STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 27, 2014 22:12 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

Pamiętajmy też, że po doświadczeniach, niepotrzebne już zwierzęta są rutynowo likwidowane. O "humanitarnych" sposobach tego procederu, zgodnych z normami UE, jest w linku, w moim poprzednim poście.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon sty 27, 2014 23:26 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

mziel52 pisze:Pamiętajmy też, że po doświadczeniach, niepotrzebne już zwierzęta są rutynowo likwidowane. O "humanitarnych" sposobach tego procederu, zgodnych z normami UE, jest w linku, w moim poprzednim poście.

Nawet nie odwaze sie tego linku otworzyc.. :(

alysia

Od: Pt sie 17, 2007 21:56

Post » Wto sty 28, 2014 0:01 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

Server w tej chwili niedostepny :(
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Wto sty 28, 2014 10:34 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

alysia pisze:
MM93 pisze:
alysia pisze:
MM93 pisze:A ja się zastanawiam czy osoby, które podpisały petycję nie leczą ani siebie ani swoich zwierząt...

a jakze. lecza, lecza na pewno... ja tez :wink:

Nie wrzucajmy jednak wszystkiego do jednego worka... sa juz metody (od dawna), by leki testowac bez zadawania cierpienia i bolu zwierzetom. Najprosciej i najtaniej jednak jest maltretowac zwierzeta w laboratoriach, bezbronne zwierzeta... :roll:

Nie mieszajmy tych pojec i walczmy o dobro zwierzat..

Jestem przeciwna testowaniu kosmetyków na zwierzętach jak i pseudonaukowym eksperymentom, które nic nie wnoszą a przysparzają jedynie cierpienia. Jednak nie można zapomnieć, że dzięki badaniom na zwierzętach leczy się również ludzkie życie, które to jest dla mnie wartością nadrzędną. I gdyby, ktoś mi bliski zachorował, a dzięki owym badaniom miałby wyzdrowieć, to w szczerym poważaniu miałabym to ile szczurów miałoby oddać za to życie. Wiem okropna jestem. I tak wolę aby leki testować na zwierzętach aniżeli na ludziach (tudzież na ludzkich płodach).

Ja nawet nie probuje wchodzic w polemike z kims, kto reprezentuje takie poglady. Wszystkie eksperymenty sa po czesci pseudonaukowe, bo efekty ich to jedna wielka niewiadoma. Nie wiadomo, czy "naukowcow" zadowola, czy nie. Wiadomo zas, ze wykorzystaja do tychze eksperymentow ZYWE stworzenia, ktorym zadawany jest z premedytacja niewyobrazalny ból, zwierzeta, ktore czuja, boja sie ... tak jak czlowiek..

Alysia masz jakąś skuteczną alternatywę dla badań na zwierzętach ? Bo badania na ludzkich płodach, bądź ludziach to dla mnie żadna alternatywa. I jakie reprezentuje poglądy ? Tak nie jestem hipokrytką, która krzyczy biedne zwierzątka a na obiad zjada schabowego. Jestem chora i gdyby nie leki, które przyjmuje mogłoby by być różnie.

Naprawdę nie musisz mi tłumaczyć, że zwierzę czuje tak samo jak człowiek. Bo ja to wiem. Tylko dla mnie mniejszym złem jest wykonywanie owych eksperymentów na szczurze niż na człowieku. Jeśli nie widzisz żadnej różnicy pomiędzy człowiekiem a gryzoniem, to mogę jedynie pogratulować ...

