SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 03, 2014 12:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wszyscy tu jesteśmy przewrażliwieni, dopytujemy się o wszystko, w razie jakichś dziwnych naszym zdaniem zjawisk lecimy na sygnale do weta - lepiej, żeby wyszło śmiesznie, niż żeby sierściuch ucierpiał z braku czujności opiekuna 8)
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Wto cze 03, 2014 15:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

smarkulaaa pisze:Dziwi mnie,bo Szprotka pochłania tego Hill'sa w ilościach,jak dla małego konia :lol:
Ale chyba rzeczywiście powrócę do tej co miała kiedyś i zobaczymy:)

z dwóch powodów:
- polepszacze smaku i zapachu, których każda karma zbożowa (vide Hills) ma dużo;
- głód. koty nie trawią zbóż (nie ciągną z nich żadnej energii), a Hills jest karmą zbożową, która zawiera bardzo mało białka zwierzęcego. kotka musi więc zjeść go dużo więcej objętościowo niż karmy z mięsem, żeby czuć się najedzona.
tymczasem te zboża, które zjada w strasznych ilościach, zaczną jej się odkładać w tłuszcz, kiedy dorośnie. póki jest kociakiem, i tak wszystko spala.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto cze 03, 2014 19:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Maupa,dzięki za rzetelną odpowiedź!Definitywnie pożegnamy się z tą karmą.

Rozmawiałam ze sprzedawcą w moim zoologicznym i powiedział,że to dziwne,że po Hill'sie kotce leci sierść,bo to dobra karma :O Także pozdrawiam rzetelnych sprzedawców;) (żart,wiem,że tacy istnieją,widocznie nie trafiłam na takiego)
Na razie tylko mokre z Animondy,zamówiłam Purizon chwalony na forum,zobaczymy,czy mój sierściuch-śmierdziuch zaaprobuje ;)
A tak na marginesie moja przyjaciółka ma kotkę ok. pięcioletnią i kupuje jej RC i chwali,jak to super kotkowi smakuje i jaką ma super sierść.Ja myślę,że to przejściowe,bo podobno RC to słaba jakościowo karma,tylko reklamy i weterynarze przekonują,że to przysmak z górnej półki;)
Także dzięki Wam jestem oświecona i mam nadzieję,że moja kicia będzie najedzonym (w końcu) kotkiem:)

smarkulaaa

Od: Wto cze 03, 2014 10:55

Post » Wto cze 03, 2014 20:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

smarkulaaa pisze:A tak na marginesie moja przyjaciółka ma kotkę ok. pięcioletnią i kupuje jej RC i chwali,jak to super kotkowi smakuje i jaką ma super sierść.Ja myślę,że to przejściowe,bo podobno RC to słaba jakościowo karma,tylko reklamy i weterynarze przekonują,że to przysmak z górnej półki;)
Także dzięki Wam jestem oświecona i mam nadzieję,że moja kicia będzie najedzonym (w końcu) kotkiem:)

Kot moich dziadków również je od dawna RC, mokrego nie tyka - w efekcie choruje już na nerki, mimo że ma tylko 7 lat. Taki to dobry Royal ;)
Nasza w hodowli była na RC Kitten, ale sierściucha trochę leciała - kot jak wyczuł rybnego Orijena, to zapomniał o RC 8) teraz wcina głównie mokre z olejem z łososia, trochę suchego tylko - i sierść jest o wiele lepsza 8) A kiedy wetka podała w nagrodę za ładne zachowanie RC, kot je zakopał :lol: Mój kociak :twisted:

trikers

Od: Śro paź 03, 2012 21:45

Post » Wto cze 03, 2014 21:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dziewczyny, radźcie.
Miałam problem z kotem (stres, straszne wypadanie sierści etc..) i wet zalecił, żeby podawać karmę RC Calm. Ale ja tak czytam i czytam... i nie wiem. Nigdy nie podawałam kotce RC w większych ilościach i szczerze mówiąc trochę się obawiam..(wiem,że zje..bo próbki pochłaniała w mgnieniu oka), czy jej nie zaszkodzi, czy się naje i wiele takich różnych, czy..
Może jest ktoś kto karmi/karmił kota tą karmę i poleca/nie poleca ?

