ŚLEPACZKI CZ.VII -DO ZAMKNIĘCIA. dziękujemy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 10, 2014 17:52 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

Oni wyglądają na naćpanych 8O
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt sty 10, 2014 19:52 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - prosimy o podsumowanie grudnia

Nowa_Sztno pisze:
jerzykowka pisze: chciałabym jeszcze się pochwalić :oops: - od wczoraj koniec z czekoladkami :wink: - z diety wegetariańskiej przeszłam na wegańską. Upraszam o kciuki i ewentualne podpowiedzi :wink: :D

Ja z czekoladek na razie też zrezygnowałam, ale na wegańską z wegetariańskiej to wciąż brak mi motywacji i czasu :oops:
Ale trzymam kciuki!!!!

Ciasta pyszne wegańskie można piec. Blogów jest mnóstwo, większość dziewczyn (i nie tylko) publikuje na fb, jest w czym wybierać, naprawdę.
Ja od lipca staram się przejść na wegan, no i jedyne, co mnie trzyma, to słodycze właśnie :oops: A czekolada wegańska jest w Biedronce, z pomarańczą, nie pamiętam nazwy, taka cienka tabliczka.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pt sty 10, 2014 20:54 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

Ja w domu bym nie miała w sumie problemu, poza domem jest kłopot, bo dużo jeździmy latem i jemy na mieście. A wegańskie jedzenie to rarytas... No i rodzina to kłopot, bo o ile wegetarianizm jeszcze jakoś znoszą, to już weganizm będzie uważany za wielkie utrudnienie z naszej strony (tż też już wege od 3 czy 4 lat, ja od 14).
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Pt sty 10, 2014 22:00 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

To prawda. O ile to, że nie jem mięsa, nie wzbudza już w rodzinie sensacji, o tyle ten mój weganizm jest uważany za chwilowe dziwactwo. Ale na warzywne risotto u mamy mogę zawsze liczyć. No i w knajpach też jest ciężko, rzeczywiście. Ale jak proszę, żeby na mojej połowie pizzy nie kłaść sera, to problemu nie robią.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Sob sty 11, 2014 10:34 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

morelowa pisze:Oni wyglądają na naćpanych 8O

no coś Ty , przecież bym nie propagowała niecnych spraw na wątku ślepinek Obrazek

to reakcja po czekoladzie - tez tak będziecie mieć Obrazek

(ja tylko staram się Wam pomóc w odejściu od tego paskudztwa -dla zdrowia)Obrazek :mrgreen:

Dlaczego weganie nie moga jeść słodyczy -chodzi o tłuszcz?i co w takim razie zawiera czekolada dla wegan -olej roslinny? bo musi sie za pomoca czegoś przeciez kupy trzymać, aby sie nie rozleciała, a bez tłuszczu nie utrzyma sie konsystencja?

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Sob sty 11, 2014 11:06 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

Słodycze to mleko i jajka. No i o masło też chodzi. Czasem smalec :( Czekolada wegańska to czekolada gorzka, bez mleka, jako tłuszcz występuje masło kakaowe. Nie każda czekolada gorzka jest wegańska, np. Wedla już nie, a to dlatego, że Wedel jest wymieniany wśród firm testujących swoje produkty na zwierzętach, więc nic, co od nich pochodzi, wegańskie nie jest. Najlepiej byłoby robić wszystko swoje, piec chleb i ciasta, uprawiać warzywa, wyciskać mleko sojowe itp., ale to zwykle nierealne niestety.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Sob sty 11, 2014 11:17 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

Ale spoko, z glodu się nie zginie.
Tak, wegańskie słodycze nie moga zawierać mleka, jajek, miodu, masła. Dlatego nie należy sie spodziewac, że będa dobre. I dobrze :mrgreen:
Można sobie samemu - jak się musi :lol:
MOżna sobie znaleźć dobrą chałwe, albo zrobić samemu z tahini, albo zrobić tahini i chałwę i obtoczyć w czekoladzie zrobionej.. Można.
Wedel nie dla wegan, ale wg mnie dla nikogo - jako jedni z niewielu , czy nawet jedyni, deklarowali, że posługują się soją modyfikowaną. Nie kupuję od lat.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Sob sty 11, 2014 11:37 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

morelowa pisze:Ale spoko, z glodu się nie zginie.

może i nie zginie, ale nie zachowa sie figury" doskonałej " ObrazekObrazek

Ej, ale jak paskudnie smakuje to po co jeść - jemy przeciez dla walorów smakowych także , nie tylko dla zapchania żołądka - to ja nico nie kumam już . A jak zrobicie domowa czekoladę nie używając mleka, jajek i tego, co pyszne? Co to tahini?

alessandra

Post » Sob sty 11, 2014 13:25 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tahini
wrzuć se w google, co?
taki zmielony sezam. Smakuje jak chałwa bez cukru. Super z miodem. Do wszystkiego się nadaje. Nawet w Opolu można kupić 8O

Da sie zrobić dobre ,ale trzeba się pewnie postarać. Ja nie jestem weganką więc jakoś się nie przymierzałam, ale mam kupę wegańskich przepisów śniadaniowo-obiadowych. Słodyczy tam nie ma.
Ale to tahini to koleżanka robi sama. Dodaje czekoladę, albo nutellę, albo orzechy itp. Pycha.

