SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 24, 2014 11:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja bym raczej użyła kociego probiotyku. Lepiej zadziała. Jeśli dobrze pamiętam kocur wymiotował i miał podejrzenia o zatrucie. W takim wypadku jemu na pewno dałabym koci probiotyk. Chrupki ogólnie są ciężkostrawne. Moje bezzbożowych chrupek też na początku zbyt dobrze nie tolerowały, zawłaszcza kocur - u niego doszłam do proporcji 50:50. Ostatecznie zrezygnowałam z chrupek na rzecz mokrej karmy. Ze zmianami mokrych karm radzi sobie zdecydowanie lepiej.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Czw kwi 24, 2014 11:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Używałam probiotyku w paście INTESTIVET Gel. BARDZO SUPER!

Ja zamówiłam TOTW, na wszelki wypadek wzięłam mały worek, bo znając brzuch Glitne też możemy mieć takie przeboje.

Wiecie co, ja chyba przegięłam z tą chudością, obejrzałam dziewczyny jeszcze raz i faktycznie wyglądają jak nr 3 z obrazka :oops:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw kwi 24, 2014 11:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Satirra pisze:Ja bym raczej użyła kociego probiotyku. Lepiej zadziała. Jeśli dobrze pamiętam kocur wymiotował i miał podejrzenia o zatrucie. W takim wypadku jemu na pewno dałabym koci probiotyk. Chrupki ogólnie są ciężkostrawne. Moje bezzbożowych chrupek też na początku zbyt dobrze nie tolerowały, zawłaszcza kocur - u niego doszłam do proporcji 50:50. Ostatecznie zrezygnowałam z chrupek na rzecz mokrej karmy. Ze zmianami mokrych karm radzi sobie zdecydowanie lepiej.

Tak kocur wymiotował- na szczęście z tym okej tfu tfu, no ale na zmianie niestety wymiennie ma biegunkę. Ja daję również mokrą karmę rano, potem suche. Póki co średnio dobrą ale akceptowalną z tych sklepowych- butchers. Powód jest taki że miałam składać zamówienie ale forumowiczka odsprzedała mi pół kilo TOTW i następne zamówienie zrobię już z lepszymi puchami i suchym. Choć póki co nie wiem co robić :roll: Mam jeszcze to TOTW ale jak nic się nie poprawi z kupami to wielkie opakowanie TOTW czy np.Applaws bo tu są 400g. Ale czy takie skoki karmowe nawet stopniowe są ok???

Wistra gdzie to można kupić??stajonarnie myślisz dostanę czy raczej allegro??

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

Post » Czw kwi 24, 2014 11:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Powinnaś móc dostać u weta, ale ostrzegam że to dosyć drogie cholerstwo - ok. 35zł
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw kwi 24, 2014 11:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Właśnie widzę, że tanie nie jest. Pomyślę..a wyczytałam gdzieś nifuroksazyd???nada się ??

Asia777

Post » Czw kwi 24, 2014 11:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nifuroksazyd stosuje się przy ostrych lub przewlekłych biegunkach w przebiegu bakteryjnych zakażeń przewodu pokarmowego.
Więc raczej nie będzie odpowiedni.
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Czw kwi 24, 2014 11:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

dzika ruta pisze:Nifuroksazyd stosuje się przy ostrych lub przewlekłych biegunkach w przebiegu bakteryjnych zakażeń przewodu pokarmowego.
Więc raczej nie będzie odpowiedni.

Dzięki za odpowiedź. W takim razie może macie tańsze zamienniki Intensivetu??jakieś probiotyki??Jak nie to cóż zainwestuję w ten.

Asia777

Post » Czw kwi 24, 2014 11:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kiedy mój kocurro dostawał antybiotyk, to osłonowo podawałam mu probiotyk z apteki, proszek w żelatynowej kapsułce. Kapsułkę otwierałam, a proszek rozpuszczałam w niewielkiej ilości mleka dla kotów. Teraz jest duży wybór preparatów tego typu. Lakcid też może być.

dzika ruta

Post » Czw kwi 24, 2014 12:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

dzika ruta pisze:Kiedy mój kocurro dostawał antybiotyk, to osłonowo podawałam mu probiotyk z apteki, proszek w żelatynowej kapsułce. Kapsułkę otwierałam, a proszek rozpuszczałam w niewielkiej ilości mleka dla kotów. Teraz jest duży wybór preparatów tego typu.

Rozumiem, że ludzkie??boję się jakie dawki tego podawać kotu no i żeby nie zaszkodziło.Ty dawałaś całość tablety??Mam jakiś Multilac który został po jakiejś naszej chorobie..Może podam toto póki co :roll:

Asia777

Post » Czw kwi 24, 2014 12:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

O ile się nie mylę to probiotyków na których wyraźnie nie jest napisane, że można otwierać kapsułkę nie powinno się w ten sposób podawać - lek polegnie w kwasach żołądkowych i do jelit raczej nie dotrze.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Czw kwi 24, 2014 12:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Podawałam raz dziennie jedną kapsułkę. Kot 6 kg.
Wydaje mi się, że przy biegunkach spowodowanych wrażliwością na niektóre karmy (składniki tych karm) najlepszym sposobem jest zmiana produktu.
Moja kotka tak ma, nieodpowiednia karma i zaraz luźna qpa. Kot robił qpy z krwią i śluzem.
Wyleczyłam RC Gastro Intestinal, później podawałam RC Sensible, teraz przestawiłam na Applaws, na razie nie ma żadnych sensacji w kuwecie.

dzika ruta

Post » Czw kwi 24, 2014 12:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Boo pisze:O ile się nie mylę to probiotyków na których wyraźnie nie jest napisane, że można otwierać kapsułkę nie powinno się w ten sposób podawać - lek polegnie w kwasach żołądkowych i do jelit raczej nie dotrze.

