Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 31, 2013 15:17 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

U mnie już barabanią jak nakręceni - w większości gówniarzeria :?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto gru 31, 2013 15:19 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Sylwestrowe fajerwerki i cierpienie psa. Pomyśl, zanim odpalisz

http://zielonagora.gazeta.pl/zielonagor ... zanim.html

Gorzowianka trzymała swojego psa na rękach, gdy kilka metrów dalej wybuchła petarda. Piesek zerwał się i wpadł do klatki, tam umarł na zawał. Czy dorośliśmy już do ograniczenia prawa do sylwestrowego strzelania?
Ostatni piątek, późny wieczór. Maciek, 26-latek z Zielonej Góry, próbuje oglądać film. Nie da rady, za oknem trwa kanonada petard. Maciek dzwoni na policję. Gdy zajeżdża radiowóz, grupy strzelców już nie ma. - Policjanci zdążyli wylegitymować dwóch - opowiada.

Sobota, kilka minut po godz. 18. Starsza pani wraca ze spaceru do domu na gorzowskim Zawarciu, nieopodal stadionu żużlowego. Kundelka trzyma na rękach. Wchodzi już do klatki, gdy kilka metrów od niej wybucha petarda. Piesek zrywa się właścicielce, wbiega do klatki i upada. Zwierzę dostaje zawału i umiera.

Na policję dzwoni jej koleżanka. - Policjanta bardziej interesowało, jak się nazywam i gdzie mieszkam. Powiedziałam tylko, że na imię mam "czynnik", a na nazwisko "społeczny" i się rozłączyłam - opowiada mieszkanka Zawarcia.

Kobieta opowiada, że radiowóz pojawił się po 10 minutach. - Widziałam z okna, że sprawdzili papiery temu sprzedawcy spod marketu i pojechali. Piromanów nie złapali - podkreśla.

Takich historii co roku są tysiące. Nie pomagają apele policji ani obrońców praw zwierząt. Sylwester w Polsce zaczyna się tydzień przed 31 grudnia. Dla zwierząt to czas cierpienia.

Myśliwiec startuje ciszej

Psi słuch jest o wiele wrażliwszy niż ludzki. Czworonogi szybciej usłyszą nadchodzącą burzę niż my zdążymy zobaczyć niewinną chmurę. Sylwestrowa kanonada petard ma natężenie ok. 160 decybeli. To większy huk niż start myśliwca (ok. 140 dB). Wirnik helikoptera z odległości 5 metrów to "tylko" 120 dB.

Wiele krajów wprowadza czasowe zakazy używania fajerwerków, niektóre nawet całkowite. Szczególnym przykładem są Włochy. Materiałów pirotechnicznych nie można używać w Turynie, Wenecji, Bari, Modenie, Palermo i Pesaro. Zakazy wydano w 800 gminach i miejscowościach, w tym w 300 całkowite. Wszystko po to, by chronić zwierzęta.

- U nas też coraz więcej się mówi o ograniczeniu strzelania w sylwestra, ale nie ma jeszcze takiej woli politycznej - opowiada Darek Gzyra ze stowarzyszenia Empatia, która prowadzi akcję "Nie strzelam w sylwestra". Rozpoczęli ją na Facebooku w 2010 r. W tym roku internauci szykują rekord. Na dwa dni przed sylwestrem udział zgłosiło ponad 25 tys. ludzi.

- Ludzie sądzą, że odpalenie petard pozornie nie ma wpływu na nic. Tymczasem nasi pupile cierpią w łazienkach, pod stołami i w szafach. A co z dzikimi zwierzętami i bezdomnymi? Grozi im śmierć - dodaje Gzyra.

Gdy Empatia ruszyła z promocją akcji, ruszyła lawina listów. Od trzech lat stowarzyszenie otrzymuje setki własnoręcznie robionych plakatów apelujących o ograniczenie kanonady. Ludzie dzielą się też historiami skrzywdzonych zwierząt.

Gzyra: - To nie jest wydumany, abstrakcyjny problem. Takie historie poruszają bardziej niż statystyki.

Kanonada przy schronisku

Sylwestrowe strzelanie to problem także dla schronisk. - Były takie lata, że po świętach i sylwestrze trafiało do nas nawet 15 psiaków. Zwierzęta były przerażone, całe drżały na odgłos wybuchu petard - opowiada Krzysztof Skrzypnik, kierownik schroniska dla bezdomnych zwierząt "Azorki" w Gorzowie.

