Kot wymiotuje :( pomocy!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 27, 2014 20:32 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Btamox i Eurobioflox to antybiotyki. Betamox jest słaby i podaje się go co 2 dni. Zmienili mu antybiotyk.
Powiem szczerze,ze kotu z tendencją do haftowania nie podałabym za diabła antybiotyku doustnego. To marnowanie kota i leku.

Cerenia jak widać zadziałała zgodnie z opisem. Meto coś tam podają kotom na powstrzymanie wymiotów (jeśli nie mylę się) i jak do tej pory na moje nigdy nie działało.
Resztę możesz sobie wygooglać.
Kot jest odwodniony .Nie je i nie pije. Tak nie można. Dojdzie jeszcze do stłuszczenia wątroby .

Zmień tytuł i podaj w nim miejscowość i prośbę o polecenie weta.

Jest wątek weci polecani, poszukaj.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw mar 27, 2014 20:34 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

poszukaj "normalnych" lub specjalistów
Kielce
viewtopic.php?f=22&t=78230

Specjaliści
viewtopic.php?f=22&t=100815
Ostatnio edytowano Czw mar 27, 2014 20:39 przez ASK@, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

ASK@

Post » Czw mar 27, 2014 20:35 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

ASK@ pisze:Btamox i Eurobioflox to antybiotyki. Betamox jest słaby i podaje się go co 2 dni. Zmienili mu antybiotyk.
Powiem szczerze,ze kotu z tendencją do haftowania nie podałabym za diabła antybiotyku doustnego. To marnowanie kota i leku.

Cerenia jak widać zadziałała zgodnie z opisem. Meto coś tam podają kotom na powstrzymanie wymiotów (jeśli nie mylę się) i jak do tej pory na moje nigdy nie działało.
Kot jest odwodniony .Nie je i nie pije. Tak nie można. Dojdzie jeszcze do stłuszczenia wątroby .

:( Załamałam się, czekać do jutra??? dałam mu wody,wypił trochę, na jedzenie ma zakaz od weterynarz...

Asia777

Od: Czw mar 27, 2014 12:28

Post » Czw mar 27, 2014 20:37 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Asia777 pisze:
ASK@ pisze:Btamox i Eurobioflox to antybiotyki. Betamox jest słaby i podaje się go co 2 dni. Zmienili mu antybiotyk.

:( Załamałam się, czekać do jutra??? dałam mu wody,wypił trochę, na jedzenie ma zakaz od weterynarz...

Przejrzałam wątki znany lekarz i tu też ale są głównie stare wątki,mam jakieś typy wetów ale nocny to jest jeden chyba w Kielcach jeśli dziś mam jechać.Boję się, że następny też nie da rady...

Asia777

Post » Czw mar 27, 2014 20:41 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

ASK@ pisze:poszukaj "normalnych" lub specjalistów
Kielce

Specjaliści

Może coś tutaj znajdziesz.

Patrzyłaś w necie co to za karma?

Możesz zawsze zadzwonić.

Wodę podaje się w małych ilościach i bardzo często. Jednak zastanowiłabym się nad Conwą. To nawadnianie i odżywianie w jednym.
Obrazek

ASK@

Post » Czw mar 27, 2014 20:43 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

ASK@ pisze:
ASK@ pisze:poszukaj "normalnych" lub specjalistów
Kielce

Specjaliści

Może coś tutaj znajdziesz.

Patrzyłaś w necie co to za karma?

Możesz zawsze zadzwonić.

Wodę podaje się w małych ilościach i bardzo często. Jednak zastanowiłabym się nad Conwą. To nawadnianie i odżywianie w jednym.

Karma moja czy ta co polecałaś w saszetkach? Ta moja to Royal Canin sensitive control- podobno delikatna... ale teraz już jestem mega zdenerwowana....

Asia777

Post » Czw mar 27, 2014 21:42 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Możliwe, że kot coś połknął? Miał robiony rtg? A jak wygląda kupa? Może badanie kału coś wykaże?
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Czw mar 27, 2014 21:45 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Na prawdę nie dawałabym chrupek przy tak częstych wymiotach. Zaczęłabym od czegoś mokrego, jest delikatniejsze dla żołądka i podrażnionego wymiotami przełyku.

Możesz sama sprawdzić czy kot jest odwodniony. Złap za skórę na karku i zobacz jak szybko wraca do stanu wyjściowego. Jeśli szybko to jest ok, jeśli powoli to jest odwodniony.

