Koty z Chomiczowki problemy z łapaniem

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon cze 09, 2014 22:15 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

Z imionami mam problem. Co prawda srebrna otrzymała ksywkę Gryzelda (po tym, jak kolejny raz się zapomniałam i podsunęłam palec w okolicę pyszczka). Ale wtedy dumna powinna być Brunchildą :-)
Ale przecież żadnemu kotu nie zrobię takiego świństwa, żeby takie imiona dać.

Dziś srebrna nieco mnie ofuczała, bo wyjmując z klatki niechcący łebkiem o klatkę wyrżnęłam.

Srebrna ma jeszcze takie suche i byle jakie futerko, ale dymnej już zaczyna na grzbiecie ładnie błyszczeć. Muszę zainwestować w szczotkę dla maluchów.
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Pon cze 09, 2014 23:13 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

Gdy moje domowe kocice za młodu zbyt brutalnie dokazywały, to na nie mówiłam Gryzelda i Drapella;) Nawet żałowałam, że wcześniej dałam im inne imiona;) Gryzelda mi się podoba:) Można zdrabniać Gryzia, Gryziunia;)

Regina S.

Od: Śro paź 30, 2013 1:36

Post » Wto cze 10, 2014 21:20 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

Na szczęście srebrna coraz mniej wyrywna do gryzienia. Dziś u weterynarza - aniołek.
Fajne są. Tylko je wyprowadzić na porządne, zdrowe, domowe koty i można ogłaszać.

Trochę zdjęć. Na razie byle jakie, bo dziewczyny pozować nie chciały.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Post » Wto cze 10, 2014 22:31 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

Pikne som :P Gryzelda i Milusia :)
Widać ze Gryzia ma uszko biedne ale bedzie dobrze przy tak wspaniałej opiece dzięki Aniu :1luvu:
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Śro cze 11, 2014 11:10 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

Śliczne dziewczynki :1luvu: :1luvu:
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Śro cze 11, 2014 22:01 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

Pisałam wczoraj, że byłyśmy jeszcze raz u weta. Pani doktor poleciła na najbliższe 2 tyg. Intestinal ze względu na to, że jelitka w obmacywaniu tak sobie i chociaż nie jest to najlepsze jakościowo jedzonko, to chociaż o tyle dobrze, że dziewczynki znacznie lepiej jedzą.
Kupki im się uregulowały (ale to jeszcze przed Intestinalem), może też pomogło im wyściskanie przez panią doktor.
Poświeciliśmy lampą Wooda. Dymna nie ma grzyba. Srebrna na skórze też nie, tylko jeszcze jakieś resztki na sierści świeciły. Wykąpałam obie w szamponie przeciwgrzybicznym, żeby wypłukać ewentualne zarodniki.

Ale - co najciekawsze - srebrna podczas wczorajszego głaskanka zaczęła mruczeć :-)
Dymna jeszcze nie mruczy, jest po prostu bardziej spolegliwa. Srebrna jest chyba większą pieszczoszką.
Wczoraj stwierdziłam, że srebrna to taka Merida Waleczna, a dymna omdlewająca Ofelia :-)
Ostatnio srebrna jakoś nie próbuje mnie ugryźć, więc Gryzelda jest chyba nieaktualna :wink:
Myślę, że dymna już zostanie Ofelką, tylko co teraz wymyślić pasującego i do Ofelii, i do srebrnej?

PS. Jakieś pół godziny później. Cofam powyższe - jednak Gryzelda jedna. :mrgreen:
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Post » Śro cze 11, 2014 23:37 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

A jak łapanka kotki z małymi?
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Post » Czw cze 12, 2014 8:22 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

Ja juz się zszokowałam, że srebrna jest miziakiem :D a co się takiego stało, że znów udziabała cholera jedna? Dymna wygląda na taką sierotkę ciepła kluskę co da wszystko przy sobie zrobić , a srebrna skoro już mruczy to niedługo i gryźć przestanie. A nie mogą zostać Ofelią i Meridą skoro tak CI pasuje do nich? :)
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Czw cze 12, 2014 14:56 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