Jednocześnie przyznaje, że gorzowskie schronisko jest dla psów "sylwestrową oazą spokoju". Mimo tego, że niedaleko jest duże osiedle, a z samego schroniska blisko na bulwar, gdzie co roku jest miejska impreza i wielkie strzelanie. - Tu nie ma problemu z hałasem, choć przygody mieliśmy. Kiedyś jeden pies, zupełnie jak kot, wbiegł na drzewo ze strachu - zaznacza Skrzypnik.

Uważa, że ucieczek zwierzaków w sylwestrową noc można uniknąć. - Ten trudny dla psiaka wieczór trzeba dobrze zaplanować. Na spacer, odpowiednio dłuższy, warto wybrać się jeszcze wtedy, gdy jest jasno. Choćby przed godz. 15 - mówi kierownik "Azorków".

Co zrobić, gdy pies już uciekł? - W pierwszej kolejności zadzwonić do nas. Zagubionego psa prędzej znajdziecie w schronisku niż na osiedlach. Warto wejść na naszą stronę http://www.sioz.pl, tam wrzucamy fotki, gdy tylko piesek do nas trafi - podkreśla pan Krzysztof.

500 zł za petardę

Zgodnie z prawem zakaz używania fajerwerków obowiązuje przez cały rok, ale jest egzekwowany tylko po zgłoszeniu o zakłócaniu ciszy. Za wystrzeloną petardę grozi nawet 500 zł grzywny. Zakaz nie obejmuje firm zawodowo zajmujących się pokazami.

Łamiących zakazy trudno złapać. - Nie wyobrażam sobie, żeby policja stała pod każdym blokiem i szukała winnych. To tak, jakby zatrzymywać wszystkich, którzy pokażą język. Jeśli policjanci są świadkami tego typu zdarzeń, będą interweniować - komentuje Sławomir Konieczny, rzecznik lubuskiej policji.

- Rok temu zatrzymaliśmy kilka osób, które za pieniądze na papierosy lub piwo kupowały niepełnoletnim fajerwerki. Jak widać, z odpowiedzialnością bywa różnie - kończy.
Ostatnio edytowano Wto gru 31, 2013 15:20 przez wibryska, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Wto gru 31, 2013 15:20 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

W kontekście petard i fajerwerków określenie "gówniarzeria" nie dotyczy wieku, tylko człowieka, który to robi.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Wto gru 31, 2013 15:22 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

MalgWroclaw pisze:Cytuję za gazeta.pl:

"Stolica chce także zachwycić rekordowo długimi pokazami fajerwerków - mają trwać 13 min i będą kosztowały ok. 190 tys. zł. Dla porównania fajerwerki na pl. Konstytucji w sylwestra 2011/12 (trwające 5 min) kosztowały 55 tys. zł.
W Zielonej Górze jest "tylko" pokaz fajerwerków, za 25 tys. zł."

Bardzo bogaty kraj.

najbardziej zachwyceni będą sprzedawcy fajerwerków i firma strzelająca ...

żeby chociaż nie było takich ludzi, którzy przyjdą na pokaz wybuchów z psem :(
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 31, 2013 15:23 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

MalgWroclaw pisze:Umieściłam plakat Empatii na profilu Rafała Dutkiewicza, prezydenta Wrocławia. To nic nie da, wiem, ale może choć przez chwilę zagości refleksja, niekoniecznie związana ze zbliżającymi się wyborami.

dobry pomysł Małgosiu
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 31, 2013 15:30 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

wpisałam na fb:

Są ludzie którzy na koncerty sylwestrowe i pokazy fajerwerków przychodzą z psami :(
prosimy nie róbcie tego :( tam huk jest największy, pies może dostać zawału serca lub uciec w panice
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 31, 2013 16:28 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Wszystkim którzy nie strzelają z fajerwerków życzymy spokojnego Sylwestra/Nowego Roku
a wszystkim zwierzętom życzymy tylko takich sztucznych ogni jak dawniej :

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 31, 2013 18:44 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Kopiuję z fb moją dyskusję z panem, który jest lekarzem. Wpieniłam się na maks, pisząc brutalnie.
Krzysztof A. Klementowski W imieniu tych co strzelają chciałbym powiedzieć, że tych piętnaście minut chyba każdy jest w stanie wytrzymać, a huk jest w zasadzie efektem ubocznym, chodzi głównie o efekty wizualne. Pirotechnika wyrasta z instynktowej i właściwej dla naszego gatunku...

ja: NIE KAŻDY JEST W STANIE WYTRZYMAĆ. Jeśli ma doskonały słuch, jest psem i umiera na zawał. Proszę wziąć pod uwagę inne stworzenia, nie tylko własne przyjemności. A w każdej kulturze powinno chodzić o to, żeby się liczyć z innymi.

