plamy po kocich wymiocinach

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 11, 2014 11:28 plamy po kocich wymiocinach

Witam wszystkich :-)
Szukam porady. Otóż mojemu kotu zdarza się czasem zwymiotować, zapewne jak każdemu ;-) wynika to głównie z pazerności, za bardzo się spieszy jedząc.
Problem polega na tym, że po tych wymiocinach zostały plamy na podłodze (drewniana). Kot czasem zostaje sam na 1-2 dni i wtedy nie ma kto od razu sprzątnąć, stad te plamy (jak jestem w domu to od razu sprzątam).

I teraz moje pytanie do Was.
Czy macie jakiś sprawdzony sposób na usuwanie plam po kocich rzygach z drewnianych powierzchni? Plama jest ciemniejsza niż kolor drewna.

Będę wdzięczna za jakieś pomysły ;-)

eliza_87

Od: Pt lip 11, 2014 11:20

Post » Pt lip 11, 2014 12:59 Re: plamy po kocich wymiocinach

Obawiam się, że wymiociny wchodzą w reakcję z lakierem i po prostu powstaje plama nie do usunięcia. Mojemu kocurowi zdarzyło się zwymiotować na parkiet i plamę musiałam zeszlifować papierem ściernym i zamalować to miejsce świeżym lakierem. Ale może ja po prostu nie znam sposobu na ich usuwanie, więc chętnie poczekam na odpowiedzi innych.

kotelsonciorny

Od: Pt lis 22, 2013 13:05

Post » Pt lip 11, 2014 13:28 Re: plamy po kocich wymiocinach

Też pomyślałam o papierze ściernym, ale jakoś boję się sama za to zabierać :roll: może jakoś rozjaśnić tą plamę?

Poradźcie coś bo będę do końca życia słuchać, że kot to jednak nie nadaje się do domu... :?

eliza_87

Post » Pt lip 11, 2014 14:12 Re: plamy po kocich wymiocinach

Niestety nie przychodzi mi nic do głowy :evil: Ja jestem z papierem ściernym, rozpuszczalnikiem i lakierem za pan brat, mimo tego że mam dwie lewe ręce do takich rzeczy. Potrzeba matką. Wszystkiego. Przeszukałam trochę internety i niestety nie znalazłam żadnej kojącej informacji :(

kotelsonciorny

Post » Pt lip 11, 2014 14:53 Re: plamy po kocich wymiocinach

A ten lakier to jak się tak dokładnie nazywa i gdzie można kupić? rozpuszczalnik to jakiś specjalny musi być czy np. można go zastąpić zmywaczem do paznokci?

eliza_87

Post » Sob lip 12, 2014 11:09 Re: plamy po kocich wymiocinach

Nie nie, zmywaczem nie radzę, a rozcieńczalnik można kupić w markecie budowlanym, podobnie jak lakier do parkietu. Ja kupuję w małych puszkach, trzeba jednak upewnić się że to lakier doparkietu konkretnie, bo zwykły, do drewna, ma znacznie większą ścieralność. Jak znajdę swój to napiszę konkretnie jaki kupuję.

kotelsonciorny

Post » Sob lip 12, 2014 15:14 Re: plamy po kocich wymiocinach

Ostatnio kupiłam taki http://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewn ... ,l217.html bo miałam kilka miejsc wytartych na parkiecie. Można kupić taką małą puszeczkę.

Może poproś o przeniesienie na koty, tam więcej forumowiczów przeczyta Twój post :)

kotelsonciorny