SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 28, 2013 10:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Gpolomska - dziekuje za info, czytalem, bardzo fajny artykul :)

I mam pytanie dosc ogolne: jak sie ma przechowywanie duzego opakowania karmy do jej trwalosci - tak aby nie stracila swoich wlasciwosci. Czy mozna podzielic na mniejsze opakowania zaraz po otwarciu i kolejno je otwierac, czy tez otwieranie kilka razy dziennie do karmienia duzego worka nie zaszkodzi?
Mowie o tych lepszych karmach, a konkretnie o Applaws Kurczak z Lososiem dla doroslych kotow...
Obrazek Obrazek Obrazek <--- a ja rosne i rosne ;)

foxtrot

Od: Czw lut 18, 2010 13:00

Post » Czw lis 28, 2013 10:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Duże opakowania zawsze rozdzielam do woreczków strunowych (szczelnych), a jak nie mam to do wyparzonych wrzątkiem słoików.
Albo na str. 23 tego wątku jest tez taki pomysł:
girlonthebridge pisze:ja pakuję w worki prózniowe (takie jak na ciuchy) są i małe, odsypuję tylko powiedzmy porcję na tydzień do pudełka resztę wsadzam w opakowaniu oryginalnym do torby, odsysam powietrze odkurzaczem i koniec filozofii. Karma zachowuje "wilgotność" (bo Orijen jest taki nie wiem jak to nazwać :P specyficzny jakby wilgotny) i "zapachowość". Robię tak i z karmą dla kotów i dla psiaka.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Czw lis 28, 2013 10:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzieki :) wiec dobrze kombinowalem :)
Obrazek Obrazek Obrazek <--- a ja rosne i rosne ;)

foxtrot

Od: Czw lut 18, 2010 13:00

Post » Czw lis 28, 2013 11:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Bellemere pisze:W ekozwierzaku pojawiła się nowa(?) mokra karma, a przynajmniej ja jeszcze nie słyszałam o niej w wersji dla kotów: http://ekozwierzak.pl/Koty/Karmy-Mokre3 ... -200g.html

Moim zdaniem prezentuje się nieźle, szkoda tylko, że nie ma wypisanych witamin i zawartości tauryny.

http://www.bestfordogs.de/o-canis-for-c ... eloel.html

Ernährungsphysiologische Zusatzstoffe je kg: Vitamin D3 - 200 I.E., Vitamin E all rac-alfa-Tocopherolacetat - 30 mg, Zink als Zinksulfat, Monohydrat - 15 mg, Mangan als Mangan-II-sulfat, Monohydrat - 3 mg, Jod als Calciumjodat, wasserfrei - 0,75 mg, Selen als Natriumselenit - 0,03 mg, Taurin - 1.500 mg

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Czw lis 28, 2013 14:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jak zawsze niezawodna gpolomska :D
Szukałam wczoraj, ale nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby spróbować na niemieckiej stronie...

Boo, ja też mam takie wrażenie. Początek składu CFF: 70% cielęcina (składająca się z ok. 50% mięsa sercowego i mięśniowego, w tym ok. 2/3 mięsa i 1/3 serca; ok. 50% wnętrzności, w tym. 1/3 wątróbki, płuc, nerek) - a serce w zasadzie to coś pomiędzy mięsem a podrobami, ale zaliczane do podrobów, więc jest tu mniej więcej 33% mięsa (w tych 70% cielęciny), a reszta to podroby.

Ale wydaje mi się, że w tym O'Canis szyje w składzie to tzw. mięsne kości, więc pewnie jedyne mięso jest z tych szyjek ;)

Niemniej jednak, kiedy będę zamawiać w Ekozwierzaku, wezmę sobie puszkę czy dwie na próbę. W mokrym PONie, którym karmię Lunę, w ogóle nie ma podrobów, więc nawet jeśli O'Canis to "bomba flaków", nie zaszkodzi ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Sob lis 30, 2013 19:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ponieważ kociarą zostałam niedawno, na forum jestem jeszcze krócej, witam serdecznie wszystkich.I mam pytanie z trochę innej beczki. Wykaz karm przeczytałam i eksperymentuję na swoich futrach intensywnie. Nie wiem za to ile i jak podawać kotom żarełko typu mięso, ryby czy nabiał? Podawać surowe czy gotowane? Ile dać co by nie utuczyć?Co ewentualnie dodajecie z warzyw? Interesują mnie wasze doświadczenia i obserwacje.
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Sob lis 30, 2013 21:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Hej, ja też mam pytanko :oops:
Przeczytałam cały wątek i poprzednie części, plus chyba z pół BŚ i Kociego ABC.
I chciałam zapytać.

Moja kicia Perełka (około 6-7 miesięcy, nie wiem dokładnie, bo ją znalazłam; waży ok. 2,7 kg) aktualnie ma kupione 8 kg Applaws Adult z kurczakiem (czyli raczej średnio mogę zmienić suche, bo nie wyrzucę; wcześniej miała TotW Rocky Mountain i miała brzydkie kupki) oraz zamówione Animondy Carny (smaki z wołowiną).
Teraz ma jedzonko w takim wydaniu: suche cały czas w miseczce i na śniadanie 50 gram rossmanowego Winstona i na obiad tyle samo. Woda w miseczce cały czas świeża.
Winstonki z braku finansowego, ale już lepiej, dlatego zamówiłam Animondę.

