Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lut 20, 2014 21:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A jaki ma hematokryt i białko całkowite?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw lut 20, 2014 22:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Podam wszystko
MCV 53
MCH 13,3
MCHC 25,3
Hematokryt 45,7
Trombocyty 217

ALT 48,8
ASP 19,7

Tyle na razie mam

Kreatynina 2,97, mocznik- ponad 300...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Czw lut 20, 2014 22:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Okej, rozumiem, że tylko tyle masz ale to mało.
Ja się po prostu zastanawiam czy on ma rzeczywiście taką wspaniałą morfologię czy może jednak jest trochę odwodniony.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 21, 2014 10:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

On teraz dużo pije (typowe...) i nie jest -przynajmniej objawowo -odwodniony.
Dobrze je, póki co mięso, dziś już na wszelki wypadek bez Felini Complete (ucieszył się!), za to z tłuszczem wołowym liofilizownym (mniej się ucieszył...) plus żółtko przepiórcze.Z tauryną.
Po mięsku łaskawca pojadł mokrego Renala i też smakował (niestety drugiemu kotu, łakomemu Leosiowi smakowało nawet bardziej...)
Zamówiłam wczoraj Easy Barf i skorupki mielone i mam nadziję nauczyć się mieszać zgodnie z barfowymi prawidłami.
Nielubiany Fortain będę podawała w kapsułkach.
Dziś ma usg, pobiorę też krew na jonogram- coś jeszcze mam zrobić z krwi, będzie okazja?

kotkins

Post » Pt lut 21, 2014 10:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Na początku wątku jest lista. Lal to chyba niemłody pan, może sprawdzić mu fruktozaminę i hormony tarczycy przy okazji?
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt lut 21, 2014 10:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

kotkins pisze:(...)
Dziś ma usg, pobiorę też krew na jonogram- coś jeszcze mam zrobić z krwi, będzie okazja?

Zrób też to białko całkowite.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 21, 2014 11:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ok, zrobię.
Szkoda ,że nie można opłacić wizyty przez net u dr Neski i nei stresować kota jazdą...

kotkins

Post » Pt lut 21, 2014 11:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Poczekaj, Ty już w tę sobotę wybierasz się do dr Neski?
Bo jeśli tak to nie ma sensu robić teraz tych wszystkich badań, zrobisz na miejscu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 21, 2014 14:05 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jesteśmy już po remoncie paszczy. Dziąsła pięknie się goją, do wtorku podajemy Clavubactin .
I widać opatrzność nad nami czuwała,bo udało się tez pobrać mocz, który został zbadany przez dwa niezależne laboratoria. Stało się tak dlatego że w naszej lecznicy nie robią ilościowego badania białka i kreatyniny, więc jedna próbka została wysłana do Laboklinu.

Mocz badany w lecznicy:
Sg 1,035 - zapewniano nas, że był badany refraktometrem
ph 7,0
białko +
glu -
ket -
bil -
krew -
leu ++
barwa żółta
przejrzystość zupełna
W osadzie leukocyty i nabłonki.

Wynik z Laboklinu:
barwa - żółta
przejrzystość - lekko mętny ( w końcu kilka godzin do Wawy jechał)
SG 1.040 (norma 1,016-1,060)
ph 6,5 ( " 5,0-7,0)
glu neg
białko neg
ket neg
hemoglobina neg
urobilinogen w normie
bilirubina neg
leu 0-2 wpw (norma 1-4)
flora bakteryjna nieliczna
nabłonki wielokątne pojedyńcze
wałeczki -
krysztaly -
osad b.skąpy

Białko 50,8 mg/dl
Kreatynina 380,0
Stosunek powyższych 0,13.