Ci nocni weci z reguły nie są jacyś super, ale kroplówkę i witaminy dadzą. Sterydów bym nie dawała bez diagnostyki. Badanie kału bym zrobiła obowiązkowo razem z badaniem na lamblie.
To, że kot jest nie wychodzący nie znaczy, że nie może mieć robaków. Można je, tak samo jak pchły, przynieść na butach. Lamblią mógł się od człowieka też zarazić.
Ja odrobaczam 3 razy w roku profilaktycznie.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Czw mar 27, 2014 21:46 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

saszetki
Obrazek

ASK@

Post » Czw mar 27, 2014 22:34 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Ja swoją przy wymiotach na siłę karmilam strzykawka z convalescence. Możesz poczytać w moim wątku (link w podpisie), z takim samym problemem tu trafiłam. Dziewczyny mi dobrze poradziły. Trzymam kciuki :ok:

strongbaby

Od: Śro wrz 12, 2012 10:27

Post » Pt mar 28, 2014 6:02 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Satirra pisze:Na prawdę nie dawałabym chrupek przy tak częstych wymiotach. Zaczęłabym od czegoś mokrego, jest delikatniejsze dla żołądka i podrażnionego wymiotami przełyku.

Możesz sama sprawdzić czy kot jest odwodniony. Złap za skórę na karku i zobacz jak szybko wraca do stanu wyjściowego. Jeśli szybko to jest ok, jeśli powoli to jest odwodniony.

Ci nocni weci z reguły nie są jacyś super, ale kroplówkę i witaminy dadzą. Sterydów bym nie dawała bez diagnostyki. Badanie kału bym zrobiła obowiązkowo razem z badaniem na lamblie.
To, że kot jest nie wychodzący nie znaczy, że nie może mieć robaków. Można je, tak samo jak pchły, przynieść na butach. Lamblią mógł się od człowieka też zarazić.
Ja odrobaczam 3 razy w roku profilaktycznie.

Nawet sprawdzać nie trzeba. Hemoglobina jest za wysoka co świadczy min o odwodnieniu kota. Weci tego nie zauważyli?
To prawda co do robali. Koty odrobacza się co 6 m-cy bez względu czy wychodzą czy nie.

Jak kot dzisiaj się czuje?
Obrazek

ASK@

Post » Pt mar 28, 2014 8:51 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Dziękuję za zainteresowanie :cry:

Dziś jedziemy do innego weta, zobaczymy co nam powie.Póki o je to co mamy w bardzo małych porcjach i jest ok ale wiadomo pewnie leki działają...
Mam nadzieję, że ktoś coś mądrego wymyśli.

Kot czuje się w miarę ok, ale widać, że to nie to co być powinno.

Badanie kału -póki co dziś zaczyna jeść więc do tej pory nie miał czym się załatwiać, przedwczoraj była kupa.

Nie chce też sugerować nowemu lekarzowi, chciałabym żeby to wyszło od niego i mam nadzieję, że będzie kompetentny....

A Ci weci mówili, że osłabienie, że anemia lekka ale to może mieć związek z chorobą, wymiotami więc na tej diecie za miesiąc wyniki powinny się poprawić...

Acha póki co dałam po pół tamtych tabletek i kitek nie zwymiotował a baba mówiła ze ok 40 min się wchłania...Wody pije po troszku mu daje noi pogonił kocicę, która też z nami mieszka więc biorę to za pozytyw (normalnie regularnie ją maltretuje "w zabawie")

Asia777

Post » Pt mar 28, 2014 9:58 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Asia777 pisze:Dziękuję za zainteresowanie :cry:

Dziś jedziemy do innego weta, zobaczymy co nam powie.Póki o je to co mamy w bardzo małych porcjach i jest ok ale wiadomo pewnie leki działają...
Mam nadzieję, że ktoś coś mądrego wymyśli.

Kot czuje się w miarę ok, ale widać, że to nie to co być powinno.

Badanie kału -póki co dziś zaczyna jeść więc do tej pory nie miał czym się załatwiać, przedwczoraj była kupa.

Nie chce też sugerować nowemu lekarzowi, chciałabym żeby to wyszło od niego i mam nadzieję, że będzie kompetentny....

A Ci weci mówili, że osłabienie, że anemia lekka ale to może mieć związek z chorobą, wymiotami więc na tej diecie za miesiąc wyniki powinny się poprawić...

Acha póki co dałam po pół tamtych tabletek i kitek nie zwymiotował a baba mówiła ze ok 40 min się wchłania...Wody pije po troszku mu daje noi pogonił kocicę, która też z nami mieszka więc biorę to za pozytyw (normalnie regularnie ją maltretuje "w zabawie")

Dopisek:

myślicie, póki dziś nowy wet czegoś nie zaleci, żeby dawać tego royala rozmoczonego skoro chrupki tak podrażniają??Chociaż żeby cokolwiek jadł....

Asia777

Post » Pt mar 28, 2014 10:20 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Jeśli zje to możesz namoczyć. Moje moczonych za żadne skarby świata nie zjedzą.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pt mar 28, 2014 10:31 Re: Kot wymiotuje :( pomocy!!

Mój je wszystko co mu dam- i suche wcześniej i teraz rozmoczone... Próbował też kotce podjeść ale pilnuję go i je tylko tego royala...

Asia777

[poprzednia][następna]