Krzysztof A. Klementowski Chyba Pani żartuje. W każdej kulturze mniejszość musi pogodzić się z dominacją większości. Zwierzętom domowym można podać benzodiazepiny, np. Relanium. Zresztą i tak kilka razy do roku burze fundują podobne efekty dźwiękowe, psy też wtedy się boją, ale chyba nie padają gromadnie "na zawał".

Krzysztof A. Klementowski P.S. Pani też może wziąć Relanium w sumie...

ja: Od kiedy to większość jest lepsza, bo jest większa? Proszę samemu zażywać jakieś środki na uspokojenie. Cytuję wpis z fb, choć nie sądzę, żeby Pan zrozumiał cokolwiek: "Ludzie i ludziska : Psi słuch jest o wiele wrażliwszy niż ludzki. Czworonogi szybciej...

Krzysztof A. Klementowski Strzelaliśmy, strzelamy i strzelać będziemy. Nikt i nic tego nigdy nie zmieni. Takie są twarde fakty i radzę się z nimi pogodzić. Szczęśliwego Nowego Roku życzę.

ja: Nie życzę Panu, bez hipokryzji i fałszu.

Krzysztof A. Klementowski A ja Pani szczerze życzę, bo różnica poglądów nie musi oznaczać wrogości. Głównie na tym polega tolerancja, do której Pani się tak chętnie odwołuje, a której jak widać niewiele Pani tak naprawdę wie...

ja: Tolerancja to szacunek dla stworzenia. Nie ma go Pan. Szkoda, że nie szanuje Pan życia. Bardzo przykre, bardzo.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Wto gru 31, 2013 19:15 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Takie cytuję :ok:
Co ja tofię
wszystkim szczelającym z miłosiernym pozdrowieniem ‪#‎fajerwerkiemwdoope‬

taki pomył całkiem nowy
tera przyszedł mi do głowy
na zabawę wyszczałowo
całkiem bardzo rozrywkowo
dla daremnych co szczelajo
i zwierzaki w doopie majo

nim odpalisz fajerwerka
lub petarde ognie sztuczne
weźno umieść je najlepiej
z dołu pleców w własnej doopie
no i odpal nabierz mocy
może ajku ci podskoczy
no bo masz goowniane tera
qrwa mać no niżej zera

ToFik
wulgarysta z kociej grupy literackiej SkaFander
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Wto gru 31, 2013 19:23 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Śfietne :ok:

Erin

Post » Wto gru 31, 2013 19:37 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

zauważyłam, że wiele osób myśli, że huk fajerwerków jest jak burza dla zwierząt
ja tak nie uważam, ludzie strzelają wszyscy razem bez przerwy przez conajmniej 15 minut
żadna burza tak nie wygląda
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 31, 2013 19:38 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Plakat z naszej klasy - Miłośnicy Zwierząt :

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto gru 31, 2013 19:40 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Smutna prawda jest taka ze nie przestaną strzelać
zawsze znajdzie sie wystarczająco duża grupa
mającą w doopie wszystko poza sobą
i zrobia wystarczający huk :(

mój sąsiad o 17 wywalił kanonadę aż siwo bylo
nawet z nim nie rozmawiam na ten temat
nie daje rady....
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Wto gru 31, 2013 19:56 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

No wiesz, betonu tak łatwo nie przebijesz.
Niestety :(

Erin

Post » Wto gru 31, 2013 19:59 Re: ZREZYGNUJ z FAJERWERKÓW - dla zwierząt to koszmar !!!

Erin pisze:No wiesz, betonu tak łatwo nie przebijesz.
Niestety :(

A beton bywa wykształcony i mający bardzo wysokie mniemanie o sobie. Strach się bać, normalnie.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

[poprzednia][następna]