SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 26, 2014 17:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja karmiłam, nie mam porównania z PON, ale z Sanabelle i Taste of the Wild - mam wrażenie, że Orijen jest stosunkowo miękki, jak na chrupki.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Śro mar 26, 2014 20:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzięki Bellemere za odpowiedź. Może jeszcze ktoś wyrazi swoją opinię.

O jaką wołowinę prosić w sklepie? Chciałabym podawać surową, do przegryzienia od czasu do czasu, ale nie mam pojęcia jak ją zdefiniować pani na stoisku :wink: Gdzieś czytałam, że ma być poprzerastana (czy coś w tym stylu)...

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Śro mar 26, 2014 20:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wołowina tłusta, poprzerastana "gorszego" 2-3 gatunku.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Śro mar 26, 2014 20:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

anuuuusia pisze:Mam pytanie do osób, które karmią Orijenem - czy ta karma jest bardzo twarda? Ma ktoś porównanie np. z Power of Nature? PoN jest wg mnie niesamowicie twardy (tak mocno sprasowany).

Jest twarda i ma charakterystyczny zapach.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro mar 26, 2014 21:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Może się przydać tym, których koty mogą tylko RC, a po mięsie i bezzbożówkach krew - trochę wiadomości tutaj oraz tutaj.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro mar 26, 2014 21:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

anuuuusia pisze:Dzięki Bellemere za odpowiedź. Może jeszcze ktoś wyrazi swoją opinię.

ja PONem też nie karmiłam ;) ale Orijen moim zdaniem ma twardość zbliżoną do Applawsa. najtwardsze chrupy, jakie znam, to Wildcat Cheetah, one są już kamienne.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Czw mar 27, 2014 7:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

PON moim zdaniem ma "grubsze" chrupki, Orijen natomiast bardziej sprasowane i może stąd wynika różnica w miękkości. Na moje wyczucie Orijen jest mniej twardy niż PON.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Czw mar 27, 2014 19:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dziękuję raz jeszcze :)
Pytam, bo mój kotek miał wczoraj usuwany kamień nazębny (nocował w lecznicy i tyle, co się nadenerwowałam to moje :|) i teraz nie wiem, co myśleć... Czy ten PoN taki twardy i zrobił mu się mały stan zapalny dziąseł przez to? A może miał to już wcześniej? Zmienić mu PoN-a na inną, mniej haratającą dziąsełka, bezzbożówkę? Toż to mi się wydaje, że te chrupki to bardziej twarde są niż mysie i ptasie kości 8O

anuuuusia

Post » Czw mar 27, 2014 19:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja na początku podawałam PONa mojej 12 tygodniowej kotce i świetnie sobie z nim radziła.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Post » Czw mar 27, 2014 20:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

anuuuusia pisze:Dziękuję raz jeszcze :)
Pytam, bo mój kotek miał wczoraj usuwany kamień nazębny (nocował w lecznicy i tyle, co się nadenerwowałam to moje :|) i teraz nie wiem, co myśleć...

kamień nazębny bierze się wtedy, kiedy jest dużo osadu nazębnego - mamy w domu to samo ;)
najwięcej osadu czynią cukry. zważ, że sama masz więcej osadu na zębach, kiedy zjesz coś słodkiego (a najbardziej, jak wypijesz coś słodkiego i gazowanego), a nie wtedy, gdy zjesz np. świeże jabłko.
generalnie to, że chrupki są twarde, pomaga ten osad ścierać - nie pozwala mu zostawać na miejscu i przyrastać, i przyrastać, aż zmieni się w kamień.

na pozbywanie się osadu są dwie metody, ale one walczą z objawem, nie z przyczyną: po pierwsze, oczywiście szczotkować kotu zęby. najdelikatniejszą szczoteczką dla niemowląt, bez żadnej pasty, po prostu ściągać osad z zębów. i druga: podawać pokarmy, które naturalnie działają jak szczoteczki. nie myślę tutaj brońcie bogowie o żadnych specjalnych frupach (bo one są zbożowe = węglowodanowe = zostawiają osad), tylko o np. wołowinie, zwłaszcza twardych i żylastych kawałkach. gryzienie ich działa jak szczoteczka :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Czw mar 27, 2014 20:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

On też dobrze sobie z nim radzi. Nie wiem, może po prostu odnoszę mylne wrażenie, że skoro dla mnie PoN jest tak niesamowicie twardy (nie da go się zgnieść palcami itp.), to dla kota również [ale on go wcina, bo lubi i nie ma wyboru].

Się szarpnęłam i kupiłam młodemu paczkę Ziwi Peak - w formie przekąski czy uzupełnienia dziennej porcji. Na początku był szał, a teraz hmmm je, ale już bez takiego entuzjazmu. Chociaż zapach dalej go uwodzi 8)

Edit:
Maupa no właśnie, chrupki ścierają ten osad, dlatego nie chcę z nich całkowicie rezygnować. Pierwsze, co mi przyszło do głowy w zapobieganiu to szczoteczka. Ale kicio na bank nie da sobie włożyć jej do pysia. I skupię się przede wszystkim na wołowinie.

A te pasty ze słodem z Miamora (odkłaczająca/multiwitaminowa), to podejrzewam, że też osad zostawiają, tak?

anuuuusia

Post » Czw mar 27, 2014 21:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Chrupki szybko pękają i nie ścierają osadu, zresztą koty najczęściej je tylko nagryzają i łykają.
Na kamień nazębny, a raczej przeciw niemu najlepiej podawać mięso, takie spore kawałki do gryzienia lub skrzydełko z kurczaka.
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Czw mar 27, 2014 23:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

ab. pisze:Chrupki szybko pękają i nie ścierają osadu, zresztą koty najczęściej je tylko nagryzają i łykają.

wiesz co, generalnie tak i masz rację, ale wildcaty naprawdę są bardzo twarde. bardzo. i zauważyłam poprawę w stanie uzębienia Łajzy - choć może to być "niegenerowanie" osadu, a nie ścieranie zaistniałego, do tej pory jakoś mi to do głowy nie wpadło (silly me).

natomiast na pewno zgadzamy się co do jednego - chrupki mające osad ścierać, tak zwane dentystyczne, to kit ;)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt mar 28, 2014 10:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Maupa pisze:natomiast na pewno zgadzamy się co do jednego - chrupki mające osad ścierać, tak zwane dentystyczne, to kit ;)

Piszesz ogólnie o karmach typu Sanabelle Dental? A takie "smakołyki": http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .1833.html to też lipa?

anuuuusia

Post » Pt mar 28, 2014 11:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

popatrz na skład:
mleko, produkty mleczne, cukier, minerały, produkty mięsne, ziarna, warzywa, oliwa, tłuszcz.

co tutaj ma ścierać osad nazębny? cukier czy mleko? ;)
tak, to dokładnie taka sama ściema, która bazuje na "kształcie" chrupek. ścieranie jest czynnością mechaniczną, szczotkowanie zębów to mechaniczne ściąganie osadu - w "ludzkiej" paście do zębów osad też ściągają drobinki podobne do peelingu, reszta zabija bakterie i odświeża oddech. a piana jest tak o, wygodniej się dzięki temu pasty używa.
skoro nie ma co mechanicznie ściągnąć osadu, to takie frupy nie będą po prostu skuteczne.
Obrazek Obrazek

Maupa

[poprzednia][następna]