SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon cze 30, 2014 21:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dla mnie to ogólnie jakiś kosmos - wszystkie koty z jakimi miałam kiedykolwiek do czynienia ubóstwiają mokre :)
Nigdy nie mogłam się nadziwić, jak gdzieś czytałam, że kot nie chce mokrego :)
Moje czasem mięsa nie chcą czy domowej roboty karmy, ale mokre z puszki wchłoną zawsze :)

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Wto lip 01, 2014 8:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

znalazłam na jakimś blogu takie info:

Jak policzyć ilość węglowodanów w karmie
Zawartość węglowodanów bardzo dużo nam mówi o jakości karmy. Kot, jako zwierzę mięsożerne, powinien jeść pokarm zawierający do 8% skrobi w suchej masie.
Wiedząc, jaka jest zawartość węglowodanów w karmie, możemy oszacować ile jest w niej wypełniaczy takich jak ziemniaki, pszenica, ryż czy kukurydza.
"W suchej masie" oznacza po całkowitym wysuszeniu - 0% wody. Dzięki przeliczaniu na suchą masę możemy łatwo porównać karmy o różnej wilgotności (np. suche i mokre).
Aby policzyć zawartość węglowodanów, potrzebne są nam ilości procentowe:
-białka
-tłuszczy
-włókna
-popiołu
-wilgotności (wody)
Jako przykładowa karma, w której chcemy policzyć węglowodany posłuży Taste of the Wild rocky mountanin.
-białko 42%
-tłuszcz 18%
-włókno 3%
-popioł 8,9%
-wilgotność 10%

Aby policzyć węglowodany "w mokrej masie" dodajemy wszystkie te wartości, a ich sumę odejmujemy od 100%:

42% + 18% + 3% + 8,9% + 10% = 81,9%
100% - 81,9% = 18,1%
Aby policzyć węglowodany "w suchej masie" ilość węglowodanów w "mokrej masie" dzielimy przez tyle, ile jest w karmie "niewody" (przykładowo jeśli karma zawiera 80% wody, dzielimy przez 20%).
18,1% : 90% = 20,1% "

przeliczając w ten sposób to w każdej nawet super niby najjjlepszej jest ich ponad 20%.
powiedzcie ile % węglowodanów jest w porzadku.
znalazłam taką : Applaws sucha karma 13,5 % węglowodanów według tabelki bo po przeliczeniu jak powyżej to ponad 20%.
dobra ta?

Agnes_R

Od: Śro maja 14, 2014 10:07

Post » Wto lip 01, 2014 8:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Agnes_R, żadna karma sucha nie będzie miała węglowodanów mniej niż 18-20%, nawet niektóre mokre karmy gorszej jakości mają ich 12-15%. Nie pytaj czy Applaws jest dobra, nie jest zła, ale decyzja o wyborze karmy zawsze należy do właściciela. Kilka postów wcześniej miałaś podane linki do barfnego świata, gdzie jak kawa na ławę zostały wyłożone i opisane wady i zalety zarówno mokrych jak i suchych, poczytaj. Pamiętaj, że karma sucha została wymyślona przez ludzi dla wygody innych ludzi (właścicieli zwierząt). Żadna sucha karma na dłuższą metę nie jest idealnym wyborem, jest wygodnym wyborem. Oczywiście przy kryteriach wyboru w grę wchodzi jeszcze zasobność portfela.
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Wto lip 01, 2014 8:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kolendra_ pisze:Agnes_R, żadna karma sucha nie będzie miała węglowodanów mniej niż 18-20%,

Power of Nature ma 10-12%.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Wto lip 01, 2014 9:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

megan72 pisze:
kolendra_ pisze:Agnes_R, żadna karma sucha nie będzie miała węglowodanów mniej niż 18-20%,

Power of Nature ma 10-12%.

No to super. Nie miałam niestety w ręku opakowania, żeby policzyć NfE :201494 wyciągnęłaś asa z rękawa :lol:

I jeszcze w nawiasie, dla przypomnienia i zobrazowania, ostatni post na tej stronie, zdjęcie dzięki coztego :
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=243
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Post » Wto lip 01, 2014 11:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mam pytanie:
moja koleżanka ma 2 koty Pixi i Dixi
karmi je coshidą suchą z Lidla nie z powodu finansow tylko ona uwaza ze karma to karma i nie ma sensu jaka
kocury sa po kastracji jeden juz raz sie zapchal-weci kazali kupic urinary nie zrobila tego
podsunelam jej pomysl zeby kupowala mięso(za drogo) zeby kupowala porcje(nie bedzie gotowac a surowego nie zjedza)
czy wobec tego puszki tej najgorszej karmy beda lepsze niz ta sucha?
kolezanka wyczaila puszki tesco po 400 g po cenie 3,99
juz jej powiedzialam zeby lepiej wziela coshode mokra lub whinstona puszki o niebo sa lepsze powoiedziala ze nie bedzie wydziwiac a to za daleko itp
Kotka Milka

Post » Wto lip 01, 2014 11:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

jeśli koty mają problemy urologiczne, to tak, mokra będzie lepsza niż sucha - będą siłą rzeczy brały razem z pokarmem więcej wody.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto lip 01, 2014 11:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

nawet taka najgorsza?
Kotka Milka

Post » Wto lip 01, 2014 11:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka sąsiada niedawno się okociła. Mam "za płotem" 4 małe kociaki, mniej więcej w wieku 4 tyg. (ale to naprawdę mniej więcej). Ich mama dba o nie jak może (tak przypuszczam), ale chciałabym zacząć je dokarmiać, bo sąsiad tak średnio się nim zajmuje :?
I teraz pytanie: czym? Nie chcę im zrobić jakiejś rewolucji w brzuszkach. Zapewne są karmione jakimiś resztkami, ewentualnie lichą suchą karmą. Myślałam nad mokrym Winstonem (nie chcę również zbankrutować, bo przecież mam swojego hrabiego na utrzymaniu). Jakieś podpowiedzi?

