Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Koki-99 pisze:Skoro na sali jest prawnik, to zapytam czy oskarżyciel może wystąpić do sądu z wnioskiem o zniesienie niejawności procesu? Czy to że sprawa została utajniona dla opinii publicznej, to jest ostateczna decyzja i sędzia jej zmienić nie może/ nie powinien?
Carmen201 pisze:Koki-99 pisze:Skoro na sali jest prawnik, to zapytam czy oskarżyciel może wystąpić do sądu z wnioskiem o zniesienie niejawności procesu? Czy to że sprawa została utajniona dla opinii publicznej, to jest ostateczna decyzja i sędzia jej zmienić nie może/ nie powinien?
(Jeśli to do mnie:))): Jestem cywilistą i nie śmigam tak procesu karnego, wprost nie widzę takiej podstawy w kpk ale z podstawowej zasady logiki - nie ma przeszkód do zgłoszenia takiego wniosku. Fundacja ma profesjonalnego pełnomocnika, najpewniej karnistę, powinien to rozważyć z dobrą argumentacją.
Carmen201 pisze:Pwpw, jasne że można komentować i mam nadzieję, że ja też mogę? Moim zdaniem wyrabianie sobie stanowiska na temat decyzji nie znając pełnego obrazu na temat a tylko na podstawie relacji TV jest po prostu powierzchowne.
(...)
Dorota Wojciechowska pisze:Bardzo merytorycznie dyskutujecie - ja tak nie umiem.
Wydaje mi się jednak że utajnienie jest krzywdzące - takie działania - zbrodnie powinny być piętnowane i upubliczniane , jeżeli chociaz u jednej osoby - oprawcy czy to zwierząt czy to ludzi - spowodowało by to strach przed publicznym procesem to juz byłby sukces -jedna zbrodnia mniej. I to ma sens. (...)
Użytkownicy przeglądający ten dział: 44 Kocie Wyspy i 680 gości