Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Jaką ziemię lubią wrzosy
Ziemia do uprawy wrzosów powinna być przepuszczalna, piaszczysta, raczej sucha. Ale najważniejszy jest odczyn podłoża: ziemia dla wrzosów musi być zdecydowanie kwaśna o pH mieszczącym się w granicach od 3,5 do 4,5. Wrzosy nie będą rosnąc w ziemi zasadowej, wapiennej, ciężkiej, gliniastej i podmokłej. Wrzosów nie należy sadzić do zwykłej ziemi, jaka jest w ogrodzie. Trzeba przed posadzeniem przygotować ziemię dla wrzosów. W tym celu najlepiej zdjąć wierzchnią warstwę ziemi ogrodowej (około 15 cm), rozłożyć w to miejsce kwaśny torf i przekopać na głębokość szpadla. ….
Czyli – najpierw myślałam, że przechowam cebulki w reklamówce na balkonie ale nie byłabym pewna czy TZ nie wietrzy mieszkania i nie zostawi ich bez nadzoru…. Rozłożyłam je na chwilę na balkonie żeby zrobić zdjęcie stanu aktualnego w chwili sadzenia i zobaczcie jakie wzbudziły zainteresowanie….. uśmiech…Należy pamiętać, że zarówno w stanie suszonym, jak i świeżym wszystkie części zimowita są trujące dla zwierząt i ludzi. Substancją toksyczną jest kolchicyna oraz inne alkaloidy. Spożycie tej rośliny powoduje podrażnienia jamy ustnej, krwiste wymioty, biegunki, uszkodzenia organów wewnętrznych, a w ostrych przypadkach zanik szpiku kostnego.
Nie pamiętamy gdzie Dorcia to znalazła a ostatnio często Myślę o Naszych Maluszkach, które odeszły i Którym to dedykuję a dziś jeszcze Ptachu[*]dorcia44 pisze:pozwoliłam sobie ukraść taki wiersz
Czy dotarłeś bezpiecznie, kochany,
po drabinie z bielutkich obłoków
do tęczowej, świetlistej bramy?
...Uchylona, choć nie słychać Twych kroków.
Wsuń łapeczkę w szparę - w tę niebieską,
teraz główkę; widzisz most? – piękny pewnie!
Nie bój się, podążaj jak ścieżką,
drugi brzeg to Twój dom, choć beze mnie.
No a ja, chociaż serce mi pęka,
myślę tutaj o Tobie z uśmiechem,
przecież wiem, kto na Ciebie tam czeka.
Znam ich, wiedzą że idziesz.
Już lepiej?
Bądź szczęśliwy w tęczowej krainie,
ja swą miłość Ci czasem podeślę,
- zbieraj ją, gdy do Ciebie dopłynie,
ale czasem odwiedź, choć we śnie.
Udostępniłam i doczytałam, że to pies asystujący..Katarzyna Pisarska pisze:Bardziej niż bardzo proszę o udostępnienie. Zaginął pies mojej koleżanki Ma 12 lat. Powiśle- Warszawa https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016, zuza i 34 gości