Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie kwi 13, 2014 9:06 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65 pisze:A czy ona przypadkiem nie zakłaczyła się?

Nie mam pojęcia 8O jest taka ewentualność bo zawsze zwracała kłaczka od jakiegoś dłuższego czasu nie. Dostaje siemię lniane (glutka) bo miała problemy z kupą, chyba po renagelu i żelazie.

inka99

Od: Śro maja 01, 2013 21:18

Post » Nie kwi 13, 2014 9:11 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Przydałoby się spróbować z pastą na kłaki...

No i co się dzieje z żelazem?
Ile kapsułek Inka pobiera?

Czy dostaje teraz coś lekko moczopędnego?
Kroplówki codziennie po 100 ml? Jaki płyn?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie kwi 13, 2014 9:21 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Pixie65 wyniki są wklejone na poprzedniej stronie. Po dwóch tygodnia kroplówkowania wzrósł nam fosfor :( Być może dawka renagelu okazała się za mała, dlatego teraz dostaje 1 tab dziennie (po ćwiartce po jedzeniu). Czasami dostanie kilka kawałków mięsa surowego, jakąś inną mokrą karmę. Znalazłam w internecie, że ta jej łapka jest typowym objawem wysokiego poziomu fosforu i odstawiłam te leki na stawy/kości.
Inka dostaje Lespewet 2 tabletki po kroplówce, biofer folik 3 razy dziennie, renagel (w sumie 1 tabletke 800mg), azodyl (rano i wieczór), tran, na ciśnienie cardolipin 2,5mg 1/4 tabletki, famogast 2x 0,5, folik x1, witamine C x1, wit A+E x1, milgamme N co drugi dzien 1ml, no i pilnujemy Aranesp co około 2 tygodnie (dzisiaj dostała niby 4 dawkę, ale chyba trzecia nam poszła bokiem :/) No i to siemię lniane.
Tak kroplówki codziennie od kiedy poleciłaś, 100ml NaCl od ostatnich wyników bo po Ringerze(chyba) potasy i inne skoczyły(wcześniej brała Ringera zwykłego 100ml)

inka99

Post » Nie kwi 13, 2014 9:31 Re: Wątek dla nerkowców - IX

inka99 pisze:Pixie65 wyniki są wklejone na poprzedniej stronie. (...)

No właśnie je obejrzałam i porównałam z poprzednimi i powiem szczerze, że te ostatnie mocno mnie zaniepokoiły, zwłaszcza jeśli chodzi o parametry czerwonokrwinkowe.
Po podaniu aranespu i prawidłowej suplementacji żelaza nie powinny tak wyglądać...

Nie znam preparatu biofer folic ale wygląda na to, że Inka dostaje stanowczo zbyt mało żelaza (3 x 9 mg, tyle jest w jednej tabletce) a powinna (moim zdaniem) dostawać do 50 mg dziennie. Może szkoda, że nie spróbowałaś z tym chela ferrem - tam jest 14 mg dobrze przyswajalnego żelaza w kapsule.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 13, 2014 9:39 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Ja już nie wiem czemu jej się te wyniki krwinkowe nie chcą się poprawić, już wszystko co możliwe jej podajemy.
Chela ferr forte dostawała cały czas, ostatnie 4dni dostaje coś innego. Znalazłam jeszcze jeden blister tego chela ferru i jej dałam. Ale znowu ją szarpało na wymioty

inka99

Post » Nie kwi 13, 2014 9:47 Re: Wątek dla nerkowców - IX

A czy ten aranesp jest prawidłowo przechowywany?
W jakiej ilości był podawany?
Chociaż mnie się wydaje, że tu bardziej o niedobór żelaza chodzi.

Kurcze, a najgorzej, że dzisiaj niedziela...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 13, 2014 9:53 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Z Aranespem było tak, że pierwszą dawkę 10 dostała 6,25 resztę wyrzuciłam. Następnie poszła 20, podzielone na 3 razy, przechowywane w lodówce ale dostała z tego dwie dawki bo jedna poszła bokiem. Kolejna dawka, dzisiaj, świeżo po otwarciu reszta poszła do lodówki.

