Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
jaaana pisze:Suche mają w misce cały czas, bardzo też lubią namoczoną - musi być z bardzo dużą ilością wody, wypijają na wyścigi, potem dopiero podjadają.
Dwa razy dziennie dostają mokrą karmę - najczęściej kuraka, którego uwielbiają, ale gdy nie mam czasu, dostają albo Cosmę albo Animondę Carny - tej ostatniej nie lubi Szczuruś, ale to jego problem, z głodu nie padnie.
Jak wygląda karmienie?
Wyczajam moment, kiedy hien nie ma w kuchni i szybko się w niej zamykam. Nakładam do pięciu miseczek na różowej tacce. Tacka w garść, otwieram drzwi i... do kuchni wpada stado wygłodniałych Hien, przez moment nie mogę zrobić kroku. Muszę przeczekać tę pierwszą falę uderzeniową, po chwili Hieny wszelkimi opracowanymi wcześniej sposobami wdrapują się na stół i gorączkowo poszukują żarcia, a ja idę do pokoju. W połowie drogi część Hien orientuje się, gdzie idzie żarcie i wpada mi pod nogi. Wymijam slalomem, lawiruję między ruchomymi przeszkodami, dochodzę do zwyczajowego miejsca karmienia, czekam, aż z kuchni dobiegnie ostatnia Hiena, odgarniam Hieny z podłogi, odgarniam jeszcze raz i jeszcze i stawiam tackę. Hieny rzucają się gromadnie do najbliższej michy, przyporządkowuję je do osobnych miseczek i po chwili słyszę tylko mlaskanie, pobrzękiwanie przesuwanych miseczek, czasem warczenie.
Próbowałam wcześniej zdejmować miseczki z tacki. Pierwsza miska - rzucają się wszystkie. Druga miska - to samo. Itd.
Jednak człowiek uczy się na błędach. Na tacce jest sprawniej, no i podłoga mniej się brudzi. Tylko muszę zmienić tackę na większą, bo już się ledwo przy niej mieszczą.
anulka111 pisze:Zamiatanie powinno byc na filmiku![]()
![]()
Bardzo Cię objadaja darmozjady? Czego najbardziej potrzebujesz?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 96 gości