Dom tymczasowy dla kota! AKTUALNE.

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie sty 26, 2014 21:04 Re: Dom tymczasowy dla kota!

Rilla07 pisze:Moim zdaniem 100 zł na jednego kota miesięcznie to całkiem przyzwoita, średnia kwota. Ani zbyt wysoka ani za niska.
W tej cenie można postarać się zapewnić kotu na prawdę przyzwoite warunki (chodzi mi o jedzonko + żwirek + nawet coś ekstra)

felin pisze:U mnie utrzymanie jednego kota to 250-300 zl miesięcznie.
Bez opieki weterynaryjnej.
Za 30 zl to można co najwyżej półtora opakowania żwirku kupić.

Felin, pytam jedynie z czystej ciekawości i chęci poszerzania wiedzy odnośnie opieki nad kotkami.
Jaki cudem wychodzi Ci tak wielka kwota na jednego kota miesięcznie?
Aż sobie usiadłam i podliczyłam ile ja wydaje na swoje zwierzaki. Liczę, liczę... i czego mi brakuje? :)
Moje kocurki dwa wcinają:
- suche TOTW
- mokre puszkowane Animondę Carny zamiennie z GranataPet (1 pucha na 2 dni góra, dłużej nie trzymam).
- surowe lub gotowane mięsko przynajmniej 2-3 razy w tygodniu zamiast puszek lub dzielę na pół: wołowinka, wątróbka, serducha, czasem królik świeży jak się pojawia to kupuję, do tego żółtka gotowane, marchewka.
- pasta na kudełki Gimpet
- pasta witaminowa z tauryną (jako przysmaczek bardziej)
- olej z łososia
- przysmaczki to ok. 20 zł miesięcznie
- żwirek kupuję Tigerino i starcza 1 opakowanie na ok, 3 tygodnie (29,90 zł za 14 litrów).
- puder do kuwety (jedno opakowanie na miesiąc)
Policzyłam skrupulatnie i wyszło mi... ok. 260 zł na dwa koty miesięcznie, czyli dzieląc 130 zł na jednego kota....
Zaznaczę, że kupuję wszystko hurtowo w zooplus (no oprócz surowego oczywiście:P), największe opakowania + zawsze mam te 7% zniżki na całości, czego nawet nie policzyłam.
Nie liczę też ani opieki weta ani ekstra zakupów typu nowe drapaki, zabawki, kocyki itd - samo jedzonko + żwir.
Nie wiem, czy czegoś brakuje w mojej liście :D Za mało się staram czy jak.
Wydawało mi się, że 100 zł to hohoho, można super wyżywić zwierza... a tutaj niekoniecznie :)

a mi wystarczy przeliczyć 1 puszkę Animondy za 5 zł przez 30 dni + żwirek + suche +mięsko surowe ew. gotowane .
100zł ? nie ma szans.
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Nie sty 26, 2014 21:21 Re: Dom tymczasowy dla kota!

dorcia44 pisze:a mi wystarczy przeliczyć 1 puszkę Animondy za 5 zł przez 30 dni + żwirek + suche +mięsko surowe ew. gotowane .
100zł ? nie ma szans.

Jak widzisz mi wyszło nieco ponad 100 zł miesięcznie. Zdaję sobie jednak sprawę, że hurtowe kupowanie w internecie daje dużą różnicę.
Dlatego dla kogoś kto ma czas by poszukać, zamówić w necie - 100 zł daje duże możliwości a suchej nie trzeba przecież kupować najdroższej.
Ja za 200g Animondy daję 2,60 zł. I taka porcja przy suchej karmie i innych dodatkach starcza na 2 dni. 5 zł kosztuje 400g, ale chyba jeden kot tyle dziennie nie zje? Ja tych dużych nie kupuję tylko dlatego, że za długo by stały w lodówce.
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Nie sty 26, 2014 21:22 Re: Dom tymczasowy dla kota!

MM93 pisze:MarionL napisałabyś mi czym karmiłaś szczurka ; ) ? Bo w niedalekiej przyszłości mam zamiar się doszczurzyć :D

masz na PW jadłospis.