Wetka orzekła, że wyniki są ok i nie wskazują na chore nerki.
Na pewno za kilka miesięcy powtórzę badania żeby zobaczyć czy ustąpił stan zapalny,ale teraz to już chyba naprawdę możemy odetchnąć, prawda?
" Nie zamieniaj serca w twardy głaz póki jeszcze serce masz"
Lombard

Alama

Od: Pt lip 07, 2006 18:50

Post » Pt lut 21, 2014 14:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Super :D :ok:
Dopytaj wetkę czy nie byłoby warto po skończonym antybiotyku "pociągnąć" przez czas jakiś furaginu - żeby jednak tę nieliczną florę bakteryjną wytępić zupełnie...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 21, 2014 14:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dopytam :) .
Bardzo dziękuję Ci za wszelkie informacje, wskazówki i wsparcie :1luvu: .
Mam nadzieję, że teraz w wątku nerkowym pojawiać będziemy się tylko po to aby kibicować innym w walce o zdrowie ich futrzaków.
Lombard

Alama

Post » Pt lut 21, 2014 14:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Okej, ale powtórz proszę badania nie za kilka miesięcy a może tak za miesiąc.
Bo ja zakładam, że główny problem tkwił w paszczy ale trzeba też sprawdzić czy oprócz tego w pęcherzu nie dzieje się nic niedobrego. No i namawiaj Belcię do picia na różne sposoby.
Trzymajcie się dzielnie :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 21, 2014 14:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Też sądzę, że problemem była paszcza, bo miała tam masakrę, ale zrobię jak radzisz.
I o zachęcaniu do picie też pamiętamy - oprócz miseczek rozstawionych w różnych miejscach, dodajemy jej wodę to karmy puszkowej i podajemy na spodeczku śmietankę, która uwielbia.
Wierzę, że będzie dobrze i raz jeszcze dzięki serdeczne!!!
Lombard

Alama

Post » Pt lut 21, 2014 19:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

taizu pisze:Ostatnio pojawiło się na wątku kilka kotów z wielotorbielowatością nerek. Znalazłam dla nich taką oto (pod)stronkę po angielsku: http://www.harpsie.com/pkd.htm

Podsumowanie: Generalnie nie ma specyficznego lekarstwa na wielotorbielowatość, chociaż prowadzi się badania ad lekami spowalniającymi tworzenie się torbieli. Cytrynian potasu/kwas cytrynowy ponoć spowalnia tworzenie się torbieli u myszy, ale co do kotów nie wiadomo. Także białko sojowe wydaje się być korzystne.
W momencie, gdy choroba przejdzie w pnn (przewlekłą niewydolność nerek) to leczy się ją jak pnn i kota traktuje jako pnn-owca
Torbiele, te od nerek, mogą się również tworzyć na wątrobie. choroba w zasadzie jest uważana za mało bolesną do czasu gdy torbiele są b. duże albo rozwinie się silne pnn
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob lut 22, 2014 11:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Moja nerkowa Zołzinka zaraziła się od młodego Florka jakąś infekcją dróg oddechowych :( Ma wyciek z oczek, przejrzysty, rzadki i to, co gorsze - zatkany nos i ogromne ilości gęstej wydzieliny w gardle i w nosku. Wydzielina jest gęsta ale przeźroczysta. Dostała albipen, dostaje immunodol, lizyny nie ma szans jej podać. Zołzik nie chce jeść, jest osowiała ale też wściekła i nieobsługiwalna. Od środy nie ma poprawy, pomaga jej trochę tylko eres.

Czy macie jakieś pomysły, praktykę co mogłabym jej jeszcze podać? Myślę o Zylexisie, TFX czy Thym Uvocal. Ale czy jeszcze coś z innych leków? Co można podać nerkowcowi. Jest taka biedna :( Jakiś NLPZ chyba i tak nie ma co bo raz, że nerki a dwa tak naprawdę to one są albo p. gorączkowe albo na bóle i stany zapalne związane z układem mięśniowo-kostnym więc to i tak bez sensu.

edit: a można dac nerkowcowi interferon? ten ludzki, od ruskich nie do rozcieńczania cykloferon bodajże na nim pisze
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

[poprzednia][następna]