KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 20, 2014 17:54 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

Zachwycająca!
Wygląda na bardzo zadowoloną ze swojego domu. :wink:

Jibril

Od: Wto lip 15, 2014 20:00

Post » Czw lip 24, 2014 13:58 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

Piękna <3
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Wto sie 12, 2014 9:04 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

Nie da jej się utrzymać w domu, to co ona wyczynia-rozrywa siatki w oknach, skacze na klamki, koncerty wniebogłosy , godzinami może wyć, żeby tylko ją wypuścić. Ale jest tak pełna energii, że boję się ją wypuścić samą, gdy zobaczy człowieka, to ucieka bo to jest chyba zabawa jej, myśli, że człowiek się w ten sposób będzie z nią bawił, ja uciekam, ty mnie łap. Nie chcę jej zostawiac samej na dworze, bo widzę przed oczami koniec jej życia. z drugiej strony nie ma czasu, by być z nią na podwórku. już sama nie wiem co robić. I pytanie, kiedy wysterylizować, żeby nie był za wcześnie ale i za póżno?

sara.dierra

Od: Nie kwi 08, 2012 18:11

Post » Wto sie 12, 2014 10:04 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

Nauczona życia na wolności , to nie chce w domu siedzieć :(
Pierwsza rujka może pojawić się już w wieku 6 miesięcy. Kotkę sterylizuje się zaraz przed albo po pierwszej rujce. Tylko wtedy trzeba pilnować żeby nie zaciążyła.
Zazwyczaj w wieku 6-8 miesięcy ...
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Wto sie 12, 2014 10:29 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

jakie są objawy przed czy po cz w trakcie? tzn po czym fizycznie poznać, że to ten czas?

sara.dierra

Post » Wto sie 12, 2014 10:31 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

Z drugiej strony omijając kwestię życia i śmierci, ona jest taka szczęśliwa na podwórku :) Gania z napuszonym ogonkiem, włazi na drzewa, na słupy, - gorzej gdy wybiera się za granice podwórka, bo wtedy trzeba robić włam do sąsiadów, żeby ją zgrnąć.

sara.dierra

Post » Wto sie 12, 2014 10:39 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

Tu pojawia się kwestia, co ważniejsze : kot, który będzie bezpieczny w domu i będzie żył, czy kot, który będzie szczęśliwy, bo będzie mógł biegać po dworze, ale jego życie jest zagrożone?.
Obrazek

aannee99

Post » Wto sie 12, 2014 11:06 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

aannee99 pisze:Tu pojawia się kwestia, co ważniejsze : kot, który będzie bezpieczny w domu i będzie żył, czy kot, który będzie szczęśliwy, bo będzie mógł biegać po dworze, ale jego życie jest zagrożone?.

tu pojawia się kwestia : jak zatrzymać w domu zwierzę, które wyje 24 godzin na dobę demolując wszystkie sposoby zabezpieczające, rozrywane siatki, wieszanie się na klamce od drzwi, wieszanie się na kluczach wiszących w drzwiach, drapanie godzinami w drzwi wyjściowe, gdy była mniejsza i nie taka silna to problem był delikatniejszy, w tej chwili jest silna , głośniejsza.

sara.dierra

Post » Wto sie 12, 2014 11:10 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

Nie ma co się dziwić małej właściwie. Poznała co to podwórko, no to chce na nim być, nic nie doradzę, doświadczenia nie mam. Mam tylko nadzieję, że malutka będzie żyła długo i szczęśliwie <3
Obrazek

aannee99

Post » Wto sie 12, 2014 11:17 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

Tu masz dokładny opis co i jak ;)
http://www.vetopedia.pl/article85-1-Ruja.html
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Wto sie 12, 2014 11:24 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

aannee99 pisze:Nie ma co się dziwić małej właściwie. Poznała co to podwórko, no to chce na nim być, nic nie doradzę, doświadczenia nie mam. Mam tylko nadzieję, że malutka będzie żyła długo i szczęśliwie <3
poznała podwórko bo na podwórku się urodziła i wychowywała po urodzeniu

sara.dierra

Post » Wto sie 12, 2014 11:28 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

