opakowań a kupowanie nawet 2 kg to slabo u mnie wygląda Zeby tyle czasu jesc jeden smak hehe nie ma mowy :P

A z tym przegłodzeniem to serce mi pęka jak porcja na dzien jest na 3 i chodzi i dopomina się (tak było przy Granatapet i Apllaws) Dlatego odpuściłam bo stwierdziłąm co bede na siłe uszczęsliwiać ...

ania_gd2

Post » Wto sie 12, 2014 11:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ania_gd2 pisze:To może uderzyć w tego Puriozona ?? Mam wrażenie ze dość chetnie to je Bo właśnie konczymy opakowanie 400g Bedzie lepsza niż Hill's ??

Zdecydowanie, bez dwóch zdań - sądzę że i łupież zniknie.

Mieszaj tak długo jak będzie trzeba, niektóre koty potrzebują więcej czasu. Zwłaszcza jak przechodzi się z karm zbożowych na bez zbożowe. Zbożówki zawierają hydrolizaty białkowe czyli takie dosmaczacie od których koty się uzależniają - nie dziwne, że kot je ją chętniej - jest od niej uzależniony.

Mój się obżerał TOTW RM.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Wto sie 12, 2014 12:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

grainfreek pisze:
ania_gd2 pisze:To może uderzyć w tego Puriozona ?? Mam wrażenie ze dość chetnie to je Bo właśnie konczymy opakowanie 400g Bedzie lepsza niż Hill's ??

Zdecydowanie, bez dwóch zdań - sądzę że i łupież zniknie.

Mieszaj tak długo jak będzie trzeba, niektóre koty potrzebują więcej czasu. Zwłaszcza jak przechodzi się z karm zbożowych na bez zbożowe. Zbożówki zawierają hydrolizaty białkowe czyli takie dosmaczacie od których koty się uzależniają - nie dziwne, że kot je ją chętniej - jest od niej uzależniony.

Mój się obżerał TOTW RM.

Hill's naprawde słabo wypada i co teraz sprawdziłam nie ma praktycznie kwasów tłuszczowych omega a w Purizonie już są Jakoś wcześniej nie zwróciłam na to uwagi tylko sie cieszyłam ze w koncu cos je lepszego .. :P to może być przyczyną lupieżu ? bo praktycznie każda bez zbóż okazywała sie porażką. Boje sie żeby z Purizonem nie było tak samo ze przez msc bedzie jadła a potem bunt Tym bardziej że ona potrafi jeść jakieś 2-3tyg samodzielnie jedną karmą a potem nie wiadomo czemu przestaje i znów trzeba mieszać. Oszaleć idzie z tym kotem. Teraz w tym tygodniu musze zamówić karme i za każdym razem bije sie co tym razem żeby jej dogodzić a to to mi sie odwraca na łapce i nie chce jeść hehe :)

ania_gd2

Post » Wto sie 12, 2014 12:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Meldujemy się i tu. Mam pytanie, miał ktoś te puszki?
http://www.zooplus.hu/shop/macska/nedve ... pet/403483

koty je jedzą? Bo kupiłabym małej francy ale nie wiem co ona na to. Ostatnio podeszły jej tacki Premiere, ale nigdzie nie widzę informacji na ich temat...
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Wto sie 12, 2014 12:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ania_gd2 pisze:Szczerze to tylko nie probowałam Acany i Orjena bo nie maja małych opakowań a kupowanie nawet 2 kg to slabo u mnie wygląda Zeby tyle czasu jesc jeden smak hehe nie ma mowy :P

mają, oczywiście, że mają - właśnie po 400 g. i to nawet w stacjonarnych zoologach, nie tylko w necie.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto sie 12, 2014 12:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Maupa pisze:
ania_gd2 pisze:Szczerze to tylko nie probowałam Acany i Orjena bo nie maja małych opakowań a kupowanie nawet 2 kg to slabo u mnie wygląda Zeby tyle czasu jesc jeden smak hehe nie ma mowy :P

mają, oczywiście, że mają - właśnie po 400 g. i to nawet w stacjonarnych zoologach, nie tylko w necie.

Ooo to dziękuje za info bo właściwie to ja tylko w zooplusie kupuje. W stacjonarnych pytałam w 2 to nie mieli. Chyba będe musiała zgłębić ten temat Gdańsk jest duży :)A one są ogólnie lubiane przez koty? Pewnie wszystko zależy od delikwenta :P

ania_gd2

Post » Wto sie 12, 2014 13:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja te małe paczki acany i orijena kupowałam u weta, u mojego mają pełen asortyment. Tylko mój kot nie je już suchego.
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Wto sie 12, 2014 14:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ania_gd2 pisze:
Maupa pisze:

Ooo to dziękuje za info bo właściwie to ja tylko w zooplusie kupuje. W stacjonarnych pytałam w 2 to nie mieli. Chyba będe musiała zgłębić ten temat Gdańsk jest duży :)A one są ogólnie lubiane przez koty? Pewnie wszystko zależy od delikwenta :P

Acanę w małych paczkach kupisz napewno w stacjonarnych sklepach zookarina. Wiele kotów lubi i u nas w domu szałem są obie karmy tylko w wersji rybnej :kotek: choć po ludzku zapach jest odrzucający :oops:
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Wto sie 12, 2014 14:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dziękuje za rady :) Mam dość niedaleko do ZooKarina Dziś tam pojde mam nadzieje ze bedą mieli ! :) Moja Misia lubi najbardziej smaki rybne i jagnięcine :)

ania_gd2

[poprzednia][następna]