ŚLEPACZKI CZ.VII -DO ZAMKNIĘCIA. dziękujemy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 13, 2014 13:46 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -nasze CZARNE futerka -fszystkiego naj

Hej, przywiedziona tutaj za michalinadzordz i Śliwką (która zresztą od wczoraj jest u mnie na DT)...

Niestety do mojej koleżanki w Świdnicy wczoraj moi znajomi przywieźli dwa kociaki. Miały mieć trochę zaropiałe oczka. Ale to co ma jeden "w miejscu oka" to jakaś masakra. Kociak dostał na razie robocze imię Oczuś. Ma około 5 tygodni. Dzisiaj z samego rana byli u weterynarza. Okazało się, że maluch waży tylko 270 gram (siostra ponad 400 g). Dostał zastrzyk z antybiotyku i zastrzyk na wzmocnienie, dodatkowo 5-6 razy dziennie zakrapanie oczu kroplami z gentamecyną i Conva. Siostra dostała też zastrzyk z antybiotykiem i na wzmocnienie, bo ma łagodną formę kociego kataru, plus tez przez weekend zakrapianie oczu. Później się dowiem ile kosztowała wizyta.
Wstępnie w poniedziałek Oczuś ma mieć amputowane oczko - jeżeli jego stan będzie na to pozwalał :/

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na szczęście dziewczyny z Neko zgodziły się, żebym mogła zbierać kasę na Oczusia na ich konto za co jestem im niezmiernie wdzięczna. Operacja Śliwki kosztowała 200 zł, tutaj pewnie będzie podobnie. Na razie zamówiłam dzieciakom karmy z Zooplusa na 119 zł.
Obrazek Obrazek Obrazek

Wrocławskie Koty - polub nas na Facebook

turkawka

Od: Pon lut 01, 2010 12:43

Post » Pt cze 13, 2014 13:48 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -nasze CZARNE futerka -fszystkiego naj

turkawka masz pw
potrzebuję pilnie namiar na dt maluchów, wyjeżdżam dzisiaj, ale przed wyjazdem mogę podrzucic jedzenie dla nich

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pt cze 13, 2014 14:02 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -nasze CZARNE futerka -fszystkiego naj

A teraz coś bardziej optymistycznego. Śliwka u mnie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

turkawka

Post » Pt cze 13, 2014 14:34 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -nasze CZARNE futerka -fszystkiego naj

no toś wpadła , Aniu , jak śliwka w kompot :lol: bardzo ładnie juz wygląda :ok:
Już umówiłam się z Edytką, podejdę za jakis czas , jak wyrobie sie z pracą.

alessandra

Post » Nie cze 15, 2014 17:50 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -nasze CZARNE futerka -fszystkiego naj

Obrazek

Halooo !!!!! widzicie mnie jaka żem szczęśliwa ?

Obrazek

ciiiii,robię przyczajówę na smołę

Obrazek

jestę tygrysę,smoła nie da rady

cudna burasia <3

sobie cichutko czasem podczytywałam,ale jak tego skarbulka zobaczyłam musiałam się ozwać :oops:
trzymam bardzo mocno kciuki za tego czarnulka :( :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Pon cze 16, 2014 14:23 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -nasze CZARNE futerka -fszystkiego naj

czerwcowa lista wsparcia

1. Puchatek (postrzelony ze srutówki, nie wiadomo czy oko jest uszkodzone) i Pląder (dt anka1515 ObrazekObrazek

/diagnostyka/leczenie

2. Oczuś i siostra dt Edyta spoza forum -kontakt turkawka

ObrazekObrazek
zabieg u kotka, leczenie u kotki
Ostatnio edytowano Wto cze 17, 2014 14:27 przez Klub Ślepaczkowy, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Klub Ślepaczkowy

Od: Czw maja 05, 2011 14:56

Post » Pon cze 16, 2014 15:28 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -czerwcowa lista wsparcia str.53