Z imionami mam tak, że albo przyjdą mi do głowy od razu w przypływie oświecenia, albo strasznie trudno mi znaleźć coś, żeby pasowało. Ale i pośpiechu nie ma, póki nie wpisane oficjalnie do książeczki, to jest czas na wymyślanie, a nowy dom i tak najczęściej sobie zmienia.
Zresztą u nas w domu to i tak rzadko imion używamy. W sumie tylko w stosunku do Kawy i Korneliusza, a oprócz tego jest czarna, gruba, beżowa, kudłaty, srebrny, biała (która zresztą biała nie była, tylko beżowa, ale biała została w oczach TŻ jako kontrast do czarnej) i mnóstwo innych.
Tak więc i srebrna z dymną różne ksywki mają - poczynając od głupiej i głupszej (to zamiennie, z zależności która akurat bardziej się wykaże).
Dymna może zostać Ofelką, nawet mi przypasowało. A na srebrną jeszcze muszę trafić na to imię. Zastanawiam się nad jakąś odpowiednią bohaterką z Szekspira, skoro jest już Ofelia. Może Kasia z "Poskromienia złośnicy?" Ale Kasia jest zbyt ludzkie. Tak samo Helena z "Wiele hałasu o nic", a Viola za bardzo wydumane.
Gryzeldy nie chcę. Pomijając złą karmę, bo co ma kogoś gryźć, to "Gryzia" zupełnie mi się nie podoba.

A ugryzła mnie z mojej winy w zasadzie, bo się biedna przede mną schowała z boku kanapy, a ja - będąc na tej kanapie - przechyliłam się i chwyciłam ją znienacka od góro-tyłu, czego stanowczo nie powinno się robić (kiedy tak zrobiłam w ubiegłym roku któremuś buremu, to do tej pory mam pręgę na dłoni). No to srebrna wzięła się odwinęła i capnęła mnie w kciuk. Kiedy jednak zobaczyła, że to tylko ja, to się uspokoiła i dalej była już słodka. Nawet przy zakrapianiu oczu.
Tylko mógłby już przestać mnie boleć :)
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Post » Czw cze 12, 2014 16:11 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

To może Miranda z Burzy?
A tak w ogóle to śliczne są dziewunie :1luvu:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt cze 13, 2014 19:00 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

Sorry, w "Wiele hałasu o nic" była Beatryks/Beatrice.
Ale wpadłam wczoraj na imię dla srebrnej, gdy przypomniałam sobie Puka/Pucka - chochlika ze "Snu nocy letniej". Takie imię - właśnie po Puku - nosi też bohaterka serii szwedzkich książek kryminalnych i filmów, które u nas leciały pod tytułem "Zbrodnie namiętności".
Srebrna ma właśnie taki chochlikowaty pyszczek i nawet trochę przypomina aktorkę, która grała Puck w tym filmie (ta miała taki wyraz twarzy ciekawego kotka).
Bo Ofelka to na razie trochę zezulec jest (czy też raczej ma blisko osadzone oczy). Mam nadzieję, że gdy przytyje, to jej się pyszczek zaokrągli.

W którejś sztuce Szekspira chyba były dwa chochliki, złośliwe albo pechowe, ale nie mogę sobie przypomnieć. Myślałam, że w "Burzy", bo już więcej sztuk z magią w tle chyba nie napisał, ale tam jest tylko Ariel.
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Post » Sob cze 14, 2014 11:41 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

A jak w tej chwili wygląda sytuacja z łapaniem kotów? Rudy, jak wczoraj widziałam, ciągle tam jest. Pytanie do Bezpiecznej Przystani - czy będziecie go łapać? Czy sytuacja z pozostałymi kotami jest opanowana, czy też nadal nie chcecie, by inni włączali się w działania?

Regina S.