Z niektórymi tak rzeczywiście jest.
Podawałam BIO LACTUM i zawartość tych kapsułek można rozpuszczać w wodzie lub mleku.

dzika ruta

Post » Czw kwi 24, 2014 12:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

dzika ruta pisze:Podawałam raz dziennie jedną kapsułkę. Kot 6 kg.
Wydaje mi się, że przy biegunkach spowodowanych wrażliwością na niektóre karmy (składniki tych karm) najlepszym sposobem jest zmiana produktu.
Moja kotka tak ma, nieodpowiednia karma i zaraz luźna qpa. Kot robił qpy z krwią i śluzem.
Wyleczyłam RC Gastro Intestinal, później podawałam RC Sensible, teraz przestawiłam na Applaws, na razie nie ma żadnych sensacji w kuwecie.

Może i racja. Chyba zamówię te 400g Applawsa przy najbliższej okazji :roll:

Asia777

Post » Czw kwi 24, 2014 13:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Polecam BiogenKT (w sklepach netowych mają) - u mnie się najlepiej sprawdza w razie jakichś problemów. Sypie się do jedzenia i chyba nie jest zły, skoro nawet mój podejrzliwy kot to zjada (podaje się raz na 5 dni - miareczka jest dołączona). On ma bakterie probiotyczne uodparniane na antybiotyki (tak jak to ma lakcid), ale skomponowane pod koty.

Co do biegunek utrzymujących się - na BŚ w temacie jelitowców było opisywane m.in. o nieszczelności jelit (tutaj też podawałam linki do oryginału) - problem jest wtedy, gdy jelita są nieszczelne (błędy żywieniowe w przeszłości, infekcje itd.) a trawienie nie do końca dobrze przebiega - wtedy białko nie jest do końca rozłożone i niesie jeszcze ze sobą materiał genetyczny (to jak podanie do krwiobiegu obcego białka tylko na mniejszą skalę) - wtedy organizm broni się: czy to biegunką, czy chorobami autoimmunologicznymi, alergiami/stanami zapalnymi tzw. "niewyjaśnionego pochodzenia". Sporo kotów ma po Applaws krew a po TOTW znowu nie - nie ma jednej recepty, bo każdy kot jest inny - ma inne geny, inną przeszłość itp., dlatego niestety z karmami trzeba poeksperymentować :-(
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Czw kwi 24, 2014 15:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Polecam BiogenKT (w sklepach netowych mają) - u mnie się najlepiej sprawdza w razie jakichś problemów. Sypie się do jedzenia i chyba nie jest zły, skoro nawet mój podejrzliwy kot to zjada (podaje się raz na 5 dni - miareczka jest dołączona). On ma bakterie probiotyczne uodparniane na antybiotyki (tak jak to ma lakcid), ale skomponowane pod koty.

Co do biegunek utrzymujących się - na BŚ w temacie jelitowców było opisywane m.in. o nieszczelności jelit (tutaj też podawałam linki do oryginału) - problem jest wtedy, gdy jelita są nieszczelne (błędy żywieniowe w przeszłości, infekcje itd.) a trawienie nie do końca dobrze przebiega - wtedy białko nie jest do końca rozłożone i niesie jeszcze ze sobą materiał genetyczny (to jak podanie do krwiobiegu obcego białka tylko na mniejszą skalę) - wtedy organizm broni się: czy to biegunką, czy chorobami autoimmunologicznymi, alergiami/stanami zapalnymi tzw. "niewyjaśnionego pochodzenia". Sporo kotów ma po Applaws krew a po TOTW znowu nie - nie ma jednej recepty, bo każdy kot jest inny - ma inne geny, inną przeszłość itp., dlatego niestety z karmami trzeba poeksperymentować :-(

Dzięki za rady. Czytałam co nieco o tych problemach kotów z jelitami m.in.przy zmianie na bezzbożówki. Mój kot te 3,5 roku swojego życia nie był żywiony za dobrze-tzn. sklepowe karmy. Teraz staram się to zmienić-krwi w kale na szczęście nie było,jedynie ta nieregularna biegunka, ale mieszana z prawie normalnymi kupkami. Myślę, że jest to jednak zmiana żywieniowa dość duża i choćby dlatego takie coś może się pojawiać. Nie zmienia to faktu, że probiotyk zastosuję i spróbuję może z tym applawsem, jak nie jest jeszcze orjen i kilka innych. Kotka zmianę znosi praktycznie bezobjawowo-kocur chyba z tych wrażliwszych ogólnie :roll:

Asia777

[poprzednia][następna]