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Wto lip 01, 2014 12:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja mam na utrzymaniu aktualnie 10 kotów, 6 "dużych kociakow" i 4 max. miesięczne, z tym dostałam informację, że dwie jeszcze się okociły, ale nie wiem gdzie są kociaki, czekam aż je przyprowadzą. Prawda jest taka, że od pół roku chodzę do urzędu miasta i błagam o dokarmianie i o wysterylizowanie chociaż kotek, bo co robić z maluchami? Dodatkowo ani ich nie umiem oswoić, ani złapac..także cięzko. I dokarmiam je wszystkie, ale nie mogę sobie pozwolić na to, zeby kamić je royalem, czy animondą..ani suchą ani mokrą, bo mam swojego kota na utrzymaniu (który je cuuuda, bo wybrzydza, to wet też kosztuje..).

i daje im albo winstona, i mokrą i suchą, albo friskies (czy jakoś tak..) noo, po prostu co akurat jest tańsze i w promocji. Jedyne co, to maluszkom daje gotowanego kurczaczka drobniutkiego, bo nie mam pojęcia co im dawać. Myślę, że to, że zjedzą coś, to już plus, nie musi to być karma super jakościowo ekstra, chyba że kogoś na to stać :).

Winston wydaje się ok.

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Wto lip 01, 2014 13:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka pisze:nawet taka najgorsza?

Najgorsza mokra będzie lepsza od najgorszej suchej. Winstony z Rossm. za swoją cenę mają jakość akceptowalną. Wybierajcie Winston Schlemmer Menu, często są w promocji po 0,99 zł/tacka 100 g - będzie to lepsze rozwiązanie niż najtańsza karma sucha.
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Post » Wto lip 01, 2014 15:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzięki dziewczyny :201494
Faktycznie, Winstony bardzo często są po 0,99 zł, więc cena jest baaardzo przystępna. Mój osobisty kocurek obecnie również jedzie na Winstonach lub innych mokrych gorszej jakości, bo wypiął się jakieś 2-3 m-ce temu na PoN, Grau itp. Będę próbowała wrócić do nich jesienią, kiedy apetyt mu się zwiększy i nie będzie tak wybrzydzał. A jeśli w dalszym ciągu będzie kręcił nosem, zapas puch dostaną kociaki sąsiada. One na pewno mi podziękują :wink:

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Wto lip 01, 2014 23:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Agnes_R pisze:Power natural Cat - a gdzie to kupić ? patrzę na strony sklepów które poleca producent tej karmy i wszędzie niedostępna ...
a czy Purizon będzie oki ? tez 0% jakichkolwiek zbóż :
70 % wyselekcjonowanych ryb i mięsa
30 % owoców, warzyw i ziół
0 % zbóż
44 % białek
Wysoka zawartość wartościowych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6
Staranny proces produkcji
Bez sztucznych konserwantów, wypełniaczy, barwników/li>
Nie zawiera laktozy ani glutenu

Na razie jest posucha na rynku :lol: Importer obiecuje dostawy w Lipcu.

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Śro lip 02, 2014 17:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

*anika*
barf odpada, bo jedno z nich w ogóle nie dotyka mięsa, żadnego. Nawet w formie zabawki... Dziś ledwo obwąchał wołowinę i poszedł a pozostała dwójka niemalże połknęła w locie...

Wczoraj otwarłam tego nowego Orijena Red, koty oszalały, oczywiście wprowadzam stopniowo, ale widzę, że nawet mały, który na TOTW i Hillsie z/d (dwa ostatnie dni tylko ten drugi mi w domu został) żył powietrzem teraz zjada tego z/d z Red'em baaardzo chętnie. Karma ma takie bardzo cienkie owalne niemalże płatki, bo grubość maksymalnie 2-3mm a średnica ok 5-7mm. U mnie najlepiej się sprawdza jednak Orijen i bardzo się cieszę z nowego smaku, bo bezkurczakowy :)
Moje koty polecają :mrgreen:

blathin

Od: Nie wrz 29, 2013 11:44

Post » Śro lip 02, 2014 20:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

blathin pisze:*anika*
barf odpada, bo jedno z nich w ogóle nie dotyka mięsa, żadnego. Nawet w formie zabawki... Dziś ledwo obwąchał wołowinę i poszedł a pozostała dwójka niemalże połknęła w locie...

Wczoraj otwarłam tego nowego Orijena Red, koty oszalały, oczywiście wprowadzam stopniowo, ale widzę, że nawet mały, który na TOTW i Hillsie z/d (dwa ostatnie dni tylko ten drugi mi w domu został) żył powietrzem teraz zjada tego z/d z Red'em baaardzo chętnie. Karma ma takie bardzo cienkie owalne niemalże płatki, bo grubość maksymalnie 2-3mm a średnica ok 5-7mm. U mnie najlepiej się sprawdza jednak Orijen i bardzo się cieszę z nowego smaku, bo bezkurczakowy :)
Moje koty polecają :mrgreen:

Platki? Cos takiego jak Ziwi Peak? W takim razie moje nie rusza :/
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

[poprzednia][następna]