morelowo-migdałowa jesień

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 12, 2014 21:45 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

morelowa pisze:http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=159717
a, i taki poszukiwawczy wąt sobie założyłam, bo już nie mam pomysłu gdzie szukać :? Nie, nie kota!!! książek.!!
Edytuję, bo mogło zabrzmieć inaczej .. :oops:

Nie pomogę.
Ale na wątku Aniady właśnie odbywa się dyskusja o książkach, więc można zapytać.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon sty 13, 2014 8:05 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

:D tak, śledzę dyskusję. Szczególnie dlatego, że jak pożyczam/ szukam to konkretnych książek, zgodnych z tym co lubię i tym sposobem natykam się na tytuły/autorów , których nie znam.
Wrzucam w google i wiem co jest co :mrgreen:

Edit: Nie znam kilku pozycji z Twojej listy :mrgreen: Np. Lamy Govindy - pewnie przy okazji nadrobię, zobaczę.. :D
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pon sty 13, 2014 12:44 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Hm, to są te mniej "dziwne" i - jak zakładam - bardziej popularne wśród społeczeństwa :wink:
Generalnie czytam jeszcze dziwniejsze pozycje :mrgreen:
Ale panie tam głównie w powieściach gustują, więc się nie wychylam, bo ja prawie w ogóle powieści nie czytam.
Jeśli już, to zwykle nie po polsku i często nie znam nawet polskich tytułów (jeśli w ogóle zostały u nas wydane) :|

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon sty 13, 2014 12:56 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Ksiazka mojego zycia to Autobiografia jogina Paramahansy Yoganandy.
Ostatnio edytowano Pon sty 13, 2014 12:58 przez Dorota, łącznie edytowano 1 raz
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Pon sty 13, 2014 12:57 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Morelowa, jeśli pamiętasz "Klechdy sezamowe" Leśmiana i podobały Ci się, to "Opowieść sieroty" jest dla Ciebie. :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon sty 13, 2014 17:02 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Alienor pisze:Morelowa, jeśli pamiętasz "Klechdy sezamowe" Leśmiana i podobały Ci się, to "Opowieść sieroty" jest dla Ciebie. :ok:

Morelowa nie pamieta :wink:
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Post » Wto sty 14, 2014 13:26 Re: W morelowo-migdałowym domku nie damy się :) III

Nie pamięta, fakt. Pamięta, że czytała Leśmiana..
Tego o sierocie też nie zna.
Ale sie zainteresowała bardzo, przeszukała internet, bo w ŻADNEJ opolskiej bibliotece nie ma :twisted: , znalazła w merlinie i chyba w jakiejś taniej książce, ale drogo...
Kupiłam czyt. zamowiłam w wyprzedaży/przedsprzedaży w matrasie Trauta i najnowszego Pratchetta, a w taniej książce, tym razem naprawdę tanio- IIcz. Dinotopii. Szukam I cz.
O sierocie pomyślę w przyszłym miesiącu, bo w tym to już tylko na prąd mi zostało :twisted:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Czw sty 16, 2014 11:18 Re: W morelowo-migdałowym domku - czytamy sobie :)

Przyszła pocztą Dinotopia! Jest taka piękna! Na razie obejrzałam kilka rysunków, bo te są tu niezwykle ważne. Zostawiam na spokojny moment - rysunki są z rodzaju szczegółowych, do najdrobniejszych detali.. Lubię :D

