CHOCO i Nero zapraszają po raz 4!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 02, 2013 21:43 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

W środę – 25.09.2013 wcześniej zwolniłam się z pracy i korzystając z ładnej pogody i z tego, że W popołudniu wysadził sukę i na 17:00 jechał na zebranie do szkoły zrobiłam sobie wycieczkę do miasta - w Centrum Ogrodniczym przy ul. Krakowiaków/Krakowska kupiłam sobie 4 wrzosy:
- producent Winiarczyk.pl cena sztuki 3,8 zł
Sandy – bialy,
Silver Knight – lawenda,
Annemarie – różowy pełny,
Sunset – jasno fioletowy!

….
Zimowity!
U mnie na działce na skalniaczku obok oczka-foremki kwitnie tylko biały, fioletowy tajemniczo zniknął i już na wiosnę nie widziałam liści………….
ObrazekI po tygodniu: Obrazek
W środę w ramach „ratowania roślinek” po uprzednim przeprowadzaniu wywiadu na temat zimowitów kupiłam sobie w sklepie ogrodniczym na Metro Wilanowska 5 cebulek zimowita „Lili Wonder’ a 4,- czyli z przeceny bo już wypuściły kwiaty i więdną ale nadal są dość duże i w przyszłym roku powinny ładnie zakwitnąć……
…….
W tygodniu miałam czas na myślenie i czytanie więc przeprowadzałam wywiad jak należy sadzić moje roślinki!
http://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacj ... _2294.html
Jaką ziemię lubią wrzosy
Ziemia do uprawy wrzosów powinna być przepuszczalna, piaszczysta, raczej sucha. Ale najważniejszy jest odczyn podłoża: ziemia dla wrzosów musi być zdecydowanie kwaśna o pH mieszczącym się w granicach od 3,5 do 4,5. Wrzosy nie będą rosnąc w ziemi zasadowej, wapiennej, ciężkiej, gliniastej i podmokłej. Wrzosów nie należy sadzić do zwykłej ziemi, jaka jest w ogrodzie. Trzeba przed posadzeniem przygotować ziemię dla wrzosów. W tym celu najlepiej zdjąć wierzchnią warstwę ziemi ogrodowej (około 15 cm), rozłożyć w to miejsce kwaśny torf i przekopać na głębokość szpadla. ….

Co osoba i sklep to inna informacja – ma być 50-75% torfu; sadzić bezpośrednio do torfu…
Sadzę w miejscu, w którym kilka lat temu rosły wrzosy… metodą bezpośrednio do torfu zaleconą na opakowaniu….
……..
O zimowitach przeczytałam:………
Należy pamiętać, że zarówno w stanie suszonym, jak i świeżym wszystkie części zimowita są trujące dla zwierząt i ludzi. Substancją toksyczną jest kolchicyna oraz inne alkaloidy. Spożycie tej rośliny powoduje podrażnienia jamy ustnej, krwiste wymioty, biegunki, uszkodzenia organów wewnętrznych, a w ostrych przypadkach zanik szpiku kostnego.
Czyli – najpierw myślałam, że przechowam cebulki w reklamówce na balkonie ale nie byłabym pewna czy TZ nie wietrzy mieszkania i nie zostawi ich bez nadzoru…. Rozłożyłam je na chwilę na balkonie żeby zrobić zdjęcie stanu aktualnego w chwili sadzenia i zobaczcie jakie wzbudziły zainteresowanie….. uśmiech…Obrazek
Cóż kotuś został przegoniony opryskiwaczem, roślinki schowane bardzo wysoko w szczelnym pudełku i zamknięte w szafie czekały na sadzenie…
…..
W sobotę na działkach mieliśmy „Dożynki”… po tym całym upomnieniu otrzymanym podczas urlopu trzeba było pokazać się a potem wróciłam do suni, którą na chwilę zamknęłam w domku…

Przygotowałam ziemię i zaczęłam sadzić wrzosy! Zabrakło torfu…. :ryk: – trzeba było jechać dokupić ale dowiedziałam się o tym, za późno, TZ nie zdążył przygotować listy służbowych zakupów, które planował zrobić w tym samym sklepie… z działki mnie i sukę wygonił deszcz i bardzo wcześnie zrobiło się ciemno…
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Czw paź 03, 2013 18:49 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

Pojawienie się zimowitów jest dla mnie niezbyt miłe...

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt paź 04, 2013 7:57 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

Dlaczego niemiłe? Bo nazwa przypomina Ci że nadejdzie zima czy jest jakiś inny powód?

