SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 15, 2013 13:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Cześć wszystkim!

Od 3 miesięcy jestem właścicielką przesłodkiego rudzielca o imieniu Tosia (kotka obecnie ma 5 miesięcy), ale dopiero od niedawna zaczęłam szperać w internecie na temat zdrowego i świadomego żywienia naszych pupili, dzięki temu trafiłam na to forum. Tu dowiedziałam się, że karmy dostępne w "zwykłych sklepach" to szkodliwy i bezwartościowy syf. Dlatego też Tosia jest na "saszetkowym detoksie", sama gotuje jej mięsko (głównie drobiowe), ryby, podroby, podaje jogurt i twarożek, od czasu do czasu dostaje też gotowaną marchewkę lub odrobinę ziemniaczków. Na początku był bunt, kotka nie chciała jeść, potem jednak się przełamała i zjada, to co jej przygotuję, jednak z mniejszym entuzjazmem, niż szamała Whiskasowe saszetki. "Męczymy" jeszcze suchy Whiskas Junior, ale powoli szykuję się do zakupu lepszej suchej karmy. I tu potrzebuje Waszej rady- którą z suchych karm polecacie najbardziej? Którą Wasze kotki chrupią najchętniej? Przymierzałam się do zakupu RC (dostałam nawet próbkę w zooologu, Tosi bardzo posmakowała), jednak gdy przeanalizowałam jej skład, to okazało się, że jest on porównywalny z tym Whiskasowym (sic!). Zależy mi aby karma była w rozsądnej cenie (do 18 złotych za kg, przy zakupie worka 10 kg). Chcę od razu kupić duży worek (bardziej opłacalny interes), z resztą próbki wielu karm są trudno dostępne, stąd też pytanie o Wasze doświadczenia z różnymi karmami.

Pozdrawiam! :)

Ini901221

Od: Pt lis 15, 2013 12:51

Post » Pt lis 15, 2013 14:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Proszsz:

Taste of the Wild, 17zł/kg: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ild/177979

Porta 21 Grainfree, 15zł/kg: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/171696

Applaws, 17zł/kg: http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .1503.html

O próbki najlepiej poprosić na forum, zawsze znajdzie się jakaś dobra dusza, która się podzieli ;) ja tymi wymienionymi niestety nie mam jak się podzielić, bo karmię teraz Orijenem, który uważam za najlepszy, jego cena w dużym worku to około 22zł/kg.
Wszystkie trzy są bezzbożowe, dobrej jakości.
Z tego co wiem, kotom bardzo łatwo "wchodzi" Taste of the Wild, ja też nim karmiłam i był bardzo chętnie jedzony. Taste ma dodatek naturalnego zapachu, przez co intensywniej pachnie i zachęca koty do jedzenia.

Fantastycznie, że dajesz jej mięso, a próbowałaś z surowym? Takie dla kotów jest najbardziej wartościowe. Gotowanie niszczy niektóre składniki, jakby udało Ci się przekonać Tosię do surowego mięsa, to byłoby w zasadzie idealnie.
Mięso też warto suplementować, np. tym: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... ini/151648
Zapewnisz kotu źródło wapnia (bo mięso nie ma wapnia, a koty też go potrzebują, tak jak ludzie, dla zdrowych i mocnych kości chociażby), niezbędną taurynę i witaminy, których mięso nie ma, a kot potrzebuje.
Felini wydaje się drogie, ale jak zobaczysz dawkowanie (0.8g na 65g mięsa), to wystarcza na baaardzo długo ;)

