WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- a życie sobie płynie...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 18, 2014 21:05 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

śmy wrócilyśmy. Kota waży 2900.
Jak to pani wet ujęla topografii kota i anatomii sie mozna na niej uczyć. Ma wypelnione jelita i wyczuwalną okręznicę. W ciągu 24 h musi pojawić się kupa. Jeśli się nie pojawi podamy parafinę.

Generalnie - stan kota bardzo się nie podobał. Pani Wet postanowiła sprawdzić/wykluczyć wszystkie choroby, które mogły kota do takiego stanu doprowadzić. Przyjęto zalozenie, ze kot był żywiony tyko ma problemy z wchłanianiem.
Z tego powodu zrobiono badania ze szczególnym uwzględnieniem tarczycy. Powodem takiego stanu może być także serce.

Pozytywy: testy ujemne, morfologia dobra, pozostałe wyniki też szokująco dobre. Siedziałam długo bo czekałam na wyniki tarczycy - też ok.

Negatywy: kotka ma ewidentne szmery w sercu. Dobrze słyszalne, bo kot jest tak wychudzony, ze serce słychać bardziej niż u "noramanego" kota. Zaburzenia rytmu mogą być spowodowane wyniszczeniem. Niestety nie można wykluczyć, ze jej stan jest spowodowany problemami z sercem. Konieczne jest badanie echa serca. Jesteśmy zapisane na jutro na 18.00 w trybie pilnym do dr Kruszewskiej ( prawa ręka dr Miziołka )

Sterylizacja - żeby sprawdzić należałoby zrobić USG ( u weta w tym się specjalizującego), ale na razie p. wet zakłada, ze nie ma takiej potrzeby. Kot się w tym stanie absolutnie do sterylizacji nie kwalifikuje. Może za 6 tygodni, moze za 8 w zalezności od wyników serca i tempa przybierania na wadze.
Jeśli kotka będzie na wadze przybierać i generalnie jej stan będzie się poprawiał, możliwe, ze pojawi się rujka. Wtedy będziemy też mieli pewność co do tego czy była sterylizowana czy nie. Możliwe jest także że ma cysty na jajnikach - to w jakimś stopniu też moze tłumaczyc wychudzenie ( nie bardzo zrozumiałam zależnośc ).

Ustalony został program żywienia. Podstawą ma być Indestinal - a. wszystkie koty żrą go jak oszalałe, b. nie powoduje biegunek c. bardzo dobrze przyswajalny d. ma jakąś witaminę, która w jej stanie wskazana. Dodatkowo ma być dopychana mokrym dla kociąt + kotek karmiących. Chrupkie dla kociat nie polecane, bo malutkie i jest ryzyko, ze kot wygodzony się ich wściekle nałyka.

Wszystko będzie można zweryfikować jak pojawi się kupa.

Kotka została odrobaczona. Za tydzień powinna być zaszczepiona. Program szczepienia jak dla kociaka - powtórzoną szczepioną z bialaczką ( skoro jej nie ma warto zabezpieczyć)

Szans na to, ze się rozrośnie nie ma......Zdaniem p. wet głowę ma idealnie w miałkunowym kształcie, ale o połowę mniejszą niż miec powinna.......O jakości futra się nie wypowiadamy - bo w tej calej sprawie to naprawdę nic. Ma przełysienia ( głownie na uszach ) ale to nie grzyb - to wyniszenie.

Generanie zdaniem p. wet - jeśli z sercem nic b. poważnego nie wyjdzie to kot nigdy nie był żywiony prawidłowo i był przewlekle glodzony. W dosłownym tego słowa znaczeniu.

Aaaa i ma przepiękny kolor oczu. Dopiero to w gabinecie mi na to zwrócono uwagę.....faktycznie - taka prześliczna świeża, głęboka wiosenna zieleń.....

Skany i wyniki badań wysłałam do Dalii. Wstawi. Dzisiejsza obróbka kota kosztowała bagatela 400 zł.........

Zdjęć dziś nie robię. Miała wystarczająco dużo wrażeń. Myślę, ze zdjęcia zrobimy w okolicach weekendu. To jest wystraszone, biedne zwierzę. Nie bedę jej dostarczać stresu powyzej niezbędnego minimum.

W sobotę mokra ( po kąpieli......) jechała kilka godzin do Pozniania. Nocowala w nieznanym miejscu, by nastepnego dnia spędzić wiele godzin w transporterze ( samochód, pociąg, samochód ) i znów nowe miejsce. Dziś wizyta u weta. Jutro echo serca........Starczy. Ona ma JEŚĆ to jest najważniejsze.
Rozumiecie, to prawda?
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Wto mar 18, 2014 21:09 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

miałam zdać relację ale widzę ze jest z pierwszej ręki
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Wto mar 18, 2014 21:11 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

:ok: za zdrowie Herezji? Fanaberii?
Mały przelew poszedł.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Wto mar 18, 2014 21:17 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

Dalia skany poszły.

