Dyziek i Gapcio czyli duży gamoń i mały gamoń

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 18, 2014 8:28 Re: Murka w DS.

Rude jest Piekne :!: :!: :!:
Jak sie ma Babunia i moje ulubione Gamonie :?:
ObrazekObrazek

marysienka

Od: Pt gru 10, 2010 3:08

Post » Wto kwi 15, 2014 18:19 Re: Murka w DS.

Marysienko, bardzo przepraszam, przegapilam Twoje pytanie. Dziekujemy za zainteresowanie.
Gamonie maja sie dobrze, oprocz tego, ze grubas przypomina juz foke i nie wiem, co z tym robic, bo ze wzgledu na Babunie mają RC bez ograniczen, a do tego dostają mieso i saszetki. Mlody sie nie przezera i jest zgrabnym kotkiem, natomiast gruby w niczym nie ma umiaru ;) Tradycyjnie łobuzuje i wcina za dwa koty.
Dla Murki jutro wazny dzien. O 14 ma zabieg usuniecia reszty zebow pod narkozą. Prawdopodobnie wszystkich, co jej pozostaly. Kły jeszcze do obejrzenia i decyzji. Narkoza ma byc ostrozna jak dla kotów nerkowych. Ostatnio Murka miala troche podwyzszony mocznik i kreatynine, przy okazji zabiegu bedzie powtorka badania krwi. Troche schudla, trzeba zrobic porzadek w paszczy. Ma tez powiekszoną slinianke i przy tym zaczerwienienie, ale jest nadzieja, ze to nic nowotworowego. Prawdopodobnie najbardziej jej przeszkadzają zęby. Mam nadzieję, że dobrze zniesie zabieg i po nim bedzie sie lepiej czuła. Swojej pani wet. ufam bez zastrzeżeń. Jak mowi, ze trzeba, to trzeba.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 8 >>

Post » Śro kwi 16, 2014 0:45 Re: Murka w DS.

Trzymam kciuki za Murkę :ok: :ok: :ok:
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

Post » Śro kwi 16, 2014 10:37 Re: Murka w DS.

Trzymam kciuki za Murkę, bo nie ukrywam, że stres jest...
I z niecierpliwością czekam na wieści.
Będzie dobrze, musi być !
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Śro kwi 16, 2014 14:50 Re: Murka w DS.

Wetka zadzwonila, ze juz po zabiegu. Zostawione tylko 3 zęby, reszta byla do usunięcia. Pobrana krew do badania, zrobiona kroplowka. Za godzine odbieram kocinkę, to jeszcze pogadam. Do świąt mam wolne, wiec bede miala Murke na oku. Dzięki za kciuki :)

Arcana

Post » Śro kwi 16, 2014 18:03 Re: Murka w DS.

Murka juz w domu, odpoczywa. Niektore zęby mogly ją boleć, miala ukruszony ząb z korzeniem na wierzchu i naroslym dziąsłem, co wygladalo jak jakas narosl czy powiekszona slinianka... Mam nadzieję, ze teraz odżyje. Byle nie bylo problemow z nerkami. Jutro wyniki badania krwi i dalsze zalecenia. Miesiac temu miala troche podwyzszone parametry nerkowe i trzeba to sprawdzac. Już sie boje, bo ona tak nie znosi jakichkolwiek czynnosci przy niej. W lecznicy sie poddaje, a w domu panikuje.
Dobrze, ze jedno z glowy. Zobaczymy, co dalej. :)

Gamonie byly bardzo zainteresowane zapachami, gdy przynioslam Murke. Szczegolnie gruby oczywiscie. Odpedzalam go, zeby jej nie stresowal. Ale z grubym to jak z osłem. Gdy juz podszedl do bidulki, to polizał ją po łebku. Lobuz, ale ma dobre serce. Nigdy nie mialam tak, ze reagowal agresywnie na zapachy z lecznicy. Mlodego po kastracji tez pocieszal :mrgreen:

Arcana

Post » Czw kwi 17, 2014 13:56 Re: Murka w DS.

Super, że wszystko w porządku po zabiegu :ok:
Obrazek

kinia098

Post » Pt kwi 18, 2014 0:05 Re: Murka w DS.

Jak wyniki Murki?
Gamoń :1luvu:
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

Post » Pt kwi 18, 2014 1:12 Re: Murka w DS.

Wyniki niezle, jonogram ok, ale mocznik i kreatynina ciagle lekko powyzej normy (kreatynina 2,5 mocznik 89). Trzeba bedzie czesto kontrolowac i troche wspomagac. Tylko Murce cos podac do pyska lub zrobic kroplowke w domu przypomina dreczenie kotka.
Dzis juz chetnie jadla, takze suche, chyba dobrze sie czuje. Jutro jeszcze zastrzyk z antybiotyku, to juz sama zrobie, przez zaskoczenie sie udaje. ;)
Najlatwiejszy w obsludze jest gruby gamoń, bo bezstresowy. Za to nie daje sie spacyfikowac i wetka musiala kiedys przerwac kroplowke w polowie, bo gamon ryczal i walczyl jak lew, kaftanik bezpieczenstwa nie wystarczyl :mrgreen:

Arcana

Post » Sob kwi 19, 2014 10:45 Re: Murka w DS.