Prędzej byłabym za tym aby pozamykać rzeźnie. Sama nie jem żadnym produktów odzwierzęcych to i moje koty jakoś by się przemogły (podobno są koty wege i nawet żyją :D ).. Mięso nie jest niezbędne do życia, a wręcz w moim mniemaniu szkodzi (ludziom, nie kotom). Jestem też za tym aby pozamykać wszelakie fermy futerkowe. A nawet wypuścić wszystkie (zdrowe, młode, zdolne do adaptacji) zwierzęta z ogrodów zoologicznych na wolność.
Ale nie jestem za tym aby powstrzymać naukę. Nauka ocieka krwią, zarówno ludzi jaki i zwierząt, ale dzięki niej istnieje również postęp. Tak właśnie, dzięki niej żyjemy dłużej niż trzydzieści lat, a zapalenie płuc nie jest śmiertelną chorobą.
A jak już jesteśmy przy ochronie, to ja dam ci podarek. Kotka. Będziesz go karmił, czesał i codziennie głaskał, bo kotek to bardzo lubi. Za to jak ktoś przyjdzie ciemną nocką, żeby ci poderżnąć gardło, to kotek go zeżre.
Toroj

MM93

Od: Czw sty 12, 2012 21:36

Post » Wto sty 28, 2014 11:10 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

Badania kosmetyków na zwierzętach to fanaberia. Większość z nich wcale nie jest lepsza od poprzednich, a zawsze droższa. Ja wśród tego bogactwa kosmetycznego mogę używać tylko krem Nivea za 3 zł. Im tańszy, tym ma mniej uczulających składników.
Co do leków, to jestem zdania, że testy na zwierzętach i tak są daleko niedoskonałe. Na dodatek zwierzęta nic z tego nie mają. A powinno się część przynajmniej specyfików sprawdzać za darmo w lecznicach weterynaryjnych, pomagając zwierzętom. Tymczasem te same substancje pod inna nazwą, używane jako lek weterynaryjny, są trzy razy droższe od ludzkiego. I wet nie może w takim wypadku stosować tańszego. Gdzie tu sprawiedliwość. Kaska się liczy i konkretne lobby, dla nich u nas w sejmie ten przepis ustalono.
Żadnego leku bez badań klinicznych na ludziach się nie wprowadzi. Niemal co tydzień czytamy o jakimś specyfiku dającym nadzieję (na podstawie badań na zwierzętach) na pokonanie raka czy innej nieuleczalnej choroby, a potem cisza na zawsze to pokrywa.
Przykro to stwierdzić, ale człowiek jest największym drapieżnikiem i szkodnikiem na naszej planecie, toteż nie uważam, że powinien sobie przyznawać jakieś priorytety.

mziel52

Post » Wto sty 28, 2014 18:01 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

Alternatywa? - biomedyczne badania na wielu poziomach. Konkretne problemy medyczne bada sie w probowkach na poziomie komorek, a nawet molekulow. W ten sposob mozna juz obserwowac coraz bardziej kompleksowe poziomy : tkanki, organy, cale organizmy, interakcje ze srodowiskiem, ecosystemem itd.

Obecnie stosuje sie szeroko metody: in vitro, (komorki pochodzenia ludzkiego albo zwierzecego, pobierane albo z krwi dawcy , albo bezposrednio z organizmu poprzez biopsje).

Nastepna alternatywa jest metoda in silico. Ta technika polega na wykorzystaniu modeli komputerowch , ktore imituja biologiczne systemy.

Nastepna metoda: nieinwazyjne techniki (scany przeroznej masci i zlozonosci stosowane tak u ludzi, jak i u zwierzat).

Metod jest wiele, choc niestety nie wszystkie daja takie mozliwosci , jak badania na zywym stworzeniu. Zaklada sie, ze jeszcze okolo 25 lat trwac beda medyczne, czy pseudomedyczne eksperymenty na zwierzetach. :(

Nalezy jednak ograniczych cierpienia zwierzat w laboratoriach do niezbednego minimum, naprawde niezbednego minimum.