I jeszcze na podniesienie ducha. Kot jechal w transporterze jak normalny kot. W sensie po srodku ułozony, a nie wlepiony obsesyjnie w tylną scianke. W lecznicy się bała, ale żadnych walk, histerii. Wtulała się we mnie, wzięta na ręce, wsadzona do transportera kiedy czekłyśmy na wyniki wydała z siebie pierwszy GŁOS. Uroczyście mnie poinformowała, ze nie życzy sobie siedzieć zamknięta. Wyjęłam po chwili włożyłam I znów zagadała:-).
Po przyjezdzie do domu - wyskoczyła i pognała za znane biurko. I niech tam sobie siedzi.

Bidula jest z niej straszna.

Achaś - zostalyśmy z Dalią pochwalone za IDEALNIE ustawione żywienie, za dyżury nocne, za mieszankę karmową ( indestinal + gotowana kura ).
Kot ma jeśc jak najcześciej, ale malutkimi porcjami. Stopniowo zwiększanymi.

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Post » Wto mar 18, 2014 21:19 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

ab. pisze::ok: za zdrowie Herezji? Fanaberii?
Mały przelew poszedł.

Dzięki. W czwartek obróbka kolejnego kota.......zobaczymy na ile nam kasy wystarczy. Naturalnie będzie zamieszczone pelne rozliczenie, ale to już może po tej czwartkowej wizycie. Muszę troszkę odpocząć......

Jutro mam kolejny sądny dzień w pracy, a potem biegiem do lecznicy......

Obrazek

Neigh

Post » Wto mar 18, 2014 21:21 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

jasne ze rozumiemy, choc tymi oczkami to mnie zabilas..mam slabosc po Pysi chyba.... .iedna mala... Po 1 przeleje cos jeszcze...
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Wto mar 18, 2014 21:26 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

Naprawdę chciałabym ZROZUMIEĆ dlaczego ją głodzono. ..
Bieda?? Na cholerę było kota brać? Ja tego nie ogarniam.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Wto mar 18, 2014 21:31 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

Nawet podczas biedy jak dasz kotu resztki ze stołu to nie doprowadzisz go do takiego stanu.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Wto mar 18, 2014 21:34 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

Nie wiem co powie Dalia ale z twojego opisu to ma taki maikuni charakter. Ona nie musi być z tych dużych MCO u Tunix też jest taka drobna koteczka. Kciuki trzymamay za wyniki serduch. Za Lalka też kciuki nieustająco

korbacz9

Od: Czw maja 31, 2012 20:38

Post » Wto mar 18, 2014 21:34 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

dalia

Post » Wto mar 18, 2014 21:35 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

dokladnie, u mnie na wsi sporo kotow zywi sie zupa i resztkami z obiadu, wychudzone nie sa, niektore wrecz odwrotnie, choc zdrowa to dieta nie jest.....
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Wto mar 18, 2014 21:36 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

A wetka nic nie mówiła o kroplówkach?
(Tak refleksyjnie - to mojej grubej Kawie kroplówki odżywcze wcisnęli...).
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Wto mar 18, 2014 21:39 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

Oby było jak najlepiej! Trzymam kciuki, grosz poszedł już wczoraj (mam nadzieję, że tytuł przelewu Ci się spodoba ;)). Jak się uda, to pogłaszcz ją ode mnie.

floxanna

Od: Pon paź 27, 2008 18:41

Post » Wto mar 18, 2014 21:40 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

ab. pisze:Nawet podczas biedy jak dasz kotu resztki ze stołu to nie doprowadzisz go do takiego stanu.

Lolek był przez jakiś czas kotem studenckim, dostawał to co na talerzu zostało - do mnie trafił po odebraniu z akademika - był gruby, futro miał matowe. Pewnie na jego racje żywnościowe składało się kilkunastu studentów a nie jedna, dwie osoby

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Wto mar 18, 2014 21:50 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- potrzebujemy wsparci

ona ma szansę być fajną kotką, wielka nie będzie to fakt ale drobna jak nabierze ciała i się ofutrzy tez nie musi być
Moja Stokrotka waży 3,800 i sprawia wizualne wrażenie dobre, myślę że niebieska dama też ma taką szansę
oby serducho nie było chore
Obrazek

dalia

[poprzednia][następna]