Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Asia777 pisze:Nie próbowałam gerberków póki co bo w domu mam ten rc - spróbuje narazie z tym.Ale dziękuję za radę-może skorzystam. A jakieś specjalne te gerberki?tzn które wybrać?a co to to Medicare?
dzika ruta pisze:Dlatego wcześniej pytałam czy był robiony rtg, bo może kot zjadł coś, co mu utkwiło w przewodzie pokarmowym. Dobrze, że prześwietlenie nie wykazało niczego poważnego. W takim razie jedną niewiadomą masz już z głowy. Trzymam kciuki za szczęśliwe zakończenie.
tajdzi pisze:dzika ruta pisze:Dlatego wcześniej pytałam czy był robiony rtg, bo może kot zjadł coś, co mu utkwiło w przewodzie pokarmowym. Dobrze, że prześwietlenie nie wykazało niczego poważnego. W takim razie jedną niewiadomą masz już z głowy. Trzymam kciuki za szczęśliwe zakończenie.
Nie do końca. Bo to było RTG bez kontrastu (trochę bez sensu).
Nie doczytałam do końca - ale jeżeli wymioty się pojawiają nadal, to RTG z kontrastem.
Jak zeżarł np sznurek, to ten sznurek nie wyjdzie na USG.
A przy kontraście sprawdzisz gdzie kot się blokuje.
A odrobaczany był?
iwonaanna87 pisze:robię tak między innymi dlatego że moja kotka bardzo źle znosi odrobaczanie... po ostatnio odrobaczaniu miała przez tydzień biegunkę juz miałam iść do weta ale przy tym ostatnim dniu widziałam poprawę a kotka była wycieńczona...
ASK@ pisze:iwonaanna87 pisze:robię tak między innymi dlatego że moja kotka bardzo źle znosi odrobaczanie... po ostatnio odrobaczaniu miała przez tydzień biegunkę juz miałam iść do weta ale przy tym ostatnim dniu widziałam poprawę a kotka była wycieńczona...
I nie poszłaś do weta tylko kota "mordowałaś" tyle dni?
Każdy kot może źle znosić odrobaczenie ale pomocy się szuka wtedy u weta. Mogłaś ją zabić, uszkodzić nerki, odwodnić, wynicować odbyt... Wystarczyło by twojej kotce podano lek przeciw wymiotny, kroplówkę jeśli tyle dni miała biegunkę i ew antybiotyk + przeciw zapalne/bólowe. A ty narażałaś ją tyle dni na cierpienie i tak lekko o tym piszesz.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue i 53 gości