Warszawa Bielany - sezon 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 08, 2014 21:26 Warszawa Bielany - sezon 2

Jakiś czas temu, koło sklepu Simply na Bielanach wypatrzyłam przy jednym z okienek spore stadko kotów. Koty grubiutkie, zadbane. Powiedziałam sobie wtedy, że rozejrzę się tam w wolnej chwili. No i dziś się tam wybrałam. Naliczyłam 8 miejsc karmienia a przy blokach morze kotów i podrostków. Nie wiem ile może ich tam być, 10, 20 czy 50 :strach: Poniżej mapka z zaznaczonymi miejscami karmienia, mogłam coś przeoczyć bo byłam po zmroku. Zagadałam dwie młode dziewczyny które spacerowały z psami. Koty są dokarmiane ale raczej nie sterylizowane. Opowiadały mi o przejechanych kociakach :|
Chciałabym im pomóc, ale sama nie dam rady :oops: Dlatego proszę was o pomoc.
Plan póki co mam taki. Jutro zadzwonię do gminy z pytaniem czy jest tam zarejestrowana jakaś karmicielka (na Bielanach będąc karmicielem zobowiązuje się do sterylizacji kotów). Jeśli będzie jakiś karmiciel to poproszę o telefon do tej osoby. Poproszę również aby zadzwonili i przypomnieli karmicielom o konieczności sterylizacji. Jeśli karmiciela nie będzie, to przy okienkach zostawię wiadomości z prośbą o kontakt w sprawie sterylizacji kotów. Mam nadzieję, że nie będzie oporów.
Czy ktoś mógłby mi pomóc, może jakaś fundacja? :oops: Ze swoje strony mogę skromnie zaproponować jedną klatkę łapkę, auto do transportu kotów i na pewno kilka (może kilkanaście, nie wiem, muszę w gminie pogadać) talonów na sterylizacje.
mapka: https://mapsengine.google.com/map/edit? ... qXBsyEkQ0A

Aktualizacja 07.06.
Ponieważ wraz z Fundacją Bezpieczna Przystań rozszerzyliśmy działanie na teren całych Bielan zmieniam tytuł wątku :) :ok: za łapanki
Ostatnio edytowano Śro lip 08, 2015 11:06 przez strongbaby, łącznie edytowano 34 razy

strongbaby

Od: Śro wrz 12, 2012 10:27

Post » Śro kwi 09, 2014 7:44 Re: [W-wa Bielany okolice ul. Wolumen] - morze kotów

Może Maryla mogłaby cos podpowiedzieć. Na pewno zna te okolice. Napisz do niej.
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Śro kwi 09, 2014 7:55 Re: [W-wa Bielany okolice ul. Wolumen] - morze kotów

Dziękuje, kilka osób wskazało mi własnie ją jako osobę która może coś wiedzieć o tych kotach. Już do niej napisałam.

strongbaby

Post » Śro kwi 09, 2014 10:11 Re: [W-wa Bielany okolice ul. Wolumen] - morze kotów

a ja nawet nie wiem gdzie jest taki sklep na Bielanach
ja juz pomieszkuję gdzie indziej :wink:

napisałam pw
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro kwi 09, 2014 13:52 Re: [W-wa Bielany okolice ul. Andersena] - morze kotów

Po nitce do kłębka (dziękuje wszystkim :piwa: ) udało mi się skontaktować z osobą która zna sytuacje. Potwierdziła tylko moje przypuszczenia i mam teraz ciężki orzech do zgryzienia. Największym będzie dotarcie do karmicieli. Były już jakieś próby ale bez rezultatu. W gminie podobno nie ma tam zarejestrowanych karmicieli, ale w zeszłym roku karmione były Pupilem więc nie jest to pewnie do końca prawdą.
Podsumowując nadal szukam kogoś, kto pomógłby mi w ogarnięciu tego towarzystwa :oops:

strongbaby

Post » Nie kwi 13, 2014 20:30 Re: [W-wa Bielany okolice ul. Andersena] - morze kotów

powoli zaczynam zliczać koty :|

Andersena 2
czarno biały (młody) zdjęcie - brak
Obrazek

Reymonta 21
biało czarny
Obrazek

Reymonta 23

duży bury
Obrazek

średni bury (przycięte lewe ucho, da się podejść na wyciągniecie ręki)
Obrazek

marmurek? (bardzo płochliwy)
Obrazek

biało bure (da się podejść na wyciągniecie ręki)
Obrazek

Andersena 5
okienko od strony klatek
Obrazek

czarno biały (płochliwy, chyba lubi sypiać pod tym krzaczkiem bo dwa dni z rzędu tam go widziałam)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i jeszcze raz chyba ten sam, nie mam pewności
Obrazek

biało czarny - brudny,ma coś chyba z okiem, lekko kuleje na tylną łapę
Obrazek

okienko od ul. Wolumen
małe bure - zdjęcia brak

małe czarne -
Obrazek

biało czarne
Obrazek

Andersena 6
pięć podrostków:
pierwszy
Obrazek

drugi
Obrazek

trzeci
Obrazek

i wszystkie razem
Obrazek

Zobaczcie co w jednej z misek było 8O :evil: słabo widać, ale tam były czaszki jakiś małych zwierząt :!:
Obrazek

strongbaby

Post » Czw kwi 24, 2014 12:18 Re: [W-wa Bielany okolice ul. Andersena] - morze kotów

aktualizacja 24.04

Andersena 2
czarno biały
Obrazek
bury mały (zdjęcia brak)
czarny mały (zdjęcia brak)

bury
bury

Obrazek

Reymonta 21
biało czarny
Obrazek

bury gruby
marmurek gruby

Obrazek

bury mały z przyciętym uchem (zdjęcia brak)
bury (zdjęcia brak)

Reymonta 23

duży bury
Obrazek

średni bury (da się podejść na wyciągniecie ręki)
Obrazek

marmurek (bardzo płochliwy)
Obrazek

biało bure (da się podejść na wyciągniecie ręki)
Obrazek

biało czarny
Obrazek

bury (ok. roczny kocur z plazmocytarnym zapaleniem jamy ustnej) - złapany 22.04

Andersena 5
okienko od strony klatek

czarno biały
Obrazek
i jeszcze raz chyba ten sam, nie mam pewności
Obrazek

biało czarny - brudny,ma coś chyba z okiem
Obrazek

czarny
Obrazek

mały bury
mały czarny

Obrazek

okienko od ul. Wolumen
małe bure - zdjęcia brak

małe czarne
małe czarne

Obrazek

biało czarne ze strzałką na nosku
Obrazek

biało czarny kocur (zdjęcia brak)

Andersena 6

pięć podrostków: złapane 23.04
pierwszy
Obrazek

drugi
Obrazek

trzeci
Obrazek

i wszystkie razem
Obrazek

rudy kocur - z wielkim glutem złapany 23.04 fiv :(

Co daje, jak na razie, 30 zidentyfikowanych kotów do kastracji. 7 już zostało odstawionych na zabiegi i leczenie. A wieczorami pojawiają się kolejne koty, nie wiadomo skąd :( Boje się że w takim tempie faktycznie dojdę tam do 50 8O
Ania z Bezpiecznej Przystani nie odmówiła mi pomocy, ale we dwie to do jesieni będziemy tam siedzieć. Może ktoś jednak mógłby pomóc, nawet z jeden lub dwa dni ?

strongbaby

Post » Czw kwi 24, 2014 15:00 Re: [W-wa Bielany ul. Andersena/Reymonta]-30 kotów, pomoże k

brawo, siedem to już bardzo ładnie!
dzięki Wam, Aniom, za pomoc tym kotom! trzymam mocno kciuki, żeby jak najszybciej i najłatwiej poszło z opanowaniem sytuacji. dobrze, że Koteria już zakończyła kwarantannę.

jeśli mogę coś zasugerować, to żeby w miarę możliwości cykać fotki kotom przed wypuszczeniem, a po zabiegu - łatwiej będzie potem się orientować kto i co już z głowy.

może znajdzie się jeszcze ktoś, kto będzie mógł pomóc łapankowo/transportowo.

