"Matylda i Spółka" - wszyscy mają dom

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie lip 13, 2014 23:06 "Matylda i Spółka" - wszyscy mają dom

Natura nie znosi próżni - są ludzie, pojawiają się i koty.
Taaak - o mało nie padłam z wrażenia jak zobaczyłam w pracy przez okno, że z hali magazynowej wychodzi bura kocica i wyprowadza podrośnięte już kocięta - całe 5 sztuk!
Różne zwierzaki już widzieliśmy na terenie zakładu - bażanty, zająca, lisa ale kocia rodzina kamuflowała się bardzo umiejętnie.

Koty zostały złapane i umieszczone w bezpiecznym, choć niestety tymczasowym miejscu. Moja kochana koleżanka z pracy organizuje dla nich pomoc, jeździ do weta, robi zdjęcia, rozsyła maile.

Kocica i kocięta są odpchlone, odrobaczone i leczone ze świerzbowca usznego. Kocica lada dzień zostanie wysterylizowana (w ramach akcji sterylizacji organizowanej przez miasto).

Kotka jest bura, całkowicie oswojona, ufna, łasząca się i prosząca o głaski.

Kociaki maja około 8-9 tygodni, samodzielnie jedzą, korzystają z kuwety i są coraz ufniejsze w stosunku do człowieka.
Są 3 kocurki- czarny, biało-czarny i burasek, oraz 2 kociczki: buraska i biało-bura.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Pon gru 22, 2014 14:11 przez fili, łącznie edytowano 8 razy
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pon lip 14, 2014 5:58 Re: Kocica i 5 kociąt szukają domu - Katowice

do góry po domki. Zróbcie im ogłoszenia na tablicy pl
ObrazekObrazekObrazek

hutek

Od: Pon paź 04, 2010 17:41

Post » Pon lip 14, 2014 6:51 Re: Kocica i 5 kociąt szukają domu - Katowice

To pierwsze maleństwo ma pysio jak moja tymczasia Gracja!
Śliczne malce!
Koniecznie ogłoszenia w necie, tu zakocenie totalne!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pon sie 11, 2014 17:51 Re: Kocica i 5 kociąt szukają domu - Katowice

Kociaki już odrobaczone i po pierwszym szczepieniu. Zdrowiutkie - nawet kociego kataru udało się im uniknąć. Koleżanka przygarnęła jednego malucha - biało-bura kociczkę.

Mam gorąca prośbę.
Akcja na facebooku niestety nie przyniosła spodziewanego efektu.
Mój komputer w domu coraz bardziej się buntuje i nie chce współpracować. Dzisiaj zostałam w pracy żeby wrzucić ogłoszenia na miau adopcje.
Przyznam, że całkiem wyszłam z wprawy w zamieszczaniu ogłoszeń.

Czy ktoś pomógłby nam ogłosić je w necie? Proszę o pomoc, bezpłatną pomoc, nie za bardzo stać mnie na zamówienie pakietu ogłoszeniowego. Kocia rodzinka drenuje nam kieszenie.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Post » Pon sie 11, 2014 18:48 Re: Kocica i 4 kocięta - Katowice- prośba o pomoc w ogłoszen

Jeśli dostanę tekst ogłoszeń (nie znam kotów osobiście, ciężko napisać bez tego dobre ogłoszenie), mogę rozgłaszać :ok:

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Pon sie 11, 2014 20:47 Re: Kocica i 4 kocięta - Katowice- prośba o pomoc w ogłoszen

Yocia super ze sie odezwalas. Prosze podaj mi na PW swojego maila, wysle zdjecia i teksty ktore ulozylam.

fili

Post » Wto sie 12, 2014 16:35 Re: Kocica i 4 kocięta - Katowice- prośba o pomoc w ogłoszen

Ogłoszenia wstawione póki co na olx.pl (link aktywacyjny na mailu) , adopcje.org (czekają na akceptacje przez admina) i przygarnijzwierzaka.pl (już są) :)
Robimy dalej.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Pon sie 18, 2014 19:36 Re: Kocica i 4 kocięta - Katowice- prośba o pomoc w ogłoszen

Klarcia(mała burasia)znalazła fajny dom. Stres związany z przeprowadzką minął po 2 dniach i ganiają się z rezydentką, śpią razem, myją się. Miłość kwitnie:)
Yociu dziękuję jeszcze raz
za ogłoszenia.

