Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) łamigłówka s. 73 ;

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 20, 2013 10:40 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

charm pisze:
jozefina1970 pisze:A imbir uwielbiam.
Dziewczyny, na ogrzanie i "osuszenie" organizmu polecam jeść kaszę jaglaną, poczytajcie o niej.
imbir jest pyszny, ewentualnie trochę imbiru do herbaty z miodem ;)
albo odrobinę chili, też działa :D (ale tylko odrobinę, bo jest za mocne)

albo mleko z odrobiną imbiru i miodem (ale tu imbiru musi być naprawdę odrobina, lepiej zacząć od odrobiny i jak komuś pasuje to dodać więcej, ale musi być go naprawdę trochę nawet dla lubiących imbir), albo cacao z chili ;)

a co do kaszy jaglanej - podpisuję się pod tym rękami i nogami (ale i tak wolę gryczaną :P)

imbir masz na myśli świeży czy moze być do mleka mielony?
a tę kaszę jaglaną z czym jecie?
mój mąż jada kaszę nie lubi ziemniaków, a ja nie mogę zrozumieć co mu w niej smakuje
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro lis 20, 2013 10:46 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

mir.ka pisze:imbir masz na myśli świeży czy moze być do mleka mielony?

Świeży. Suszony, mielony ma już inne zastosowania.
mir.ka pisze:a tę kaszę jaglaną z czym jecie?

Różnie, ja najczęściej robię w formie sałatki, do krupniku, albo z bakaliami.

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Śro lis 20, 2013 10:49 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

jozefina1970 pisze:
mir.ka pisze:imbir masz na myśli świeży czy moze być do mleka mielony?

Świeży. Suszony, mielony ma już inne zastosowania.
mir.ka pisze:a tę kaszę jaglaną z czym jecie?

Różnie, ja najczęściej robię w formie sałatki, do krupniku, albo z bakaliami.

krupniku nie lubię :(

muszę poczytać o tej kaszy,
z kasz to tylko mannę jadłam w dzieciństwie i nawet i smakowała, a te gryczane czy jęczmienne co gotuję to jakoś mnie nie przekonują :(
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro lis 20, 2013 18:46 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

jozefina1970 pisze:
sunshine pisze:Kasze jadam różne. A ostatnio dość często gryczaną jadam.

Ale podobno tylko jaglana ma takie rozgrzewająco - wysuszające właściwości. Działa też jako antybiotyk i jest bardzo polecana podczas przeziębień i katarów.

brzmi jak sugestia, żeby ja dzisiaj ugotować... hmmm, czy fasolka po bretońsku (no może raczej po orzesku :lol: ) będzie bardzo dziwnym połączeniem z kaszą jaglaną? :twisted: :ryk:

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Śro lis 20, 2013 18:50 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Charm, no troche może być dziwnie 8)

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Śro lis 20, 2013 19:35 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

jozefina1970 pisze:Charm, no troche może być dziwnie 8)
też coś tak czuję ;)
ale fasolka już była zamoczona, teraz się gotuje, więc kasza będzie musiała poczekać ;)

a przydałoby mi się coś... jakieś grypsko mnie bierze, gorączka, ból gardła... jutro nie idę do pracy, się kuruję, ale w piątek muszę dotrzeć, a w sobotę wieczorem wybywam nad morze... i jakoś wolałabym wybywać zdrowa ;)
(pominę kwestię tego, że przed urlopem w pracy roboty mam w.....)

charm

Post » Śro lis 20, 2013 20:12 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Mam znajomych, którzy jadają zupę pomidorową z kaszą. Oraz kaszę z soczewicą. Albo kaszę z fasolą. Wszystkie te połączenia budzą mój wewnętrzny opór :mrgreen:

floxanna

Od: Pon paź 27, 2008 18:41

Post » Śro lis 20, 2013 20:21 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

floxanna pisze:Mam znajomych, którzy jadają zupę pomidorową z kaszą. Oraz kaszę z soczewicą. Albo kaszę z fasolą. Wszystkie te połączenia budzą mój wewnętrzny opór :mrgreen:

