Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 05, 2014 21:09 Re: Wątek dla nerkowców - IX

inka99 pisze:(...)
1) Czy na niski poziom tych parametrów można także podać Aranesp 10? (...)

Trzeba, nie tylko można...
6,25-6,75 mikrograma na kota (czyli nieco mniej niż jest w ampułkostrzykawce).
Gdyby trzeba było dawkę powtórzyć - bardziej ekonomiczny jest aranesp 20 (mikrogramów) - to trzy takie kocie dawki.

O zamawianiu:
Aranesp można zamówić do apteki bezpośrednio z Amgen.
Zadzwoń albo napisz maila do Amgen i zapytaj, z którą apteką w Twojej okolicy współpracują (w niektórych aptekach nie wiedzą co to aranesp i/albo boją się zamawiać).
Zamówienia przyjmowane są od poniedziałku do czwartku w godzinach: 8.30-17.00, w piątek od 8.30 do 14.30 pod nr telefonów:
Tel: (22) 581 30 17
Fax: (22) 581 30 04
Mail: eu-cee-pl-zamowienia@amgen.com
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw lut 06, 2014 9:44 Re: Wątek dla nerkowców - IX

taizu pisze:Mocz po kroplówkach jest prawdopodobnie trochę bardziej rozwodniony niż w rzeczywistości. Bakterii, osadu itp. wychodzi w badaniach mniej. Trudno mi określić, na ile mniej. Na pewno nie drastycznie mniej.
Aranesp chyba byłby dobry.:(
nie wiem bowiem, czy sam CHelaFerr wystarczy. Nawet po podaniu Aranespu ChelaFerr trzeba kontynuować, bo to budulec krwinek, a Aranesp - stymulant do tej budowy
Co do kroplówek, to skoro Twój futrzak ma za dużo sodu , wypadałoby dać płyn z mniejszą zawartością sodu (niestety, NaCl zawiera sód :( . Jest jednak druga strona medalu - niektóre koty mogą źle na PWE zareagować (tak się zdarzyło mojemu i nie wiem, czy była to reakcja kota, na PWE w ogóle czy może coś nie tak było z jedną konkretną butlą)

Dziękuje za wszelkie wskazówki. ChelaFerr będzie dalej miała podawany. Teraz najważniejsze jest żeby Inka wróciła do względnego zdrowia. Nie mam pojęcia co może być przyczyną tych złych wyników. Badania ma robione systematyczne. Te przed nowym rokiem na nic złego nie wskazywały. Nawet poziom fosforu miała niski (w dolnej granicy) i nie miała podawanych wyłapywaczy. Karma nerkowa od bardzo dawna, nie ma mowy o jakiś ustępstwach. W dodatku tak ładnie nabrała na siebie... mam nadzieję, że dzięki Waszej pomocy jakoś uda nam się opanować ten kryzys.

Pixie65 pisze:Trzeba, nie tylko można...
6,25-6,75 mikrograma na kota (czyli nieco mniej niż jest w ampułkostrzykawce).
Gdyby trzeba było dawkę powtórzyć - bardziej ekonomiczny jest aranesp 20 (mikrogramów) - to trzy takie kocie dawki.

O zamawianiu:
Aranesp można zamówić do apteki bezpośrednio z Amgen.
Zadzwoń albo napisz maila do Amgen i zapytaj, z którą apteką w Twojej okolicy współpracują (w niektórych aptekach nie wiedzą co to aranesp i/albo boją się zamawiać).
Zamówienia przyjmowane są od poniedziałku do czwartku w godzinach: 8.30-17.00, w piątek od 8.30 do 14.30 pod nr telefonów:
Tel: (22) 581 30 17
Fax: (22) 581 30 04
Mail: eu-cee-pl-zamowienia@amgen.com

Dziękuje za odpowiedz Pixie. Aranesp już dzisiaj będzie odebrany z apteki w miejscowości obok nas. Niestety zamówiona została 10, bo robiła to mama rano zanim jeszcze dostałam od Ciebie odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie, jak należy go podawać? Podskórnie? Domięśniowo? Nie chce popełnić jakiegoś błędu, który mógłby przez moje niedopatrzenie zaszkodzić Ince.

inka99

Od: Śro maja 01, 2013 21:18

Post » Czw lut 06, 2014 9:56 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Podskórnie.
Wszystkie informacje o aranespie znajdziesz tutaj:
http://www.ema.europa.eu/docs/pl_PL/doc ... 026149.pdf
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw lut 06, 2014 23:10 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Czy mogę prosić o radę:
viewtopic.php?f=36&t=160353

Abigail^

Od: Śro wrz 11, 2013 21:30

Post » Pt lut 07, 2014 9:41 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Dzień dybry, to tym razem my :mrgreen:

Pozwolę sobie zacytować siebie samą:

Boo pisze:Ja podaję Zołzikowi Bioprom gdzieś od czerwca/lipca. Ale od jakiegoś czasu nie badaliśmy krwi więc ciężko powiedzieć jakie ma działanie.