Pytanie: kiedy przyjedzie Animonda, jak powinnam jej to dawać (w sensie rozkładu w czasie i stosunku mokre/suche) i ile dziennie? Nie zje mokrego naraz więcej niż 50 gram - to z obserwacji.
Niestety BARFa nie mogę uskutecznić, ze względu na warunki mieszkaniowe (wynajmuję pokój i po prostu NIE MAM maszynki do mięsa). Podaję jej też raz na dwa dni kawałek mięska (kurczak lub wołowina gulaszowa) taki wielkości łyżki stołowej.

Pytanie zrodziło się dlatego, że dziś mi zwymiotowała mięskiem i suchym... Chciałabym jej dawać jedzenia tyle, żeby była najedzona a przy okazji nie PRZEjedzona.
Z góry dzięki za wszystkie rady i odpowiedzi ;)

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Nie gru 01, 2013 9:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A ja chciałam zapytać o ilości suchej karmy.
Karmiłam Kotełka (ok. 6 miesięcy, po sterylizacji, ok.2,5 kg) Puriną, mięskiem, żółtkiem, serduszkami. Zjadał ok. 60 g suchego w ciągu 36-40 godzin.
Ale ponieważ moja świadomość dietetyczna wzrosła, zaczęłam karmić Taste of the Wild Rocky Mountain Feline i teraz mojemu kotu to 60 g nie wystarcza nawet na dobę.
Na opakowaniu napisane jest że może jeść 100g/dobę ale wartości pokarmu podstawione do Liczydła jawią się monstrualnie duże.
Jeśli jeden posiłek jest mokry (surowa wołowina, serca, gotowany kurczak), to jaka ilość Taste of the Wild Rocky Mountain Feline na dobę nie będzie przesadą?
8O
Obrazek

Kotełek Ani

Od: Nie wrz 22, 2013 11:00

Post » Pon gru 02, 2013 16:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Proszę o doradzenie w przejściu ze zbożówki na bezzbożówki.

Od maja 2012r jedliśmy najpierw TOTW a potem Feline Porta 21, od tamtego czasu do teraz CIĄGLE były biegunki (1,5 roku!)
W końcu z wetką rozłożyłyśmy ręce, bo wszystkie wyniki idealne, wrzuciłam koty na RC Indestinal. 0 biegunek, idealne kupy, koty dużo lepsze w humorach.
Chcę karmić bezzbożówkami, ale muszę stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów. Co wybrać? Po TOTW i Heaven od razu lejące biegunki
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon gru 02, 2013 18:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

U mnie TOTW wchodził (i wychodził:)rewelacyjnie.Niestety koty spasły się.Na pokładzie mam cukrzyka a w domu jestem nieregularnie.
Szukałam czegoś optymalnego dla całego stada.
Próbujemy N&D Natural & Delicious. Nie jest bezzbożowa jest low grain.Dorsz z pomarańczą.Koty jedzą z apetytem,0 dziwnych reakcji,Kajtek ma faktycznie lepsze cukry(nie chce już jeść żadnej karmy którą powinien ma ponad 17lat więc niech je co tylko chce).

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

Post » Wto gru 03, 2013 9:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mógłby ktoś napisać coś na temat Farminy N&D:
Boar & Apple b:44 t:20 Ca:1,5 P:1,0
Lamb & blueberry b:42 t:20 Ca:1,6 P:1,0

Stosunek Ca:P - lipny (podobnie jak w TOTW) ale mało tego w porównaniu do innych karm, taryny aż:4000

tylko:
..........wit:k3, sepiolit;/...? w karmie?i to za taką cenę?

Spilett - zarejestruj się na barfnyświat.org i ściągnij sobie ten kalkulator http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=213 - naprawdę pomocne narzęciedzie do liczenia porcji suche mokre.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pt gru 06, 2013 12:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A ja zapytam o mokrą CatNatura.
Bardzo smakują moim kotom próbki, pierwsza karma , która nie piszczy w zębach - sprawia wrażenie tłustszej niż inne.
Ktoś ma jakieś doświadczenia, czy to dobry wybór?
Na stronie piszą "karma kompletna", cena też nie najgorsza.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pt gru 06, 2013 14:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

CatNatura nie ma prawie w ogóle tłuszczu ( 0,8 % to tyle co nic dla kota ) więc na pewno należy go dodawać, tauryny też ledwo co, ale za to ma dodatki witamin co wyróżnia ją na tle innych filetówek, więc chyba nie jest źle.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Sob gru 07, 2013 2:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A jak wygląda pod względem jakościowym karma w puszkach Stuzzy Ocean Tuna i Stuzzy Ocean Tuna Japan Style?
Jest do kupienia w sklepach KAKADU, tania i o dziwo smakuje mojemu kotu, który zazwyczaj nic nie jada.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

Post » Sob gru 07, 2013 9:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

http://www.petidea.it/gatti/prodotti.php?cat=1896
Componenti analitici:
Proteina 13%, oli e grassi grezzi 2%, fibra grezza 0,1%, ceneri grezze 3,2%, umidità: 81,5%

jak thrive complete - jedna z wielu "kompletnych" tylko z nazwy (patrz wspomniana CatNatura czy inne filetówki jak applaws, cosma itd.) - karma kompletna nie może być sucha jak wiór; mnóstwo razy był link do tego co powinna zawierać dobra karma - wystarczy przeczytać i porównać z etykietką - może by założycielka wątku go dodała do pierwszego postu... tylko o czym by wtedy dyskutować? o braku umiejętności czytania? :lol: temat by umarł :twisted: nic innego nikt nie wymyśli (myszy i inne ofiary mają podobny skład od tysięcy lat, a dla ewolucji 100 lat /karmy są właściwie jeszcze krócej na rynku/ to jak mgnienie oka)
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

[poprzednia][następna]