Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon lis 25, 2013 22:15 Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Zakładam wątek kotów ze schroniska w Henrykowie koło Leszna.
Pierwszy post rezerwuję dla "nagłych i pilnych przypadków".
Wiem, wszystkie są pilne, ale czasami zdarzają się sytuacje wyjątkowe ( oby ich było jak najmniej ).
Zdjęcia można powiększyć klikając na nie.

Cleo jednookoa, bezzębna cudna tri została adoptowana. :ok:
Niestety. Szpak ciężko chorował i mimo intensywnego leczenia nie dał rady. :(
Uszka nie dała rady :( .
Carmen ma dom.

1. Belik Dzieciak. Oczka ma jeszcze nie do końca wybarwione. Znaleziony z zaawansowanym kocim katarem. Leczony. Właśnie przyszedł na kociarnię. Na razie wszystkie koty syczą na niego, a on bidulek nie wie dlaczego i gdzie ma się schować. Potrzebuje pilnie domu, bo za chwilę rozłożą go jakieś wirusy. Jest cuudny. Wesoły, rozbrykany i rozmruczany. Lubi się tulić.

Obrazek Obrazek Obrazek

2. Łapek. Śliczny i miły kotuś, chyba ze złamaną łapką. Łapka jest dziwnie wykrzywiona. Kocurek od czasu do czasu się nią podpiera. To chyba stare złamanie. Nie wiem, co zamierza zrobić weterynarz : zostawić, by się dobrze zrosło; łamać i składać; amputować łapkę ?

Łapek nadal na kociarni. Dodaję zdjęcia. Na drugim widać w jaki sposób stawia łapkę.
ObrazekObrazek
Ostatnio edytowano Pt cze 20, 2014 22:32 przez Mulesia, łącznie edytowano 21 razy
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Pon lis 25, 2013 22:15 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Tu będę wklejać zdjęcia kotów do adopcji ( po kliknięciu zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze ).
W schronisku wszystkie koty i kotki są kastrowane po osiągnięciu odpowiedniego wieku.
W przypadku adopcji kociaka umowa zawiera zobowiązanie do kastracji pupila ( i jest to sprawdzane ).
Koty są odrobaczone, zaszczepione i zaczipowane.

Najpierw dzieciaki i "młodsza młodzież" ( opisy pod zdjęciami, będę uzupełniać np. o dane dotyczące kastracji, bo część młodzieży już ciachnięta ):

Donia. Nieśmiała, ale pozbawiona agresji koteczka. Ciachnięta.
ObrazekObrazek

Tadek. Zwrot z adopcji ( po blisko roku ). Podobno sikał poza kuwetą. Przedziwne jest to, że w schronisku trafia do kuwety bezbłędnie. Kocurek jest bardzo przytulaśny i spragniony pieszczot. Wywala brzusio do głaskania.
ObrazekObrazek

Meggie. Urocza koteńka. Jej ślepy miot został uśpiony. Kotka jest przytulaśna i domaga się uwagi człowieka. Jak widać na zdjęciu spokojnie pozwala się głaskać nawet po brzuszku. Dla ludzi cudowna, ale koty trochę rozstawia po kątach. Nie jest agresywna, ale wyraźnie lubi rządzić.
Obrazek Obrazek

Nelly. Urocza i spragniona pieszczot kotka.
Obrazek Obrazek

Sephora. Miła, choć nieco lękliwa. Głaskana pięknie mruczy.
Obrazek

Znalazły dom: :dance: :dance2: :dance:
Czaruś. Ma dom.
Neli. Ma dom.
Ptyś Ma dom.
Szaruś. Ma dom.
Barbi i Kulfon ( czarne ) znalazły dom.
Biedronka. Znalazła dom.
Dejzi . Znalazła dom.
Agatka. Znalazła dom.
Monika. Znalazła dom
Dominika Ma dom.
Jagoda. Ma dom.
Placek. Ma dom
Gucio. Ma dom.
Mizia. Ma dom.
Minia. Ma dom.
Biała Ma dom

Za TM: :(

Mrówcia. Prześliczna, biało-dymna, chudziutka, mała koteńka. Dałabym jej najwyżej 4-5 miesięcy. Bardzo miła i przytulaśna. Mrówka jest leczona. Było z nią źle :( W ogóle nie chciała jeść. Po leczeniu podobno czuje się lepiej. Jak wróci na kociarnię, to zrobię zdjęcie.
Już nie zrobię. Mrówki nie udało się uratować..