Byłam w piątek w dt u Oczusia-strasznie biedny i takie maleństwo-ważył wczoraj, jak rozmawiałam telefonicznie 300gram -operacja jest przełożona z dzisiaj do czasu, aż malutki nabierze ciałka i trochę się wzmocni, jest na lekach ; siostrzyczka to śliczna burasia z kocim katarem , bardziej wstydliwa.
Edyta jest bardzo miła , wrażliwą osobą i bardzo dba o maluszki, codziennie jest u weta -Oczuś dostaje zastrzyki, jest ważony, na dniach na pewno będzie wiadomo kiedy operacja może sie odbyć. Umówiłam sie ,że w tym tygodniu będę jeszcze z wizyta u kotków i zrobię zdjęcia.Mam tez telefoniczny kontakt z turkawką.
Trzymamy kciuki za maluszki , za Puchatka, aby okazało się ,że oko jest sprawne-powinnam miec niedługo jakieś wiadomosci co do jego stanu, a także aby udało sie uratować drugie oczko Plądra. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

alessandra

Post » Wto cze 17, 2014 2:49 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -czerwcowa lista wsparcia str.53

Przytulam wszystkich - dawno tu nie byłam, ale zawsze w sercu nosze... :1luvu: :201494
Gdzie to sie teraz wpisywać? Karlusia ślepaczkówna sobie zyje, 10 lat jej idzie... Ale pojawiły sie kłopoty, gdzie napisac, bo na pewno ktoś wie, jak zaradzić... Czule pozdrawiam posting.php?mode=reply&f=1&t=158408#
Obrazek Obrazek

izabeli

Od: Wto kwi 14, 2009 22:42

Post » Wto cze 17, 2014 13:50 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -czerwcowa lista wsparcia str.53

izabeli pisze:Przytulam wszystkich - dawno tu nie byłam, ale zawsze w sercu nosze... :1luvu: :201494
Gdzie to sie teraz wpisywać? Karlusia ślepaczkówna sobie zyje, 10 lat jej idzie... Ale pojawiły sie kłopoty, gdzie napisac, bo na pewno ktoś wie, jak zaradzić... Czule pozdrawiam posting.php?mode=reply&f=1&t=158408#

Izabeli , pisz tutaj , co sie dzieje koci?

Porady znajdziesz także tutaj http://www.japaczesercem.pl/index.php?pl_dobrerady,49

alessandra

Post » Wto cze 17, 2014 19:18 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -czerwcowa lista wsparcia str.53

Takie ogłoszenie znalazłam na fb. Ktoś może wie coś więcej o tym maluszków reszcie kociąt?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

Edit: jest info, że mały adoptowany. Mam nadzieję, że reszta nie jest w takim stanie i też będzie miała szczęście.

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Wto cze 17, 2014 22:43 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -czerwcowa lista wsparcia str.53

Dzięki, kochana Alessandro. Karlusia (na fotce z czereśniami), niedowidząca od malutkiej, z oczkami constans - choć jest coś w rodzaju chlamydiozy, ale stale oczka sie czyści i namaszcza. W ostatnim czasie brudzi po domu. Jest kłopot z drogami mocz., pojawia się stan zapalny, chodzę do weta, zastrzyk, lepiej, potem znowu pogorszenie, zastrzyk, lekarstwo (shilintong), lepiej - i tak sie toczy. Jednak w międzyczasie siusia po mieszkaniu, to drugie też poza kuwetą, o wymiotach nie wspomnę. Trudne to jest, po zapachu wiem, że gdzieś sie narobiło... Nie wiem, co jest nie tak, że ona nie chodzi zawsze do kuwetki - czy piasek jej nie pasuje, czy jakis bunt to jest - jaki? Nie mam pojęcia. :?: Będę wdzięczna za sugestie... :201461
Obrazek Obrazek

izabeli

Od: Wto kwi 14, 2009 22:42

Post » Śro cze 18, 2014 7:04 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -czerwcowa lista wsparcia str.53