fili

Post » Pt sie 22, 2014 20:09 Re: Kocica i 2 kocięta - Katowice-dziękujęzapomoc w ogłoszen

W nowym domu od kilku dni jest także kocurek Tilo (burasek). Jest jedynym kotem w domu. Ładnie się aklimatyzuje :-) Już się wpakował do łóżka ;-)

Na dom nadal czekają:
czarnuszek Tymianek
biało-czarny Franio
i przekochana kocica Matylda.
Matyldzia im mniej dzieci ma przy sobie tym bardziej młodnieje. Bawi się zabawkami, poluje na piórka i na biednego pająka zabawkę, który ciągle ląduje w misce z wodą.

fili

Post » Pt paź 17, 2014 15:45 Re: kocurki Tymianek i Franio czekają na dom- Katowice

Kocica Matylda znalazła lokum na wsi u rodziny koleżanki. Świetnie się tam odnalazła, poluje na myszy i cieszy się względami domowników.

Domu szukają jeszcze dwa kocurki: Franio i Tymianek.
Bardzo się garna do człowieka (szczególnie odkąd nie ma z nimi mamy-kocicy, która zawsze przytuliła i umyła)
kocurki sa już duże, mają doskonały apetyt.
Są dwukrotnie zaszczepione, porządnie odrobaczone, zdrowe, kochane. I nikt ich nie chce :(
Nowe zdjęcia Frania:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nowe zdjęcia Tymianka:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

fili

Post » Pon gru 01, 2014 16:48 Re: Tyminaek&Franio-chętnydomz 2 małych dzieci-czy dobry pom

Ma dylemat - czy może się udać adopcja moich tymczasów - dwóch kocurków (razem -wspólna adopcja) do domu z dwojgiem dzieci (wiek ok. 2 i 5 lat)?
Kocurki mają już prawie 7 miesięcy, są energiczne w zabawie, biegają. Ale są też ostrożne w kontakcie z nowymi ludźmi (kociaki mają tymczas w naszym biurze). Do mnie i do koleżanki przychodzą na głaski wtedy kiedy maja ochotę, albo jak mają coś dobrego dostać.
Mieszkanie gdzie mają trafić jest duże, jest deklaracja rodziców, że nie będą przymuszane do kontaktu z dziećmi.
Może do domu z dziećmi powinny jednak trafic takie bardziej "bezstresowe" koty, śmiałe, bardziej dążące do kontaktu?
Nie miałabym obaw jeśliby miały trafić do domu bez dzieci, jestem pewna, że po zadomowieniu na pewno przychodziłyby do opiekunów na głaskanie i nabrałyby zaufania do nich. Czy obecność dzieci (żywiołowych i głośnych) nie będzie dla kocurków zbyt dużym stresem?
Poradźcie proszę , bo nie wiem co robić.

fili

Post » Pon gru 08, 2014 12:14 Re: Tymek&Franio-chętnydomz 2 małych dzieci-czy to dobry pom

Koty pojechały. Boją się dzieci, ale mieszkanie na tyle duże, a dzieci nie bardzo nachalne - więc mam nadzieje, że będzie dobrze.

fili

Post » Pon gru 08, 2014 13:50 Re: Tymek&Franio-chętnydomz 2 małych dzieci-czy to dobry pom

Uważam,że dziecko wcale nie musi być przeszkodą w adopcji zwierzaka. No chyba,że jest ewidentnie sprawdzone to,że kot/pies dzieci nie lubi/boi się. Dzieci są naprawdę różne, tak to już jest. Wszystko zależy od tego jak są wychowane przez swoich rodziców. Moja córka ma kontakt z futrzakami od kilku lat,jest dla nich naprawdę wspaniała,delikatna i bardzo,ale to bardzo opiekuńcza <3
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Pon gru 08, 2014 16:22 Re: Tymek&Franio-chętnydomz 2 małych dzieci-czy to dobry pom

Ja również nie mam nic przeciwko domkom z dziećmi.Często dzieci są bardziej empatyczne niż dorośli.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro gru 10, 2014 20:47 Re: Tymek&Franio-chętnydomz 2 małych dzieci-czy to dobry pom

Bedzie dobrze :ok: Koty przyzwyczaja sie do nowych głosów, odgłosów zabaw, jeszcze bedą z dziećmi sie bawic. to dobrze,ze na razie sa ostrożne, same nabiorą pewnosci, muszą przecież poznac swój nowy wielki swiat.
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Od: Czw sty 04, 2007 23:29

[następna]