Moja bezdomna kociarnia... zapraszam na nowy wątek :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 02, 2013 20:11 Re: Koty Darłowo- panleukopenia ..... ?

Agłaja^..^ pisze:
kinia098 pisze:Czy ma ktoś może odstąpić Oridermyl dla kociaka z wioski z mega świerzbem w uszkach ?

jakbys chciała to mogę Ci dac advocate(mam otwartą pipetkę, mogę Ci trochę naciągnąć dla kociaka), tylko to nie jest jakis wycienczony kociak? bo advocate tez odrobacza zwierzaka.

Ania, dziękuję Ci bardzo, ale myślę, że lepiej kupimy Profender dla kociąt. Dawka chociaż będzie wymierzona i nie będzie obaw, że coś może bardziej maluchowi zaszkodzić niż pomóc :(

Wczoraj wystawiliśmy 3 domki :D Zdezynfekowałam je Virkonem, który mam od Gayko :1luvu: i mam nadzieję, że kociaki już sobie w nich mieszkają :)

Do listy oczekujących na zabiegi dochodzi sunia z wioski, od siostry chłopaka, w sumie to pies wszystkich.... Nie wiedziałam, że się szczeni, myślałam, że pilnują jej podczas cieczki... ale historia jednego tylko miotu szczeniaków, który pojawił się stosunkowo niedawno, totalnie mnie rozbiła... Sunia jest malutka, więc koszt sterylizacji nie będzie duży.

Lista jest teraz taka:

* kotki:
- nie łapalna od 2-3 lat kotka....
- jednak jedna kotka z wioski od znajomego... będę pożyczać im klatkę łapkę,
- biało-bura dzika kotka ( ze stołówki )
- kotka z wioski od znajomej- na razie karmi,
- kotka z kiosku,
- koty u sąsiadów chłopaka ( na razie kotów nie widać :/ )
- oswojona kotka z działek

* suczki:
- sunia, która w tym roku miała 9 szczeniąt... właściciele są zainteresowani sterylizacją,
- nieduża sunia z wioski ( matka dwóch tymczasek Pani Mirki. ludzie coś zaczynają się wykręcać od sterylizacji, chociaż załatwiłam im darmówkę... :roll: )
- sunia prawdopodobnie w ciąży ( oszczeniła się... szczeniaki oddane, niedługo idzie na zabieg )
- nieduża sunia od sąsiadów chłopaka ( zostały 2 szczeniaki, ale sunię można już sterylizować )
- sunia od siostry chłopaka
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Śro gru 04, 2013 10:55 Re: Koty Darłowo- panleukopenia ..... ?

Wczoraj dowiedziałam się trochę więcej odnośnie suczki, o której wyżej pisałam.
Ma już około 12 lat, ostatnio miot miała w zeszłym roku. Z tego co jeszcze wiem, opiekunowie podali jej zastrzyk antykoncepcyjny, dlatego w tym roku nie miała młodych. Mam nadzieję, że to powtórzą. Będę mieć sunię na oku, bo trochę boję się odpowiadać za operację, poddanie pod narkozę, nie mojego psa w takim wieku. Ale będziemy monitorować sytuację.
Obrazek

kinia098

Post » Czw gru 05, 2013 11:35 Re: Koty Darłowo- panleukopenia ..... ?

Kinia, odpisz mi na pw pliiiiz!
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw gru 05, 2013 19:12 Re: Koty Darłowo- panleukopenia ..... ?

kinia098 pisze:
Agłaja^..^ pisze:
kinia098 pisze:Czy ma ktoś może odstąpić Oridermyl dla kociaka z wioski z mega świerzbem w uszkach ?

jakbys chciała to mogę Ci dac advocate(mam otwartą pipetkę, mogę Ci trochę naciągnąć dla kociaka), tylko to nie jest jakis wycienczony kociak? bo advocate tez odrobacza zwierzaka.

Ania, dziękuję Ci bardzo, ale myślę, że lepiej kupimy Profender dla kociąt. Dawka chociaż będzie wymierzona i nie będzie obaw, że coś może bardziej maluchowi zaszkodzić niż pomóc :(

Rozumiem, z advocatem myślałam pod tym względem, ze działa tez na świerzba, ja tez jestem przewrazliwiona na punkcie dawkowania, bo weci często dają środki nawet 4krotnie przekraczające minimalną dawkę(np. dla 1kg. kota dają pipetkę do 4kg.), dlatego lubię sobie sama odmierzyć i naciągnąć do strzykawki minimalną dawkę według wagi kociaka.
Obrazek Obrazek

Agłaja^..^

Od: Czw lip 07, 2005 12:37

Post » Pon gru 09, 2013 17:13 Re: Koty Darłowo- panleukopenia ..... ?

