» Pon cze 23, 2014 20:38
Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze
15 czerwca wystapily pierwsze objawy u czarnego kota
osowialy, temperatura 40 stopni, kulal, nadrzerki w pyszczku
zrobiono testy: panleukopenia, hiv, białaczka - ujemne, morfologia dobra - podejrzenie FIP
17 czerwca identyczne objawy drugi kot - morfologia dobra identyczne wyniki
FIP wykluczono stwierdzono kaliciwiroze
stan sie polepszał, temperatura spadła, od 19 czerwca znakomite samopoczucie
w sobotę 21 czerwca weterynarz stwierdził, że czarnemu kotkowi można odstawić antybiotyki, dostał ostatnią dawkę
rudy mial brać jeszcze 3 dni
po powrocie od weterynarza czarny kot przestal jesc, zwymiotował ale bawił sie i czuł sie niezle tyle ze nie chcial jesc
wieczorem jeszcze raz pojechalismy do weterynarza zeby go obejrzał - nie znalazł nic bardzo niepokojacego
cala niedziele(22 czerwca) jednak kot nie jadl i nie pil i mial problem z wyproznieniem - dostal jakis olej po ktorym sie wyproznił - oooogromna kupa była, dostal tez kroplowke zeby go nawodnic
i ulga kota ogroma - od razu zyskał na humorze, zaczął skakać i bawić się
niestety w niedziele wieczorem (22 czerwca porzygał sie drugi kotek - rudy i dostał lekkiej biegunki)
dziś czyli w poniedziałek - koty rano wygladaly juz oba bardzo źle , oba zwymiotowały - rudy ma lekka biegunke czarny dalej zatwardzenie i wyczuwalne kamienie kałowe w jelitach
weterynarz dziś rano na moje żądanie ( zaniepokoiła mnie śmierdzaca kupa u rudego kota i pieniste wymioty) zrobił test na panleukopenie , ponieważ nie mial typowego kociego, zrobił psi
i psi test na panleukopenie wyszedł dodatni - od razu została podana surowica obu kotom, kroplowka dożylna
koty temperatura rano 38,3 oraz 38,4 , morfologia idealna - sam środek normy, wymioty ustaly ( podano środek antywymiotny) , koty wygladają jakby zdychały - bardzo źle, są osowiałe, chowają się, nie płaczą ( a darły sie zawsze jak szalone) czarny sika pod siebie - nie ma siły wstać
karmione łyżką na siłę cały dzień i pojone strzykawką
wieczorna wizyta u weterynarza - zrobiony na moja prosbę koci test na panleukopemie z kału - wynik ujemny.
kroplówka, czarny kotek dostal stan podgoraczkowy 39,0 - wiec on dostal na spadek temperatury i oczywiscie caly czas koty dostają antybiotyki
dostalismy specjalna karme żeby dokarmiać
koty odmawiaja jedzenia i picia
nie wiem juz co im jest , naprawde nie mam pojecia