Dziś Światowy Dzień Zwierząt!
Wszystkich naszym zwierzaczkom i Kotkom i Pieskom życzę wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia, radości z życia, świetnych domków, pieszczot, zabawy, smakołyków i miłości Ich Dużych!
:catmilk: :catmilk: :catmilk:

Często zadajecie mi pytanie co u nas, co z moimi roślinkami i zwierzakami, opisujemy swoje zwykłe codzienne sprawy domowe, rodzinne, pracę, dzielimy drobne radości i smuteczki, czasem wkraczamy w tematy trudne i najtrudniejsze życiowe, nasze problemy i dramat zarówno z mojej strony jak Waszej… Na wątku gdy rozmawiamy bardziej prywatnie tego nie widać :1luvu:

Opisać swoje życie wolę tutaj na wątku bo odpowiadam na pytanie wszystkim równocześnie zamiast w różnym czasie indywidualnie…

Bardzo lubię te nasze spotkania i tutaj na forum u nas na wątku, zauważanie Waszych postów na innych wątkach gdy napisałyście coś tuż przed moim zaglądnięciem albo równocześnie ze mną na forum i zauważę to w „najnowsze posty”.
Łączy nas wszystkich jedno – miłość do zwierząt a każde z nas ma inny krąg znajomych, czyta i pisze na innych wątkach, mamy bardzo różne czasem skrajnie odmienne zainteresowania i charakter..
Czasem, chociaż szkoda, że bardzo rzadko, odpowiecie na jakieś moje pytanie tutaj zadawane - napiszecie coś więcej o sobie, jak się czujecie, czym jesteście zajęci, o swoich zainteresowaniach, co lubicie, jak spędzacie wolny czas, co lubicie czytać - jakich autorów i temat i co aktualnie czytacie, jakie oglądacie filmy, lubię nasze rozmowy o ogrodzie, działce, zwierzakach, podróżach, turystyce, wspólne oglądanie zdjęć dotyczących bardzo różnych tematów, co lubicie jeść, podajemy sobie przepisy… ale tylko czasem… :|

Jedynie ja piszę na ten temat najwięcej i na bieżąco…. i najczęściej to tylko mój monolog... chociaż czasem się ujawniacie i wiem kto tutaj zagląda i wszystko czyta... :)

Wczoraj Choco zakropiłam "Fiprexem"!
Świeci słońce, na razie jest bardzo zimno, zapowiada się piękny dzień!
Miłego spokojnego dnia, mniej pracy zwłaszcza służbowej i uśmiechu!
Za Wszystkich za Wszystko :ok: :ok: :ok:
Pozdrawiamy
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Pt paź 04, 2013 13:03 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

Mój przyjaciiel, Ptachu, odszedł...

7 lat po locie...

Mru

viewtopic.php?f=46&t=125634&start=1410
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Pt paź 04, 2013 21:22 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

Dla Tych, Którzy Odeszli…
.viewtopic.php?f=1&t=157040&start=90#p10149782
dorcia44 pisze:pozwoliłam sobie ukraść taki wiersz

Czy dotarłeś bezpiecznie, kochany,
po drabinie z bielutkich obłoków
do tęczowej, świetlistej bramy?
...Uchylona, choć nie słychać Twych kroków.

Wsuń łapeczkę w szparę - w tę niebieską,
teraz główkę; widzisz most? – piękny pewnie!
Nie bój się, podążaj jak ścieżką,
drugi brzeg to Twój dom, choć beze mnie.

No a ja, chociaż serce mi pęka,
myślę tutaj o Tobie z uśmiechem,
przecież wiem, kto na Ciebie tam czeka.
Znam ich, wiedzą że idziesz.
Już lepiej?

Bądź szczęśliwy w tęczowej krainie,
ja swą miłość Ci czasem podeślę,
- zbieraj ją, gdy do Ciebie dopłynie,
ale czasem odwiedź, choć we śnie.

:cry:
Nie pamiętamy gdzie Dorcia to znalazła a ostatnio często Myślę o Naszych Maluszkach, które odeszły i Którym to dedykuję a dziś jeszcze Ptachu[*] :cry: :cry: :cry:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Sob paź 05, 2013 17:44 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

doczytałam o Ptachu i jego locie ............
ehh..... :(

Piękny wiersz
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Sob paź 05, 2013 19:32 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

tak szybko odchodzą ... :cry:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Nie paź 06, 2013 10:40 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

Tez mam wrzosomanie ;) ale gustuje w tych ciemniejszych i pelnych. W tym roku dokupiłam, pelne ciemne...wsadze moze we wtorek :P

Zimowity maja dziwne liscie-takie jak uszy osla ;) i cienkie :P W ogole ich na tym zdjeciu z bialymi nie widze, ja mam tylko fioletowe zimowity od poprzedniej jesieni :P

Drże o moje dwa posadzone klony palmowe- malutkie,czy przezyja :oops:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Nie paź 06, 2013 14:54 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

Ja zakupiłam wrzos w doniczce na giełdzie kwiatowej (3 kolory w 1 doniczce) i od tej pory koty mają zakaz wstępu na balkon :D