Pixie doradź co robić? Dzwonić teraz do miejscowej wetki i załatwiać pastę na kłaka? Czy jakieś żelazo w zastrzykach? Czy cokolwiek innego

inka99

Post » Nie kwi 13, 2014 10:04 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Trudno mi radzić w takiej sytuacji bo cały czas pamiętam o tym, że nie jestem wetem/wróżką i mogę się mylić. Ale mnie z wyników badań wychodzi (polikilocytoza i dość wysokie RDW), że erytropoeza po aranespie jest zwiększona tylko organizmowi brakuje "paliwa" (poziom żelaza obniżony) do wytwarzania i prawidłowego dojrzewania erytrocytów.
Może podajesz żelazo z jedzeniem? Z renagelem? W sensie, że coś upośledza jego wchłanianie.

Jeśli kotka ma tylko mdłości, nie wymiotuje i istnieje prawdopodobieństwo, że się zakłaczyła to spróbowałabym najpierw z pastą, ostatecznie z ostrożnie podaną parafiną (żeby się nie zakrztusiła).
Ale generalnie zachęcałabym Cię do pilnej konsultacji tych ostatnich wyników z mądrym wetem...
Ja nie polecam zastrzyków z żelazem - ale to ja, bo jestem do nich uprzedzona ponieważ słyszałam od znajomej wetki o różnych komplikacjach.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 13, 2014 10:27 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Postaram się dzisiaj załatwić tą pastę, może wetka będzie miała.
Inka dodatkowo ciężko oddycha, dwa razy kaszlała. Możliwe, że znowu ciśnienie jej skoczyło?
No cholera jasna, nawet nie mam gdzie zmierzyć jej ciśnienia :|
I teraz znaleźć mądrego weta :roll:
Jak najlepiej byloby podawać jej to żelazo? Przed czy po jedzeniu? Z jakimi lekami go nie zestawiać? Inka bierze tyle leków, że ciężko stwierdzić co może blokować to żelazo.

inka99

Post » Nie kwi 13, 2014 10:36 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Bardzo mnie martwi to ciężkie oddychanie.
Ja bym chyba jednak postarała się pokazać ją wetowi...
Może podanie tlenu byłoby wskazane?

Żelazo nie powinno być podawane z pokarmem, zwłaszcza bogatym w wapń.
Nie powinno być podawane z renagelem i famogastem.

A co do płynu nawadniającego - bardziej martwiłabym się podniesionym poziomem chlorków niż potasu. Zresztą ten podniesiony potas może mieć związek z wysokim poziomem chlorków. Brakuje mi oznaczenia HCO3, żeby obliczyć tak zwaną lukę anionową i uzyskać jasność sytuacji (bo może Inka ma kwasicę...).
W każdym razie to nie jest takie proste przełożenie, że jak w ringerze jest potas to jego poziom niebezpiecznie wzrośnie po podaniu płynu. Te mechanizmy są bardziej złożone a ringer (moim i nie tylko moim zdaniem) lepszym płynem niż NaCl.

Kiedy dokładnie były robione te ostatnie badania?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 13, 2014 10:46 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Wyśle te wyniki dzisiaj do dr Neski, ona i tak wydaje się być najrozsądniejszym wyborem.
W labwecie podobno zawsze chlorki wychodzą za wysokie. U jednego i u drugiego kota tak mam. W wynikach od dr Neski z innego lab chlorki u Inki wynoszą 414 mg/dl (norma 360-420).
Na dniach będę robiła kolejne badania krwi u Inki, bo chce mieć jeszcze przed świętami wyniki. Pixie Mogłabyś powiedzieć mi jakie parametry dodatkowo powinny zostać oznaczone?

Ostatnie badania były robione dokładnie 02.04

inka99

Post » Nie kwi 13, 2014 10:54 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Wiesz, problem polega na tym, że tamto "414" (poziom chlorków) to było już jakiś czas temu.
To "130" było jak piszesz 2 kwietnia. Nie wiadomo ile jest dzisiaj.
Szkoda, że nie pokazałaś tych wyników od razu po ich otrzymaniu.
Obawiam się, że doktor Neska nie odpowie Ci dość szybko a sytuacja jest trochę niepokojąca.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 13, 2014 11:01 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Odpowiedzi dr Neski i tak ostatnio ograniczyły się do `proszę podawać kroplówki co 2-3 dni`.
Mój błąd, że nie pokazałam tych wyników wcześniej. Inka wydawała się czuć dobrze, jakoś głupio mi tak było kolejny raz zawracać 4 litery Twoje i innych ludzi z forum.
Podejrzewam, że to ciężkie oddychanie jest od ciśnienia. Po dostaniu tabletki oddech jej się uspokoił
Jutro powinny być wyniki badania moczu i zwołuje wetkę do pobrania krwi