Szpak
Ostatnio edytowano Czw cze 19, 2014 14:17 przez Mulesia, łącznie edytowano 44 razy
Obrazek

Mulesia

Post » Pon lis 25, 2013 22:57 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Tu będę wklejać zdjęcia dorosłych kotów do adopcji.

Obrazek
Skoczek.Kastrat. Opisywałam już tego kota w kilku wątkach. Ma sztywną tylną nóżkę i niesprawne jedno oczko.
Kiedy trafił do schroniska był bardzo płochliwy.
Pisałam wówczas, że to kot, który ma w sobie 0% agresji i 100% strachu. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Po ponad pół roku moich cotygodniowych wizyt zaufał mi na tyle, że podbiegł do wędki, którą się bawiłam z kotami.
Teraz - jak widać - mogę go głaskać i bardzo mu się to podoba. Jest naprawdę cudny. Ma miękkie futerko, jak króliczek.
Skoczek wymaga cierpliwego i odpowiedzialnego właściciela, który pozwoli mu się do siebie przekonać. Nie nadaje się do domu z małymi dziećmi ze względu na płochliwość.
Z innymi kotami świetnie się dogaduje. Dominującym kocurom po prostu schodzi z drogi.
Skoczek może mieszkać tylko w dobrze zabezpieczonym domu niewychodzącym ( jeśli spłoszony ucieknie, to już się nie odnajdzie ).

Obrazek
Wredek. Kastrat. Ten kot to największa zagadka.
Przychodzi sam do człowieka. Można go pogłaskać, ale na jego warunkach. Jak ma dość pieszczot, to potrafi ugryźć ( lekko, co prawda, ale zawsze ). Dlatego nie nadaje się do domu z małymi dziećmi.
Jest wielki i piękny. Ma grubą sierść. Miał zmiany skórne, które są już wyleczone.

Obrazek
Elfik. Bardzo przyjazny i spragniony pieszczot kocurek. Kastrat. Moim zdaniem jeden z pilniejszych do adopcji. Jest bardzo chudy. Jedno oczko ma jakby uszkodzone.

Obrazek
Lucek. Miły, spokojny kocurek. Kastrat.

Obrazek
Leśna. Zdjęcie zrobione na początku jej pobytu w kociarni. Boi się innych kotów. Początkowo na nie warczała i syczała. Teraz już tego nie robi. Za to ludzi Leśna po prostu kocha.

Obrazek
Ryś. Dorodny, piękny kocurro. Na razie niewiele o nim mogę powiedzieć. Niestety, Ryś miejscami łysieje. :(

Obrazek
Ciapek. Kocurek. Na razie jeszcze dzikun.

Znalazły dom :dance2: :dance: :dance2:

Holly. Adoptowany.
Irek. Ma dom.
Łatek.. Ma dom.
Gruby. Ma dom

Za TM :(

Uszka
Ostatnio edytowano Czw cze 19, 2014 14:07 przez Mulesia, łącznie edytowano 20 razy
Obrazek

Mulesia

Post » Wto lis 26, 2013 10:20 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Zaznaczam swoją obecność i cieszę się, że powstał wątek kotów leszczyńskich :D .

Dzięki Mulesia :ok: :D
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Sob lis 30, 2013 9:22 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Neli jest cudna :D

Zresztą wszystkie są piękne i widać, że zadbane :ok: :kotek:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Nie gru 01, 2013 10:28 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

kwinta pisze:Neli jest cudna :D

Zresztą wszystkie są piękne i widać, że zadbane :ok: :kotek:

Zadbane, ale niestety, w schronisku pełno wirusów :( . Część maluchów już była leczona. Staramy się nie dopuścić do rozprzestrzenienia się kociego kataru. One potrzebują domu.

Małe i podrostki są osobno, by nie łapać zarazków od starszych.
Obrazek

Mulesia

Post » Nie gru 01, 2013 18:17 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Agatka w moim typie - ślicznotka :) Trzymam kciuki za wszystkie koteczki, będę zaglądać :)

Irmina SM

Od: Wto sty 22, 2013 12:06

Post » Nie gru 01, 2013 21:45 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Irmina SM pisze:Agatka w moim typie - ślicznotka :) Trzymam kciuki za wszystkie koteczki, będę zaglądać :)

Zapraszam :D .

