CHOCO i Nero zapraszają po raz 4!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 26, 2013 23:23 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

Coś z pola, coś z sadu, coś lasu
Całe życie człowiek się uczy! Wiesz, że tego nie wiedziałam :oops:
Bardzo przepraszam – nie chciałam żeby tak wyszło…. :(

Święta, Święta po Świętach….
Obiecałam opowiadanie na temat potraw, które były u mnie w Domu Rodzinnym albo są podawane u nas w domu podczas Wigilii.
Po prostu je wymienię:
Pierogi z kapustą i grzybami, ( tym roku Andrzej kupił też ruskie), barszcz czerwony z uszkami z grzybami, zupa grzybowo-rybna z rybą, grzybami i domowymi łazankami, kapusta z grochem, kapusta z grzybami i śliwkami, kapusta z kiełkami i soczewicą, ryba smażona, (do kapusty i ryby Andrzej koniecznie chciał ziemniaki), ryba w piwie na słodko z rodzynkami i migdałami (tutaj smakowała tylko Babci i Andrzejowi – przestałam przygotowywać), ryba po grecku – wersja tradycyjna z usmażoną rybą, wersja dietetyczna – wszystko duszone z dodatkiem małej ilości wody, śledź w cebulce z odrobiną oleju, śledź w sałatce – z ziemniakami i rozmiksowaną cebulą, śledź w pomidorach z cebulą i rodzynkami, sernik(na Wigilię kupił Andrzej, wersję moją domową piekłam dziś dla Krzysia), piernik – tzn. murzynek z dżemem w wersji piernika piekłam w Wigilię, makowiec, szarlotka, kompot z suszu owocowego śliwki+jabłka+gruszki.
Kluski z makiem( takim jak do makowca – z miodem i rodzynkami) i bitą śmietaną. Te kluski to były łazanki domowej roboty – te same co do zupy grzybowej – tutaj przestałam przygotowywać i podawać – za słodkie… owoce, mus jabłkowy.

Jak spędziliście Wigilię i Święta? Czy podane potrawy smakowały i chorzy zjedli je ze smakiem?
Jak się czujecie?

Bardzo dziękuję za pomoc - czy odpowiedź na wątku u Dorci mogę zacytować na wątku dotyczącym pomocy dla Agnieszki - u Dorci szybko zniknie a te informacje mogą mi się przydać gdyby ktoś kiedyś znowu o coś pytał zanim odezwie się ktoś inny :|
Narazie odpowiedziałam ogólnie pod innym komentarzem i cisza....

Jutro znikam - od samego rana załatwiamy różne rodzinne sprawy i "zostaję porwana" - na to specjalnie wzięłam urlop...i będę pozbawiona dostępu do neta :twisted:
Na stacjonarnym znowu net nie działa a z notebooka co chwilę gubię łącze :(

Szczególnie dla Tych, Którzy jutro pracują – dużo sił , pozytywnej energii, dla Wszystkich uśmiechu, miłego spokojnego dnia! :ok: :ok: :ok:
Dobranoc!
Pozdrawiamy Ewa &Choco&Nero
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Pt gru 27, 2013 10:15 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

kussad pisze:Bardzo dziękuję za pomoc - czy odpowiedź na wątku u Dorci mogę zacytować na wątku dotyczącym pomocy dla Agnieszki - u Dorci szybko zniknie a te informacje mogą mi się przydać gdyby ktoś kiedyś znowu o coś pytał zanim odezwie się ktoś inny
Narazie odpowiedziałam ogólnie pod innym komentarzem i cisza....

Możesz - po to zrobiłam to zestawienie.

kussad pisze:Obiecałam opowiadanie na temat potraw, które były u mnie w Domu Rodzinnym albo są podawane u nas w domu podczas Wigilii.
Po prostu je wymienię:
Pierogi z kapustą i grzybami, ( tym roku Andrzej kupił też ruskie), barszcz czerwony z uszkami z grzybami, zupa grzybowo-rybna z rybą, grzybami i domowymi łazankami, kapusta z grochem, kapusta z grzybami i śliwkami, kapusta z kiełkami i soczewicą, ryba smażona, (do kapusty i ryby Andrzej koniecznie chciał ziemniaki), ryba w piwie na słodko z rodzynkami i migdałami (tutaj smakowała tylko Babci i Andrzejowi – przestałam przygotowywać), ryba po grecku – wersja tradycyjna z usmażoną rybą, wersja dietetyczna – wszystko duszone z dodatkiem małej ilości wody, śledź w cebulce z odrobiną oleju, śledź w sałatce – z ziemniakami i rozmiksowaną cebulą, śledź w pomidorach z cebulą i rodzynkami, sernik(na Wigilię kupił Andrzej, wersję moją domową piekłam dziś dla Krzysia), piernik – tzn. murzynek z dżemem w wersji piernika piekłam w Wigilię, makowiec, szarlotka, kompot z suszu owocowego śliwki+jabłka+gruszki.
Kluski z makiem( takim jak do makowca – z miodem i rodzynkami) i bitą śmietaną. Te kluski to były łazanki domowej roboty – te same co do zupy grzybowej – tutaj przestałam przygotowywać i podawać – za słodkie… owoce, mus jabłkowy.