Wetka jednak straszy, ze takie wyniki mogą oznaczac poczatek problemow z nerkami i czesto bywa, ze sie pogarszają. Na razie mam sprobowac podawac Ipakitine, moze w sosikach jakos przemyce, zeby nie na sile. I co 2-3 tygodnie wskazana kroplowka.
Mlody wczoraj tez byl u wetki na szczepieniu, bo minal rok od pierwszych szczepien. Calą droge miaukal zalosnie, a w gabinecie probowal zwiac ze stolu, zeby sie gdzies ukryc. Murka w lecznicy trzyma sie transporterka, nie chce z niego wyjsc, a po zabiegach zwiewa do transporterka. Ma jednak wiecej rozumu niz maly gamoń. Duzy gamon czuje sie w lecznicy jak w gosciach i patrzy co tu pozwiedzac. Wkurza go tylko zamkniecie w transporterze i walczy z drzwiczkami. Musze przemyslec kuchenną rewolucje dla niego, zeby zarl mniej weglowodanow. Problem jest z RC, ktory dla Murki jest ciagle dostepny. Dla niej duza zawartosc bialka w bezzbozowych nie jest zalecana, po Orijenie kiedys wymiotowala. A lubi tylko suche i sosiki, troszke skubnie wolowinki, ale dla niej podstawa to suche. Mlody zreszta podobnie, choc jemu da sie wcisnac wiecej miesa. Mam zabawe przy karmieniu, bo w czasie gdy duzy rowno wcina miske miesa, maly biega z jednym kawalkiem po calym mieszkaniu zanim cos zje.
Wesołych Świąt wszystkim :)

Arcana

Post » Sob kwi 19, 2014 20:10 Re: Murka w DS.

Arcano, mam nadzieję, że to jednak nie będą problemy z nerkami u Mureczki.
Tyle przeszła, to i tym razem będzie dobrze :ok: To dzielna koteczka.
Życzę Tobie i całej futrzastej trójce spokojnych, pogodnych Świąt Wielkanocnych :)
Obrazek

kinia098

Post » Pt kwi 25, 2014 17:53 Re: Murka w DS.

Kiniu, ja tez mam nadzieje, ze będzie dobrze. Zresztą PNN juz przerabiałam u poprzedniej babulki Jaśki i wiem, co to za świństwo.
Murce usuniecie zębów bardzo pomogło. Ma duży apetyt i już wygląda dużo lepiej niz przed zabiegiem. Ipakitine wspomagającą funkcjonowanie nerek wylizuje w sosikach bez problemów, na szczescie to preparat neutralny w smaku. Pogadam z wetką, może kroplówki nie będą potrzebne, bo z każdym dniem kicia wygląda ładniej. Futerko znów lśni i boczki się zaokrąglają.

Arcana

Post » Sob kwi 26, 2014 20:50 Re: Murka w DS.

Ipakitine dodawana do karmy zmienia jej smak i czesto koty nie chca jesć takiej naszprycowanej saszetki. o wiele lepszy jest alusal a i w karmie też nie wyczuwalny, a też ma wylapywac fosfor, tak jak ipakitina. alusal dostaniesz w aptece bez recepty, tylko pewnie będzie na zamowienie.
trzymam :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie kwi 27, 2014 14:06 Re: Murka w DS.

Marzeniu, dzieki za rade i kciuki. Kupilam juz duze opakowanie Ipakitine. Zresztą nie u mojej wetki, wiec nie miala w tym interesu. Zastanawialysmy sie, co latwiej podac. Ale tabletke tez moglam rozdrobnic i podac w jedzeniu. Wet na Zytniej twierdzil, ze Ipakitine jest bezsmakowe. Murka wylizuje tylko sos z saszetek jako smakolyk, kawalków za nic nie ruszy, woli suche. W sosiku na razie chyba nie wyczuwa. Za to nalala mi dwa razy na lozko, nie wiem, czy nie chcialo jej sie omijac grubego w drodze do kuwety, czy to problem z pecherzem. Do kuwety tez chodzi, wiec podejrzewam, ze problem w kontaktach z grubym. Ona na niego warczy i mija go truchtem, co go prowokuje do gonienia i zaczepek. Diabelny samiec alfa. Krzywdy nie zrobi, do kociakow zawsze jak starszy brat, ale Murke denerwuje. Chyba bede ją znow izolowac w czasie swojej nieobecnosci.

Arcana

Post » Wto kwi 29, 2014 17:44 Re: Murka w DS.

Rozmawialam z wetką, zapytalam o Alusal. Powiedziala, ze Ipakitine zawiera chitosan i przy Alusalu musialabym podawac jeszcze drugi lek. Natomiast nie wyklucza, ze lanie moze miec zwiazek z podawaniem Ipakitine. Mam na razie odstawic Ipakitine i w przyszlym tygodniu zlapac siuśki. Wetka chciala zbadac mocz przy okazji zabiegu, ale Murka miala pusty pecherz, pechowo zsikala sie w transporterku. Musze kupic żwirek do pobierania moczu, bo inaczej tego nie widze. Kurcze, jak jedno dobrze, to drugie sie chrzani. Faktycznie czasowo lanie na łóżko kojarzy sie z podawaniem preparatu. W koncu gamoń nigdy jej nie przeszkadzal w dotarciu do kuwety.

A to gamoniowaty sposób korzystania z nowego legowiska. Mały obok posłanka, a duży z poduszką na głowie :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Arcana

[poprzednia][następna]