Całe życie człowiek się uczy! Wiesz, że tego nie wiedziałamCoś z pola, coś z sadu, coś lasu

Bardzo przepraszam – nie chciałam żeby tak wyszło….

Święta, Święta po Świętach….
Obiecałam opowiadanie na temat potraw, które były u mnie w Domu Rodzinnym albo są podawane u nas w domu podczas Wigilii.
Po prostu je wymienię:
Pierogi z kapustą i grzybami, ( tym roku Andrzej kupił też ruskie), barszcz czerwony z uszkami z grzybami, zupa grzybowo-rybna z rybą, grzybami i domowymi łazankami, kapusta z grochem, kapusta z grzybami i śliwkami, kapusta z kiełkami i soczewicą, ryba smażona, (do kapusty i ryby Andrzej koniecznie chciał ziemniaki), ryba w piwie na słodko z rodzynkami i migdałami (tutaj smakowała tylko Babci i Andrzejowi – przestałam przygotowywać), ryba po grecku – wersja tradycyjna z usmażoną rybą, wersja dietetyczna – wszystko duszone z dodatkiem małej ilości wody, śledź w cebulce z odrobiną oleju, śledź w sałatce – z ziemniakami i rozmiksowaną cebulą, śledź w pomidorach z cebulą i rodzynkami, sernik(na Wigilię kupił Andrzej, wersję moją domową piekłam dziś dla Krzysia), piernik – tzn. murzynek z dżemem w wersji piernika piekłam w Wigilię, makowiec, szarlotka, kompot z suszu owocowego śliwki+jabłka+gruszki.
Kluski z makiem( takim jak do makowca – z miodem i rodzynkami) i bitą śmietaną. Te kluski to były łazanki domowej roboty – te same co do zupy grzybowej – tutaj przestałam przygotowywać i podawać – za słodkie… owoce, mus jabłkowy.
Jak spędziliście Wigilię i Święta? Czy podane potrawy smakowały i chorzy zjedli je ze smakiem?
Jak się czujecie?
Bardzo dziękuję za pomoc - czy odpowiedź na wątku u Dorci mogę zacytować na wątku dotyczącym pomocy dla Agnieszki - u Dorci szybko zniknie a te informacje mogą mi się przydać gdyby ktoś kiedyś znowu o coś pytał zanim odezwie się ktoś inny

Narazie odpowiedziałam ogólnie pod innym komentarzem i cisza....
Jutro znikam - od samego rana załatwiamy różne rodzinne sprawy i "zostaję porwana" - na to specjalnie wzięłam urlop...i będę pozbawiona dostępu do neta

Na stacjonarnym znowu net nie działa a z notebooka co chwilę gubię łącze

Szczególnie dla Tych, Którzy jutro pracują – dużo sił , pozytywnej energii, dla Wszystkich uśmiechu, miłego spokojnego dnia!

Dobranoc!
Pozdrawiamy Ewa &Choco&Nero