W tradycji ze strony ojca Mamy Wigilia była postna ( wykluczone były wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego poza rybami i miodem) tak też jadano w Adwencie. W domu prababci zmieniano nawet naczynia i sztućce (na adwentowe). Nie było potraw z mlekiem, masłem, serem, jajkami.

Był za to kisiel owsiany, pierogi z siemieniem lnianym i kasza jaglana ze śliwkami - koszmar dzieciństwa Mamy.

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pt gru 27, 2013 20:18 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

w gwiazdy się noc przystroiła
brylant jej księżyc darował
wietrzyk w gałęziach zaszeptał
gdy ptak w swym gnieździe się schował

białym welonem okryte
drzewa nad stawem szumiały
a liście złote na ścieżkach
wciąż na łabędzia czekały

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt gru 27, 2013 22:53 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

Śliczny wiersz , taki nastrojowy....
Widzę, że u Was też jest zielono i czekacie na łabędzie :)
NITKA/KARINKA pisze:Możesz - po to zrobiłam to zestawienie.
Bardzo dziękuję - wkleję to sobie też tutaj! :)
NITKA/KARINKA pisze:W tradycji ze strony ojca Mamy Wigilia była postna ( wykluczone były wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego poza rybami i miodem) tak też jadano w Adwencie. W domu prababci zmieniano nawet naczynia i sztućce (na adwentowe). Nie było potraw z mlekiem, masłem, serem, jajkami.
Był za to kisiel owsiany, pierogi z siemieniem lnianym i kasza jaglana ze śliwkami - koszmar dzieciństwa Mamy.
Bardzo duzo wiesz i bardzo ciekawie potrafisz opowiadać :1luvu:
Ja niestety nie wiem i nigdy się nie dowiem z czyjej strony i z jakiego regionu była wersja Wigilii i różnych świątecznych potraw w Naszym Domu Rodzinnym ani jakie były tradycje!

Pamiętam tylko to co przygotowaliśmy wspólnie z Naszą Mamą, która wyszła zamąż w wieku 20 lat
Nie pamiętam szczegółów z żadnych Świąt spędzonych u rodziców Mojego Taty w rejonie Tarnowa. Byłam za mała żeby to pamiętać oprócz miejsca, w którym stała choinka….!

Mama Mojej Mamy wyjechała na stałe do Jej Siostry gdy urodziła się moja kuzynka.

Wspólnego spędzania Świąt nigdy nie było!
Babcia wychowywała się w ochronce prowadzonej przez siostry zakonne – to był odpowiednik domu dziecka.

W tym okresie nie mieliśmy kontaktu z rodziną dziadka, który podczas wojny wyjechał na zachód Polski gdzie założył rodzinę...
Nigdy nie udało mi się uporządkować fragmentów moich wspomnień z dzieciństwa – do kogoś z rodziny gdzieś chodziliśmy, starsi byli zajęci sobą a ja dostawałam do czytania w łóżku książki o zwierzętach… - najbardziej pamiętam „Bari syn Szarej Wilczycy”!