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Wto cze 03, 2014 22:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

nataleia pisze:Dziewczyny, radźcie.
Miałam problem z kotem (stres, straszne wypadanie sierści etc..) i wet zalecił, żeby podawać karmę RC Calm. Ale ja tak czytam i czytam... i nie wiem. Nigdy nie podawałam kotce RC w większych ilościach i szczerze mówiąc trochę się obawiam..(wiem,że zje..bo próbki pochłaniała w mgnieniu oka), czy jej nie zaszkodzi, czy się naje i wiele takich różnych, czy..
Może jest ktoś kto karmi/karmił kota tą karmę i poleca/nie poleca ?

a co to za stres? bo może, jeśli trzeba ją uspokoić zewnętrznymi środkami, lepszy będzie feliway?
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Wto cze 03, 2014 22:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

smarkulaaa pisze:Maupa,dzięki za rzetelną odpowiedź!Definitywnie pożegnamy się z tą karmą.

Rozmawiałam ze sprzedawcą w moim zoologicznym i powiedział,że to dziwne,że po Hill'sie kotce leci sierść,bo to dobra karma :O Także pozdrawiam rzetelnych sprzedawców;) (żart,wiem,że tacy istnieją,widocznie nie trafiłam na takiego)
Na razie tylko mokre z Animondy,zamówiłam Purizon chwalony na forum,zobaczymy,czy mój sierściuch-śmierdziuch zaaprobuje ;)
A tak na marginesie moja przyjaciółka ma kotkę ok. pięcioletnią i kupuje jej RC i chwali,jak to super kotkowi smakuje i jaką ma super sierść.Ja myślę,że to przejściowe,bo podobno RC to słaba jakościowo karma,tylko reklamy i weterynarze przekonują,że to przysmak z górnej półki;)

proszę bardzo :)
szukaj karm o wysokiej zawartości mięsa (mięsa - nie "produktów pochodzenia zwierzęcego", nie "4% kurczaka w kawałkach mięsnych"; ma być napisane - mięso z tego a z tego x%) i bez zbóż. trafisz szybko na taką z ziemniakami (np. Orijen, Acana); to też nie jest idealne rozwiązanie, ale lepsze od zbóż, bo ziemniaki nie zawierają białka. przez to w analizie składników odżywczych wartość białka będzie tylko zwierzęca, a nie sztucznie zawyżona zbożami.

moja przyjaciółka dwa swoje rosyjskie niebieskie od lat trzyma na RC, podaje im tylko suche i wchodzenie na ten temat kończy się zawsze wojną, więc...
nawet o facetów się tak nie kłócimy jak o te jej koty ;)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Wto cze 03, 2014 22:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

a co to za stres? bo może, jeśli trzeba ją uspokoić zewnętrznymi środkami, lepszy będzie feliway?

Od czasu remontu w mieszkaniu, kota była nieznośna ze swoim miauczeniem i przejawiała "dzikość". Zaczęła się bać wszystkich i wszystkiego, spała na szafie. Zapomniałam już jak to jest głaskać kota i słyszeć mruczenie.
Myślałam, że się nudzi. Rozwiązanie drugi kot (kot znajomego..cuuudo jeśli chodzi o charakter), na sam widok tego kota w domu dostała ataku, miauczenie, drapanie, ucieczka, syczenie..ehh. Cuda.
Ale miauczenie gorsze niż podczas rujki. Kot wrócił z panem do domu, a moja się uspokoiła..z tym, że zaczęła miauczeć do drzwi, sierść z niej wychodziła garściami, zabawy brak.
Feliway działa już drugi miesiąc właśnie się zaczyna. Od tygodnia podajemy kropelki KALM AID. (zobaczymy co z tego będzie.)
Do kompletu ma dojść karma...ale nie wiem.
Poprawa lepsza, kot się "nie drze", ale na razie jest "dzikim kotem".

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Wto cze 03, 2014 23:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

nataleia pisze:

Od czasu remontu w mieszkaniu, kota była nieznośna ze swoim miauczeniem i przejawiała "dzikość". Zaczęła się bać wszystkich i wszystkiego, spała na szafie. Zapomniałam już jak to jest głaskać kota i słyszeć mruczenie.
Myślałam, że się nudzi. Rozwiązanie drugi kot (kot znajomego..cuuudo jeśli chodzi o charakter), na sam widok tego kota w domu dostała ataku, miauczenie, drapanie, ucieczka, syczenie..ehh. Cuda.
Ale miauczenie gorsze niż podczas rujki. Kot wrócił z panem do domu, a moja się uspokoiła..z tym, że zaczęła miauczeć do drzwi, sierść z niej wychodziła garściami, zabawy brak.
Feliway działa już drugi miesiąc właśnie się zaczyna. Od tygodnia podajemy kropelki KALM AID. (zobaczymy co z tego będzie.)
Do kompletu ma dojść karma...ale nie wiem.
Poprawa lepsza, kot się "nie drze", ale na razie jest "dzikim kotem".