Wiem, ale czy to aby na pewno musiało być kontynuowane?. Mnóstwo kociąt rodzi się właśnie na podwórku, a jednak mieszkają w mieszkaniu i nie są wychodzące :)
Obrazek

aannee99

Post » Pon sie 18, 2014 19:10 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

Sliczna panienka z niej rośnie. Szkoda tylko, że masz kłopoty z zatrzymaniem jej w domu. To, że wychowywała się na podwórku nie powinno mieć znaczenia, bo Kunegunda miała dopiero półtora miesiąca. Jej siostrzyczka którą zatrzymaliśmy u siebie nie da się z kolei z domu wygonić. Braciszek znalazł nowy domek, tez podwórkowy.
Nie mam pojęcia jak nauczyć kota nie wychodzenia za płot. Te kociaki które są u nas trzymają się domu, nie wybierają się na wędrówki.
Kurczę, no nie wiem:(((
Najważniejsze żeby się zdrowo chowała śliczna dziewczynka.

ewazmazur

Od: Śro maja 28, 2014 18:00

Post » Wto sie 19, 2014 0:49 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

sara.dierra pisze:
aannee99 pisze:Tu pojawia się kwestia, co ważniejsze : kot, który będzie bezpieczny w domu i będzie żył, czy kot, który będzie szczęśliwy, bo będzie mógł biegać po dworze, ale jego życie jest zagrożone?.

tu pojawia się kwestia : jak zatrzymać w domu zwierzę, które wyje 24 godzin na dobę demolując wszystkie sposoby zabezpieczające, rozrywane siatki, wieszanie się na klamce od drzwi, wieszanie się na kluczach wiszących w drzwiach, drapanie godzinami w drzwi wyjściowe, gdy była mniejsza i nie taka silna to problem był delikatniejszy, w tej chwili jest silna , głośniejsza.
sara.dierra pisze:Nie da jej się utrzymać w domu, to co ona wyczynia-rozrywa siatki w oknach, skacze na klamki, koncerty wniebogłosy , godzinami może wyć, żeby tylko ją wypuścić. Ale jest tak pełna energii, że boję się ją wypuścić samą, gdy zobaczy człowieka, to ucieka bo to jest chyba zabawa jej, myśli, że człowiek się w ten sposób będzie z nią bawił, ja uciekam, ty mnie łap. Nie chcę jej zostawiac samej na dworze, bo widzę przed oczami koniec jej życia. z drugiej strony nie ma czasu, by być z nią na podwórku. już sama nie wiem co robić. I pytanie, kiedy wysterylizować, żeby nie był za wcześnie ale i za póżno?

Jest mi głupio, że tak się dzieje, ale uprzedzałam. Gdyby było ich dwoje zajęliby się sobą nie wyciem, drapaniem i wyrywaniem na podwórko.
Ona rośnie, rozwija się, coraz więcej rzeczy ją interesuje. Potrzebuje towarzystwa i dużej dozy zabawy. Ten kociak ma dopiero 4 miesiące.

ewazmazur

Od: Śro maja 28, 2014 18:00

Post » Śro wrz 03, 2014 18:35 Re: KUNEGUNDA - wątek Kropeczki dla Ewy

u nas wszystko ok :) wtedy te kilka dni załamki to był dziwny okres, dobrze, że akurat miałam 9 dni urlopu i to wystarczyło, żeby stała się kochaną kotką, - tak jest wypuszczana i tym sposobem ona stała się szczęśliwą kotką, wybieganą, wyszalaną, wybawioną, - wydaje mi się że ona męczyła się w domu, - jakims cudem stała się bardzo dojrzała i trzyma się podwórka, uwielbia godzinami siedzieć i spać w takiej otwartej szopce, na podwórku jest cudowna, przestałam się bać, przestałam drżeć o jej życie, o to że się zgubi, że nie odnajdzie domu, że coś jej się stanie, - już wie gdzie jest dom, śpi z nami, - zajada coraz więcej - wydaje mi sie że przełomem był właśnie ten urlop i mój pobyt w domu przez 9 dni 24 godziny na dobę, musze jej zrobić fotki i wrzucuić dla Ewy, ale teraz mam nadgodziny i pracujące soboty i po pprostu nie mam siły, ale obiecuję :) i dziękuję za nasza niunię :) i sory za tę wyższą panikę

sara.dierra

[poprzednia][następna]