Rozumiem, że skoro chodzisz do weta to pełne badania krwi - PEŁNE , kotka miała zrobione? I konkretne badanie moczu?
Wymioty , kupy poza kuwetą - mało prawdopodobne by to był bunt, a jeśli żwir ma cały czas ten sam to też nie wydaje się by to mogło być powodem, a już na pewno nie ma wpływu na wymioty.
Leczenie najwyraźniej jest do bani, skoro trzeba je co chwilę powtarzać. Tzn byloby ok, gdyby choroba była zdiagnozowana jako przewlekła i wymagała takiego.
Czytałaś wątki nerkowe, struwitowe? Pewnie można by też trzustkowe i cukrzycowe. Tych ostatnich nie czytałam, więc nie wiem ile jest wiadomości, ale zawsze warto sprawdzić - ludzie piszą o objawach też.
Przeczytałam teraz o leku, który podajesz :
Chiński, ziołowy preparat leczniczy - bardzo skuteczny w oczyszczaniu dróg moczowych z kamienia i piasku.
Zmniejsza stężenie szczawianu wapnia w moczu - zmniejsza ryzyko nawrotu choroby.

Jestem akurat zwolenniczką chińskiej medycyny, ale zapisanie tego leku świadczyłoby, że kotka ma zdiagnozowane kamienie, tak? I to szczawiany?
A jak karmisz, czym?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro cze 18, 2014 10:25 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -czerwcowa lista wsparcia str.53

To ja biegne z garscia informacji :)

Oczus - wazy juz 336 g! Na razie decyzja o operacji odsunieta do konsultacji u okulisty (umowieni jestesmy na sobote). Rozrabia ponoc strasznie. Jest wesoly, je bardzo duzo, spi najlepiej na szyi u Edyty. Wiec to co kociak robic powinien. Acha I opanowywywuje kuwete (ale na razie nie zapeszajmy).

Sliwka - zaczelo jej troche leciec ropy z "leja po bombie". Pani wet powiedziala, ze miala tam taki syf, ze w zasadzie nie jest zaskoczona. Dostalysmy antybiotyk na tydzien i sie klujemy. Poza tym rozrabia strasznie i trzaska po pysku mojego Tynia. Do tego zaczyna grymasic przy saszetkach i wyzera barfa moim piraniom, wiec niedlugo je przerosnie.
Obrazek Obrazek Obrazek

turkawka

Post » Śro cze 18, 2014 13:26 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -czerwcowa lista wsparcia str.53

izabeli pisze:[...]Będę wdzięczna za sugestie... :201461

masz pewu
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Śro cze 18, 2014 14:35 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII -nasze CZARNE futerka -fszystkiego naj

turkawka pisze:Hej, przywiedziona tutaj za michalinadzordz i Śliwką (która zresztą od wczoraj jest u mnie na DT)...

Niestety do mojej koleżanki w Świdnicy wczoraj moi znajomi przywieźli dwa kociaki. Miały mieć trochę zaropiałe oczka. Ale to co ma jeden "w miejscu oka" to jakaś masakra. Kociak dostał na razie robocze imię Oczuś. Ma około 5 tygodni. Dzisiaj z samego rana byli u weterynarza. Okazało się, że maluch waży tylko 270 gram (siostra ponad 400 g). Dostał zastrzyk z antybiotyku i zastrzyk na wzmocnienie, dodatkowo 5-6 razy dziennie zakrapanie oczu kroplami z gentamecyną i Conva. Siostra dostała też zastrzyk z antybiotykiem i na wzmocnienie, bo ma łagodną formę kociego kataru, plus tez przez weekend zakrapianie oczu. Później się dowiem ile kosztowała wizyta.
Wstępnie w poniedziałek Oczuś ma mieć amputowane oczko - jeżeli jego stan będzie na to pozwalał :/

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na szczęście dziewczyny z Neko zgodziły się, żebym mogła zbierać kasę na Oczusia na ich konto za co jestem im niezmiernie wdzięczna. Operacja Śliwki kosztowała 200 zł, tutaj pewnie będzie podobnie. Na razie zamówiłam dzieciakom karmy z Zooplusa na 119 zł.

Takie oczko miała Lenka też dostała antybiotyk operacja miała być później , ale to jej pękło i pędziliśmy do weta na sygnale zrobiła sie po prostu dziura fatalna ...Mała miała od razu zabieg ....Trzymam kciuki za kiciusia...

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

[poprzednia][następna]