Pixie powiedz mi jakie parametry dodatkowo oznaczyć?
Ostatnio edytowano Nie kwi 13, 2014 11:35 przez inka99, łącznie edytowano 1 raz

inka99

Post » Nie kwi 13, 2014 11:28 Re: Wątek dla nerkowców - IX

inka99 pisze:(...) jakoś głupio mi tak było kolejny raz zawracać 4 litery Twoje i innych ludzi z forum.(...)

No co Ty :?:
Przecież tutaj nie ma przymusu - jak ktoś chce to się odzywa a jak nie - to nie.
A badania kontrolne zawsze warto pokazywać.
Nawet jeśli wszystkie parametry są w normie to trzeba się nimi pochwalić :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 13, 2014 12:38 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Potrzebuję pomocy - pokierowania w dalszym postępowaniu.
Usiłowałam się przebić przez wątki nerkowe, ale mam w tej chwili tyle na głowie, że nie jestem w stanie samodzielnie tego ogarnąć.

KOT 1
Alfik, kastrat, 8 lat, ostatnio warunki fatalne - kot z wątku w mojej stopce.
Poprzednia opiekunka zauważyła, że ostatnio schudł, tyle wiemy. Obecna waga 4,6, spokojnie mógłby ważyć do 5,5 kilo - to duży kot. Teraz jest raczej szczupły, czuć kręgosłup, ale to nie jest jeszcze wychudzenie jakieś straszne.
Z dodatkowych atrakcji - nie ruszony świerzb uszny i zapalenie górnych dróg oddechowych.
Kot nie ma wpisu o szczepieniach w książeczce. Bardzo możliwe, że był szczepiony jednokrotnie jako dzieciak.
Dziąsła bardzo ładne, zęby w zasadzie też - tylko na jednym trzonowcu megakamień (częściowo odłupałam paznokciem), reszta zębów zadziwiająco czysta.

Pierwsze badanie krwi (nie był na czczo) 2/04
Obrazek

Od 3/04 wylądował w szpitaliku, wypis z karty:
Obrazek

Obrazekpo kliknięciu można powiększyć

Obrazek
Nie miałam żadnego wpływu na jego powyższe leczenie.
Trafił do mnie w czwartek, 10/4, z powyższą dokumentacją (testy ujemne - wpis w książeczce) i łysiną na boku szyi sugerującą miejsce po wenflonie :roll: Nie wiem, czy dobrze przeliczyłam jednostki w drugim badaniu (krea = 5 mg/dl, mocznik 123 mg/dl)?

Na razie moja lekarka zaleciła delikatne nawadnianie (NaCl z uwagi na wysoki potas) - dostaje ok 150 ml/dzień w dwóch dawkach, bez środków moczopędnych.
Prócz płynów, teraz dostaje enroxil (mamy już sprawdzone, że jakoś działa u kotów z tego miejsca, w przeciwieństwie do innych popularnych antybiotyków); odrobaczam go Panacurem 3-krotnie (dziś ostatnia dawka), no i walczę ze świerzbem. Dodatkowo Ornipural 2ml co dwa dni.
Płuca i serce w RTG w porządku, mam zalecone jeszcze zrobienie EKG.

Za kilka dni chcę odstawić kroplówki całkiem i po kolejnych kilku dniach powtórzyć badania krwi i zrobić wreszcie mocz (w szpitaliku się nie udało :| ). Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale chcę sprawdzić, jak ten kot funkcjonuje "bez wspomagania". Jeśli źle myślę, to proszę o naprowadzenie na właściwy tok postępowania. Jakaś dalsza diagnostyka?

Do żarcia dostaje na razie mokry renal z wodą i suchy wymieszany z bezzbożówką. Niestety woli suche :?
Nie jestem przekonana, czy on w ogóle potrzebuje renala (ograniczenia fosforu)? Docelowo i tak będzie dostawał pewnie zwykłe żarcie z wyłapywaczem fosforu, jeśli trzeba. A może mogę go od razu przestawić? Pomocy :(

Za chwilę wrzucę dane jego kolegi z tego samego źródełka :?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

[poprzednia][następna]