Dorta doniosła mi Akifa Pirincci.... Uczucia mi się pomieszały kompletnie. Nie, nie w stosunku do Dorty :mrgreen: , ale do książki .
Miało być śmiesznie. No, może z dużym poczuciem humoru. I jest. Ale jest też ..strasznie!!! W sumie kryminał to kryminał. Chodzi mi jednak o coś innego - jest realistycznie. A mam tak, że jak czytam to widzę. Widzę i czuję. W sensie emocji. I o ile jeśli chodzi o ludzi - wyłączając dzieci - jakoś sobie radzę, to ze zwierzętami jest gorzej..
Z fantastyką sobie radzę - z opowieściami umiejscowionymi w tzw. 'realu' gorzej. A już najgorzej dlatego , że WIEM, że tak się dzieje.
Choć na dobrą sprawę.. Książka napisana, opowiedziana PRZEZ KOTA to taka inaczej realistyczna powinna być , nie? Tak, kot ma duże poczucie humoru :mrgreen:

Zdecydowanie podobają mi się przypisy. Widać autor - co wynika i z treści- się zna. Przygotował się. Krótko, jasno, ciekawie i przekonująco przypisy mówią o karmieniu, pielęgnacji, pochodzeniu i innych kocich sprawach. Ładnie pisze - z przebijającym uczuciem. Przywołuje Desmonda Morrisa [kolejny do poczytania] .

'...za sadyzm uznać nalezy postępowanie wegetarian, którzy - aż trudno uwierzyć! - stosują swoim kotom dietę bezmięsną. Koty.... nabawiają sie cieżkich chorób i marnieją w oczach. Wybitny specjalista od kotów Desmond Morris, zajął negatywne stanowisko wobec opublikowanych niedawno przepisów wegetariańskiej diety dla kotów; uznał je za jawny przejaw dręczenia zwierząt, zasługujący na potępienie.'

Okazuje się, że to nie jakieś sporadyczne przypadki są, jak mi się wydawało :twisted:

Obrazek

morelowa

Post » Czw sty 16, 2014 15:45 Re: W morelowo-migdałowym domku - czytamy sobie :)

Obrazek

morelowa

Post » Czw sty 16, 2014 16:03 Re: W morelowo-migdałowym domku - czytamy sobie :)

Jeśli podobają Ci się pełne detali rysunki, zobacz Alichino - 3-tomową, bardzo wysmakowaną i malarską mangę: http://mangafox.me/manga/alichino/. A przynajmniej okładki do kolejnych tomików.
A jeśli chodzi o te wieści - jak przyjdzie, to będzie. Miejmy nadzieję, że tylko gadają. W sumie w prawdziwą zimę z mrozami i śniegiem też były wiatry rozwalające śmietniki, otwierające okna a do tego w bonusie burze śnieżne. Przeżyliśmy :ok: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Czw sty 16, 2014 20:21 Re: W morelowo-migdałowym domku - czytamy sobie :)

Jakież tu kulturalne tematy :twisted:

Niemerytoryczne
:twisted:

Dorota

Post » Czw sty 16, 2014 21:42 Re: W morelowo-migdałowym domku - czytamy sobie :)

No tak...
Morelowa śpią :twisted:

Dorota

Post » Czw sty 16, 2014 21:53 Re: W morelowo-migdałowym domku - czytamy sobie :)

Merytoryczne - bo a) jak będzie srogi wicher to bezdomne koty ucierpią a domowe będą marudne.
b) bo koty i książki przyciągają się wzajemnie - lepszy jest tylko ciepły modem lub telewizor :wink:.

Alienor

Post » Pt sty 17, 2014 8:29 Re: W morelowo-migdałowym domku - czytamy sobie :)

Alienor pisze:Merytoryczne - bo a) jak będzie srogi wicher to bezdomne koty ucierpią a domowe będą marudne.
b) bo koty i książki przyciągają się wzajemnie - lepszy jest tylko ciepły modem lub telewizor :wink:.

Masz racje :D

Mowie to ja, stara bibliotekara :oops:

Dorota

Post » Pt sty 17, 2014 16:22 Re: W morelowo-migdałowym domku - czytamy sobie :)

zgodziłabym się jako stary mol ksiażkowy , ale jak wywalicie telewizor z ostatniej części wypowiedzi Alienorka Obrazek

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

[poprzednia][następna]