No i gratuluję koteczki i Twojego uświadomienia :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt lis 15, 2013 14:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ini 10 kg worek dla jednej kotki to zwietrzeje zanim zużyjesz. Ja kupuję 10 kg dla 6 kotów i jeszcze dziele się z sąsiadką (3 koty) plus przesypuje w zakręcane słoiki. Sucha karma gdzie jest mięso jełczenie tak samo jak każdy tłuszcz, najlepiej poszukaj wiec kogoś do spółki. Warto też zmieniac karmy żeby kot się nie znudził, poza tym różnią się składem wiec urozmaicenie tez jest wskazane
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Pt lis 15, 2013 14:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja kupuję dla jednej kotki te duże worki, ale przesypuję do zamkniętego, plastikowego pudła na karmę. Pewnie, że lepiej byłoby kupować opakowania po 2kg, ale poszłabym z torbami, płacąc za 2kg Orijena ponad 70zł (w zooexpressie), podczas gdy 6,8kg kosztuje 149zł. Jak się nie śpi na pieniądzach, to coś za coś - mogłabym kupować Brita, 20zł za 1,5kg na miesiąc, albo płacić 22zł miesięcznie za Orijena w opakowaniu 6,8kg (bo tak to wychodzi). Albo na wagę - ale tam to na ogół jest jeszcze bardziej zwietrzałe, niż w moim pudełku ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt lis 15, 2013 15:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Bellemere pisze:Ja kupuję dla jednej kotki te duże worki, ale przesypuję do zamkniętego, plastikowego pudła na karmę. Pewnie, że lepiej byłoby kupować opakowania po 2kg, ale poszłabym z torbami, płacąc za 2kg Orijena ponad 70zł (w zooexpressie), podczas gdy 6,8kg kosztuje 149zł. Jak się nie śpi na pieniądzach, to coś za coś - mogłabym kupować Brita, 20zł za 1,5kg na miesiąc, albo płacić 22zł miesięcznie za Orijena w opakowaniu 6,8kg (bo tak to wychodzi). Albo na wagę - ale tam to na ogół jest jeszcze bardziej zwietrzałe, niż w moim pudełku ;)

Można również kupić zgrzewarkę próżniową i rozdzielać te 10 lub 7kg na mniejsze porcje na przykład po 400g. Ja tak robiłam z Orijenem. Polecam.
Ostatnio edytowano Pt lis 15, 2013 15:11 przez aimesh, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
filmik ze Staszkiem w roli głównej KLIK

aimesh

Od: Nie paź 27, 2013 19:26

Post » Pt lis 15, 2013 15:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

O masz, nie wiedziałam o czymś takim! A ile takie cudo kosztuje?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt lis 15, 2013 15:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Bellemere pisze:O masz, nie wiedziałam o czymś takim! A ile takie cudo kosztuje?

Warto zainwestować w trochę droższą, ponieważ ta najtańsza przypala folię. Ja wzięłam na próbę najtańszą (za 20zł na allegro + folie) i działa, ale można się wkurzyć z tym przypalaniem. Trzeba zwrócić uwagę na to do jakiej folii jest przeznaczona. Na Allegro często sprzedają tanią cienką folię do taniej zgrzewarki do której powinna być grubsza (droższa) folia.
Ale, tak jak napisałam - działa, tylko że nie używamy tej zgrzewarki częściej niż raz na 3 miesiące, tylko do porcjowania karmy ;)

W sumie to myślę o zmianie na droższą, bo to fajne urządzenie jest.
Obrazek

aimesh

Post » Pt lis 15, 2013 15:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Sprawdzę sobie, dzięki za radę :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt lis 15, 2013 15:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja trzymam Orijen w worze 7kg (stara wersja). Co 2 tygodnie przesypuje do 2 małych woreczków (po Orijenie i perfect Fit) po 350 gram i z nich karmie 2 kotki, a z dużego wora, staram sie "wypuścić" całe powietrze dobrze go ściskając i zwijając, dodatkowo zamykam 6 spinaczami i wkładam jeszcze do foliowej torby.
Zobaczymy jak to będzie wygladało po 5 miesiącach, bo na tyle mi starczy, poniewaz jeszcze dodatkowo wykańczam worek 2 kg TotW. Na razie pachnie ładnie i kotki jedzą chętnie , ale minęło chyba dopiero 5 tygodni od otwarcia.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Pt lis 15, 2013 15:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Zamkniete plastikowe pudło na karme jak jest codziennie otwierane i zamykane to moim zdaniem też karma wietrzeje. A o zgrzewarkach tez pierwszo słyszę. Najlepsze jest moim zdaniem zorganizowanie spółdzielni ze znajomymi czy sąsiadami
Obrazek