Sprawa u nas wyglądała tak:

24.06.2013

CREA 189,30 umol/l
UREA 15,50 mmol/l

07.08.2013

CREA 202,70 umol/l
UREA 16,30 mmol/l

Pomiędzy tymi badaniami, około półtorej miesiąca, robiliśmy Zołzikowi nieliczne kroplówki, naprawdę sporadycznie. Był to test przed wakacjami czy może zostać sama na 2 tygodnie bez kroplówkowania. Przez ten cały okres była oczywiście na renagelu (bo z fosforem mamy problem od początku a na renagelu jest idealnie) i właśnie na biopronie. Nic więcej, dieta mięsna, jak najbardziej kocia. Dużo mokrego, mięsko surowe, na zagrychę TotW. Ponieważ wzrost mocznika był minimalny można sądzić, że biopron jednak coś tam podziałał. Z tym, że Zołzik dostaje całą, nieotwieraną kapsułkę do pysia, po jedzeniu by kapsułka trafiła na "zajęte" kwasy trawienne i w jak najmniej naruszonym stanie trafiła do jelit.

Po tym 7 sierpnia byliśmy na urlopie i powrót do kroplówek nastąpił tak gdzieś pod koniec września. Kroplówki były tak średnio co drugi dzień po ok 100ml, po kroplówce lespewet. Pod koniec października pojawił się mały Florek i wraz ze wzrostem jego mobilności Zołzik coraz gorzej znosiła kroplówki. Koło grudnia, po dziś, zaprzestaliśmy kroplówek. Z różnych przyczyn. Jednak bacznie obserwuję Zołzika cały czas. Zołz jest okrąglutki i puchaty, na zimę nawet zapuściła dłuższe galątki :mrgreen: Siusia pięknie, pije też pięknie. Pawik dosłownie sporadyczny, zawsze z kłakami kończy się z podaniem odkłaczacza. Apetyt wyśmienity, humor wybitny - jak u małego kociaka. Ma lekko przebarwioną sierść gdzieniegdzie na brąz ale ona ma problem z sierścią od początku - do mnie trafiła prawie łysa, do schroniska cała w ropnych wrzodach. I ta sierść już prawidłowa nie odrosła.

8 stycznia zrobiliśmy badania krwi, bardzo poglądowe i podstawowe:

BUN 35mg/dL norma 16 - 36
CREA 2,6mg/dL norma 0,8 - 2,4

No i wciąż się zastanawiam czy już wracać do kroplówek czy nie? Zołz naprawdę jest kwitnąca, z każdej strony zachowania i funkcjonowania wszystko jest prawidłowe. A kroplówki zawsze są jakimś stresem, nie da się ukryć, że za nimi przepada.

Co myślicie?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt lut 07, 2014 10:37 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Boo pisze:8 stycznia zrobiliśmy badania krwi, bardzo poglądowe i podstawowe:

BUN 35mg/dL norma 16 - 36
CREA 2,6mg/dL norma 0,8 - 2,4

No i wciąż się zastanawiam czy już wracać do kroplówek czy nie? Zołz naprawdę jest kwitnąca, z każdej strony zachowania i funkcjonowania wszystko jest prawidłowe. A kroplówki zawsze są jakimś stresem, nie da się ukryć, że za nimi przepada.

Co myślicie?

To dość dobre wyniki, dlaczego miałabyś dawać kroplówki? CREA i tak nie wypłuczą, a mocznik w zasadzie w normie. Ja bym po prostu zadbała o większą ilość wody w pożywieniu/piciu
A jak morfologia i fosfor?
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt lut 07, 2014 11:00 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Raz, że w zeszłym roku było nieco podwyższone. Na tyle, że wypadało nieco kotę popodlewać, dwa, wiem, że długość życia nerkowca w dużej mierze zależy od wcześnie zaczętej, dobrej płynoterapii.

Tym razem morfologii i jonogramu nie robiłam ale zeszłoroczne wyniki, robione dość regularnie co jakiś czas były w całości bardzo dobre. Na początku, od maja 2012, Zołza miała duże problemy z fosforem. Nie dające się opanować alusalem. Od kiedy przeszliśmy na renagel wszystkie wyniki fosforu są bardzo ładne, w środku normy.