Na taką drażliwą kotełę poleciła wzbogacenie diety w taurynę (ja mam to ogromnie ułatwione, bo karmię BARFem) i dużo ćwiczeń z własnym kotem, nie inwazyjnych, wszystko małymi krokami. Widziałam też, że Pet Remedy w spreju działa cuda na koty. Mimo wszystko terapia (kota i właścicieli :P ) jest moim zdaniem najlepszym lekarstwem na kocie problemy.
Jeśli jesteś zainteresowana tym, jakie ćwiczenia mam na myśli to napisz do mnie wiadomość prywatną :D
(...) powiedział kiedyś do mnie: „Nie wiem, czy uda ci się poprawić rasę, ale zrób wszystko, żeby przynajmniej jej nie zepsuć". Zrozumiałam wtedy, jak wielka odpowiedzialność ciąży na hodowcach i jak ważne są podstawowe zasady, którym powinni oni pozostać wierni przez całe życie. (...)

mów mi Fatum

Od: Pon maja 03, 2010 13:39

Post » Czw cze 05, 2014 13:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A co sadzicie o karmie Rc na kłaki? u mnie sie sprawdza tylko to odrobina codziennie i koty nie kłaczkuja ani gimpet ani miamor ani bezopet nie pomagaly
Kotka Milka

Post » Czw cze 05, 2014 15:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotka Milka pisze:A co sadzicie o karmie Rc na kłaki? u mnie sie sprawdza tylko to odrobina codziennie i koty nie kłaczkuja ani gimpet ani miamor ani bezopet nie pomagaly

Ja podaje pol lyzeczki zalanego goraca woda siemienia lnianego ;) wszystko wychodzi tyłem. Szkoda kota na taka karme :P

trikers

Post » Czw cze 05, 2014 16:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

trikers pisze:
Kotka Milka pisze:A co sadzicie o karmie Rc na kłaki? u mnie sie sprawdza tylko to odrobina codziennie i koty nie kłaczkuja ani gimpet ani miamor ani bezopet nie pomagaly

Ja podaje pol lyzeczki zalanego goraca woda siemienia lnianego ;) wszystko wychodzi tyłem. Szkoda kota na taka karme :P

A nie można dosypać do karmy świeżego siemienia?Koniecznie musi być zaparzone?
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Czw cze 05, 2014 16:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Salem 11 pisze: A nie można dosypać do karmy świeżego siemienia?Koniecznie musi być zaparzone?

Najlepiej żeby był glutek, on poprawi perystaltyke jelit, poza tym w "surowym" siemieniu znajduja sie trujace zwiazki chemiczne, zwlaszcza w tym zmielonym. Dodaje do mokrej karmy. Kota nawet lubi. Raz w miesiacu przez 2-3 dni. Szukalam czegos na zaklaczenie, bo mala jeszcze jest, nie chcialam podawac past ani nic takiego, a siemie super na nia dziala, wiec mysle ze przy tym pozostaniemy ;)

trikers

Post » Czw cze 05, 2014 20:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

trikers pisze:poza tym w "surowym" siemieniu znajduja sie trujace zwiazki chemiczne

jeśli ziarno zostanie naruszone (czyli tylko mielone) to w kontakcie z wodą (a nie samo z siebie) może tworzyć cjanki (trujące) - a nie że surowe jest trujące!

zalewanie wodą ma ten plus, że takie siemię nie ściąga wody z organizmu (bo ma już własną)

osobiście polecam psylium (plantago ovata) - dokładnie ono jest sekretem rc na kłaczki ;-) nie trzeba wtedy kota truć ani pastami (skład jest okropny), ani zbożami z karm na kłaki, a wymiata wszystko i ma jeden duży plus: przyjmuje smak, kolor itp. tego, z czym się wymiesza (tylko trzeba na min. 2h zalać gorącą wodą w ilości 6-8 razy większa objętość niż psyllium, a później przed podaniem dobrze wymieszać z jedzeniem - to info oraz dawkowanie jest na opakowaniu)
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Czw cze 05, 2014 20:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Grażynko, a gdzie kupowałaś to psylium?
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

[poprzednia][następna]