Od: Śro paź 30, 2013 1:36

Post » Sob cze 14, 2014 13:27 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

Rudzik niby miał mieć domek... :)
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Sob cze 14, 2014 15:53 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

Temat odławiania kotów w tamtym rejonie stanął w miejscu z powodu.... kolejnej awantury pań karmicielek w czasie odławiania kotów i ....kradzieży klatki-łapki spod bloku przez p. Elę (po dzikiej awanturze klatkę oddała). Pani Ewa jest zarejestrowaną w dzielnicy Bielany karmicielką, p. Ela należy do TOZ-u. Pani Ewa była poinformowane przeze mnie o terminie odławiania i proszona o zapoznanie wolontariuszek z sytuacją w każdym bloku. Kiedy nadszedł dzień odławiania p. karmicielka stwierdziła, że jest zmęczona i może nie dziś. Koleżanka, która doskonale obie panie zna, bo od 2 m-cy bezskutecznie próbowała się z nimi umówić na odławianie kotów (jest wolontariuszką "Adoptuj mnie")- zawsze z problemem: zmęczone jesteśmy lub nakarmione po kapelusz koty. W każdym bloku co najmniej 1 wykocona kotka z kociakami w różnym wieku. Udało się nam odłowić 2 czarne kocury: jeden został wykastrowany + świerzbowiec uszny - po leczeniu w Koterii został wczoraj wypuszczony, drugi już po kastracji + rana na łapie - w trakcie leczenia w Koterii + 2 kociaki - dziewczynki w DT. Ponieważ następnego dnia po II odławianiu (na którym mnie nie było - byłam na łapance na Broniewskiego) zatelefonowała do mnie najpierw p. karmicielka (p. Ewa), która wrzeszczała, że bez uprzedzenia łapałyśmy koty, że rudy kociak jest rasowy i ma tam zostać (dzień wcześniej sprawdziła tel. że dom, który miała rzekomo dla kociaka p. Ela - II karmicielka, ma już kota i temat nie jest aktualny - dała nam zgodę na odłowienie rudzielca). Rozmowa była burzliwa, a po rozmowie zatel. do mnie dama, która przedstawiła się jako prawnik, pełnomocnik p. Ewy i postraszyła mi sądem o naruszenie dóbr osobistych i groźby karalne (których nie było). Domagała się też ode mnie informacji na temat dlaczego nie wracają koty po odłowieniu na zabieg na teren - nie dostała ode mnie żadnych informacji, ponieważ te informacje przekazywałam karmicielce - p. Ewie. Zgłosiłam w środę sprawę niemożności polubownego odławiania kotów przez Fundację do BOŚ, gdzie jak się okazało temat tego rejonu i tych karmicielek jest znany od dawna. Nie jestem pierwszą organizacją, która walnęła tam głową w ścianę. Na razie tyle. Czekam.
Obrazek
Obrazek Obrazek

wydra

Od: Pt gru 22, 2006 18:20

Post » Sob cze 14, 2014 16:49 Re: WWA BIELANY POTRZEBNE DT DLA MALUSZKÓW Z PIWNICY

No cóż, nie wiem, na jakich zasadach zostaje się zarejestrowaną karmicielką - chyba tylko na zgłoszenie - ale może by z BOŚ-em załatwić, żeby owe panie wykreślili z listy, skoro postępują wbrew polityce miasta - albo chociaż tym postraszyli. Może to je nieco otrzeźwi.Podobnie jesli chodzi o TOZ. Co prawda od osób zajmujących się kotami słyszałam o tej organizacji wiele złego (a raczej o jej władzach i czonkach, bo cel organizacji sam w sobie szczytny), ale może w Warszawie jest nieco lepiej.
Panią prawnik było dokładnie wypytać o nazwisko, w jakiej kancelarii pracuje i jaki jest jej status (adwokat, radca pr., tak sobie samozwańczo?)
A karmicielki nie są właścicielkami kotów ani nawet ich prawnymi opiekunkami ani w ogóle nikim dla nich, więc sobie mogą nie pozwalać...
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

[poprzednia][następna]