Obrazek

morelowa

Post » Sob sty 11, 2014 13:46 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

czytałam
ech, dlatego ,dziewczyny, weganką zostać nie mogę: chałwy nie cierpię po prostu , miód to masakra-od roku jem zdrowotnie, ale to cierpienie i tylko w owsiance; dla mnie wszystko co orzechowe, czekoladowe itp. to beee- dlatego D ma taki raj -wszystko dla niego zostaje z prezentów :lol:

nie wiem z czego jest ale wczoraj jadłam deser pana kota - pierwszy raz -mniam :D
i uwielbiam zupy krem : dyniowa , jarzynową , szpinakową, w zasadzie wszystkie byle bez mięsa, zresztą jedzenie z instrukcją podaną przez profesjonalistę to przyjemność :ok: mamy taka knajpkę -jedzenie bomba, ale klimat, który stwarza właściciel to po prostu miodzio-dobry jazzik w tle i pogada z Tobą o wszystkim, możesz poznać historię każdej potrawy, to nie konsumpcja, to uczta intelektualna, zresztą zobaczcie sami: http://pierogarniapodfilarami.pl/napisali.html

dla wegetarian, myślę,że spokojnie można coś pysznego znaleźć :wink:
Katia80 musiałaby jednak ocenić, czy dla wegan także :wink:

a dla mnie najwazniejsze,ze nie musze gotować :mrgreen:

a to na wieczór sobotni : http://www.wolnakuchnia.pl/deser-pana-kota-owocowy/

alessandra

Post » Sob sty 11, 2014 15:08 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

Taaa, knajpa wygląda nieźle.. szkoda, że daleko :(
Deseru sobie nie zrobię - zbyt skomplikowany jak dla mnie. I mleko, śmietana.. Nie jadam. Zdrowotnie nie jadam nabiału , poza masłem i jajkami, mąk prawie żadnych, niektórych warzyw, - [dlatego mam większy problem z jedzeniem poza domem] itp. Zdrowotnie. Wszystko to jadam 'świątecznie' , bez ortodoksji.
Zwierząt nie - etycznie.
Ale w sumie - przecież chodzi o to by utrzymując się przy życiu nie robić, a jeśli się nie da, robić jak najmniejszą krzywdę innym.
Nie o własne ego, które wrzeszczy 'jaka jestem dobra i wspaniała', nie o to by się zagłodzić, albo pochorować. Albo z kota czy psa zrobić wegetarianina - bo to już znęcanie sie.
Są też miejsca gdzie się nie da. PO prostu. Grenladia, Tybet i td.
Trzeba się starać nie robić tej krzywdy. Nie traktować jedzenia jako czegoś absolutnie należnego, w dowolnej ilości.
A dla przyjemności? Jasne, póki nie jest nałogiem, to jak najbardziej.
Właśnie się zastanawiam czy nie pójść do sklepu i nie kupić czegoś słodkiego i niezdrowego [dla mnie].

No, cóż, Ola, niektórzy już się z takim defektem rodzą :mrgreen: , mówię o chałwie i innych :lol: Ale to się przydaje , przyznasz - mniej potrzeb, mniej pokus.. Fajnie :D

Obrazek

morelowa

Post » Sob sty 11, 2014 17:19 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

alessandra pisze:chałwy nie cierpię po prostu , miód to masakra-od roku jem zdrowotnie, ale to cierpienie i tylko w owsiance; dla mnie wszystko co orzechowe, czekoladowe itp. to beee-

Ola 8O 8O 8O 8O 8O
Ja mogłabym ograniczyć swoją dietę WYŁĄCZNIE do czekolady z orzechami :mrgreen: (no ale przecież teraz próbuję zrzucić nieco wagi, więc odpada)
Chałwę też lubię, choć nigdy nie kupuję, bo wjeżdżając do sklepu mam już kosz pełen powyższego, a chałwy stoją dalej :mrgreen:

Ja za to nie znoszę zup-kremów :x

Homerros za to na tych sterydach, swoją okrąglutką talią już mi dorównał :smiech3: :smiech3: :smiech3:

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Od: Czw sty 26, 2012 16:00

Post » Nie sty 12, 2014 0:26 Re: ŚLEPACZKI CZ.VII - odliczamy darowizny w PIT-str. 1 , 2

Dziewczyny wrzuccie proszę na stronę maleńkiego Kajtusia z Łodzi bardzo potrzebuje domku :cry:

viewtopic.php?f=1&t=159400&p=10368991#p10368991
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Pon sty 13, 2014 21:26 .

morelowa pisze:Wedel nie dla wegan.

Składniki do produktów tej firmy są podobno testowane na zwierzętach - chyba należy do przedsiębiorstwa Kraftfood :(
kicikicimiauhau

[poprzednia][następna]