Olat pisze:TŻ Oberhexe pisze:Lucynka pisze:Osoba całkowicie niezorientowana /czyli taka jak ja zanim przeczytałam ten wątek/ zazwyczaj nie ma zielonego pojęcia, że nie powinno się kupować kota bez rodowodu. No bo niby skąd ma to wiedzieć? W szkole tego nie uczą....
A powinni... Skoro szwedzkie dzieci mogą odruchowo wyrzucać baterie do właściwego pojemnika, to czemu polskie nie mogą odruchowo łączyć rasowy=rodowodowy?
Hmm... ja mysle, ze u szwedzkich dzieci ten odruch wziął się z wdrożonej konsekwentnie i na szeroką skalę SWIADOMOŚCI, dlaczego tam, a nie gdzie indziej nalezy wrzucać zuzyte baterie. Obiekywnie- nie ma szans, na wprowadzenie do edukacji podstawowej wiedzy nt. pseudohodowli, w przeciwieństwie do szans na wprowadzenie podstaw wiedzy o ochronie srodowiska naturalnego.
Najogólniej- ludzie przyswajają wiedze, która na danym etapie jest im potrzebna i/lub dostępna. A wiedza o pseudohodowlach, rodowodach, rasowości itp. jest porzebna/dostępna ograniczonej grupie ludzi i to tylko w wyjatkowych momentach zycia. A na dodatek większość nie zdaje sobie sprawy z tego, ze ta wiedza jest im właśnie w danej chwili porzebna ani jak ją uzyskać.
Czyli wracamy do punku wyjścia: edukacja prewencyjna na szeroką skalę, szczególnie w miejścach, gdzie potencjalni kupujący mogą (choc o tym nie wiedzą) jej porzebowac
dokładnie. Ja jeszcze pół roku temu nie rożrórzniałm rasowego z rodowodem od rasowego bez. Gdybym nie zajrzała na to forum , dalej nie miałabym o tym pojęcia. Dlatego dziwi mnie ,ze hodowcy nie korzystaja z możliwości wypowiedzenia sie w mediach kiedy takie okazje sie zdarzaja. dlaczego nie ma tego w ogłoszeniach o sprzedawanych kocietach. W sumie jedno zdanie więcej, a już potencjalny nabywca zaczyna myśłeć. jesli czytam ogłoszenie np o persie z udokumentowanym ogłoszeniem a po prostu persie to zaczynam myśleć.
W sumie to hodowcom powinno chyba zależeć ,żebym miła pojecie na co sie decyduje. Mówi sioe odwiedzić mase hodowli. Ale dla potencjalnego nabywcy , pers o pers jeden droższy drugi tańszy i tyle. Jeśłiunie szukam kota do hodowli to po prostu kupie sobie tańszego persa. Najwyżej dowiem sii e jakis czas później ,ze mam pseudo kota ...