Była też potrawa, którą z ciekawości ugotowałyśmy wspólnie z Moją Mamą jeden jedyny raz – kutia…. nikomu nie smakowała :twisted:
….
Tak jak zapowiadałam przez cały dzień byłam porwana i bawiłam się w „osobę do towarzystwa” odciętą od dostępu do internetu….
Dziś jestem zajęta bo wykorzystuję Syna :twisted:
Trzeba zainstalować Internet z T-Mobile i walczę z plikami genealogicznymi, z których dane znikają podczas konwersji na inną wersję – całkowicie odstawiłam temat genealogii…
Są też inne problemy rodzinne, o których wiedzą tylko Najbliżsi :(
Na jutro mam zamówienie na sernik bo… ten upieczony wczoraj wieczorem już się skończył …. i co w takiej sytuacji ma zrobić mama :ryk:
.....
Cz gru 26, 2013 9:48 viewtopic.php?f=1&t=158546&start=705#p10336171
NITKA/KARINKA pisze:Fundacja dla Zwierząt -Pazurek została zarejestrowana 16.08.2012
http://www.krs-online.com.pl/fundacja-d ... 60541.html

Na stronie fundacji
http://www.fundacja-pazurek.pl/
nie ma rozliczeń finansowych, w KRS też nie

1% za 2012 zbierali za pośrednictwem Fundacji Canis
http://www.canis.org.pl/aktualnoscicani ... -2012.html
Nie ma informacji jaka kwota była przeznaczona na koty jagiellońskie

W 2013 otrzymali dotację Urzędu Miasta Warszawa na opiekę nad kotami bezdomnymi na terenie Warszawy
http://www.fundacja-pazurek.pl/?page_id=50
Zadanie publiczne w 2013 r. z zakresu „Opieka nad zwierzętami bezdomnymi i kotami wolno żyjącymi z terenu m.st. Warszawy oraz zapobieganie bezdomności zwierząt” jest realizowane dzięki dofinansowaniu ze środków m. st. Warszawy.

Wg informacji ze strony Koterii
http://www.koteria.org.pl/miasto/dotacj ... miasta.htm
Jest to kwota 19 000
przeznaczona na
Cel 1: Opieka weterynaryjna (sterylizacje/kastracje, leczenie) - 14 900
Cel 2: Dokarmianie zwierząt - 2 100
Cel 3: Poprawa warunków bytowania zwierząt - 2000

Z wątku kotów z Jagiellońskiej wynika, że prezes Pazurka i Prakseda znają się osobiście i pomoc przeznaczona dla Praksedy "nie zginie po drodze".
viewtopic.php?f=1&t=111542
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Pt gru 27, 2013 22:58 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

Jestem, powoli doczytuję wątki, które odwiedzam. U mnie poświątecznie walczymy z grypą żołądkową. Nic przyjemnego w tych świętach nie było :/

Sarah DeMonique

Od: Pt cze 04, 2010 11:10

Post » Sob gru 28, 2013 19:01 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

Mryczór :) Nie rozumiem, jakim sposobem kutia mogła Wam nie smakować. To najlepsza rzecz w czasie całej Wigilii!

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Sob gru 28, 2013 22:59 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

Sernik dobra rzecz i znikajaca zawsze szybko.

Kutia brrrrrr,z światecznych wyrobów kocham tylko makówki, raz probowalam rybnej zupy- nigdy wiecej :lol: nie zrobie tego.

Ale makowki to jest to 8)
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Nie gru 29, 2013 0:08 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

Kutia?.... nigdy nie jadłam przyrządzonej przez kogoś – nasza ugotowana na podstawie przepisu nam wyszła za słodka bardzo mdła …. i nikomu nie smakowała

Zupa rybna podawana gdzieś też mi wcale nie smakowała… tutaj wypracowałam sobie własną zupę grzybowo-rybną, która jest obowiązkowa…
…..
Wigilia i Święta minęły nam w nastroju byle jakim….
Wszyscy widzieliśmy, że z Babcią jest coraz gorzej ze wszystkim….
Zdajemy sobie sprawę, że to mogła być ostatnia Wigilia kiedy jakoś udało się z Nią porozumieć i kilka kroków podtrzymywana dała radę przejść….
Najważniejsze jest prawidłowe dobranie leków i stopniowa rehabilitacja. Szkoda tylko że już chce stamtąd uciekać do domu….
Dziś powiedziała Wojtkowi jako najważniejsze że wszystko przestało boleć…
Ze mną też przez chwilę rozmawiała przez telefon i mówiła zrozumiale i całkiem logicznie… i nieźle kojarzy fakty.
Do tej pory powtarza jak Jej smakowały moje potrawy….
Tak, dobrze wiem które zawsze Jej najbardziej smakowały i były przygotowane…
Jutro Wojtek zawiezie Jej kawałek tego upieczonego dziś wieczorem sernika…
Sernik to oddzielny temat na trochę później… :)