ZUPA POMIDOROWA Z KASZĄ?!
O nienienie, zupka pomidorowa tylko z niteczkami :D

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Śro lis 20, 2013 20:26 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Spilett pisze:
floxanna pisze:Mam znajomych, którzy jadają zupę pomidorową z kaszą. Oraz kaszę z soczewicą. Albo kaszę z fasolą. Wszystkie te połączenia budzą mój wewnętrzny opór :mrgreen:

zupa pomidorowa to z ryżem :mrgreen:
kaszy z soczewicą nie próbowałam, ale brązowy ryż z soczewicą jest pyszny :mrgreen:
(i czas gotowania mniej więcej taki sam, wrzucam razem, jak się ugotuje to doprawiam ;))

charm

Post » Śro lis 20, 2013 20:30 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

charm pisze:
Spilett pisze:

kaszy z soczewicą nie próbowałam, ale brązowy ryż z soczewicą jest pyszny :mrgreen:
(i czas gotowania mniej więcej taki sam, wrzucam razem, jak się ugotuje to doprawiam ;))

U mnie w domu zawsze jak był rosołek to na drugi dzień była pomidorowa z niteczkami - bezbłędne :D

Spilett

Post » Śro lis 20, 2013 20:32 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Spilett pisze:
charm pisze:
Spilett pisze:

U mnie w domu zawsze jak był rosołek to na drugi dzień była pomidorowa z niteczkami - bezbłędne :D

u mnie makaron zawsze się szybko zjadał i na drugi dzień nie starczał, więc jednego dnia rosół z niteczkami, a drugiego pomidorowa albo ogórkowa z ryżem ;)

charm

Post » Śro lis 20, 2013 20:34 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Świetna jest też pomidorowa z serem i grzankami.

Pochwalę się, że moja pomidorowa mistrzowska jest. Dowodem na to reakcja mojego przyjaciela, którego na początku znajomości uczęstowałam pomidorówką. Najpierw nie bardzo chciał jeść, marudził, że nie lubi, ale dał się namówić. Spróbował, po czym oczy mu się zrobiły maślane i rzekł: „Boże! Zapomniałem, że pomidorowa może TAK smakować!” :lol:

floxanna

Od: Pon paź 27, 2008 18:41

Post » Śro lis 20, 2013 20:41 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

floxanna pisze:Świetna jest też pomidorowa z serem i grzankami.

Pochwalę się, że moja pomidorowa mistrzowska jest. Dowodem na to reakcja mojego przyjaciela, którego na początku znajomości uczęstowałam pomidorówką. Najpierw nie bardzo chciał jeść, marudził, że nie lubi, ale dał się namówić. Spróbował, po czym oczy mu się zrobiły maślane i rzekł: „Boże! Zapomniałem, że pomidorowa może TAK smakować!” :lol:

AAAA znam to, znam to :D
Mój TŻ nigdy (jak to możliwe?) nie jadł zupy szczawiowej. A ja za dzieciaka w lecie, w zimie - ile wlazło, moja ulubiona zupka (no, i jeszcze grochowa na wędzonych kosteczkach...). No i raz kupiłam sobie szczawik, jajeczka, śmietankę: czyli full wypas. Namawiam tego mojego TŻa który generalnie nie lubi jeść jak do mnie przychodzi, też się tak wykręcał jak Twój kumpel.
Dałam mu talerz, pierwsza łyżka, druga, trzecia - wciągnął tak sporo, patrzy na mnie i wciaga dalej. Zeżarł cały talerz. I pytam się go: "No i co, dobre?" a on na to: "Ale będę miał faaaaaaaaaaaaaaaaajną żonę :D" :mrgreen:

Spilett

Post » Śro lis 20, 2013 20:50 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Widzę, że nieźle sobie radzicie beze mnie ;)
Neigh pisze:Uroczyście oświadczam, że filmiki obejrzałam. Wniosek jest jeden - podróba:-).

Ale podróba czego? 8O sorry ale po półtoragodzinnych próbach wydostania się ze stolicy Pyrlandii nie czaję bazy :mrgreen:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Śro lis 20, 2013 21:41 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

A po cóż Ty tam pojechała?
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

[poprzednia][następna]