3 tyg. kociak ma biegunkę!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie cze 15, 2014 18:27 Re: 3 tyg. kociak ma biegunkę!

Nie wiem, spróbuję z nimi pogadać, ale wątpię, żeby to coś dało, tym bardziej, że to właśnie wet mówił mojej mamie, że tabletki są bezpieczne... Co prawda twierdził, że sterylizacja jest lepszym wyjściem, ale nie mówił nic o tym, że tabletki powodują ropomacicze. Nawet moja mama, jak pisałam w poście wyżej, sama mu mówiła, że słyszała, że są szkodliwe, ale wet twierdził, że to nieprawda. Sama nie wiem, co myśleć :( W każdym bądź razie, spróbuję pogadać, przekonać czy coś, ale jest to bardzo drogie przedsięwzięcie, tym bardziej, że należałoby także wykastrować moje 2 kocurki. Wątpię, żeby udało mi się ich przekonać, chociaż gdyby zaoszczędzić pieniądze, pewnie by się uzbierało potrzebną sumę... Mam dużo kotów, ale nie chcę z nich rezygnować, tylko dlatego, że sterylizacja/kastracja drogo kosztuje :( Ale też nie mogę pozwolić, żeby rozmnażały się na potęgę. Nie wiedziałam, że te tabletki powodują ropomacicze, wet mówi co innego :( No i do tego rzeczywiście są drogie.

Emma3848

Od: Czw wrz 13, 2012 15:20

Post » Nie cze 15, 2014 18:28 Re: 3 tyg. kociak ma biegunkę!

Oj zdziwilibyście się ile ludzi z wielkich miast ma podobne podejście, tu nie chodzi o miejsce zamieszkania czy wychowania tylko o mentalność otoczenia bez względu na liczbę mieszkańców miejscowości, wykształcenie itd itd.
Wiadomo na wsiach jest gorzej, ale to dotyczy całego naszego społeczeństwa i totalnej ignorancji w zakresie zapobiegania bezdomności, opiece nad zwierzętami itd.
Rozumiem doskonale, jak ciężko jest przekonać osoby, które są przeciwne kastracji, sterylizacji, żadne argumenty nie trafiają.
Co do ropomacicza to nie jest to bajka... moja babcia miała ukochaną kotkę, która brała właśnie tabletki i odeszła w wieku 10 lat. Miała ropomacicze i raka sutków :(
Babcia często powtarza ze łzami w oczach, że żałuje, że jej nie wysterylizowała... weci mówili jej podobnie jak Tobie, że tabletki są bezpieczne.

Mam nadzieję, że kociaczek przeżyje... :(
Nic nie mogę doradzić w sprawie maluszka, gdyż mam zerowe doświadczenie.
Mogę jedynie trzymać kciuki.
A co do rodziców... spróbuj jeszcze porozmawiać, powiedz im co wyczytałaś tu na forum...
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Nie cze 15, 2014 18:40 Re: 3 tyg. kociak ma biegunkę!

Jeśli masz godzinę autobusem do Warszawy zgłoś się może do Koterii:
Warszawa ul. Chrzanowskiego 13
poniedz.-piątek: godz. 9–19
sobota 9–13
tel.: 535 870 225
"Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA, prowadzony przez Fundację dla Zwierząt ARGOS, oferuje opiekunom wolno żyjącyh kotów zabiegi ich sterylizacji.
Od 2009 roku wykonaliśmy ponad 9 500 zabiegów.
Kastrujemy też koty i psy mające właścicieli, którzy nie są w stanie płacić cen komercyjnych. "
Chyba była opcja wykastrowania/sterylizacji tańszej dla opiekunów kotów spoza Warszawy - jakieś100 zł. A wtedy - o ile się uda przekonać Twoich rodziców - pozostanie Ci umówienie się tam i przewiezienie tam kotek, no i odebranie ich. My się zrzucimy jakoś.
Swoją drogą szkoda, że nie pojechałaś z kociakiem tu: http://www.przychodnia-weterynaryjna.eu/. Przyjmują w niedzielę do 14ej. Kotek może za tę zwłokę zapłacić życiem.

I błagam, nie bierz kotów, skoro nie jesteś samodzielna i kolejne koty odchodzą w męczarniach, bo nie masz pieniędzy ani możliwości, żeby się o nie odpowiednio zatroszczyć. A wet to nie słyszał, że jak kot nie ma badań zrobionych to narkoza może go zabić? Ciekawe czy na wszystkim się tak zna :roll: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie cze 15, 2014 18:41 Re: 3 tyg. kociak ma biegunkę!