Dzisiaj, dzięki pomocy Pani Ani i Fundacji PJD, zostały wysterylizowane 2 suczki :1luvu:

- nieduża sunia z wioski ( matka dwóch tymczasek Pani Mirki )
- nieduża sunia od sąsiadów chłopaka ( zostały 2 szczeniaki )

Jedną właściciele sami dowieźli i odebrali, a drugą chłopak :1luvu:

Agłaja^..^ - ta matka dwóch tymczasek Pani Mirki to sunia, o której sterylizację tak bardzo prosiłaś; żebym tego dopilnowała. Odezwałam się pod koniec listopada ponownie do tych ludzi, nawiązałam z nimi kontakt i okazało się, że są zainteresowani sterylizacją. :kotek: No i udało się :dance:

Zdjęcia wstawię, jak tylko dostanę :)

Lista jest teraz taka:

* kotki:
- kotka z kiosku,
- oswojona kotka z działek

* suczki:
- sunia, która w tym roku miała 9 szczeniąt... właściciele są zainteresowani sterylizacją,
- sunia prawdopodobnie w ciąży ( oszczeniła się... szczeniaki oddane, niedługo idzie na zabieg )

edit: zdjęcia jednej z suczek- tej od tymczasek Pani Mirki :)

Obrazek

Obrazek

edit2: i druga sunia :) raz jeszcze dziękuję Pani Ani za pomoc :1luvu:
Obrazek

Obrazek

- sunia prawdopodobnie w ciąży ( oszczeniła się... szczeniaki oddane, niedługo idzie na zabieg ) będzie sterylizowana raczej dopiero po świętach, bo na chwilę obecną ma jeszcze mleko w sutkach... ludzie od drugiej suni na razie mi nie odpisują... :/

Bardzo, bardzo dziękuję Gayko, która po raz kolejny nas podratowała z długu :1luvu:
Doszła też wpłata z mojego bazarku od Pako :1luvu:
Obrazek

kinia098

Post » Śro gru 18, 2013 13:35 Re: Koty Darłowo- panleukopenia ..... ?

Ta koteczka została dzisiaj wysterylizowana na koszt UM :) Wczoraj byłyśmy z Kasią po nią na działkach. Czeka nas tam chyba więcej sterylek, bo z relacji działkowicza kotów jest tam sporo 8O My widziałyśmy wczoraj dwa inne. Mają domki na zimę i są regularnie karmione, ale działki są naprawdę duże i rozległe i dziadek wspominał o jakimś gnieździe 8O Będziemy się starały dotrzeć do osób, które karmią tam koty.
Obrazek

Lista jest teraz taka:

* kotki:
- kotka z kiosku,
- koty na działkach

* suczki:

Trzymajcie proszę kciuki za kotkę z kiosku. Od pół roku nie ma rujki i w ogóle nie miała odkąd pomieszkuje sobie w kiosku, więc na razie wstrzymujemy się ze sterylką bo być może jest już ciachnięta, ale... na święta zabiera ją do siebie do domu Pani z kiosku. Już wcześniej chciała dać jej dom, ale strasznie bije kocura rezydenta :( Trzymajcie kciuki, żeby jednak udało się im pogodzić :ok:
Obrazek

kinia098

Post » Śro gru 18, 2013 18:09 Re: Koty Darłowo- panleukopenia ..... ?

:ok: :ok: :ok: za koty działkowe i za kicię z kiosku
Obrazek Obrazek

Agłaja^..^

Od: Czw lip 07, 2005 12:37

Post » Śro gru 18, 2013 20:00 Re: Koty Darłowo- panleukopenia ..... ?

Kciuki wielkie są :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: .
Fajnie by było, gdyby udało jej się pogodzić z rezydentem, cuda czasami się zdarzają.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pt gru 20, 2013 13:24 Re: Koty Darłowo- panleukopenia ..... ?

Ta sunia nadal jest u chłopaka.
Obrazek

Jest u niego w sumie już prawie 3 miesiące i najprawdopodobniej tam zostanie.
Ona potrafi uciec, wywinąć się ze smyczy. Czasami nie słucha się kompletnie. Ucieka na wioskę i wraca za 5 minut :/ Od małego biegała po wiosce u poprzedniego "właściciela" i tak już jej chyba zostało... Obawiam się, że jeśli pójdzie do nowego domu, trafi do obcych ludzi, do obcego miejsca, może nawiać :( Dodatkowo ludzie, jak to ludzie, mimo moich próśb żeby nie spuszczać jej ze smyczy, spuszczą i ucieknie... I teraz może jej się coś stać, jak ucieknie, ale bynajmniej wie gdzie wracać... Z resztą po sterylce miała iść z powrotem do "właściciela", więc dla niej to chyba wszystko w tym wypadku jest lepsze... A co Wy o tym sądzicie ?
Obrazek

kinia098

Post » Pt gru 20, 2013 14:07 Re: Koty Darłowo- panleukopenia ..... ?