Ewa.KM

Post » Pt lis 15, 2013 15:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jak się ma takich znajomych/sąsiadów, to jak najbardziej ;)
Pewnie trochę zwietrzeje w pudle, ale wydaje mi się, że nie ma źle.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt lis 15, 2013 16:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ewa.KM pisze:Zamkniete plastikowe pudło na karme jak jest codziennie otwierane i zamykane to moim zdaniem też karma wietrzeje. A o zgrzewarkach tez pierwszo słyszę. Najlepsze jest moim zdaniem zorganizowanie spółdzielni ze znajomymi czy sąsiadami

Czy najlepsze? Zależy dla kogo, ciężko byłoby mi znaleźć osoby, które opiekują się w sumie kilkunastoma kotami, ale pewnie część osób na tym forum nie ma z tym problemu... Dla przeciętnego kociarza, zgrzewarka zdaje się być wygodniejsza: nie trzeba się z nikim rozliczać, karmę kupuje się raz na pół roku, pakować można po 400g lub nawet mniej. Mój kot (jak był zdrowy) to jadł te 400g przez 3 tygodnie i było widać, że pod koniec nie rzuca się na karmę, bo ewidentnie nie była już tak pachnąca... Orijena daje się bardzo mało.

Ja dowiadywałam się o zgrzewarkach od razu jak postanowiłam kupić Orijena 7kg, no na chłopski rozum wydawało mi się, że po pół roku od otwarcia (Staszek był wtedy kocięciem i jadł mikroskopijne ilości) to to będzie szkodliwe dla niego. Wolałam nie ryzykować.

PS. Tutaj jest filmik, jak jeszcze ktoś nie wygooglował klik
Ostatnio edytowano Pt lis 15, 2013 16:26 przez aimesh, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

aimesh

Post » Pt lis 15, 2013 16:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A moze poprzesypywac w foliowe torebki i trzymac w lodówce w pojemniku na warzywa ? Wtedy i światło nie dochodzi, bo sie zastanawiam czy te moje słoiki weki skoro stoja na widoku to dobry pomysł. Niby zakrecone ale swiatło dociera.
Obrazek

Ewa.KM

Post » Pt lis 15, 2013 16:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ewa.KM pisze:A moze poprzesypywac w foliowe torebki i trzymac w lodówce w pojemniku na warzywa ? Wtedy i światło nie dochodzi, bo sie zastanawiam czy te moje słoiki weki skoro stoja na widoku to dobry pomysł. Niby zakrecone ale swiatło dociera.

To jest jakieś rozwiązanie, ale jednak dostęp powietrza jest. No i kto ma miejsce w lodówce na 10kg popakowanej karmy? 8O

EDIT: Sprawdziłam, że teraz najtańsza zgrzewarka próżniowa (taką mam) kosztuje 45zł na allegro, a droższe zaczynają się od 300zł :? Nie mniej jednak i tak uważam, że się opłaca zainwestować.
Obrazek

aimesh

Post » Pt lis 15, 2013 21:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

ja pakuję w worki prózniowe (takie jak na ciuchy) są i małe, odsypuję tylko powiedzmy porcję na tydzień do pudełka resztę wsadzam w opakowaniu oryginalnym do torby, odsysam powietrze odkurzaczem i koniec filozofii. Karma zachowuje "wilgotność" (bo Orijen jest taki nie wiem jak to nazwać :P specyficzny jakby wilgotny) i "zapachowość". Robię tak i z karmą dla kotów i dla psiaka.
Puszek ciuła do swojej skarbonki na nerki https://pomagam.pl/chorenerkipuszka

girlonthebridge

Od: Sob wrz 22, 2012 1:24

[poprzednia][następna]