Obecnie wszystko to, czym ja karmiłam szczura ponad 15 lat temu, można kupić w zoologach, pod szyldem "zdrowa żywność" ;) za odpowiednią cenę.

można też zbierac jak ja to robiłam - wymaga to trochę czasu, ale sie opłaca.

MarionL

Od: Czw lis 07, 2013 18:03

Post » Nie sty 26, 2014 21:23 Re: Dom tymczasowy dla kota!

MarionL - Dziękuję :D
A jak już jesteśmy przy ochronie, to ja dam ci podarek. Kotka. Będziesz go karmił, czesał i codziennie głaskał, bo kotek to bardzo lubi. Za to jak ktoś przyjdzie ciemną nocką, żeby ci poderżnąć gardło, to kotek go zeżre.
Toroj

MM93

Od: Czw sty 12, 2012 21:36

Post » Nie sty 26, 2014 21:27 Re: Dom tymczasowy dla kota!

100 zl to max przy 2 kotach u mnie
zwirek Eco best 40 l starcza na 5 miesiecy, puszki, miecho surowe, jaja itp nie wychodzi wiecej niz 60 zl/mc. Warunek zakupy w sklepach internetowych.

nie wiem czym karmi Felin ale 250-300 na miesiac to jakis max wypas musi byc :)

co do platnego DT jak najbardziej to rozumiem i wiem, ze sa chetni na takie rozwiazanie

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Nie sty 26, 2014 21:46 Re: Dom tymczasowy dla kota!

felin pisze:U mnie utrzymanie jednego kota to 250-300 zl miesięcznie.
Bez opieki weterynaryjnej.
Za 30 zl to można co najwyżej półtora opakowania żwirku kupić.

Łał, bo ja na 10 kotów potrzebuję miesięcznie (karma+żwir) 500zł. Jedzą Animondę Carny, Smilla bądź inne bezzbożowe mokre plus sucha głównie Smilla czasem coś bezzbożowego i przysmaki. Żwir drewniany al`a pellet.

W sumie ludzie też mogą się kawiorem, ostrygami i polędwicą wołową codziennie zajadać, popijając drogim winem ...
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Pon sty 27, 2014 14:26 Re: Dom tymczasowy dla kota!

Rilla07, jaka to znizka w Zooplusie 7%?
Zaciekawilo mnie to, bo ja tam nie mam zadnych znizek
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Pon sty 27, 2014 14:53 Re: Dom tymczasowy dla kota!

kordonia pisze:Rilla07, jaka to znizka w Zooplusie 7%?
Zaciekawilo mnie to, bo ja tam nie mam zadnych znizek

3% opustu wykupiłam jakiś czas temu za jednorazowe 9,99 zł. Pakiet oszczędnościowy - automatyczne 3% na każde zakupy przez rok (jest jeszcze do wyboru za 19,99 zł na 3 lata)
3% za zakupy powyżej 400 zł (zamawiam też jedzonko dla psa i kota rodziców)
1% za płatność przelewem

Oczywiście jak np. mam niezaplanowane zakupy typu "o rany żwirek się skończył" to mam tylko te 4%, ale na prawdę staram się dograć tak i umówić z rodzicami by robić zakupy rzadziej a jak największe. Wtedy te kilkanaście złotych zawsze zostaje w kieszeni.
Jednak w tym swoim przeliczeniu ile wydaje na kocurki tej zniżki nie uwzględniłam nawet.
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Wto sty 28, 2014 18:39 Re: Dom tymczasowy dla kota!

U nas miejsce nadal wolne, będę rzadko zaglądać na miau z powodu braku czasu.
Email do kontaktu: zwierzaki.pomoc@wp.pl.

Katastrofa

Od: Czw sty 23, 2014 18:29

Post » Śro sty 29, 2014 16:58 Re: Dom tymczasowy dla kota!