(ja naprawde widze roznice miedzy ubojem zwierzat - pod warunkiem, ze odbywa sie on zgodnie z obowiazujacymi normami, a maltretowaniem zwierzat w laboratoriach, gdzie zadaje im sie bol i niewyobrazalne cieprpienie :? )

alysia

Post » Wto sty 28, 2014 18:25 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

No niestety, przemysłowa hodowla i ubój zwierząt też jest nie do przyjęcia, ludzkość powinna rozwijać alternatywne pozyskiwanie wartościowego białka z owadów chociażby.

mziel52

Post » Wto sty 28, 2014 19:51 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

mziel52 pisze:No niestety, przemysłowa hodowla i ubój zwierząt też jest nie do przyjęcia, ludzkość powinna rozwijać alternatywne pozyskiwanie wartościowego białka z owadów chociażby.

Jestem za..

alysia

Post » Wto sty 28, 2014 20:47 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

alysia pisze:Alternatywa? - biomedyczne badania na wielu poziomach. Konkretne problemy medyczne bada sie w probowkach na poziomie komorek, a nawet molekulow. W ten sposob mozna juz obserwowac coraz bardziej kompleksowe poziomy : tkanki, organy, cale organizmy, interakcje ze srodowiskiem, ecosystemem itd.

Obecnie stosuje sie szeroko metody: in vitro, (komorki pochodzenia ludzkiego albo zwierzecego, pobierane albo z krwi dawcy , albo bezposrednio z organizmu poprzez biopsje).

Nastepna alternatywa jest metoda in silico. Ta technika polega na wykorzystaniu modeli komputerowch , ktore imituja biologiczne systemy.

Nastepna metoda: nieinwazyjne techniki (scany przeroznej masci i zlozonosci stosowane tak u ludzi, jak i u zwierzat).

Metod jest wiele, choc niestety nie wszystkie daja takie mozliwosci , jak badania na zywym stworzeniu. Zaklada sie, ze jeszcze okolo 25 lat trwac beda medyczne, czy pseudomedyczne eksperymenty na zwierzetach. :(

Nalezy jednak ograniczych cierpienia zwierzat w laboratoriach do niezbednego minimum, naprawde niezbednego minimum.

(ja naprawde widze roznice miedzy ubojem zwierzat - pod warunkiem, ze odbywa sie on zgodnie z obowiazujacymi normami, a maltretowaniem zwierzat w laboratoriach, gdzie zadaje im sie bol i niewyobrazalne cieprpienie :? )

Alysia wszystkie te metody sprowadzają się do tego, że i tak ich efekt końcowy trzeba przetestować na zwierzętach ...
W idealnym świecie byłabym za tym aby zabronić wykorzystywać zwierzęta w jakikolwiek sposób. Ale jest to myślenie czysto życzeniowe typu - zamiast wydawać pieniądze na wojnę, wydajmy je na walkę z głodem. Jest to piękna idea, ale na obecnym poziomie świadomości, niemożliwa do zrealizowania. Jeśli zabronimy testów na zwierzętach, naukowcy nie zaczną ich przeprowadzać na sztucznych tkankach, a na ludzkich płodach lub co gorzej ludziach. Wszak co to za problem przenieść laboratoria do krajów trzeciego świata ? Przecież tam ludzi pod dostatkiem, a kto by się tam nimi przejmował. Zresztą takie laboratoria już istnieją, tak samo jak obozy koncentracyjne ...Ale o tym świat milczy. (mam na myśli Korę północną).

Dobrym pomysłem byłby nakaz znieczulania (otępiania) wszystkich zwierząt poddawanych testom. Chociaż z wykonaniem tego byłoby tak jak z humanitarnym ubojem zwierząt.