Zołzik je głownie mokrą karmę, chrupy są tylko do przekąszania. Pije naprawdę dużo, uwielbia pić z fontanny.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt lut 07, 2014 11:03 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Nie wiem, czy to już pora, by wznowić kroplówki, dla mnie wyniki nie sugerują tego.
Fajnie, ze działa renagel :ok:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt lut 07, 2014 13:11 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Wczoraj wieczorem Inka dostała Aranesp. Dzisiaj przyszedł posiew :(
W maju 2013 też miała coli, wówczas dr Neska zaleciła Enroxil.
Ale czy po tym jak dostała Aranesp może dostać antybiotyk? Stacjonarna wetka zaleca jakiś inny antybiotyk, jakiś dla kobiet w ciąży i dla dzieci(niby bardzo delikatny) nazwy nie jestem w tej chwili w stanie podać.

Obrazek

inka99

Post » Pt lut 07, 2014 13:41 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Ale jaki konkretnie antybiotyk wetka poleca?
Co znaczy "delikatny"?
W antybiogramie jest wyraźnie napisane na jakie antybiotyki bakteria jest wrażliwa i tego należy się trzymać "odpuszczając sobie" podanie amoksycyliny z kwasem klawulonowym bo to bez sensu tylko decydując się na jakiś fluorochinolon, który powinien być podawany przez kilka tygodni.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 07, 2014 13:57 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65 pisze:Ale jaki konkretnie antybiotyk wetka poleca?
Co znaczy "delikatny"?
W antybiogramie jest wyraźnie napisane na jakie antybiotyki bakteria jest wrażliwa i tego należy się trzymać "odpuszczając sobie" podanie amoksycyliny z kwasem klawulonowym bo to bez sensu tylko decydując się na jakiś fluorochinolon, który powinien być podawany przez kilka tygodni.

No właśnie się dowiedziałam, że to o czym piszesz chciała nam dać wetka... czemu tego nie polecasz?
Jaki fluorochinolon byś polecała? Jak go dawkować, przez jaki czas? Zastrzyki, tabletki?
Dziękuje za wszelkie wskazówki :kotek:

inka99

Post » Pt lut 07, 2014 14:15 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Ponieważ skuteczność amoksycyliny jest słaba, za to bakteria szybko się na nią uodparnia.
Tym się nie wyleczy poważnej infekcji, tylko straci się czas.

Wetka powinna rozważyć podanie fluorochinolonu i/lub antybiotyku z grupy cefalosporyn - z tymi ostatnimi może być pewien problem związany z dawkowaniem (mam na myśli ludzkie preparaty).

Poszukaj w wątkach - dużo na ten temat pisał PcimOlki a ja nie bardzo mam czas szukać.

BTW - ile Chela Ferr'u Twój kot teraz dostaje?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 07, 2014 14:42 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Ahh co powinna wetka robić a co robi... Stacjonarna jest od pobierania krwi i wysyłania jej do labwetu.
A nasza `prowadząca` wetka, chyba stwierdziła, że Inka jest za stara na leczenie bo właśnie po ostatniej wizycie wcisnęła nam, że wszystko ok. Nie potrafię jej tego zapomnieć, bo kobieta bardzo dobrze wie jak dla nas jest ważne zdrowie naszych kociaków. A okazało się, że Pani jest zainteresowana chyba jedynie $$. Zawiodłam się.
Aktualnie razem z mamcią, z Waszą pomocą i informacjami z forum staramy się leczyć Inkę.
Dlatego ciągle dopytuje co jak robić bo straciłam zaufanie do lekarzy.

Inka dostaje 1 kapsułkę dziennie Chela-Ferr med plus

inka99

Post » Pt lut 07, 2014 16:49 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Ja bym zmieniła tę jedną kapsułkę Chela-Ferr Med Plus na dwie (albo i trzy...) kapsułki Chela-Fer BioComplex.
W tym drugim jest jeszcze kwas foliowy i witaminy B12 i C - ta z kolei ułatwia przyswajanie żelaza.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 07, 2014 17:33 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65 pisze:Ja bym zmieniła tę jedną kapsułkę Chela-Ferr Med Plus na dwie (albo i trzy...) kapsułki Chela-Fer BioComplex.
W tym drugim jest jeszcze kwas foliowy i witaminy B12 i C - ta z kolei ułatwia przyswajanie żelaza.

Chela-Ferr BioComplex zakupiony. Dopóki nie wrócimy do lepszej formy będzie miała podawane 3 razy dziennie, później najwyżej zmniejszymy dawkę na dwa. Czyli przy podawaniu tego Ince nie muszę już dodatkowo podawać witaminę B12 i kwas foliowy? (przy Chela-Ferr med plus miała to podawane)

inka99

[poprzednia][następna]