Zacytuję posta, którego wkleiłam na wątku „Tona karmy” i Krakvetu: Pt gru 27, 2013 0:03 viewtopic.php?f=1&t=153306&start=990#p10337383
kussad pisze:
kussad pisze:Na FB jest taka wiadomość:
EB pisze:Kochani jest prośba, wielka prośba. Wczoraj umarła Wielka Osoba Wielki Zwierzolub ...umierała z myślą, że zawiedzie swoje psy z Hajnówki .
Brała udział w głosowaniu Krakvetu. Jej ostatnia wola i marzenie od którego uzależniała dalszą chęć życia. Kochani pomóżcie : wystarczy wejść na Krakvet , zarejestrować się , napisać post na forum i oddać potem glos .PAMIETAJCIE SCHRONISKO CIAPEK HAJNÓWKA.
PROSZĘ SPEŁNIJMY JEJ OSTATNIE MARZENIE , niech przejdzie spokojna o swoje psy w tą zimę jak wygramy dla nich jedzonko w Krakvecie.
Proszę głosujcie
https://m.facebook.com/events/321871897951335/?refid=52

Zostało utworzone wydarzenie :arrow: USZANUJMY OSTATNIĄ WOLĘ ZMARŁEJ KRYSTYNY JAKONIUK - POMÓŻMY HAJNÓWCE WYGRAĆKARMĘ :arrow: https://m.facebook.com/events/327662884042201?refid=48
Następny mój post to wiadomość o nowym konkursie….ale post jest na razie tylko na wątku „Tona karmy dla zwierzaka”!
Czekam aż na innych konkursowych wątkach odezwie się ktoś jeszcze bo ostatni post jest też mój…

No tak teraz straciłam zasięg i na stacjonarnym komputerze nie mam Internetu a na notebooku z wi-fi jest ale dotykowo nie zawsze mi działa kopiowanie i zaznaczanie - wrrrr…. :(
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Nie gru 29, 2013 1:04 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

Przyznaję ,ze nie cierpie FB :roll:

Gdzie mam się wpisać?
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Nie gru 29, 2013 18:44 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

Wszystkiego najlepszego Ewa :!: :!: :!: :birthday: :torte: :balony: :balony:

Maykaw

Od: Śro wrz 09, 2009 19:45

Post » Nie gru 29, 2013 18:52 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

Najlepsiejszego Ewuś :piwa: :birthday: :catmilk: :balony:

Z racji,ze mam pełno tyłów w wątkach,na razie się witam,potem podoczytuję :oops:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Nie gru 29, 2013 18:52 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

I jeszcze od nas STO LAT !
:balony: :birthday: :balony:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pon gru 30, 2013 12:29 Re: CHOCO już 8-letnia i Nero zapraszają po raz 4!

NITKA/KARINKA pisze:~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrazek

Ewuniu
Wszystkiego najlepszego z podwójnej okazji
Urodzin i Imienin
niech Ci się spełnią wszystkie marzenia,
otaczają tylko życzliwe osoby,
najbliżsi nie przyczyniają zmartwień i trosk
a życie na zawsze zachowa smak!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maykaw pisze:Wszystkiego najlepszego Ewa :!: :!: :!: :birthday: :torte: :balony: :balony:
Myszolandia pisze:Najlepsiejszego Ewuś :piwa: :birthday: :catmilk: :balony:

Z racji,ze mam pełno tyłów w wątkach,na razie się witam,potem podoczytuję :oops:
NITKA/KARINKA pisze:I jeszcze od nas STO LAT !
:balony: :birthday: :balony:
Bardzo Wam Wszystkim dziękuję za pamięć i śliczne życzenia! :1luvu:

Jesteście w pracy czy na urlopie?
Ja tak sobie pracuje w kratkę, 23 – praca, 27 – urlop, 30 - praca, 31 – urlop, 2 – urlop i koniec tego dobrego! :twisted:

Krzyś wczoraj wyjechał co dało się zauważyć po moim zwiększeniu aktywności na forum i na FB o nietypowej dla mnie porze jak na weeckend.
Krzyś wyjeżdżał o porze gdy równocześnie Mąż pojechał do Matki.
Niestety koniec jeszcze czegoś – padłam wagowo – 66 kg przy wzroście 164… :oops:
Nie przyznałam się endokrynologowi ile ważę bo już podczas ostatniej wizyty było byle jak… :(

Czy pamiętaliście o zagłosowaniu w Krakvet na Hajnówkę - jutro w południe ostatni dzień - http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=17207 - mój głos był 1082, mojego Syna Krzysia - 1085!
...Obrazek...Obrazek

kussad

[poprzednia][następna]