Nie ma czegoś takiego jak humanitarna śmierć. Zwierzęta w ubojni przechodzą równie wielkie jeśli jeszcze nie większe cierpienie niż te w laboratoriach. Jeśli masz odwagę przeczytaj ; http://www.provegan.info/pl/weganizm/oc ... -ich-praw/

Wartościowe białko znajduje się w roślinach. A owady to też zwierzęta.
A jak już jesteśmy przy ochronie, to ja dam ci podarek. Kotka. Będziesz go karmił, czesał i codziennie głaskał, bo kotek to bardzo lubi. Za to jak ktoś przyjdzie ciemną nocką, żeby ci poderżnąć gardło, to kotek go zeżre.
Toroj

MM93

Post » Wto sty 28, 2014 23:19 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

Na szczescie nie wszystkie "alternatywne" metody o ktorych wyzej wspomnialam (a to tylko niektore) koncza sie w laboratoriach z uzyciem zwierzat. Warto poczytac na ten temat odpowiednia literature. I to jest pocieszajace. A i te przetestowane na zwierzetach sa przeciez dalej i tak testowane na ludziach, zanim trafia do obrotu. (ochotnikach, ktorzy otrzymuja za to wynagrodzenie!!) I czesto takie testy koncza sie tragicznie.

Piszac o ubojniach zwierzat mam na mysli te, gdzie uboj przeprowadza sie z zachowaniem wszelkich norm i standardow. Nie pisze o wypaczonym systemie i zbocznonych, nieczulych pracownikach. Niestety ubojnie - kaznie sa i to jest bardzo smutne. Tak samo jak schroniska, gdzie zwierzeta cierpia glod i chlod itd, itd... swiat bywa niestety okrutny..

alysia

Post » Śro sty 29, 2014 19:54 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

alysia pisze:Na szczescie nie wszystkie "alternatywne" metody o ktorych wyzej wspomnialam (a to tylko niektore) koncza sie w laboratoriach z uzyciem zwierzat. Warto poczytac na ten temat odpowiednia literature. I to jest pocieszajace. A i te przetestowane na zwierzetach sa przeciez dalej i tak testowane na ludziach, zanim trafia do obrotu. (ochotnikach, ktorzy otrzymuja za to wynagrodzenie!!) I czesto takie testy koncza sie tragicznie.

Piszac o ubojniach zwierzat mam na mysli te, gdzie uboj przeprowadza sie z zachowaniem wszelkich norm i standardow. Nie pisze o wypaczonym systemie i zbocznonych, nieczulych pracownikach. Niestety ubojnie - kaznie sa i to jest bardzo smutne. Tak samo jak schroniska, gdzie zwierzeta cierpia glod i chlod itd, itd... swiat bywa niestety okrutny..

Jak tak czytam Twoje posty o humanitarnych rzeźniach to przypomina mi się anegdota o pani przedszkolance, która pyta się dzieci skąd się bierze mięso a dzieci odpowiadają, że z supermarketu ...

Link, który Ci podesłałam przedstawia pracę właśnie w takiej humanitarnej pro europejskiej ubojni.
Śmierć jaką ponoszą te zwierzęta niczym nie przypomina zastrzyku z morbitalu. A ich wcześniejsze życie również nie jest sielskim obrazkiem rodem z kreskówek dla dzieci.

Braci mojej przyjaciółki są rzeźnikami w Norwegi. Mili, spokojni chłopcy. W niczym nie przypominający postaci z horroru. Jedyny sposób na zachowanie normalności to wyłącznie emocji. Myślisz, że mordując dzienni setki zwierząt byłabyś w stanie im współczuć, odczuwać ich cierpienie a jednocześnie nie zwariować ? Bo ja nie. Dlatego rzeźnicy podchodzą do swojej pracy rutynowo. Zwierzę przestaje być żywą istotą, a staje się kawałkiem mięsa. I tak codziennie.

W schroniskach działa ten sam schemat co w rzeźni. Masz do obrobienia setki zwierząt i w pewnym momencie zaczyna cię to przerastać.

Znieczulica jest formą ochrony przed cierpieniem, które napływa do nas z każdej strony.
Toroj

MM93

Post » Śro sty 29, 2014 23:09 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

MM93 pisze:Jak tak czytam Twoje posty o humanitarnych rzeźniach to przypomina mi się anegdota o pani przedszkolance, która pyta się dzieci skąd się bierze mięso a dzieci odpowiadają, że z supermarketu ...