Fleur

Od: Sob paź 01, 2005 21:51

Post » Czw kwi 24, 2014 15:54 Re: [W-wa Bielany]- potrzebna pomoc w łapankach w ten weeken

Tak bedziemy robić. Mamy już kontakty do karmicieli ze wszystkich lokalizacji, jak na razie współpracują.
Wczorajsza lapanka to 4 kocury i dwie kotki, w tym jedna ciężarna.
Bardzo nam zależy, żeby przez weekend wyłapać jak najwiecej futer bo idzie majowka i bedzie problem z lokowaniem kotów dlatego jeszcze raz proszę o pomoc w lapaniu i ew. transporcie w piatek wieczorem, w sobotę o swicie i wieczorem oraz w niedzielę o świcie. Jeśli szybko nie ogarniemy towarzystwa to za kilka tygodni z 30 kotów zrobi nam się dwa razy tyle.

strongbaby

Post » Czw kwi 24, 2014 21:43 Re: [W-wa Bielany]- potrzebna pomoc w łapankach w ten weeken

strongbaby pisze:Tak bedziemy robić. Mamy już kontakty do karmicieli ze wszystkich lokalizacji, jak na razie współpracują.
Wczorajsza lapanka to 4 kocury i dwie kotki, w tym jedna ciężarna.
Bardzo nam zależy, żeby przez weekend wyłapać jak najwiecej futer bo idzie majowka i bedzie problem z lokowaniem kotów dlatego jeszcze raz proszę o pomoc w lapaniu i ew. transporcie w piatek wieczorem, w sobotę o swicie i wieczorem oraz w niedzielę o świcie. Jeśli szybko nie ogarniemy towarzystwa to za kilka tygodni z 30 kotów zrobi nam się dwa razy tyle.

podnoszę, bo ważne! póki są miejsca, trzeba błyskawicznie działać

Fleur

Post » Pt kwi 25, 2014 20:50 Re: [W-wa Bielany]- potrzebna pomoc w łapankach w ten weeken

hop hop! Aktualnie szukamy pomocy na niedziele wieczór. Mamy dużo sprzętu, dużo chęci tylko rąk do pracy brak :(

strongbaby

Post » Sob kwi 26, 2014 0:33 Re: [W-wa Bielany]- potrzebna pomoc w łapankach w ten weeken

ciągle mam nadzieję, że ktoś zmotoryzowany i chętny do pomocy wypatrzy temat.

Fleur

Post » Sob kwi 26, 2014 22:17 Re: [W-wa Bielany]- potrzebna pomoc w łapankach w ten weeken

:!:
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Nie kwi 27, 2014 8:41 Re: [W-wa Bielany]- potrzebna pomoc w łapankach w ten weeken

Zgłosiła się jedna osoba, dziękuje :1luvu: Jeśli jeszcze jedna osoba by się znalazła, mogłybyśmy obstawiać dwa miejsca jednej nocy, może ktoś jeszcze wypatrzy....
Złapanych zostało już 12 kotów, zostało jeszcze ponad 20 :?

strongbaby

Post » Nie kwi 27, 2014 14:34 Re: [W-wa Bielany]- potrzebna pomoc w łapankach w ten weeken

Anie, wielkie gratulacje, to już piękna liczba! Niech Wam sprzyjają nadal okoliczności.

super, że zgłosił się pomocnik :) dzięki, pomocniku! nadal trzymam kciuki.

Fleur

[następna]