Emma rozumiem Cię, moi rodzice też mieli takie podejście, no właśnie mieli ...
Niestety, dla moich rodziców, mam bardzo uparty charakter i jak na czymś postawię to tak ma być. Moja mama twierdziła że sterylka czy kastracja to krzywda dla zwierzęcia (uczłowieczała je). Przez x lat kotki u mojej babci mnożyły się na potęgę, ja zadowolona bo te małe puszyste kulki były śliczne, zawsze zawiedziona bo rodzice u nas nie zgadzali się na kotkę (dzięki Bogu) , jednak mój światopogląd zmienił się diametralnie kiedy trafiłam na to forum. . Sama zbierałam kasę na sterylkę 5 kotek (4 babci i jedna moja, dziczka (2 starsze i 3 przed pierwszą rujką)). Moi rodzice zrozumieli że kot po kastracji też się zmienia, teraz zachwycają wszystkim uroki kastracji, że kocur domu się trzyma że nie znaczy, że kotki nie rodzą, że są milsze itp... :1luvu:
Rozumiem, że jesteś niepełnoletnia, ja też byłam jak organizowałam sterylki. Wybrałam lecznicę gdzie też nie robiono badań (które jednak lepiej zrobić, dla pewności) ale zależało mi na kosztach i aby szybciej to zrobić bo zbliżał się marzec, a jak wiemy jest to miesiąc rozpoczynający kocie miłości :wink:
Więc jeśli naprawdę Ci zależy i kochasz te koty to pokaż rodzicom że jest to dla Ciebie ważne, jak Ci ktoś pisał spróbuj zorganizować kasę. Dziewczyny oferują pomoc (w sumie chyba fundacja) skorzystaj z niej.

I kciuki za kociaka :ok:
Psy mają właścicieli , Koty służbę

Obrazek............Obrazek
Kotlet ...............................Lola

Mufin 24.XI.2014 [*] Duduś [*] 04.VI.2014 , biegajcie za TM Koteczki

Kot_let

Od: Czw wrz 12, 2013 8:57

Post » Nie cze 15, 2014 19:03 Re: 3 tyg. kociak ma biegunkę!

100 zł za sterylizacje? Właśnie pogadałam z mamą i powiedziałam jej o tym całym ropomaciczu i sterylizacji za 100 zł, jeśli to prawda, zgodziła się na to, tylko ja musiałabym pojechać! :wink: Nawet byście nie musieli się zrzucać (w ogóle to wielkie dzięki za wsparcie! :D ), chyba do mojej mamy coś dotarło wreszcie, zawsze była święcie przekonana że sterylizacja to minimum 400 zł na kotkę, nawet ja nie wiedziałam, że da się załatwić tak tanio, nawet 150 zł to też nie tak dużo, w porównaniu do 300-400.
Co do tej przychodni - o rany, nie wiedziałam, że mam taką w mieście! Naprawdę, moja mama odwiedziła ju chyba wszystkie, ale tej nie... może warto zmienić przychodnię na tą ;)
Co do kociaka - dałam mu trochę mniej mleka i posadziłam go na podłodze - a teraz ten żwawo biega i zwiedza pomieszczenie, jak gdyby mu nic nie było. Już od 2 godzin nie zrobił kupki! Sukces! xD Mam nadzieję, że do jutro jakoś to będzie, za maluchem jest na razie OK, zobaczymy jak później, mam nadzieję, że chociaż tymczasowo biegunka ustąpiła, będę mu teraz dawać mniej mleka, po trochu. Może za dużo jego pił? On ciągle jest taki wygłodniały i wcześniej pił na potęgę, chociaż mu zabierałam żeby nie przesadził to ten ciągle domagał się więcej i więcej... teraz zajął się czym innym i chyba zapomniał o jedzeniu :D

Emma3848

Od: Czw wrz 13, 2012 15:20

Post » Nie cze 15, 2014 20:00 Re: 3 tyg. kociak ma biegunkę!

Taki maluszek raczej się nie przeje, powinien jeść ile chce. Najważniejsza jest smecta i Lacid, boję się ,że wet od razu zacznie walić w niego antybiotyk i tylko błagam nie zgódz sie na odrobaczanie ( to wszystko o pieniądze chodzi a nie dobro kociaka) wtedy to naprawdę go zabije.
On pojutrze będzie miał 4 tygodnie, ugotuj mu bez żadnych dodatków odrobinę piersi z kurczaka, zmiksuj na papkę i dawaj po odrobince. a. smecta i jakiś priobiotyk naprawdę warto spróbować

Saraa

Od: Śro kwi 13, 2005 15:46

Post » Nie cze 15, 2014 20:15 Re: 3 tyg. kociak ma biegunkę!

Ja jeszcze mogę dodać, że warto zapewnić maluszkowi ograniczoną przestrzeń (pudełko, klatka po króliku), polar i butelkę z ciepłą wodą owiniętą ręcznikiem dla utrzymania odpowiedniej temperatury malca.
Obrazek

Artyna

Od: Śro kwi 09, 2014 19:10

Post » Wto cze 17, 2014 18:16 Re: 3 tyg. kociak ma biegunkę!

I co? Ma ktoś kontakt z Emmą w sprawie sterylizacji, wie jak kociak?

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Czw cze 19, 2014 21:40 Re: 3 tyg. kociak ma biegunkę!

Możesz nam pisać co u kociaczka?

Saraa

Od: Śro kwi 13, 2005 15:46

[poprzednia]