Bri - nowy członek rodziny :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 18, 2014 23:43 Re: Bri - nowy członek rodziny :)

Shaerray pisze:
Zosik pisze:Shaerray pisała, że "hodowca" karmił kota whiskasem, więc można się domyślić, że w połączeniu ze zbyt wczesnym oddzieleniem od matki... Shaerray wydała troszkę pieniędzy na niezbyt rasowego kotka z pseudo. :(

Kociak piękny, mam nadzieję, że spędzicie razem szczęśliwie i zdrowo następne 20 lat. :)

Kota mam od osoby prywatnej, mam z nią kontakt, więc wszystko jest w porządku. :ok:
Kociak nie ma rodowodu (był proponowany mikrochip i paszport), ale prawdę mówiąc nie jest mi potrzebny, kot jest tylko do domu, dla nas, nie na wystawy. Pieniędzy nie wydałam za wiele, był po 850 zł, a w przypadku w pełni rodowodowych wydałabym pewnie ponad 1500. :wink:
Kotek świetnie się trzyma, nie narzeka na brak jedzenie czy uwagi, bardzo dobrze mu się powodzi. :D
Dziękuję bardzo i również mam taką nadzieję. :D

można też dostać za darmo z pewnego źródła jak się poszuka
http://tablica.pl/oferta/kotka-brytyjsk ... 7cac879af9
albo kupić taniej
http://tablica.pl/oferta/ruda-kotka-bry ... 7cac879af9
http://tablica.pl/oferta/koteczka-bryty ... 7cac879af9
(to tylko dziś wyszukane ogłoszenia na jednym portalu)

nie będę powtarzać tego co napisali już forumowicze ale się po tym podpisuję,
życzę Ci długich lat z kotkiem
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Śro mar 19, 2014 21:54 Re: Bri - nowy członek rodziny :)

Śliczne niebieskie maleństwo :1luvu:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Czw mar 27, 2014 15:11 Mały kociak gryzie

Witam,
Otóż mam kociaka od 3 tygodni, ma ok. 3 miesiące i lubi się bawić. Problem w tym, że gdy się rozbawi gryzie ręce (szczególnie nadgarstki). Bywa, że gryzie nawet stopy jak się go mija. :| Czytałam, że gdy gryzie trzeba lekko przygnieść jego kark do ziemi i syknąć, próbowałam, lecz nie skutkuje. Wiem, że gryzie, bo mu ząbki wychodzą, ale ma do tego zabawki (piłeczki, maskotki - czasami gryzie, ale znacznie preferuje ręce). Jest to strasznie irytujące, przede wszystkim gdy próbuję spać, a on rzuca się na kończyny. :? Proszę o jakieś skuteczne porady. :(

Shaerray

Od: Pt mar 14, 2014 13:14

Post » Czw mar 27, 2014 17:51 Re: Bri - nowy członek rodziny :)

Jeśli chodzi o polowanie na stopy, kociaki to uwielbiają niestety, u nas działało tylko owijanie szczelne nóg kołdrą, potem z tego wyrosły.

Co do gryzienia rąk, nie można bawić się z kociakiem ręką, poza tym natychmiast przerywałam zabawę gdy kociak podgryzał. Niektórzy zalecają krzyknąć lub pisnąć z bólu, ja tego nie robiłam, więc nie wiem jak działa.

Właśnie kontrolowanie się w zabawie to jedna z rzeczy, których maluch uczy się od mamy i rodzeństwa, jeśli jest z nimi wystarczająco długo (przynajmniej 12 tygodni). Normalnie na tym etapie tarmosiłby mamę (np. ogon) i uprawiał "walki" z rodzeństwem. Tak, że jego zachowanie jest niestety naturalne, choć nieprzyjemne.

Tak naprawdę przydałby mu się kumpel do zabawy...
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Czw mar 27, 2014 22:19 Re: Bri - nowy członek rodziny :)

Wlasnie po to kociaki siedzą z rodzeństwem do 12, a u niektórych nawet 16tego tygodnia życia- bo tylko drugi kot pokaże kotu, ze taka zabawa boli i nauczy delikatnosci...

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Wto sie 26, 2014 20:31 Re: Bri - nowy członek rodziny :)

Ciekawa jestem jak się rozwinęła jego osobowość.. I czy wprawne oko zauważy zaburzenia behawioralne z powodu odstawienia od matki zbyt wcześnie. Tak się hoduje przerażone, gryzące, neurotyczne koty, sikające poza kuwetą i nie mające pojęcia do czego służy żwirek, zapominają w wieku 4-5 lat. Właśnie próbuję rozwiązać problem u koleżanki, która ma "100% rasowego syberyjczyka" z włosem varianta, ale kogo obchodzi krótki włos, kiedy zapłaciło się 700 zł za kota z jednym szczepieniem, kasa fajna.
I nie ważne, że tego samego kota można wziąć z domu tymczasowego, odpchlonego, odrobaczonego, zaszczepionego i wspomóc ODPOWIEDNIE osoby, a nie paniusię, która sobie samochód kupuje z kotów.
Obrzydlistwo.
(...) powiedział kiedyś do mnie: „Nie wiem, czy uda ci się poprawić rasę, ale zrób wszystko, żeby przynajmniej jej nie zepsuć". Zrozumiałam wtedy, jak wielka odpowiedzialność ciąży na hodowcach i jak ważne są podstawowe zasady, którym powinni oni pozostać wierni przez całe życie. (...)

mów mi Fatum

Od: Pon maja 03, 2010 13:39

Post » Pon wrz 29, 2014 13:36 Re: Bri - nowy członek rodziny :)

Śliczny ten twój kotek ;)

Lukas77

Od: Nie wrz 28, 2014 18:04

[poprzednia]