W schroniskach działa ten sam schemat co w rzeźni. Masz do obrobienia setki zwierząt i w pewnym momencie zaczyna cię to przerastać.

Znieczulica jest formą ochrony przed cierpieniem, które napływa do nas z każdej strony.

:roll:

No coz, mam wrazenie, ze sie nie rozumiemy i nie zrozumiemy. Nie pisze o "humanitarnych" ubojniach, bo takowych nie ma. Pisze o ubojniach , gdzie zwierzetom zadaje sie najmniej cierpienia.. NAJMNIEJ, bo ze cierpia i czuja, wiadomo. Ktos te prace musi wykonywac, bo ludzie chca i musza jesc miecho... Ja watpie, czy do takiej "pracy" nadaje sie czlowiek wrazliwy, czy taki potrafi sie z biegiem czasu znieczulic na krzywde i zabiajc automatycznie. Nie potrafie sobie tego wyobrazic, byc moze nie mam dosc empatii.

Ten sam schemat dziala w laboratoriach, gdzie przeprowadza sie eksperymenty na zwierzetach, tez nalezy sie znieczulic i wykonywac swoja prace, bo to tylko praca i tylko bezbronne zwierzeta.? To tez cieprpienie, ktore naplywa do nas z innej (czesto niewidocznej) strony. A moze to inne cierpienie, cierpienie nie warte uwagi, wszak zadawane w imie wyzszych wartosci?

Prztoczonego przez Ciebie linku nie otwieram i nie otworze na pewno, za slaba jestem psychicznie, nawet gdyby przedstawial najbardziej "humanitarne"z "niehumanitarnych" metod uboju zwierzat. (tak samo nie ogladam psow, kotow w laboratoriach, w ktorych poddawane sa "medycznym" eksperymentom ). Gratuluje, jesli potrafisz ogladac tego typu sceny. To nie dla mnie.

Czekam niecierpliwie na decyzje PE w sprawie petycji, niebawem powinna byc rozpatrzona. Rzecz jasna poinformuje o tej decyzji na watku..

alysia

Post » Czw sty 30, 2014 17:16 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

Ja też mam wrażenie, że się nie rozumiemy.

Ludzie jedzą mięso nie dlatego, że muszą jak to ujęłaś tylko dlatego, że im smakuje. A to zasadnicza różnica. Dzisiejsze mięso jest trucizną naszpikowaną chemią i hormonami. Już sam fakt, że okres od urodzenia świni aż do jej zarżnięcia trwa ledwie trzy miesiące powinien dać do myślenie. Nie wspominając o tym, że nasz układ trawienny jest przystosowany do przyjmowania pokarmów roślinnych, a nie mięsnych.
Jeśli uważasz inaczej spróbuj odżywiać się wyłącznie surowym mięsem,.. na efekty nie będzie trzeba długo czekać.

Dla mnie nie ma humanitarnej śmierci. Nie różnicuje też cierpienia, na większe i mniejsze, w zależności od poglądów jakie łatwiej mi wyznawać.

Ktoś kto wykonuje pracę na żywym organizmie niekoniecznie musi być psychopatą. Większość wręcz to zwykli i jak najbardziej 'normalni' ludzi. Oczywiście, że naukowcy muszą wyłączyć emocji aby do czegoś dojść. Myślisz, że im sprawia przyjemność znęcanie się nad zwierzakiem ? Bo ja myślę, że nie. I to na czym wykonywane są testy nie zależy od nich, tylko od ludzi 'na górze', którzy łożą pieniądze na owe eksperymenty.
I nie, nie uważam, że zwierzęta w laboratoriach nie cierpią. Bo cierpią. Dlatego uważam, że albo powinno się stworzyć nakaz otępiania wszystkich zwierząt poddawanych testom, albo wprowadzić alternatywne metody badań, które to będą skuteczne. Przy czym dla mnie alternatywą nie są testy na ludzkich płodach bądź ludziach.
Owa ustawa jest dla mnie furtką aby właśnie takie 'alternatywy' wprowadzić w życiu.