Maykaw

Od: Śro wrz 09, 2009 19:45

Post » Pon paź 07, 2013 8:52 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

Wrzosy ciemne pełne – są prześliczne! Poproszę zdjęcie! Jaka to odmiana?
Ja oprócz koloru podczas kwitnienia chcę dobrać różne kolory liści przez resztę roku – dlatego jeden jest bardziej żółty drugi ma inny odcień zieleni ten wpadający w szmaragd.
…..
Liści zimowita równocześnie z kwiatami nie zobaczysz nigdy – kwitnie jesienią a liście wypuszcza na wiosnę i około maja-czerwca kończy wegetację i wtedy można go rozdzielać…
….
Na etapie oglądania wrzosów i dokupowania innych odmian też byłam na giełdzie ale widocznie o późnej porze – nie było żadnych rozsad ani ładnych wrzosów jedynie kwiaty cięte… skończyło się na zakupach w sklepie ogrodniczym…
Nasz balkon w okresie gdy miałam w domu wrzos też już został na stałe zamknięty, było zimno nawet przymrozek a Neruś zbytnio interesował się nowościami wrzosem też…
………
1.10 Niedziela
Wybraliśmy się na psią wycieczkę a w drodze powrotnej planowaliśmy zakupy – moje uzupełnienie ogrodnicze, Wojtka służbowe….
Nie przewidziałam jednego, że Mój Mąż planując wycieczkę nie sprawdził trasy Maratonu Warszawskiego –na zaplanowaną trasę żeby dojechać na Pola Wilanowskie nie dało się zjechać – wszędzie były blokady, łudziłam się, że gdybym przeszła po tej trasie odnajdę zagubione tydzień temu klucze ale niczego na ten temat nie mówiłam… bezpośrednio po spacerze byliśmy umówieni z Babcią…
Pojechaliśmy w stronę Piaseczna – tam jest „Leroy Merlin”, do którego wybierał się W a na trasie łąki, które jak nam się wydawało nadawałyby się do psiego spaceru z wybieganiem…
Co się okazało? – owszem nadawałyby się w dzień powszedni a w niedzielę na łące odbywało się szkolenie…. :twisted:
Wszędzie mokro - wcześnie to może jeszcze utrzymuje się rosa albo nie wyschło po deszczu, pochmurno, , wysoka trawa…
……
Minął piątek, skończył się urlop i piękny słoneczny weeckend!
MMS z pozdrowieniami z urlopu ze zdjęciem z działki po około 24 h wrócił nieodebrany, inne SMS wiszą „czekają na odebranie”

Jakie używacie telefony – nowe otrzymane p podpisaniu aneksu do umowy czy stare?

Ania opisała problemy z nowym i napisał że używa znowu stary…
Mój stary całkowicie padł i używam tą swoja Nokię C2-02 dotykowo-klawiszową, która natychmiast była w serwisie i miała wymieniony panel dotykowy z opłaconą poszerzoną gwarancją ale bez dostępu do internetu, który przydawałby mi się w androidzie Krzysia…
A Ty Małgosiu który używasz – nadal stary czy już nowy? Jeśli stary to może dlatego do Ciebie dużo SMS i MMS nie dochodzi? :|
TZ ma od kilku dni nowy telefon. Wczoraj go testowaliśmy…. Nokia, świetne klawisze ale jest już widoczny podstawowy mankament - brak możliwości przypięcia smyczki… właśnie dlatego wtedy w toalecie mi spadł telefon po Krzysiu i nastraszył mnie że się zepsuł…
…..
Poranek w poniedziałek, jest szaro ponuro ale wyjątkowo ciepło, gdzie to słońce… :wink:

Jak jest u Was jeśli chodzi o choroby – u nas trochę lepiej, wszyscy wrócili ze zwolnienia i albo opieki nad dziećmi. Jak się czujecie?
Miłego spokojnego dnia, mniej pracy i uśmiechu! Za Was Wszystkich :ok: :ok: :ok:
Pozdrawiam

Właśnie odebrałam na PW prośbę dotyczącą zaginionego psa:
Katarzyna Pisarska pisze:Bardziej niż bardzo proszę o udostępnienie. Zaginął pies mojej koleżanki Ma 12 lat. Powiśle- Warszawa https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Udostępniłam i doczytałam, że to pies asystujący.. :( .
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Pon paź 07, 2013 9:16 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

Sfoce jak dotre do domu.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Pon paź 07, 2013 10:35 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

Pozostaje mi tylko podziwianie Waszych wrzosów
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Pon paź 07, 2013 10:59 Re: Miś jest trochę grzeczny dziś - Choco i Nero zapraszają

Ich jest o tej porze pelno, jak chcesz miec ,to dostanies z z pewnoscia :P

anulka111

[poprzednia][następna]