Skoro potrafi się "wywinąć" ze smyczy, to może by ją ubrać w szelki zamiast obroży? Są różne typy "puszorków", niektóre takie bardziej zabudowane, żeby zwierzakowi trudniej było się oswobodzić.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pt gru 20, 2013 15:04 Re: Koty Darłowo- panleukopenia ..... ?

MB&Ofelia pisze:Skoro potrafi się "wywinąć" ze smyczy, to może by ją ubrać w szelki zamiast obroży? Są różne typy "puszorków", niektóre takie bardziej zabudowane, żeby zwierzakowi trudniej było się oswobodzić.

Ona właśnie wywija się z szelek :/
Obrazek

kinia098

Post » Wto gru 24, 2013 12:52 Re: Koty Darłowo- Wesołych Świąt !

Wszystkiego kociastego :s5:

Obrazek
Fado [*] 27.02.2019 r., Rysiek [*] 15.10.2023 r.

Karena

Od: Czw wrz 20, 2007 20:09

Post » Wto gru 24, 2013 14:26 Re: Koty Darłowo- Wesołych Świąt !

Spokojnych, zdrowych, ciepłych i pachnących Świąt i wiele wiele zdrowia i DOMKÓW dla wszystkich Futerek!

Obrazek
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Wto gru 31, 2013 11:16 Re: Koty Darłowo- Wesołych Świąt !

Dziewczyny, bardzo dziękuję za życzenia :1luvu: Na necie jestem teraz praktycznie tylko z doskoku.
To ja Wam pożyczę udanego, szampańskiego sylwestra :piwa:
23 zrobiłam kociastym Wigilię :D
I chciałabym się pochwalić, że otrzymałam nagrodę w wysokości 1000zł z Młodzieżowej Akademii Filantropa za działalność na rzecz bezdomnych kotów, no i psów bo też się czasami trafiają ;) Z tych pieniędzy zakupiłam materiały na około 10 super budek o wymiarach 100x50x50. Od środka będą ocieplona tym twardszym styropianem 3cm. Dodatkowo boki wymalujemy impregnatem, a na stykach płyt będziemy dawać silikon. Na dach położona będzie papa. Chciałam już robić coś lepszego, żeby posłużyło kociakom chociaż 2-3 lata. Zostało jeszcze trochę kasy, więc kupiłam suchą karmę na zimę. Wyszło 17,7kg :) Dzięki tej nagrodzie kociaki miały Wigilię :1luvu: a już niedługo będą miały się gdzie schronić :)

Obrazek

Pierwsze budka robiona na próbę :) Jeszcze nie wykończona. Sami musimy ciąć długie płyty ( 2,5x1,25 ), wiec trochę przy tym schodzi, ale już mamy pocięte kolejne dwie płyty :)
Obrazek

Obrazek

Może ktoś z Koszalina mógłby pomóc ? :( :arrow: viewtopic.php?f=13&t=155758

Maleńka beżowa sunia, której siostra została oddana gdzieś na wieś, miała jechać w pierwszy dzień świąt do nowego domku. Wszystko było już ustalone... tylko właścicielka jednak jej nie oddaje.... Brak mi słów... :( Chłopak starał się przekonać kobietę, że sunia będzie miała dobry dom- nic z tego :( Zabiera ją do Warszawy jej córka, bo jej się podoba... Ciekawa jestem tylko, jak długo u niej będzie... :(

Jest pewien trop, być może odnalazł się Pulpecik, który zaginął dwa lata temu. Czy ktoś ze Szczecina mógłby udać się na miejsce i porównać kota na żywo z moimi zdjęciami ? Mi ciężko stwierdzić, że to na pewno on tylko ze zdjęcia w mmsie :(

Nie wiem, czy już to pisałam, ale dostałam od Patrycji26 płaty styropianu, z czego Kasia zrobiła legowisko, jedną większą i dwie mniejsze budki tak na jednego kota :1luvu: Legowisko już stoi w szopce i jedna mała budka na zewnątrz :1luvu:
Obrazek

kinia098

[poprzednia][następna]