Moderator: Moderatorzy
pixie65 pisze:Ja polecałam![]()
Super wyniki
mgrpl pisze:Yagutka, Maćkowi należą się głaski za takie świetne wyniki
pixie65 pisze:A jaki poziom potasu ma Maciek?
inka99 pisze:Tak wyglądają wyniki Inki po tygodniu podskórnych kroplówek
Już sama nie wiem co mam robić. Co z tą tarczycą? Czym zbić ten fosfor? Proszę podpowiedzcie mi coś...![]()
taizu pisze:inka99 pisze:Tak wyglądają wyniki Inki po tygodniu podskórnych kroplówek
Już sama nie wiem co mam robić. Co z tą tarczycą? Czym zbić ten fosfor? Proszę podpowiedzcie mi coś...![]()
Według mnie kot ma parę problemów:
1) Pilnej interwencji wymaga niski poziom hemoglobiny, hematokrytu i RBC. Po części wyniki mogą być nieco niższe z powodu kroplówek (krew jest odrobinę rzadsza), ale nie tyle! Spróbowałabym suplementacji żelaza i witamin niezbędnych do ich przetwarzania, np. B12 (polecam preparat ChelaFerr Bio Complex, ma to wszystko)
2) Kot najwyraźniej ma infekcję dróg moczowych: co z badaniem moczu na posiew i kuracją dobranym do wyników antybiotykiem?
3) Niski poziom T4i fT4 sugeruje niedoczynność tarczycy, dość częste u kotów wiekowych. Suplementuje się hormon tarczycy. Wysoki cholesterol, w tym LDL, często towarzyszy niedoczynności. Zbadałabym jeszcze TSH do kompletu, bo proporcje tych hormonów sugerują przyczynę niedoczynności
4) Fosfor obniża się dodając do karmy wyłapywacze, patrz posty wyżej
5) Kot ma podwyższony poziom sodu i chlorków. Co dostaje w kroplówce? NaCl? To jest niejaki problem, kroplówki są niezbędne,
Niski ALP to może być skutek niedożywienia albo małej zawartości białka w karmie.
Yagutka pisze:Co do chlorków, to Maciek też ma stale niewiele podwyższone te chlorki - ale że tak powiem, się to nie zmienia, w sensie, cały czas tych chlorków ma tyle samo, więc ja osobiście aż tak bym się nie przejmowała, jeżeli one nie rosną. Bo jak rosną, to co innego.
Co do posiewu, mnie w życiu nie urosły żadne bakterie, jeżeli w tej pierwszej analizie była "mierna" flora bakteryjna. A z Maćkiem miałam takie sytuacje trzy.
inka99 pisze:No tak, tylko że w pierwszych badaniach (17 stycznia) wyszła ta flora bakteryjna obwita. W badaniach po tygodniu kroplówek wyszła mierna... Sama infekcja pęcherza jej chyba nie przeszła. Kroplówki mogą zakłamywać badania moczu?
Yagutka pisze:inka99 pisze:No tak, tylko że w pierwszych badaniach (17 stycznia) wyszła ta flora bakteryjna obwita. W badaniach po tygodniu kroplówek wyszła mierna... Sama infekcja pęcherza jej chyba nie przeszła. Kroplówki mogą zakłamywać badania moczu?
Aha.
A jak był pobierany mocz? Sterylnie z nakłucia? Czy normalnie z kota (chochla, pojemnik)? Bo jak nie sterylnie, tylko z chochli, to bakterie mogły być stamtąd...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 265 gości