Lord w Dt u Halbiny. Metamorfoza Jego Lordowskiej Mości.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 03, 2014 20:01 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Wto cze 03, 2014 21:19 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

Lorda właśnie wstępnie obejrzał i wstępnie obmacał nasz fundacyjny weterynarz, Piotr. Zerknął w zęby i - choć kotu trudno określić precyzyjnie wiek - daje mu coś ok. 5 lat... Jelitka zwróciły uwagę i ustaliliśmy, że w czwartek kotu zostanie pobrana krew do badań. Czip jest na szyi wyczuwalny pod palcem, w zasadzie to odstaje... taki jest Lord chudy.
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\

halbina

Post » Wto cze 03, 2014 21:23 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

To on zupełnie młody chłopak jest! :D
Nie pers, nie 10 lat, tylko chudość się zgadza.

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Śro cze 04, 2014 12:28 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

No trafiam :) Dobrze, że jest już bezpieczny, jemu się poszczęściło. Niestety sezon na persowane we Wrocku jest cały rok. Ja nie wiem, jakąś pseudo chyba mamy w pobliżu :roll:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro cze 04, 2014 12:47 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

W Łodzi podobnie...
w wielkich miastach to chyba norma, zwłaszcza jak moda się kończy...
za parę lat będą łysole oddawane do schronu...

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Śro cze 04, 2014 13:06 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

Ola u nas od lat w schronie co roku ląduje kilkanaście persów/exo. Jeden idzie na DT czy do DS a na jego miejsce przychodzą 3 nowe... :| W większości w okolicach 6-10 lat. Poza tym zdarzają się syjamy, ruski i brytki. Ale persowate to prawdziwa plaga, szczególnie jak z kwarantanny trafią na wybiegi, to wiadomo, że po tygodniu będzie się zbierać zwłoki :( Na kociarni ogólnej w ogóle sobie nie radzą, a na kwarantannie nie mogą siedzieć dłużej niż 2 tygodnie, bo albo nowe przychodzą do "odstania" albo maluszki, które mają pierwszeństwo na kwarantannie. Ogólnie z persami u nas masakra.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro cze 04, 2014 13:21 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

No to rzeczywiście jest problem. Myślałam, że jest tak jak wszędzie w większych miastach...
ale póki nie ma ustawy...

OlaLola

Post » Śro cze 04, 2014 13:44 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

Najgorsze jest to, że z persami to jest branie kota "na ładnego" - przychodzą ludzie, widzą kudłatego i z grubsza rasowego kota, jak nie jest skrajnie zapuszczony to nawet wezmą, bo się wyróżnia. A potem kotek wraca, bo nie taki, czesać trzeba i w ogóle. No i niby ładny, ale się kudłaci, oczy ciekną, jeść nie chce, brudzi się, dziwny taki jakiś...

Popatrz na taką Lodzię - przemiły kot, a zaliczyła zwrot do schroniska. Albo były parę miesięcy temu dwa rudawe persowate, które razem trafiły do schroniska - jeden też poszedł do adopcji i natychmiast wrócił do schroniska.

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Śro cze 04, 2014 13:47 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

I tu szlak mnie jasny trafia jak słyszę w schronis tekst:

Bierz Pan co Pan chcesz, byleś Pan wziął...

schronisko nie może odmówić adopcji, chyba, że osoba nie jest pełnoletnia, lub jest nietrzeźwa...
a to, że zaciuka/wyrzuci tego zwierzaka za najbliższym zakrętem się nie liczy...

OlaLola

Post » Śro cze 04, 2014 19:59 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

Rozpoczęłam wycinanie dredów... nie podoba się... zresztą nie dziwię się sfilcowany, spieczony włos... :-( Jutro jedziemy na badania do weterynarza...
Widziałam tego exo na fb... heh... :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\

halbina

Post » Czw cze 05, 2014 19:01 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

Krew została pobrana, kot przebadany, test na panleukopenię (-) :ok:
Ostatnio edytowano Czw cze 05, 2014 19:43 przez halbina, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\

halbina

Post » Czw cze 05, 2014 19:42 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

Super, to czekamy jeszcze co wyjdzie z krwi. Oby przez te wyniszczenie nereczki, wątroba i inne narządy były ok... :ok: :ok:

OlaLola

Post » Czw cze 05, 2014 19:44 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

Waży dziś 2,9 kg.
Ostatnio edytowano Czw cze 05, 2014 21:57 przez halbina, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\

halbina

Post » Czw cze 05, 2014 19:47 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

Jak ogólnopolski dzień spaceru...?
do tego prowadzi link... :roll:

OlaLola

Post » Czw cze 05, 2014 22:25 Re: Lord w Dt u Halbiny, długowłosy szkielecik opuścił schro

"Witam!

Bardzo proszę o więcej informacji o tym kocim nieszczęściu:
http://www.szara-przystan.pl/lord/

Proszę o info, czy przeszedł 'przegląd', czy ma jakieś choroby, które wymagałyby specjalnej karmy dożywotnio i inne choroby - jakieś infekcje skórne, itd, wykluczające kontakt z innymi zwierzakami? Czy wie co to drapak dla kota, czy raczej woli kanapy? ;)

Czy jest przyzwyczajony do suchej karmy?

U mnie miałby z wychodzenia jedynie balkon na 2 piętrze, więc pytanie czy info, że 'nie nadaje się na kota wychodzącego' ma w tej kwestii znacznie?

Pozdrawiam
Marta"

szlag mnie trafi...
ogłoszenie jest z wczoraj...
kot u mnie 4 dzień...
a ja mam epos napisać o kocie...
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\

halbina