"Gratuluje, jesli potrafisz ogladac tego typu sceny. To nie dla mnie."

Dzięki tego typu scenom przeszłam na weganizm. Ale łatwiej zasłaniać się wrażliwością i niewiedzą, prawda ? ...
Toroj

MM93

Post » Nie lut 02, 2014 21:59 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

MM93 pisze:Dzięki tego typu scenom przeszłam na weganizm. Ale łatwiej zasłaniać się wrażliwością i niewiedzą, prawda ? ...

MM93 - jesli ogladanie scen z uboju zwierzat sprawilo, ze jestes weganka, to moze powinnas obejrzec kilka flimow z laboratoriow, gdzie maltretowane sa ZYWE zwierzeta. Moze to pozwoli Ci zrozumiec, dlaczego miliony ludzi (na szczescie !!) na calym swiecie sa przeciwni uzywaniu zwierzat do "eksperymentow medycznych" . Zacznij od tego ponizej. Jeszcze sie da wytrzymac, jesli potrzebujesz obrazow ciezszego kalibru, poszukaj w necie, nie bedziesz miala klopotu ze znalezieniem..

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... paign=1490

I to nie jest rok 1978, ale 2014!!!!

I zapewniam Cie, ze do tych eksperymentow nie uzywa sie tylko szczurow, czy gryzoni, jak to piszesz. Rowniez malpy, koty , psy .

Dla mnie moga pozamykac wszystkie rzeznie na calym swiecie (potrafie sie doskonale obejsc bez schabowego), wszystkie fermy futerkowe , ale rowniez jestem zdecydowanie za ukroceniem procederu maltretowania zwierzat w laboratoriach.

I jak Ty chcialabys te biedne zwierzaki otepiach do tych eksperymentow? Palnac w leb, szprycowac tygodniami morfina? Nie mozna tego zrobic, bo to zaciemni "naukowcom" wyniki testow, beda niewiarygodne. Testy przeprowadza sie na zywych , przytomnych i w pelni swiadomych zwierzetach, pozamykanych w klatkach , cierpiacych.. do konca.. aby je po skonczonej robocie zutylizowac.

Raczej powinno sie skupic cala uwage na doskonaleniu metod alternatywnych. I choc te zdawac by sie moglo sa, to zawsze predzej, latwiej i TANIEJ wsadzic psa, kota, malpe, szczura do klatki i tygodniami maltretowac.

Na szczescie sa ludzie na calym swiecie, ktorzy walcza z tym haniebnym procederem, oby z dobrym skutkiem.

alysia

Post » Czw lut 06, 2014 8:04 Re: STOP WIWISEKCJI - europejska inicjatywa,petycja - podpis

W rzeźni też są maltretowane żywe zwierzęta, nie wiedziałaś ?

Obejrzałam ten filmik. Tak uważam, że to okrutne co robią temu zwierzęciu. Dlatego uważam, że powinno być ono otępiane. I bynajmniej nie palnięciem w łeb czy morfiną. W dzisiejszych czasach są takie środki farmakologiczne, które nie dość, że pozwolą zwierzęciu odlecieć w niebyt to jeszcze nie zaciemnią wyników testów.

To cudowne, że miliony osób na świecie woli aby przeprowadzać eksperymenty na LUDZKICH nienarodzonych dzieciach. A od tego będziemy o krok aby zacząć przeprowadzać te badania na dzieciach już całkiem narodzonych. Szkoda, że owe miliony nie potrafią wyciągnąć wniosków z nie tak dawnej historii.
Toroj

MM93

[poprzednia][następna]