Dziś dwa dzieciaczki znalazły dom. Super. :ok:

Niestety :( na ich miejsce czekają cztery kolejne:

- dwa szare maleńtasy, drobinki nie mają chyba jeszcze dwóch miesięcy ( na szczęście samodzielnie jedzą, choć tylko mokre );
- jedna maleńka, chora krówka, niespełna dwumiesięczna;
- uroczy,proludzki pingwinek, ma nie więcej niż 3 miesiące.

Poza tym, na kwarantannie dwa dorosłe:
- jednooka tri, już po sterylce
- kot z okropną raną na plecach i z oderwanym ogonem ( już zaopatrzony i "na wygojeniu" )
Obrazek

Mulesia

Post » Nie gru 08, 2013 15:51 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Dodaję kolejne zdjęcia.
Może ktoś je wypatrzy.

Kocurek na zdjęciu poniżej jeszcze nie jest przeznaczony do adopcji. Przebywa na kwarantannie. Liczymy na to, że zgłosi się po niego właściciel.
Jest olbrzymi i bardzo gruby. Jeszcze takiego grubaska nie widziałam. Prawdopodobnie jadał to co ludzie, bo nie chce jeść suchego, a mokre ledwie skubnie.
Na pewno miał dom, bo zachowuje się jak domowy pieszczoch ( i jest to największy pieszczoch świata, dosłownie i w przenośni ). Ma cudowny chrakter. Taki słodki miś, bez cienia agresji :1luvu: . Jest wykastrowany.

Wydaje mi się, że właściciel kota jest osobą starszą, bez dostępu do komputera. Dlatego zrobiłam mu papierowe ogłoszenia i zamierzam je powiesić w przychodni lekarskiej oraz w sklepach w pobliżu miejsca znalezienia.

Obrazek
Obrazek

Mulesia

Post » Nie gru 15, 2013 16:24 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Wczoraj było szkolenie dla nowych wolontariuszy. Zgłosiły się cztery osoby, w tym dwie już wcześniej mocno zaangażowane w pomoc zwierzętom.
Bardzo się cieszę, ze grono wolontariuszy się powiększa.
Obrazek

Mulesia

Post » Wto gru 17, 2013 23:48 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Co słychać u Agatki i innych kociaczków? Może już ktoś upatrzył tę ślicznotkę? :1luvu:

Irmina SM

Post » Śro gru 18, 2013 7:54 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Niestety Agatka nadal czeka.
Na razie wszystkie koty, które są na zdjęciach nie znalazły jeszcze domu.
Nie dałam jeszcze zdjęcia koleżanki Agatki. Prześlicznej buraski z rudym i białym paseczkiem na końcu ogonka.
Nie mogłam jej zrobic zdjęcia, bo była bardzo płochliwa.

Ku mojemu zdziwieniu ostatnio przez cały mój pobyt leżała na moich nogach ( odpędzając - delikatnie - inne kociaki ). Niestety, odwróciła się do mnie "piękniejszą stroną ciała", więc udało mi się sfocić tylko kawałek ogonka :mrgreen:

Tak dziewczynka wygląda na zdjęciu schroniskowym.
Obrazek

Fila. Wysterylizowana.

Jak zrobię własne, to wkleję do postu z maluchami.
Obrazek

Mulesia

Post » Sob gru 21, 2013 21:58 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Szaruś, Barbi i Kulfon znalazły dom :dance: :dance2:

Mam w aparacie zdjęcia jednookiej tri. Wrzucę je jutro, bo aparat mi się rozładował.
Panna nie ma oczka, nie ma ząbków ( języczek wypada na zewnątrz ), za to ma zielonego gluta.
Jest leczona.
Ona będzie pierwszym "pilnym przypadkiem".
Obrazek

Mulesia

Post » Nie gru 22, 2013 17:02 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Dodałam zdjęcia dwóch kotów w pierwszym poście.
Im trzeba jak najszybciej znaleźć dom.

Dodałam też zdjęcie cudnej, whiskasikowej dziewczynki w drugim poście.
Maleństwo jest przestraszone, ale urocze. :1luvu:
Obrazek

Mulesia

Post » Sob gru 28, 2013 21:03 Re: Wielkopolska - Schronisko w Henrykowie koło Leszna

Mulesia pisze:Szaruś, Barbi i Kulfon znalazły dom :dance: :dance2:
Super! :ok:

Biedroneczka jak z reklamy :) Na pewno szybko ją ktoś wypatrzy. Mogę pomóc w ogłaszaniu pilnych przypadków, tylko jakieś lepsze zdjęcia by się przydały i dokładniejszy opis. W razie czego napisz pw.

Kciuki za wszystkich!! :ok:

Irmina SM

[następna]