Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Asia777 pisze:Babka mówi, że jest trochę odwodniony, został do soboty/niedzieli na kroplówkęmoja bida...
Asia777 pisze:No tak babka powiedziała, że będzie najkorzystniej więc już muszę jej zaufać.
Asia777 pisze:obstawia na pierwszy rzut zatrucie które podrażniło żołądek.
rysiowaasia pisze:Asia777 pisze:Babka mówi, że jest trochę odwodniony, został do soboty/niedzieli na kroplówkęmoja bida...
A nie dało sie podać kroplówki podskórnej? Trwa to kilka minut i nie trzeba kotka zostawiać w obcym miejscu...Biedaczek![]()
Wiesz Asiu777? Myślę, ze to wszystko skończy sie dobrze. Naprawdę![]()
Lekarz nie zasugerował jakichś leków obnizających, a przynajmniej niwelujacych kwasowość żołądka?
Rozumiem,ze kupy miał prawidłowe? Chyba,ze nie doczytałamWtedy winowajcą jest żołądek.
Odwiedzaj go w szpitaliku
Asia777 pisze:W rentgenie poza nabuzowanymi jelitami, takimi pozwijanymi nic nie wyszło- ale mówili, że może ewentualnie z kontrastem coś wyjść- jakaś nitka czy cuś...
izka53 pisze:Asia777 pisze:W rentgenie poza nabuzowanymi jelitami, takimi pozwijanymi nic nie wyszło- ale mówili, że może ewentualnie z kontrastem coś wyjść- jakaś nitka czy cuś...
te pozwijane jelita.....nitka, gumka-recepturka, anielskie włosy z choinki...to wszystko moze zadzierzgnąć się na jelicie, a na rtg nie wyjdzie.Espumisan na odgazowanie dobry, ale jeśli jelito jest zadzierzgnięte - nic nie da.
Metaclopramid to ludzki lek na powstrzymanie wymiotów - przy chemioterapii, wstrząśnieniach mózgu, u zwierząt także stosowany.
Refluks możliwy, ale też musi mieć jakąś przyczynę.
Pierwsza wetka była denna - koty odwadniają się bardzo szybko. Nie anemia, tylko krew zagęszczona - to objaw odwodnienia. Moja kota odwodniła się bez wymiotów, wystarczyło parę godzin oddychania otwartym pysiem przy gorączce i zapaleniu krtani.
Asia777 pisze:Ale prawda też taka, że wielu wetów jest ok póki chodzi o zaszczepianie, odrobaczanie, jakieś drobnostki. Zaczyna się sprawdzian jak dzieje się coś poważniejszego...
Asia777 pisze:Zastanawia mnie tylko, czy kot przy odwodnieniu musi dostać kroplówkę??
Asia777 pisze:Podobno nie dostaje antybiotyku bo w razie zatrucia go się nie podaje- dostaje w kroplówce jakieś wzmacniające/nawadniające leki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: CatnipAnia, Google [Bot] i 47 gości