Katastrofa, nie przejmuj się dyskusją na wątku i ewentualnymi docinkami :) Fajnie, że oferujesz miejsce dla kotka - a że płatne, to ja to doskonale rozumiem. Mnie też nie stać na wzięcie tymczasa, choć mam miejsce. Mnóstwo zwierzaków jest lokowanych przez fundacje i nie tylko w płatnych hotelikach, gdzie koszty są o wieeele wyższe niż u ciebie, a jakoś nikt się nie obrusza na hoteliki, że nie chcą przyjmować potrzebujących zwierząt za darmo... Może odezwij się tutaj, co prawda zajmują się głównie psami, które lokują w hotelikach, ale czasem może i jakiś kot się znajdzie potrzebujący ;) - https://www.facebook.com/PiesNaZakrecie

kachat

Od: Pon sty 13, 2014 19:07

Post » Pt sty 31, 2014 17:31 Re: Dom tymczasowy dla kota!

Aktualne :)

Katastrofa

Post » Nie lut 02, 2014 15:36 Re: Dom tymczasowy dla kota!

Aktualne :)

Katastrofa

Post » Czw lut 13, 2014 11:43 Re: Dom tymczasowy dla kota!

nie rozumiem nagonki na Katastrofę...
za co?że może dać miejsce dwóm kotom, ale w zamian za karmę i żwirek?
i po co ta licytacja, kto mniej traci w miesiącu na kota?To tak jak z dzieckiem...jedna mama kupuje pampersy, a druga powie,że można kupić tańsze w Biedronce :roll:

Ja też zakupy w zooplusie dla moich kotów robię za ok 200zł(sucha karma Royal Canin-duża paczka 4 kg, puszki Animondy, Bozita, a to jakaś pasta odkłaczająca dla kotów, bo mam długowłosego, jakieś witaminki, żwirek Best Cat's, czasem jakaś zabawka, wędki, myszki, -bo to niszczą na potęgę).
i to troche wychodzi

ale zauważyłam tutaj taką niechęć i krytykę do innych osób.

Ja wiem,że dużo dziewczyn pomaga tu za darmo...z miłości do zwierząt...Ale nie ma co od razu atakować tych, którzy nie mają pieniędzy, aby wszytsko sponsorować z właśnej kieszeni
ObrazekObrazek

Mariollka

Od: Śro lut 12, 2014 14:44

Post » Czw lut 13, 2014 16:39 Re: Dom tymczasowy dla kota!

Mariollka pisze:nie rozumiem nagonki na Katastrofę...
za co?że może dać miejsce dwóm kotom, ale w zamian za karmę i żwirek?
i po co ta licytacja, kto mniej traci w miesiącu na kota?To tak jak z dzieckiem...jedna mama kupuje pampersy, a druga powie,że można kupić tańsze w Biedronce :roll:

Ja też zakupy w zooplusie dla moich kotów robię za ok 200zł(sucha karma Royal Canin-duża paczka 4 kg, puszki Animondy, Bozita, a to jakaś pasta odkłaczająca dla kotów, bo mam długowłosego, jakieś witaminki, żwirek Best Cat's, czasem jakaś zabawka, wędki, myszki, -bo to niszczą na potęgę).
i to troche wychodzi

ale zauważyłam tutaj taką niechęć i krytykę do innych osób.

Ja wiem,że dużo dziewczyn pomaga tu za darmo...z miłości do zwierząt...Ale nie ma co od razu atakować tych, którzy nie mają pieniędzy, aby wszytsko sponsorować z właśnej kieszeni

Gdybym była w stanie pomagać za darmo to bym pomagała. Niestety takie życie...

Propozycja cały czas aktualna, miejsce na kociaka czeka :)

Katastrofa

Post » Czw lut 13, 2014 16:44 Re: Dom tymczasowy dla kota! AKTUALNE.

Trzynastka, Katastrofa, Mariollka... trójmiejskie roztrojenie jaźni? :mrgreen:
(ja tylko tak sobie... nie zwracajcie na mnie uwagi) :lol:
ObrazekObrazek

Zosik

Od: Pt sty 25, 2013 17:10

[poprzednia][następna]